Irak weigert teruggestuurde asielzoekers

Iraakse asielzoekers die door de Britse regering zijn teruggestuurd naar Bagdad, zijn bij aankomst door hun vaderland geweigerd en onmiddellijk op het vliegtuig gezet naar Groot-Brittannië. Het gaat om een vlucht met veertig asielzoekers. De vlucht met de teruggestuurde asielzoekers landde donderdag in Bagdad en was vrijdag alweer terug in Londen, meldt de Britse zender BBC. Tien Irakezen zijn wel toegelaten.

Mensenrechtenclub Vluchtelingen- en Migrantenrecht noemt de gebeurtenis ‘ongeëvenaard’. Een woordvoerder zei dat de reden van terugsturing onduidelijk was, maar vermoedt dat het te maken heeft met documenten die niet in orde waren. De asielzoekers zijn naar een detentiecentrum bij de luchthaven van Gatwick gebracht, waar ze juridisch advies krijgen. Sinds 2008 waren er geen terugvluchten naar Irak. Dit zou de eerste terugkeer naar de hoofdstad zijn geweest sinds het begin van de oorlog in Irak in 2003. (Elsevier, 17 oktober 2009.)

Irak weigert duizenden afgewezen asielzoekers die niet meer het recht hebben om in Groot-Brittannië te verblijven. Het Iraakse parlement heeft de terugkeer van duizenden asielzoekers geblokkeerd die het recht op verblijf in Groot-Brittannië hebben verloren. Het verbood de gedwongen terugkeer uit Europa van tienduizenden Irakezen en dreigde luchtvaartmaatschappijen die gedeporteerden vervoeren te beboeten. … Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn aan de grens al teruggestuurd, zei een vluchtelingensteungroep die aandringt op verandering van beleid. … “We weten dat er minstens 1.300 Irakese vluchtelingen alleen al in Nederland zijn die uitgezet dreigen te worden. Zweden heeft aangegeven dat er 20.000 asielaanvragen van Irakezen zijn ingediend sinds 2003″.

Een Britse woordvoerder van de regering verwierp het besluit (van het Irakese parlement) als politieke houding, die waarschijnlijk niet de Britse regering inzake de terugkeer van afgewezen asiel naar Irak zal beïnvloeden. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken voegde er aan toe: “We blijven mensen terugsturen naar Irak en bekijken het van geval tot geval.” (Mail Online, 3 juli 2012.)

Asielzoekers kunnen niet tot terugkeer worden gedwongen

… De Irakese ambassade in Kopenhagen is ook begonnen te weigeren inreisvergunningen te verlenen aan Irakezen die niet naar huis terug willen, dit tot grote consternatie van de Deense immigratieautoriteiten. Sinds de herfst van 2011 zijn er geen Irakezen onder dwang gerepatrieerd, aldus de politie immigratie-eenheid NUC, en met de nieuwe Irakese houding is het vrijwel onmogelijk geworden om een asielzoeker terug te sturen, tenzij op vrijwillige basis vertrekken.

“Ik heb het gevoel dat we een goede relatie hebben met de Irakese autoriteiten, of liever hebben gehad. Maar in mijn ogen is de overeenkomst met Irak nog steeds van kracht”, vertelde Claus Birkelyng, NUC vicehoofd van de politie aan de krant Politiken. “Er zijn geen wijzigingen in de overeenkomst, maar het maakt het duidelijk moeilijker voor ons om ze terug te sturen als ze deze mensen niet willen terugnemen.” In het afgelopen jaar heeft een aantal juridische geschillen over gedwongen repatriëringen geleid tot het stoppen van de praktijk in het Verenigd Koninkrijk van het naar huis zenden van Irakezen.

“En dit is goed nieuws”, volgens de in Londen gevestigde Internationale Federatie van Irakese vluchtelingen (IFIR), een organisatie die actie voert tegen de gedwongen repatriëringen naar Irak. “Dit is een grote overwinning voor de Irakese vluchtelingen, die het slachtoffer zijn van oorlog en onderdrukking. Denemarken en Noorwegen hebben onlangs vluchtelingen gedwongen teruggestuurd. Zij zullen daarmee nu moeten stoppen,” vertelde IFIR woordvoerder, Dashty Jamal, aan The Guardian. “Ik begrijp dat sommige mensen sinds vorig weekend aan de grens zijn geweigerd”.

De deportatiekwestie volgt in het kielzog van een high-profile zaak met betrekking tot asielzoekers uit een aantal landen, gepland voor deportatie, die hun toevlucht zochten in een kerk in Kopenhagen tijdens het organiseren van een hongerstaking om de aandacht te vestigen op hun situatie. Naar aanleiding van Het incident wordt gevraagd aan asielzoekers in heel Denemarken te protesteren.  In een boodschap aan het parlement, heeft minister Morten Bødskov (S) aangegeven, dat de immigratieambtenaren die momenteel werken met Irak proberen een oplossing te vinden.

(The Copenhagen Post, 6 juli 2012.)

Bronnen:

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/248564/Irak-weigert-teruggestuurde-asielzoekers.htm

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2167985/Iraq-refuses-thousands-asylum-seekers-lost-right-stay-Britain.html#ixzz1zXmp40Ox

http://www.cphpost.dk/news/national/iraq-refugees-can%E2%80%99t-be-forced-home

Vertaald uit het Engels door:

vederso

(voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Groot-Brittannië, Immigratie, Irak, Islam. Bookmark de permalink .

8 reacties op Irak weigert teruggestuurde asielzoekers

 1. Tom Hendrix zegt:

  En dankzij de idioten van de EU, met opperheks MALMSTROM in de hoofdrol, kunnen we niemand meer weigeren. En alles met medewerking van de LINKSE KERK en de Verenigde Nazies. We hebben het nu zo voor elkaar dankzij de criminele EU, dat we de hele wereld dienen toe te laten, en dat we tevens NIKS meer in eigen land te vertellen hebben. En de 4 gevestigde partijen VVD,CDA,PVDA,D66 hebben de laatste 40 jaar hier flink aan meegewerkt. Kotsmisselijk ben ik hiervan.

  Like

 2. Ad de Koning zegt:

  De enige oplossing is dan dat vluchtelingen uit Irak geen toegang meer word verleend in andere landen. Als ze denken andere landen te kunnen dwingen moeten dergelijke maatregelen maar voor lief worden genomen Ze worden steeds brutaler, en het is de hoogste tijd dat er eens tegenmaatregelen worden genomen.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Ad de Koning 21.33. uur, waarde hr. de Koning, door de EU worden wij verdomme gedwongen deze asielzoekers toe te laten. En dat dankzij de linkse kerk en CDA en VVD. Zij buigen voor de EU als knipmessen. We hebben niets te vertellen, heks MALMSTROM deelt namens het politburo in Brussel “de lakens”uit, tezamen met de clinic clowns Barosso, von Rompuy, en Verhofstad!

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Ze zijn enkel uit op chaos.

  Like

 5. benny zegt:

  als irak zijn vluchtelingen niet wil terug nemen,alle geldstromen naar daar stop zetten en het land boycotten.

  Like

 6. Er zijn toch best wel andere manieren om die afgewezen asielzoekers kwijt te raken. Daar hebben we de EUSSR echt niet voor nodig…

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 22.17. uur op 7/7, een kort maar krachtig juist antwoord Gerrit. Mensen laat U niets wijs maken, deze ellende wordt bewust door de vuile politici gemaakt. Men wil de chaos, daarna zal men niet aarzelen, en de LINKSEN zijn daar goed in, om de eigen bevolking te VERVOLGEN, of uit te moorden. Dit is HET BILDERBERG -en EU PLAN!

  Like

 8. Turul zegt:

  dit is echt bizar dat een land zijn eigen onderdanen niet wil terugnemen en deze gewoon terugstuurt naar een land (bv de UK) waar deze “vluchtelingen” in de eerste plaats niet thuishoren en ongewenst vreemdeling zijn.

  Het is geen kwestie van een keuze voor Irak, maar het moet gewoon afgedwongen worden. Eigen onderdanen moeten ten alle tijden teruggenomen worden. Het moet niet gekker worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s