Moord in naam van de religie

Veel Aziatische landen lijden onder conflicten tussen moslims en Boeddhisten.

Niet alleen christenen staan op dit moment blootgesteld aan een van de grootste vervolgingsgolven in hun geschiedenis. In Azië komt het steeds meer ook tot bloedige rellen tussen de in de westerse wereld als vredelievend geprezen Boeddhisten en moslims. Bereidheid tot geweld bestaat, afhankelijk van de belangen, aan beide kanten.

Het jongste voorbeeld is Myanmar (het voormalige Birma). Daar was de etnische minderheid van de moslims  van de stam van de Rohinghays in de provincie Rakhine deze dagen uitgeleverd aan een bloedige slachtpartij door Boeddhistische aanvallers – een test voor de nieuwe regering en haar streven naar meer democratie en rechtstaat.

Alleen al in het grensgebied van Myanmar naar Bangladesh zijn op dit moment tot 90.000 aanhangers van de profeet op de vlucht voor Boeddhistische hordes. Duizenden huizen vielen ten prooi aan de vlammen. Complete landstreken leken af en toe op een strijdtoneel. Aanleiding was de verkrachting van een boeddhistische vrouw.

De politiek staat machteloos tegenover de volkswoede, de regering van Myanmar kondigde de noodtoestand af en kondigde in enkele regio´s een uitgaansverbod af. Slechts aarzelend keren enkele families terug, meer dan 100 boten probeerden aan te leggen in het naburige Bangladesh en werden vanwege de daar heersende overbevolking door islamitische geloofsgenoten afgewezen. In het islamitische zuiden van Thailand bevinden zich vluchtelingen. De winnares van de Nobelprijs, Ang San Suu Kyi, oppositieleidster in Myanmar, vroeg tijdens haar jongste buitenlandse reizen de ondersteuning van de wereldgemeenschap voor bedreigde bevolkingsgroepen.

In het naburige Bangladesh vechten de fundamentalistisch georiënteerde moslims samen met het leger al jaren tegen Boeddhistische bevolkingsgroepen, die uit ongeveer een miljoen personen bestaan. Ze leven geconcentreerd in de regio Chittagong in de stammen van de Chakma en Marma. In een regelrechte veldtocht werden ze systematisch gedecimeerd en hun dorpen werden platgebrand. In totaal zijn er sinds de oprichting van de staat in 1971 meer dan

3 miljoen leden van religieuze minderheden, waaronder ook Hindoes en christenen, vermoord. Ook in Cambodja en Laos kwam het in het verleden tot pogroms tegen Boeddhisten. De Rode Khmer vermoordde ongeveer 2 miljoen “reactionairen”, onder wie vele monniken. In Laos ging de Pathet Lao tekeer tegen de Boeddhistische Shanga.

In Thailand vechten de in het zuiden levende moslims tegen de meerderheid van Boeddhisten en streven naar een splitsing. De afgelopen vijf jaar kostte deze strijd, volgens het persbureau AFP, aan bijna 4000 mensen het leven. Tot de slachtoffers van de moslims behoren, naast Boeddhisten, ook vele agnostische “moslims”, die de geboden van de islam niet opvolgen.

Ook in India komt het steeds opnieuw tot massale botsingen tussen moslims, Hindoes en Boeddhisten. De Hindoes, die meer dan 80% van de meer dan een miljard tellende inwoners van India vormen, zijn bang hun overwicht kwijt te raken.

Bron:

http://www.preussische-allgemeine.de/nachrichten/artikel/mord-im-namen-der-religion.html

Joachim Feyerabend

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Moord in naam van de religie

 1. Linsky zegt:

  Boeddhistische aanvallers??

  Zo, dat lijkt me eens een goede zaak.
  Onderhand is de beer eens los.
  Als zelfs die boeddhisten woedend worden zijn ze dus echt te ver gegaan.

  Like

 2. Weten die moslims ook eens hoe dat voelt! Goede zaak! Gebeurde dat hier in Nederland ook maar eens…

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Zolang ze in de minderheid zijn kan je ze maar beter uitroeien, voor ze het jou doen.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Linsky 23.01. uur op 8/7, inderdaad nu krijgen ze zelf eens te maken, met wat de moslims anderen aandoen.

  Like

 5. Alf Janszoon zegt:

  Een beetje policor deze Duitse journalist. Alsof beide partijen evenveel schuld hebben aan de conflicten. Nergens heeft Sidharta Gautama zijn volgelingen opgeroepen om oorlogen te voeren, in tegenstelling tot de vredelievende woestijnrover en massamoordenaar Mo.

  Like

 6. Alf Janszoon zegt:

  Heeft er iemand ooit iets gehoord over Budhistische bontkraagjes die in de grote steden zusters en dochters van oorspronkelijke bewoners het woord hoerrrr toesisten?

  Like

 7. Nog nooit iets gehoord of gelezen over, Chinezen, Japanners, boeddhisten, Koreanen en andere minderheidsgroepen in Nederland die zich als bontkraagjes gedragen en de autochtone bevolking het leven zuur maken met terroristisch gedrag. Vreemd he? Bovenstande minderheden werken nagenoeg allemaal keihard en dragen daadwerkelijk iets bij aan de Nederlands samenleving!

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter Veenstra 09.30. uur, inderdaad deze Chinezen,Japanners,boedhisten, koreanen, daar hebben we in nederland NOOIT enige hinder of overlast van ondervonden, in tegenstelling tot de massale toevloed van noord-afrikanen na 1975. Door “De resolutie van Straatsburg”, zitten we met deze onaangepaste rifbewoners en muzelmensen opgescheept.

  Like

 9. Henk Schroemges zegt:

  En altijd weer die moslims! Waarom denk ik dan altijd weer aan een vlieg en de mepper?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s