Zwitserland: Hoe hotels zich op islamitische gasten instellen

Koran met kompas in de hotelkamer, Arabisch personeel en langere openingstijden van de keuken: Islamitische toeristen zijn graag geziene gasten in Zwitserse hotels. Dat plaatst de medewerkers voor nieuwe uitdagingen.

Veel gasten, die deze middag flaneren in de Bahnhofstraße in Zürich, komen uit Riyad, Dubai of Doha. Welgestelde Arabische families, die voor de broeiende hitte thuis gevlucht zijn naar koelere landen. Ze vallen op in het straatbeeld: Arabieren met spiegelbrillen en wijde, crèmekleurige broeken begeleiden hun meestal gesluierde vrouwen naar dure sieraden- en modewinkels.

Ettelijke hotels bieden de gasten inmiddels een speciale service: Ze bereiden “halal” spijzen, dus volgens de islamitische spijsvoorschriften. Eva-Maria Lindner, van het Swissôtel Zürich, zegt: “We maken het voor onze islamitische gasten mogelijk om zich ook in hun vakantie zonder problemen aan hun vastentijd te houden.”

De keuken is daarom langer open dan gebruikelijk om zich aan te passen aan de eettijden van de Arabische gasten. Vaak komen ze pas laat voor de Iftar, de maaltijd na zonsondergang, naar het restaurant van het hotel. Alle maaltijden worden voor zonsopkomst en na zonsondergang geserveerd. Veel gasten willen “halal” geslacht vlees; ze drinken geen cocktails, maar vruchtensap.

Gebedskleedje en kompas   

Op het vliegveld van Zürich staan hotels aangegeven, die een hele waslijst aan ramadan services aanbieden. In Swissôtel kan op verzoek gebruik worden gemaakt van gebedskleedjes en kompassen om de exacte richting naar Mekka te bepalen.

Ook kan men beschikken over Arabische tv-zenders en Arabische kranten. Medewerkers aan de receptie kunnen Arabische gasten wegwijs maken naar dichtbij gelegen moskeeën. Velen kennen zelfs tips voor Libanese, Marokkaanse en Tunesische restaurants.

Hotelmedewerkers worden bijgeschoold

Terwijl hotels in Genève al lang aan het beeld van Arabische gasten met borrelende waterpijpen en pepermuntgeur gewend zijn, hebben steden zoals Zürich, St. Gallen of Basel nog een inhaalbehoefte wat betreft islamitische levenswijze. Ze zien in: Met halal-spijzen alleen is het niet gedaan.

De hotelmedewerkers moeten ook vertrouwd zijn met de levenswijze van de Arabische gasten. Ze moeten weten, dat de met vreugde verwachte ramadan-tijd voor veel gelovigen vaak samengaat met spirituele oefeningen tot innerlijke reiniging, met weldadige handelingen – en met gezelligheid.

Velen weten niet dat de ramadan voor veel moslims de vrolijkste tijd van het jaar is. Hotels investeren daarom steeds meer in interculturele bijscholingen.

Een moslimgewoonte is bijvoorbeeld, dat men het andere geslacht niet lang in de ogen mag kijken. Ook mag men vanuit zichzelf nooit een autochtoon aanraken. Een kus op de wang van een andere man betekent een vriendschapsgeste.

Hotelmedewerkers zouden ook moeten weten dat het attent is om tijdens de ramadan niet te roken en geen alcohol te drinken in het bijzijn van Arabische gasten.

Belangrijke gasten in moeilijke tijden

Dat er tegenwoordig in Zwitserse hotels specialiteiten worden geserveerd zoals hummus, couscous, falafel en Turks brood heeft ook een economische achtergrond: Gasten uit olielanden zijn financieel gezien uitermate aantrekkelijk. Voor de door de sterke Zwitsers Frank getroffen Zwitserse toeristenindustrie is deze clientèle onontbeerlijk.

De regio Berner Oberland heeft dit al lang herkend, voornamelijk het mondaine Gstaad. Bezoekers met hoofddoeken en tulbands uit de Golfstaten behoren hier tot de stamgasten. Complete etages worden aan clans verhuurd.

De voortrekkers van het “halal-toerisme” hebben veel van de islamitische toeristenindustrie geleerd. In deze groeiende markt bestaan bijvoorbeeld vliegtuigen, waarin aan boord religieuze programma´s aangeboden en gebedstijden aangekondigd worden.

De Zwitserse toeristenindustrie bedenkt steeds nieuwe dingen voor geluierde gasten uit Arabische landen. Zo organiseert het toerismebureau van de stad Interlaken deze zomer een “Halal Barbecue Cruise” op de Brienzersee. Daar worden dan ook hummus en falafel geserveerd.

Bron:

http://www.welt.de/reise/nah/article108143907/Wie-Hotels-sich-auf-muslimische-Gaeste-einstellen.html

Auteur: Vera Rüttimann

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Islam, Moslims, Zwitserland. Bookmark de permalink .

15 reacties op Zwitserland: Hoe hotels zich op islamitische gasten instellen

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Zum Kotzen, diese Bilder, ekelhaft..!!! Es gibt nur eine Lösung…
  http://tinyurl.com/6msrhfe
  Vorhersage: vielleicht gibt es im Zukunft eine Endlösung der Muslimenfrage…
  (o ja, dat is bijtend sarcasme)
  Per slot van rekening willen “ze” ons allemaal AUSRADIEREN, als je hun verzonnen instructionmanual(kuch) goed leest…

  Like

 2. Dorith zegt:

  “Ze moeten weten, dat de met vreugde verwachte ramadan-tijd voor veel gelovigen vaak samengaat met spirituele oefeningen tot innerlijke reiniging, met weldadige handelingen – en met gezelligheid.”

  De Bahnhofstrasse is vanzelfsprekend heel geschikt voor spirituele oefeningen.

  De moslims hebben nog steeds niet de Zwitserse vlag met het kruis verbrand?
  Doen ze vast niet, vanwege hun geheime bankrekeningen……

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  …weldadige handelingen… Meestal GEWELDDADIGE handelingen bij die grappenmakers.
  Ik heb ze ook wel eens beleefd, weldadige handelingen, zo’n 35 jaar geleden, ook in de zomer, denk ik met weemoed aan terug…

  Like

 4. Linsky zegt:

  Kort om, de autochtonen zelf daar in Zwitserland zijn opgehouden met ‘leven’! 😦

  Like

 5. E.J. Bron zegt:

  Een welluidende ondertitel zou kunnen zijn:

  “Hoe de Zwitsers de rijke Arabieren in de kont kruipen” 😀

  Like

 6. Rudor zegt:

  Zwitsers hebben door de eeuwen heen nooit anders gedaan dan anderen in de kont te kruipen.
  Dat dan allemaal om geld te verdienen. Wie herinnert zich niet de hulp die ze de nazi’s maar al te graag hebben geboden. Nu dit weer.
  Enfin, ze waren dan wel weer zo slim om geen schreeuwtorens meer toe te staan.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 16.17. uur, inderdaad Gerrit “zum kotzen”. Hieruit blijkt alweer dat men alle principes over boord gooit, om maar geld binnen te harken. Moraal hebben deze Zwitsers geen enkele, maar buigen voor de achterlijke islamisten omwille van het geld.

  Like

 8. Hellen zegt:

  Gatverdamme , met dit soort berichten heb ik aan een teiltje niet genoeg , wat een lafbekken , knielen en buigen voor een zooitje islamieten (( die ons nb. untermenschen noemen , in hun ogen , zijn wij minder dan varkens en honden )) omdat ze extra geld binnen brengen ?? Walgelijk , fokkin walgelijk !

  Like

 9. jowitteroos zegt:

  Geld, Geld Geld!!! Gewetenloos

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  Op het duitse politiek correcte nieuws weer volop aandacht voor de zgn. 8000 gedode muzelmensen van Srebrenica, maar NOOIT een woord of aandacht voor de christenen die door het MOSLIMBEEST ORIC, zijn vermoord! Weer een bevestiging dat @ Linsky het heel goed ziet. De pers en de media in heel europa zijn absoluut niet neutraal of onafhankelijk. ze zijn gewoon GEKOCHT om bepaalde belangen te dienen, voornamelijk die van de EU, de BILDERBERGKLIEK, en de achterlijke ISLAM Landen met oliegeld.

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  @Rudor, 18:36 Inderdaad, geheel correct, de Duitse oorlogsmachine kon tussen 40-45 blijven draaien dankzij o.a. de Zwitsers en de Amerikanen. De Opel Blitz bv. was in feite een product van het Amerikaanse General Motors.Zweden en Noorwegen leverden ijzererts. Wie meer weet mag het lijstje aanvullen.

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  Off topic, maar toch maar weer vermelden. Onze 2e kleuterkamer, protesteert tegen EU plannen, omtrent ONZE PENSIOENEN, http://www.elsevier.nl. Maar dat protesteren zal wel voor de vorm zijn hoor, vooral van de eurofiele partijen zoals CDA,VVD,PVDA,GL en Demonen 66 valt weinig te verwachten. Het is een grof schandaal, het zijn gloeiende nog an toe onze nederlandse pensioenen, bestemd voor onze nederlandse werknemers en pensioengerechtigden, en niet voor Zorba de Griek, Luigi de Italiaan, en Jean Claude de Fransoos. Maar ik weet het wel, de opperste sowjet uit Brussel te weten, Barosso,van RAMPUY, en Verhofstad zijn tuk op de 800 miljard euro waarover onze pensioenfondsen beschikken. Ik hoop dat deze clinic clowns vanavond nog de tering krijgen.

  Like

 13. koddebeier zegt:

  Voor Geld verraden ze volk en vaderland.

  Like

 14. Piet Klont zegt:

  ‘Een moslimgewoonte is bijvoorbeeld, dat men het andere geslacht niet lang in de ogen mag kijken.’
  Net als bij échte apen…daar mag dat ook niet, gorilla’s bijvoorbeeld.
  Heb ik zelf gezien in Kling Klong.
  😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s