Het kapitalisme is de schuld van alles…

“Kapitalisme” zou armoede, ellende, honger, vernietiging van het milieu en oorlog veroorzaken: Links-extremistische ideologische plannen schetsen een waar horrorscenario, dat in het “kapitalisme” de enige oorzaak van alle sociale, ecologische en politieke problemen ziet. Dat wordt gesteld in het programma van de DKP (Deutsche Kommunistische Partei) van 2006: “Voor alle mensen zou een waardig leven mogelijk zijn. Tegelijkertijd zou de aarde voor toekomstige generaties als levensvatbaar ecosysteem behouden kunnen blijven” – als het kapitalisme er maar niet zou zijn.

En in het beginselprogramma van de partij Die Linke van 2012 is er sprake van dat er onder kapitalistische omstandigheden geen ruimte voor democratie zou bestaan, dat er “onvrijheid” zou heersen, dat mensen “geen rechten” zouden hebben, dat ze “uitgebuit” zouden worden en “onmondig” zouden zijn.

Als links-extremisten het over “kapitalisten” hebben, bedoelen ze een heerschappijsysteem dat in principe slechts één doel vervult, namelijk de winsten van de “kapitalisten” veilig te stellen en groter te maken. Uiteraard kan “het kapitalisme” als economisch systeem in bepaalde vormen leiden tot maatschappelijke verwerpingen, ongerechtigheden en crises. Maar links-extremisten differentiëren hier niet. Voor hen is “kapitalisme” een algemene benaming voor hele verschillende vormen van de economie en samenleving. Zo rubriceren ze enerzijds zowel dictaturen (zoals het nationaalsocialisme) en ook democratieën (zoals die van de Bondsrepubliek) onder het begrip kapitalisme.

Anderzijds laten ze “de duidelijke belangenconflicten tussen spelers op de financiële en kapitaalmarkt […] en tegenstellingen in het politieke systeem van een pluralistische samenleving […] bijna helemaal weg”. De openheid van een vrije samenleving, waarin allen, ook niet op winst georiënteerde maatschappelijke interesses de kans hebben om politiek actief te worden, wordt genegeerd. Differentiaties zijn links-extremisten ook in economisch opzicht vreemd: De sociale – geenszins puur kapitalistische – markteconomie wordt net zo gedemoniseerd zoals links-democratische krachten (bijvoorbeeld SPD en Die Grünen) dienovereenkomstig als plaatsvervangende hulpjes van het kapitaal worden voorgesteld.

Deze categorische zienswijze vervult een ideologisch doel, en wel op drie manieren: Ten eerste propageren links-extremisten een totaliteit van het kapitalisme om een systeemtegenstelling te kunnen construeren: De als “kapitalistisch” bestempelde democratie dient, in dien mogelijk, wereldwijd te worden vervangen door een “socialistische” samenleving. Tussen beide systemen bestaan er vanuit links-extremistisch oogpunt geen overlappingen; ze sluiten elkaar uit. Ten tweede genereren links-extremisten een uniek kenmerk: alleen zij zelf zouden echt “antikapitalistisch” zijn. Alle andere – ook linkse – politieke krachten worden zodoende zonder onderscheid tot tegenstanders geclassificeerd. Deze constructie van een grof vijandbeeld is het derde ideologische doel: Wie niet voor ons is, is tegen ons. De quasireligieuze indeling van de wereld in “goed” en “kwaad” is voor links-extremisten wezenlijk. Zulke immuniseringstrategieën maken blind voor tegenargumenten.

Daarbij zijn socialistische systemen als gepropageerd tegenontwerp tot het “kapitalisme” tot nu toe het bewijs schuldig gebleven de problemen van de mensen en de mensheid op te lossen, integendeel: Deze landen deden net zo goed aan wapenhandel – landen, waarin pacifisten overigen als afvalligen golden – als de kapitalistische landen; sociale gelijkheid heerste er, ondanks alle pogingen om deze ten koste van de vrijheid door te drukken, ook niet in de DDR; en vernietiging van het milieu ten dienste van de “vooruitgang” was daar geen probleem. Voor 1989 leidden alle – meestal angstig weer afgebroken – pogingen om de vastgeroeste staatssocialistische systemen meer prestatiegericht en opener te maken onvermijdelijk tot meer markteconomie. En zou niet ook de “Praagse Lente” in 1968 democratie en sociale markteconomie als logisch gevolg gehad hebben, mits daar niet Sovjet-Russische tanks de wil van de meerderheid van het volk in de kiem gesmoord zouden hebben?

Aanrekenen helpt echter slechts in beperkte mate verder in de ruzie met het links-extremisme. Want democratische systemen zijn geenszins perfect. Maar men kan ze verbeteren. Wie echter al van tevoren zegt “de waarheid” in pacht te hebben, lost geen problemen op. Democratie leeft van politieke en maatschappelijke discussie, die tot beslissingen leidt. Het alternatief zou een dictatuur zijn, waarin dwaalwegen niet als zodanig genoemd mogen worden, omdat er geen afwijkende mening wordt toegestaan.

Klik hier voor een PDF van het volledige artikel.

Bron:

http://www.citizentimes.eu/2012/06/29/der-kapitalismus-ist-an-allem-schuld/

Auteur: Jürgen P. Lang

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Antifascisten", "Nuttige idioten", Communisme, nieuw fascisme, Socialisten. Bookmark de permalink .

7 reacties op Het kapitalisme is de schuld van alles…

 1. Er is een Derde Weg tussen Speculatoren en Collectivisten. Het werdt heel goes beschreven in een quasi-profetische boek geschreven in 1991 : Het Rijnland Model die zich refereert aan Duitssprekende landen + Benelux + Scandinavie. Het boek is geschreven door een Fransman : Michel ALBERT en de naam van deze boek is ”Kapitalisme contra Kapitalisme”. Deze boek is de sleutelsteenn van de ”Kulturkampf” van GOTLAND SEMINAR pro NORDLANDIA. Een presentatie is te vinden op http://w1p.fr/56144 – Groeten vanuit Brussel, met een Confederale Noord-Europese realistische alternative aan de ”diktaten” van EU : Europa’s Untergang !
  Andre W. von BREMEN-Hans

  Like

 2. Predictor zegt:

  Quote: “Door de huidige moderne technologie voor de belangen van iedereen in te zetten, zou het socialisme de basis creëren om de menselijke cultuur fundamenteel te veranderen. In de plaats van een samenleving die inhaligheid en egoïsme beloont, zou een socialistische samenleving gelijkheid en rechtvaardigheid centraal stellen.
  Onder een socialistisch bewind zouden we meer te zeggen hebben dan onder de parlementaire democratie van het kapitalisme, waarbij we om de paar jaar naar door de media overheerste verkiezingen trekken om parlementsleden te verkiezen die niet direct onze belangen centraal stellen en amper enige rekenschap moeten afleggen. Socialisten willen net dat iedereen deelneemt aan het beslissingsproces over hoe de samenleving en de economie worden beheerd.”

  Een socialistische samenleving prima! Maar we moeten oppassen dat we niet zoals in het verleden terechtkomen in een ‘sociaal-democratisch Stalinisme’

  Like

 3. lucky9 zegt:

  @ skrheinlandmodell sympathiek filmpje maar de link met de Oeso in Parijs zou er moeten uit geknipt worden.
  @ Predictor Uw quotes zijn best aardig maar als U echt wil lachen surf dan eens naar: http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/04/13/programma.html Dan kan de pret niet op.

  Like

 4. Anneke zegt:

  Bovenstaand logo spreekt boekdelen!!! Het sikkelzwaard/de sabel…ofwel het logo des doods!!! Zie even terug op het bericht van Kerken en en westerse landen…030712 en mijn reactie van daarstraks. Uitleg betr. het logo van de islamieten en d’r vrienden.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Rusland e.a. hebben voor mij wel bewezen dat communisme niet werkt.
  Mischien als je alle mensen zo kunt muteren dat ze allemaal hetzelfde zijn.
  Gelukkig zijn we nog niet zover.
  Ik ben er wel voor dat er veel zwaardere geldregels komen.
  Helaas is de mensheid zo geschapen dat fatsoen en misbruik voor verschillende mensen verschillende begrippen zijn.

  Bij het verkeer heeft men verkeersregels die over het algemeen streng gecontroleerd worden.
  Het rechts rijden is tamelijk overzichtelijk want bij niet daaraan houden gaat het al snel fout en vaak definitief.

  Voor de financiële wereld zouden ook meer en scherpe regels moeten worden geschapen.
  Helaas is dat erg moeilijk.

  Like

 6. Jan zegt:

  Wie deed meer voor de maatschappij, Michael Milken of moeder Theresa? Het antwoord is Milken hoewel links volk het er niet mee eens zal zijn omdat hij zichzelf een salaris gaf van ruim 100 miljoen per jaar. Dat hij aan honderd duizenden werk en dus een inkomen gaf is dan onbelangrijk. Moeder Theresa leverde geen enkele bijdrage aan de maatschappij aangezien zij teerde op geld van een ander, slechts emoties opriep (bij links). Daarom zou zij moreel boven Milken uitsteken, maar liefdadigheid draagt niets bij aan de maatschappij, om de mensen vooruit te helpen.
  (In Defense of Greed; http://www.forbes.com/forbes/2004/0202/036_print.html)

  Een ander voorbeeld dat winstbejag tot een betere maatschappij leidt en levens redt is het Rode Kruis en Jeff Ellis Associates. Het Rode Kruis had een slechte naam wat supervisie betreft bij zwembaden en dus werd JEA opgericht die geld vraagt. Nu zet JEA omdat zij hoge eisen stellen de standaard voor het Rode Kruis en heeft JEA het Rode kruis verdrongen in Orlando.

  (When Is Greed Good?; http://abcnews.go.com/2020/Business/story?id=1304577#.T_Qa4XXIaoY)

  Het ‘gruwelijke’ gezicht van het kapitalisme

  T. J. Rodgers begon in 1982 met een éénmansbedrijf dat niets waard was, maar nu $1.4 miljard en aan 2500 mensen werk geeft. Maar het huis van 1 miljoen dollar is links een doorn in het oog en ook het salris dat Rodgers krijgt
  http://www.cypress.com/ en http://www.companypay.com/executive/compensation/t_j_rodgers_457827_CY.asp

  Daarom werkt alleen kapitalisme en kosten staatsbedrijven geld. Bovendien, als een investering van de staat flopt, zoals de metro in Amsterdam, de noord-zuidlijn verhoogt men de belastingen en gaat de kliek die geld verkwanselde vrijuit. Iemand als Rodgers bedenkt zich wel 10x voor hij ergens geld in steekt.

  Like

 7. Anneke zegt:

  Communisme, kapitalisme en socialisme zijn géén van drieën goed te keuren!!!
  We hebben inmiddels de geschiedgegevens en die spreken boekdelen!!!
  “Sla de oude boeken open, die gegeven nog EERLIJKE informatie”
  De scholen krijgen al enkele tijden misleidend onderwijs, geschiedkunde is
  vuil in de ogen en oren van de politiekeleiders!!!
  Helemaal voor de BB-Group en de smerige high-elite !!!
  Jammer dat de Rechte -, gulden middenweg niet te vinden is. Tenminste zo lijkt het momenteel even.. Verlossing zal komen, laten we de gedachtengangen NUCHTER houden…We komen wel op die Goede -, Rechtvaardige weg!!! Als we ons laten leiden door onze Rechtvaardige Vader!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s