Saoedi-Arabië: “Strijd tegen terrorisme” is bedoeld voor interne tegenstanders

Als Saoedi-Arabië wil deelnemen aan de internationale strijd tegen de terreur kan dat als koersverandering worden gezien. De Saoedi´s gelden echter als begunstigers van talloze islamistische terreurgroepen in de hele wereld. De bekentenis blijkt bij nader inzien een afleidingsmanoeuvre te zijn en is vooral bedoeld voor de vijanden van het aangeslagen koningshuis in eigen land, dat door het steeds vaker mislukken van censuurinspanningen meer en meer in de knel komt. Een analyse van het in Washington gevestigde “Centrum voor democratie en mensenrechten in Saoedi-Arabië”.

De koning roept op tot de wereldwijde strijd tegen het terrorisme

Gezien de toenemende twijfel over zijn eigen legitimiteit (die immers slechts op de ondersteuning door de hardcore elementen van het fundamentalistisch-islamistische establishment berust) evenals de toenemende eisen naar een reële deling van de macht van de kant van een steeds groter wordende groep ongeduldige mannen en vrouwen ziet het Saoedische regime zich genoodzaakt om zijn macht met alle mogelijke trucs en foefjes te verdedigen.

In een toespraak, die in zijn naam door zijn neef, de Minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faisal, werd voorgelezen, zou koning Abdullah van Saoedi-Arabië gezegd hebben: “De strijd tegen het terrorisme is een gemeenschappelijke internationale verantwoordelijkheid, die een hoge mate aan coördinatie en coöperatie vereist.” Oppervlakkig beschouwd, lijkt de oproep van koning Abdullah ter bestrijding van het terrorisme zeer actueel te zijn, omdat het terrorisme een dodelijke bedreiging voor de internationale gemeenschap vormt, vooral echter voor de democratische samenlevingen, waarvan de fundamentele waarden op hun beurt als een dodelijke bedreiging voor de Saoedi´s en hun theocratische systeem worden beschouwd. Door de toepassing van de leuze “Strijd tegen het terrorisme” doet het Saoedische regime bewust aan misleiding om de internationale gemeenschap ertoe te bewegen haar strijd ook in zijn naam en in zijn voordeel te voeren.

Strijd vooral tegen interne tegenstanders

In juli 2011 werd aan Amnesty International een wetsontwerp doorgespeeld, volgens welke zogenaamd in Saoedi-Arabië de strijd tegen het terrorisme gevoerd moet worden, terwijl het in werkelijkheid de bedoeling is om die burgers in Saoedi-Arabië te polariseren die zich inzetten voor vreedzame politieke hervormingen. Het wetsontwerp ter bestraffing van terroristische daden en de financiering van terrorisme heeft op het oog dat de politie in Saoedi-Arabië verdachten zonder aanklacht en zonder vorm van proces in feite “tijdelijk onbeperkt” kan vasthouden. Dezelfde wet zou de politie ook in staat stellen om iedereen “die de rol van de koning of van de kroonprins in twijfel trekt”, tien jaar of langer op  te sluiten. Het Saoedische regime noemt namelijk iedereen een terrorist, die als een bedreiging voor zijn autoritaire systeem wordt beschouwd, waartoe ook vreedzame demonstranten behoren die zich inzetten voor democratie. De internationale gemeenschap echter definieert terrorisme als ideologische gewelddadigheden van individuen en/of groepen met het doel hun waarden aan anderen op te dringen.

Hoewel het Saoedische regime oproept tot de wereldwijde strijd tegen het terrorisme, wil het in werkelijkheid gebruik maken van de wereldgemeenschap om het regime op twee fronten te steunen. Enerzijds willen de Saoedische heersers zicht tegen hun eigen religieuze fanatici beschermen, die zij er zelf deels voor hadden ingezet om anderen te terroriseren, bijvoorbeeld in Irak. Anderzijds zoeken ze bescherming voor de eigen bevolking, namelijk mannen en vrouwen, die voorstander zijn van democratische hervormingen. De vraag moet dus gesteld worden waarom de internationale gemeenschap de bewering van het Saoedische regime accepteert dat het bij beide genoemde groepen om “terroristische groepen” zou gaan, terwijl beide toch in de keuze van hun middelen – gewelddadige strijd tegen het regime respectievelijk vreedzame hervorming van het systeem – fundamenteel verschillen.

Het is ironisch, dat het Saoedische regime tot wereldwijde strijd tegen het terrorisme oproept, terwijl Saoedi-Arabië tegelijkertijd als ´s werelds grootste exporteur en financier van islamistisch-extremistische en terroristische groepringen geldt. Zoals bekend waren 15 van de 19 terroristen van 11 september van Saoedische afkomst. Gezien dit feit en ervan uitgaand dat koning Abdullahs appèl echt serieus moet worden genomen, zou Saoedi-Arabië de plek zijn waarop zich de strijd tegen het terrorisme zou moeten concentreren.

Initiatief ter bestrijding van witwassen van geld en financiering van terrorisme

Dr. Fahd Al-Mubarak, de gouverneur van het Saoedische monetaire agentschap SAMA en voorzitter van de permanente commissie voor de bestrijding van witwassen van geld, heeft onlangs in een toespraak verklaard: “Het koninkrijk Saoedi-Arabië heeft alles gedaan om de internationale inspanningen ter bestrijding van het witwassen van geld en de bestrijding van terrorisme te ondersteunen.” Omdat er in Saoedi-Arabië geen boekhoudingplicht, geen transparantie van boekhouding en geen balansvoorschriften bestaan, weet toch niemand hoe ver deze inspanningen ter bestrijding van de terreurfinanciering in werkelijkheid gaan. In Saoedi-Arabië bestaat overigens een transfersysteem genaamd Hawallah, dat voor iedereen overboekingen mogelijk maakt zonder dat daarover schriftelijke documenten bestaan en zonder dat ook maar bekend zou zijn wie de eindontvanger is. Er zijn ongeveer 10 miljoen buitenlandse gastarbeiders in Saoedi-Arabië. Het merendeel van hen moslims uit landen, waarin ontwikkelde radicaalreligieuze structuren en terroristische bases bestaan, zoals Pakistan, Indonesië, de Filippijnen, Somalië, Jemen en Nigeria.

Net zo belangrijk is het, dat de eigenlijke oorzaken van het terrorisme in Saoedi-Arabië onveranderd blijven bestaan. In de scholen en moskeeën van Saoedi-Arabië komt het nog steeds tot de verbreiding van extremistische waarden en tot ophitsing tegen leden van andere religies. Het is geen geheim, dat de regering en het religieuze establishment van Saoedi-Arabië het wahabisme, d.w.z. hun eigen strengfundamentalistische vorm van de islam wereldwijd verbreiden en financieren. Bovendien beschouwt de Saoedische koning het wahabisme als de enige religie die de mens kan redden en hij verbreidt deze opvatting ook actief. Er zijn jonge radicale Saoedi´s, die gevaarlijk geïndoctrineerd en vooral vastberaden zijn. Ze lijden ook niet aan geldgebrek, maar vinden altijd bondgenoten die bereid zijn om de noodzakelijke middelen op te hoesten, opdat de terroristische plannen in de praktijk omgezet kunnen worden.

De Saoedi´s zouden in ieder geval veel meer kunnen ondernemen om de oorzaken van het terrorisme uit te roeien. Ze zouden i.p.v. de nu op religieuze leren gebaseerde leerboeken in hun scholen wetenschappelijk gebaseerde boeken kunnen invoeren en religieus geïndoctrineerde leraren kunnen vervangen door wereldlijke leerkrachten, die aan de scholieren de waarden van de fundamentele mensenrechten kunnen doorgeven. En tenslotte zouden de Saoedi´s een prominente islamitische raad van geleerden met diverse meningen over de leer kunnen inzetten, die de religieus georiënteerde leerboeken bewerkt en zich daarbij oriënteren op een objectieve uitleg in plaats van op een woordgetrouwe. Dit zou er niet alleen toe bijdragen de oorzaken van het religieuze extremisme uit de weg te ruimen, maar het zou het ook mogelijk maken dat alle islamitische geloofsaanhangers, vooral vrouwen en religieuze minderheden, profiteren van de gelijkberechtiging.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009423-Saudi-Arabien-Kampf-gegen-Terror-gilt-internen-Gegnern

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Saoedi-Arabië, Terrorisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Saoedi-Arabië: “Strijd tegen terrorisme” is bedoeld voor interne tegenstanders

  1. louis-portugal zegt:

    Helemaal eens met het artikel.
    Ironisch maar wel prettig dat zij met het financieren van allerlei islam-onheil in de wreled hun eigen onheil versneld erbij halen.
    Waarschijnlijk heeft het met het lage islamische IQ te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s