EU en vervalsing van geschiedenis

Geschiedenisboeken staan vol met aannames, fouten en bewuste misinformatie. Bij tijd en wijle worden sommige van deze onjuistheden gecorrigeerd, maar vaak gebeurt dit niet. De geschiedenisleer die ik op school en universiteit kreeg wordt gepresenteerd als feitelijk terwijl in de meeste gevallen het een subjectieve dan wel selectieve vertelling betreft.

Het is dan ook zeer moeilijk voor velen om deze nuance retrospectief toe te passen. Het is nog moeilijker om anderen te overtuigen dat veel van de geleerde geschiedenis niet geheel juist is. Zo heeft Thierry Baudet met zijn column over de EU en de misconceptie over nationalisme als oorzaak van de Europese oorlogen (zie hier) veel stof doen opwaaien. Zijn betoog komt er in wezen op neer dat imperialisme (en niet nationalisme) de hoofdveroorzaker van alle grote Europese oorlogen is geweest en dat de EU ook de facto een imperialistische inslag heeft. Daarmee zou de EU in haar huidige vorm juist een bedreiging zijn voor Europese vrede.

EU mandaat twijfelachtig

De hoofdreden voor het bestaan en doorontwikkeling van de EU is het voorkomen van nog een Europese oorlog. De verdrukking van de natiestaat (en het nationalisme) vloeit dus direct voort uit de mission statement van de EU (zie ook mijn column). Als juist het imperialistische gedachtegoed; het streven naar een grote Europese superstaat de oorzaak is geweest van de grote Europese oorlogen dan is de EU haar mandaat dus per direct kwijt. Het verbaast dan ook niemand dat de EU en de meeste politici de strekking van beide columns (van Thierry en mijzelf) als quatsch bestempelen.

Labelen

EU-/eurocritici worden dan ook neergezet als zijnde anti-Europisten en eurofoben. De meeste critici zijn niet anti-Europa maar anti-EU. Deze toch zeer belangrijke onderscheiding wordt door de EU supporters dan ook nooit gemaakt. Zoiets van “als je tegen besnijdenis of ritueel slachten bent ben je tegen de joden en de Islam” idee wat laatste op Twitter te lezen viel. En als je pro euro bent dan ben je een eurofiel, maar ben je tegen dan wordt er gelijk een psychische aandoening bijgehaald: euroFOOB. Bij mijn bezoek aan de EU, tezamen met de VPRO (slag om Brussel) en andere eurocritici zoals o.a. columnist Jan Bennink werden wij ook geconfronteerd met dit soort absolutisme. “Gouden kooi om Nederland zetten”, “terug naar ver verleden” en dergelijke opmerkingen waren kenmerkend. Een echt inhoudelijke discussie kon helaas niet plaatsvinden.

Aanslag op de democratie

Met het in de hoek zetten van critici door hen te labelen is linea recta een aanslag op de democratie. Zonder gezonde discussie en uitwisseling van standpunten is een democratie geen lang leven beschoren. Door de houding van veel pro-EU/euro supporters jegens criticasters is de discussie omtrent de EU en de euro in het hoekje van de gekkies met aluminium hoedjes gezet. De Nee stem die genegeerd werd, het doordrukken van het ESM, het buitenspel zetten van nationale parlementen, het liegen over de conversiekoers van de gulden naar de euro (Zalm heeft dit toegegeven), het liegen van Juncker (die stelde dat dit normaalste zaak van de wereld is) en zo verder zijn allen voorbeelden hoe onze democratie langzaam om zeep wordt geholpen. Ik weet zeker dat er ooit een dag komt waarop men zegt “hoe heeft dit allemaal kunnen gebeuren want het was toch oh-zo duidelijk. Waren de mensen toen zo dom of zijn wij nu zo slim… “

In liefde en oorlog is alles toegestaan

De geschiedenis wordt daar waar nodig herschreven om de argumenten van de EU kracht bij te zetten. Zo zou de EU en de euro ons ongekende welvaart en vrede hebben gebracht. Maar het was de EEG (zeg maar de vrijhandelszone) die het grootste welvaartseffect heeft gehad. De euro daarentegen heeft er juist voor gezorgd dat de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) opeens erg goedkoop konden lenen (door impliciete garantstelling van o.a. Nederland en Duitsland). Hierdoor is onze export naar de PIIGS geëxplodeerd maar de PIIGS betaalden met het door ons aan hun geleende geld. Nu kunnen ze het niet terugbetalen. Al deze “groei” is dus een luchtspiegeling geweest, iets wat u in geen enkel EU schrijven zult tegenkomen. Het samenwerken tussen de verschillende landen vanuit een soevereine basis op gebieden zoals landbouw, milieu, handel en zo verder kan allemaal plaatsvinden onder een EEG raamwerk. Maar de EU en haar supporters willen u doen geloven dat de EU, en belangrijker: MEER EU, de enige oplossing is voor al onze problemen. Geen EU staat volgens de hen gelijk aan oorlog en ellende. Door hun liefde voor het Europese ideaal (Verenigde Staten van Europa) en de oorlog die zij voeren met hun criticasters, voelen de EU en haar supporters zich gerechtigd elk middel te gebruiken, zo ook geschiedvervalsing. De geschiedenis behoort toch alleen aan de overwinnaars toe.

De ironie

Het zure is dat het doordrukken van hun Europese superstaat en de bijbehorende ideeën juist tot een anti-Europa tegenbeweging zal leiden. De opkomst van extreem rechts en extreem links is hier een voorbeeld van. Nu zullen de EU en haar supporters dit nooit aan henzelf wijten; sterker nog, ze zullen dit aangrijpen als bewijs dat er nog meer EU nodig is en dat, waar nodig, de democratie “tijdelijk” buitenspel gezet moet worden. Dit zal de anti-EU sentiment natuurlijk verder doen toenemen. Met deze opborrelende anti-Europa gevoelens zal de polarisatie alleen maar verder toenemen. Uiteindelijk wordt hierdoor het kind met het badwater naar buiten gegooid: het EEG model. Voor nuances is dan geen ruimte meer; je bent voor of je bent tegen. Erger nog, hetgeen wat wij allemaal wilden voorkomen, een onstabiel Europa met landen die elkaar naar het leven staan, zal dan juist uit de mist van een niet zo ver verleden herrijzen.

Smeekbede

Mijn smeekbede is dan ook gericht aan de EU en haar supporters: laten we als het u belieft een paar stappen terug doen. Laten we weggaan van de EU en de euro en laten we gaan naar een uitgebreid EEG model waar samenwerking kan plaatsvinden tussen de Europese staten vanuit een soevereine basis. Hoe langer u en uw supporters doorgaan met het doordrukken van uw idealen, hoe kleiner de kans op een breed gedragen (realistische) oplossing. U en uw supporters zijn de enige partij bij machte dit te bewerkstelligen. De extreem rechtse en linkse elementen zijn ten slotte reactionair van aard, dus als u en uw supporters echt iets willen doen voor Europese vrede en welvaart: maak dan die stappen terug naar een EEG en normaliseer het politieke landschap in Europa.

Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities

Bron: De Telegraaf

http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/12600741/__EU_en_vervalsing_van_geschiedenis__.html

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Geplaatst door:

E.J. Bron

(h/t Wachteres)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Europa, Europeanisering, Historie. Bookmark de permalink .

12 reacties op EU en vervalsing van geschiedenis

 1. Peter Rissing zegt:

  http://www.actforamericaeducation.com/textbook-project
  Verteld van een gelijkaardig probleem in de USA ten aanzien van de ‘verheerlijking’ van de islam.

  Like

 2. Ko Lumbus zegt:

  Goeie postng, Wachteres. Las het stuk al eerder in DFT.

  Goed om te onthouden deze zinsneden:
  ‘De geschiedenis wordt daar waar nodig herschreven om de argumenten van de EU kracht bij te zetten. Zo zou de EU en de euro ons ongekende welvaart en vrede hebben gebracht. Maar het was de EEG (zeg maar de vrijhandelszone) die het grootste welvaartseffect heeft gehad. De euro daarentegen heeft er juist voor gezorgd dat de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) opeens erg goedkoop konden lenen (door impliciete garantstelling van o.a. Nederland en Duitsland). Hierdoor is onze export naar de PIIGS geëxplodeerd maar de PIIGS betaalden met het door ons aan hun geleende geld. Nu kunnen ze het niet terugbetalen. Al deze “groei” is dus een luchtspiegeling geweest, iets wat u in geen enkel EU schrijven zult tegenkomen.’

  Overigens, wel een veelzeggende benaming, ‘pigs-landen’, voor die groep knoflooklanden.
  Als varkens laten we ze onze geldschuur leeg vreten. 😦

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Goed betoog Wachteres. Het artikel klopt tot op de millimeter, de ware schuldigen waren MITTERAND linkse president van Frankrijk en KOHL christen-democratisch bondskanselier van Duitsland, die als ik mij niet vergis in 1992, tijdens de top van Maastricht, deze waanzin erdoor hebben gedrukt, te weten het concept voor de EU. En dat was zover ik het nog weet in 1992.
  Het was een teken aan de wand, dat voormalig Sowjet leider Gorbatsjow, op bezoek in west -europa, toen hij hiervan hoorde het volgende zei: ” Wij zijn met dit communistisch concept na 70 jaar gestopt, en jullie beginnen eraan”, en hij liep hoofdschuddend verder! Het EEG concept was en is prima, laten we hier naar terugkeren.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Een bekend en duidelijk verhaal.
  Het zal alleen weinig helpen. De EU met zijn € zal pas omvallen als het zo vast zit dat ze geen geld meer kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkt.
  Helaas vrees ik dat dat nog een tijdje door kan gaan want ze kunnen nog altijd in het groot gaan drukken.
  De enige hoop is nog dat Karlsruhe roet in het EUROFIELE eten gooit.

  Like

 5. Tiny zegt:

  Niet alleen Karlsruhe, ook het Oostenrijks equivalent van deze rechtbank houdt zich er mee bezig en denkt zeker 6 maanden nodig te hebben om de documenten te bestuderen alvorens een oordeel er over uit te kunnen spreken. Dus die staan ook nog op hold on.
  In Ierland loopt het namelijk ook niet zo vlotjes met het referendum ja/nee voor het ESM. Nu Spanje ook op tilt slaat is men erg voorzichtig aan het worden.
  In Nederland, ja, die tekenen ongezien en zonder te lezen wat er in het verdrag überhaupt staat.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Tiny, nou dat zijn toch enkel Dhr.Rutte en Dhr. de Jager, die blindelings alles tekenen hoor.

  Like

 7. Martien Pennings zegt:

  Ik heb vorige week, toen ik op een waddeneiland bivakeerde, dat boek “Europa wankelt” van de Van Rooys en Remi Hauptman grondig gelezen.
  Ik hoop binnen een paar weken toch een keer tijd te vinden om iets degelijks over mijn lees-ervaring te zeggen.
  Maar ik moet ook aan iets definitiefs over Israël werken, samen met Roelf-Jan Wentholt, een soort lezing waarmee Roelf-Jan de boer op kan, dat wil zeggen “het lezingen-circuit in”.
  In elk geval kan ik vast melden dat het allerlaatste essay in “Europa wankelt” van Bat Ye’or is (“Jeruzalem of Al-Qoeds?”) en dat dit opstel uitstekend in kaart brengt hoe de collaboratie van “Europa” met de islam en parallel dus ook de Israël-vijandigheid zich de laatste 40 jaar ontwikkeld heeft.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Martien Pennings, Hr.Pennings ik kijk er naar uit! Succes!.

  Like

 9. Jan zegt:

  July 16th 2012 marked the 800th anniversary of one of the greatest of the Spanish reconquista confrontations: the Battle of Las Navas de Tolosa. This crucial encounter pitted the combined might of the Almohad Empire against the disparate Christian kingdoms of Spain. The result was a spectacular triumph on the Spanish side.
  In honor of this momentous victory the city of La Carolina, where the famous battle took place, has always hosted commemorative festivities to mark the occasion. However, with the increasing incursions of political correctness into Spanish culture this event has now been deemed unseemly and excessively nationalistic by certain elements of the Spanish establishment. Therefore no government representatives from the central, provincial or autonomous regions were present. Nor do members of the Spanish royal family any longer attend. Only the government of Navarre continues to support the occasion and to send representatives to commemorate one of the most important battles in Spanish history.

  The surest way to obliterate a culture’s identity, or to dishonor a nation’s sovereignty is to ignore the momentous events of its past.
  http://gatesofvienna.blogspot.nl/2012/07/las-navas-de-tolosa.html

  Volgend jaar geen dodenherdenking omdat wij de zielen van de Duitsers kwetsen.

  Like

 10. Anneke zegt:

  Geschiedvervalsing is van ALLE tijden !!!
  Helaas, maar de leugen moet toch levend gehouden worden???
  Ja; door de ogen gezien, van onze leiding-gevenden wel. Waarheid is VUIL in hun visie.
  We leven NU in een tijd dat AL HET GELOGENE boven water komt drijven…de leugens zinken niet meer naar de (zee)bodem. Door het slijk zal de leugenaar letterlijk moeten kruipen. Gezichtsverlies is momenteel helemaal IN….Hahleluyah Amen !!!!

  Like

 11. Anneke zegt:

  @Martien …helemaal met je eens.

  Zo’n veertig-jaar geleden (tijdens m’n frisse puberjaren) is het Westen in de uitverkoop gegaan. De olie-magnaten stonden te likkebaarden en te trappelen van ongeduld. Rijk zouden ze toch worden via het Westen??? En de EU en the U.S.A. zouden hun rug keren tegen Israel…hùn grote vijand. Het kon allemaal niet beter….Toppie toppie….Met een DIKKE VETTE MAAR…..die nu heden nòg duidelijker zichtbaar wordt. De mistlaag er omheen is aan het optrekken; Hahleluyah Amen!!!

  -De leugens kruipen stuk voor stuk naar boven, hebben het veel te benauwd gekregen…meer dan veertig jaar onder een dik PERZISCH Babylonisch tapijt-

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @Martien Pennings 08.54. uur, en dat hebben deze laffe politici geflikt over de ruggen van hun eigen kiezers Martien. Wij hebben nooit een referendum gekregen over het grote verraad, bekend onder: de resolutie van Straatsburg. Dat is door de christendemocraten, de socialisten en de liberalen angstvallig verzwegen aan de eigen nederlandse bevolking. Ze hadden en hebben sch’t aan ons, hun kiezers. Ik hoop dat Wilders zomaar 70 zetels haalt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s