De waarheid

Ik geloof in de waarheid.

Haar te zoeken, haar te onderzoeken in ons en om ons heen, moet ons hoogste doel zijn.

Daarmee dienen we vooral het gisteren en het heden.

Zonder waarheid bestaat er geen veiligheid en geen bestendigheid.

Wees niet bang als de hele meute plotseling begint te schreeuwen.

Want niets op deze wereld is zo gehaat en gevreesd als de waarheid.

Uiteindelijk zal ieder verzet tegen de waarheid bezwijken als de nacht voor de dag.

Theodor Fontane

 

Door:

E.J. Bron

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op De waarheid

 1. Peter Rissing zegt:

  What an encouraging way,
  to start a new day

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  😀 Dus er met frisse moed tegenaan Peter!

  Like

 3. Peter Rissing zegt:

  Goede morgen Bert, ik doe weer mijn best.

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  Ook goedemorgen Peter. Ik verwacht niet anders! 😉

  Like

 5. friki zegt:

  Dit onderschrijf ik duizend maal !!

  Like

 6. “Want niets op deze wereld is zo gehaat en gevreesd als de waarheid” moet misschien anders luiden: “Niets is zo gehaat en gevreesd als het laten wankelen van gevestigde interpretaties.” Immers zogenaamde zekerheden zijn ‘heilig’, daar willen mensen alles kapot voor maken, daar willen mensen voor ten onder gaan, want daar zit een stuk emotionele lading aan vast, want daarlangs is hun psychodynamiek georganiseerd.
  Wat is waarheid, vroeg Pilatus. Interpretatie! Bijvoorbeeld dat de Sint je schoen vult. Alleen dat is niet een erg goede interpretatie. Je moet tot een waarheidsgetrouwere interpretatie komen. Maar wie een kind vertelt dat de Sint niet bestaat stuit op verzet. De waarheid valt wel in te zien maar het is de aanslag op de interpretatie die agressief maakt.
  Zelfs nu nog schuimbekken sommigen over de aantijging dat Nederlanders oorlogsmisdaden pleegden in “Ons Indië”.
  Voor velen is een vaststaande waarheid dat Geert Wilders “alle allochtonen er uit wil gooien”. Heel oncomfortabel uitgedaagd te worden om te zeggen waar en wanneer hij dat ook maar 1x heeft gezegd, zelfs als je er 100,= beloning op zet.
  Mensen gaan ook stemmen in relatie tot een pakket interpretaties beladen door een emotie. Als je “fel links” bent is je eergevoel verbonden met “waarheden” hoe het “moet kunnen”. Het eergevoel wordt voor elke prijs verdedigd, zelfs al gaat de hele samenleving of de hele cultuur er aan ten onder. Het MOET zo zijn als waar de persoon voor staat. Want er zit een emotie aan die een stemming bepaalt die een taboe bepaalt.
  Zoals het taboe op memoreren van eigen oorlogsmisdaden, het taboe op pedoseksuele praktijken, het taboe op islamkritiek, het taboe op openbreken van pedoseksuele praktijken bij islamieten. Er waart een geest, een stemming rond over een bepaalde materie, waardoor feiten die dissonantie geven aan een cognitie, niet gehoord willen worden. Dat is geen kwestie van onpartijdig waarnemen , al wordt rationaliteit gebruikt om interpretaties te fabrieken. Dat is een kwestie van hoe de wind waait. Als je katholieke pedoseks beschimpt ben je een held, als je islam-pedoseks beschimpt ben je een racist. Dat is zoals de wind waait en het kost wat alk te veel moeite om achter de tv vandaan te komen en zelf op onderzoek uit te gaan.
  Bijvoorbeeld over Israël, dat is een schoolvoorbeeld. Tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) zat Nederland solidair met de jonge joodse staat aan de buis gekluisterd. Nu weten hele volksstammen dat Israël daar ook maar is “gedumpt” en blijkbaar “veel heeft geleerd van de Holocaust” dus dat ze landjepik en genocide plegen op de oorspronkelijke bewoners, en kom nu nu alsjeblieft niet aan met andere interpretaties, want dan krijg je de wind zoals hij waait van voren.

  Like

 7. Linsky zegt:

  So!
  Een mooie E.J.

  Er is geen religie hoger dan de waarheid!

  Ik heb nooit beweerd dat ik de waarheid vond, maar ik ben specialist in het zoeken, 🙂
  En alleen al het zoeken erna, levert je elke dag de nodige vijanden en tegenstanders op.

  http://diamental.nl/images-linsky/geloof%20uit%20het%20ongerijmde/geloof.html

  Like

 8. Linsky zegt:

  Overtuigingen zijn gevaarlijker vijanden van de waarheid dan leugens.

  De waarheid heeft weinig aanhangers;

  http://diamental.nl/images-linsky/De%20Hel%20bestaat%E2%80%A6het%20is%20de%20baarmoeder%20van%20de%20Waarheid!/de%20hel%20bestaat.htm

  Like

 9. Linsky zegt:

  Gelegaliseerde van pedofilie

  Iran om het huwelijk te legaliseren voor meisjes onder de 10 jaar!

  Ze noemen het gelegaliseerd ‘huwelijk.’ We noemen het legaliseren van pedofilie.
  De Commissie juridische zaken van de Majles, het Iraanse parlement, heeft tegenover de pers dat ze de wet verbiedt dat meisjes onder de leeftijd van 10 jaar uit worden uitgehuwelijkt te zijn beschouwen ‘on-islamitisch en illegaal.’

  Minstens 716 meisjes onder de leeftijd van tien werden uitgehuwelijkt in Iran 2011.

  http://barenakedislam.com/2012/07/24/iran-to-legalize-marriage-for-girls-under-10/

  Like

 10. Linsky zegt:

  Slecht nieuws: de Britse regering lanceert een onderzoek naar Britse troepen voor openlijk ondersteunen van de Engels Defense League

  http://barenakedislam.com/2012/07/23/the-bad-news-uk-government-launches-investigation-of-british-troops-for-openly-supporting-the-english-defence-league/

  Like

 11. Linsky zegt:

  Tony Blair ‘het westen slaapt als het gaat om islamitisch extremisme’

  De voormalige Britse premier Tony Blair spreekt in een interview in de krant The Telegraph zijn zorg uit over het verhaal van islamitische extremisten dat ‘ het westen de islam onderdrukt’. Wel spreekt Blair over de islam als een ‘abrahamitische’ godsdienst, net zoals het christendom en het jodendom.

  Maar nu stelt hij dat hij het gevaar van het extreem islamitische standpunt heeft onderschat. Blair vindt dat islamitische extremisten overheersing een geen samenwerking nastreven. Blair: ‘het westen slaapt op dit punt’.

  De islam is op dit moment in Afrika de grootste uitdaging: ‘Denk aan Soedan, Mali, Nigeria en de uitbarstingen in Tanzania en Kenia. Het sektarische islamitische extremisme is het grote en groeiende probleem’.

  Mogelijk betekenen deze uitspraken dat Blair het niet eens is met de politiek van president Obama ten opzichte van de islam. Sinds de Cairo-toespraak van Obama in 2009 ‘is de hele context veranderd. De Moslim Broederschap neemt hele delen van de Arabische wereld over’ en ‘de mensen die zich niet kunnen uitspreken verlangen wanhopig naar ons leiderschap’.

  Blair vindt ook dat het westen te terughoudend is om de mensen in Iran te helpen: ‘het is een grote beschaving. De mensen zouden de regering zonder twijfel willen afzetten, als ze dat zouden kunnen. Ze moeten weten dat we bereid zijn hen te helpen. Een ‘Perzische lente’ zou zeer welkom zijn’ bron; nieuwreligieuspeil. …..
  Verder in het Engels: http://www.telegraph.co.uk/news/politics/tony-blair/9420909/Tony-Blair-The-West-is-asleep-on-the-issue-of-Islamist-extremism.html

  Like

 12. Linsky zegt:

  Je moet de mening van de meerderheid nooit verwarren met de waarheid!

  Like

 13. Linsky zegt:

  ‘Vrijheid’ is het recht om mensen te zeggen wat ze niet willen horen. 🙂
  Wie dan de ‘waarheid’ spreekt wordt als de grootste vijand beschouwd. 😦

  Like

 14. Linsky zegt:

  Soms is de ‘waarheid’ gewoon te vinden in dat wat we waarnemen en ervaren, niet waar?

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  Generaal P.Pardon 10.03. uur, ik sluit mij volledig hier bij aan.

  Like

 16. Henk.V zegt:

  Ik herinner mij in dit verband een kort gedichtje dat altijd actueel blijft..
  Van P.A. de Genestet, dacht ik .
  Corrigeer mij wanneer ik het mis heb 🙂

  WAARHEID

  ” ‘k Ben vóór de waarheid!”
  ”Beste man, ‘k geloof het graag,
  Maar ben je erachter?
  Da’s de vraag!”

  Like

 17. Ko Lumbus zegt:

  De logica oordeelt niet over de waarheid van oordelen, doch slechts over de juistheid van conclusies.

  Like

 18. Linsky zegt:

  Financiële markten geven Spanje op – Paniek in Brussel

  Spaanse regio’s vallen als dominosteentjes om – Land moet € 547 miljard opnieuw zien te financieren – EU Commissie president Barroso op mission impossible naar Athene
  Het zoveelste kostbare socialistische project in Spanje dat mislukte: De bij Ciudad Real voor € 1,1 miljard gebouwde internationale luchthaven met HSL station moest al na 3 jaar weer worden gesloten omdat er vrijwel geen enkel vliegtuig kwam

  Spanje bevindt zich in een onstuitbare vrije val. Alle signalen wijzen erop dat de financiële markten het land hebben opgegeven. De prijs van zowel 5 jarige als de cruciale 10 jarige staatsobligaties is compleet ingestort en de CDS (kredietuitvalverzekeringen)-Cash basis is gezakt tot een record dieptepunt, wat betekent dat Spanje nu zelfs het vertrouwen heeft verloren van de weinige overgebleven investeerders die Spaanse staatsobligaties opkochten.

  Aangezien het land tot 2015 maar liefst € 547 miljard nodig heeft kan de conclusie niet anders zijn dat het hele land binnenkort een totale bailout nodig zal hebben om overeind te blijven.
  Paniek in Brussel

  In Brussel lijkt nu echt paniek te zijn uitgebroken (6). EU Commissiepresident José Manuel Barroso reist morgen naar Athene om hoogstpersoonlijk het heft in handen te nemen nu het eindelijk tot de eurocraten is doorgedrongen dat Griekenland wel miljarden wil blijven ontvangen maar nog steeds weigert hier iets tegenover te stellen…verder:
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=662249&r=1&tbl_archief=&

  Like

 19. @E.J. Bron: Waarheid als een melkgevende koe. Klasse!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s