De ECB ontpopt zich als paard van Troje

Het vertrouwen is weg, het kapitaal verlaat Europa: De ECB staat voor een Europa, waarin het zuiden het voor het zeggen heeft. Het gevolg zal een gigantische herverdeling ten koste van het noorden zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) stond ooit voor een nieuw Europa, voor een Europa van hervormingen, van principes, van stabiel geld. De politiek, aldus het idee, zou alleen maar dit voorbeeld moeten volgen en het verenigingsproces zou een successtory worden.

De ECB maakt het alleen maar erger

Nu weten we, dat deze zienswijze naïef was. En het zal niet lang meer duren totdat dit volledig duidelijk wordt. Mario Draghi, Europa´s hoogste schatbewaarder, heeft het donderdag – uiteraard in technische bewoordingen verhuld – aangekondigd. De ECB zal in grote stijl staatsleningen opkopen als de rentes in Spanje of Italië te sterk stijgen. Prompt reageerden de markten in de gewenste richting.

Maar dat is niets anders dan een strovuurtje. Internationale investeerders hebben de eurozone de rug toegekeerd en in Londen verbaast men zich er intussen over hoeveel rijke Grieken daar dure huizen kopen. Het vertrouwen is weg, het kapitaal verlaat Europa.

En de ECB is bereid om de gaten in de begrotingen van de banken en landen te dichten. Zij gebruikt hiervoor steeds als motivering,. Dat alleen zij als enige functionerende financiële instelling in Europa deze vertrouwenscrisis nog kan stoppen. De vermeende bewakers van het stabiele geld maken het zo echter alleen maar steeds erger.

Mario Draghi, de president van de ECB

Alleen omdat de regeringen erop kunnen vertrouwen dat uiteindelijk de ECB bijspringt, kan Spanje het zich bijvoorbeeld veroorloven om onder de reddingsparaplu te duiken en onaangename cijfers om te zetten. De ECB zal het wel voor elkaar krijgen. Zelfs de Duitse bondskanselier en haar Minister van financiën nemen dit welwillend op de koop toe. Want voor Angela Merkel is het aangenamer dat de centrale bank de situatie rustig maakt dan opnieuw voor het parlement te verschijnen of zelfs miljarden te moeten afschrijven.

ECB als paard van Troje

Deze uitweg is niet alleen ondemocratisch, maar is ook een overtreding van het Verdrag van Maastricht. Hoe absurd de situatie is, toont de volgende theoretische mogelijkheid aan: Mocht de trojka, bestaande uit de Europese Commissie, het IMF en de ECB, tot de conclusie komen dat Griekenland niet nog meer geld mag krijgen, dan zou de ECB met noodkredieten klaar kunnen staan. Tenzij een tweederde meerderheid van het centrale bestuur van de bank hierop tegen is. Maar wat kun je van een commissie verwachten, waarin de vertegenwoordigers van Cyprus, Griekenland en Duitsland elk één stem hebben, maar waarin de Deutsche Bundesbank bijna een derde deel van de lasten moet dragen?

De ECB ontpopt zich zodoende tot een paard van Troje. Ze staat niet meer stabiliteit en principes, maar voor een Europa, waarin het zuiden het voor het zeggen heeft. Het gevolg zal een gigantische herverdeling ten koste van het noorden zijn – zonder dat dit ook maar één probleem zou oplossen.

Bron:

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article108391260/Die-EZB-entpuppt-sich-als-Trojanisches-Pferd.html

Auteur: Jörg Eigendorf

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis. Bookmark de permalink .

5 reacties op De ECB ontpopt zich als paard van Troje

 1. Tom Hendrix zegt:

  Deze EU gaat zorgen voor de ” socialistische natte droom”, een groot rood rijk, waarin iedereen gelijk is, maar ook iedereen ARM. Behalve dan PARTIJBONZEN als BAROSSO,van RAMPUIL, en natuurlijk VERROTSTAD. We krijgen een giga inflatie, en dat wordt door de criminele fascisten van de EU op de koop genomen, zij zorgen wel ervoor dat HUN BELANGEN veilig gesteld zijn. Het enige waar we nog op kunnen hopen is, dat het Duitse BVG, in Karlsruhe, tuthola Merkel terugfluit, en het ESM in die zin verboden verklaard. Anders kunnen we het schudden!

  Like

 2. Een de facto splitsing tussen Noord en Zuid binnen Europa wordt daglijkse meer evident en nodig. Wist u dat de provincie BRABANT waar Brussel’s EU in het middel is…. is al lang gescheiden in Vlaams en Waals Brabant. Onlangs is het kieskanton Brussel-Halle-Vilvoorde ook gescheiden… tegen veel financiele ”transferts” van geld van Vlamingen naar Wallonie. Altijd hetzelfde liedje : De Noord werkt hard en de Zuid wacht op subsidieringen… Meer dan ooit moet u onze website bezoeken : wij pleiden voor een Confederale Hansa van Nordeuropa ( http://w1p.fr/56144) Los von Rom, los von Zuid. Groeten vanuit Brussel, met een alternatieve oplossing aan EU : EFTA, European Free Trade Association… meer op onze website. Andre W. von BREMEN-Hans.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Andre W. von BREMEN – HANS, prima idee van U. Daar is al vaker voor gepleit, met name ook op DDS, zijn daar verstandige beschouwingen over gehouden. Een zelfde munt voor de noordelijke europese landen, dat zou waarschijnlijk wel gewerkt hebben. Maar de communisten van het POLITBURO EUSSR te Brussel zullen dat NOOIT toestaan. Zij hebben andere bedoelingen met ons!

  Like

 4. Rudor zegt:

  Als ik over de EU en haar dienaren lees moet ik altijd denken aan Star Wars, al kan ik maar niet beslissen hoe de rollen van emperor, count Dooku en General Grievus verdeelt zijn, wie welke rol speelt, Barosso, Van Rompuy en Juncker.
  Eigenlijk kan je veel rollen van de hoofdpersonen aan de kant the empire toebedelen aan de politici van de EU. Jan Clown de Jager is Watto (eigenaar van slaaf Skywalker) die als bedrieger, bedrogen uitkomt. Rutte is de zijn ziel verkopende Lando Calrissian (misschien komt het met Rutte ook nog goed) en Pechtold, dat kan niemand anders zijn dan de goed bedoelende, maar o zo onhandige Jar Jar Binks die altijd de zaak weer weet te verstieren. Ook al is hij niet blind, hij ziet toch evenzogoed helemaal niets.
  We moeten ten slotte ook nog een beetje blijven lachen niet waar?

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Rudor 19.49. uur, puik verwoord. Het is inderdaad goed, deze klojos eens neer te zetten als schertsfiguren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s