Het Internationale Rode Kruis trekt zich terug uit Damascus

Met het oog op de escalerende situatie in Syrië verlaat het Internationale Rode Kruis (ICRC) gedeeltelijk de hoofdstad Damascus. De VN-commissaris voor de mensenrechten sprak van misdaden tegen de menselijkheid.

Met het oog op de gevechten in Syrië brengt het Internationale Rode Kruis (ICRC) een deel van zijn buitenlandse medewerkers in veiligheid. De in de hoofdstad Damascus gestationeerde medewerkers zullen tijdelijk naar de Libanese hoofdstad Beiroet worden geëvacueerd.

Reden voor de aftocht zou de steeds slechter worden veiligheidssituatie in de hoofdstad en andere delen van Syrië, zei ICRC-woordvoerder Hicham Hassan vrijdag in Genève. Als de veiligheidssituatie het weer zou toestaan, zouden de geëvacueerde medewerkers onmiddellijk terugkeren.

De woordvoerder kon niet zeggen om hoeveel ICRC-medewerkers het zou gaan. Volgens zijn informatie werken er in Damascus op dit moment 150 mensen voor het ICRC, onder wie 11 buitenlanders.

Het ICRC zou ook na de gedeeltelijke aftocht blijven doorwerken in Damascus, namelijk in samenwerking met de Syrische Rode Halvemaan en met ondersteuning van de ICRC-delegatie in Beiroet.

Buiten de Syrische hoofdstad zouden zich geen medewerkers bevinden. In de zwaar bevochten economische metropool Aleppo zou op dit moment alleen de Rode Halvemaan werkzaam zijn.

 

VN-commissaris: “Misdaden tegen de menselijkheid”

Daarvoor had de VN-commissaris voor de mensenrechten, Navi Pillay, de strijdende partijen beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Ze was geschokt over de escalatie van de gevechten, vooral in Damascus en Aleppo. Uit beide steden zouden talrijke berichten over gruweldaden komen.

In de Syrische economische metropool Aleppo zoude intensieve gevechten tussen soldaten en rebellen op punt van uitbreken staan. De soldaten van president Bashar al-Assad zouden proberen “het gebied te ontruimen”, zei de VN-commissaris voor de mensenrechten vrijdag in Genève.

Patroon herkenbaar

Men zou een patroon kunnen herkennen: Assad zou proberen de door de rebellen gecontroleerde gebieden d.m.v. zware beschietingen, de inzet van tanks en huis-aan-huis doorzoekingen te heroveren.

Hoewel de conclusie, dat er in Syrië misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zouden zijn gepleegd, alleen door een rechtbank getrokken zou kunnen worden, zou zij ervan overtuigd zijn, dat dit op grond van verzamelde getuigenverklaringen uit verschillende geloofwaardige bronnen van toepassing zou zijn, staat er in de schriftelijke verklaring van Pillay.

“Diegenen, die deze begaan, mogen echter niet denken dat ze zouden kunnen ontsnappen aan rechtvaardigheid.” De wereld zou de misdaden niet vergeten en ook niet verontschuldigen. Dit zou zowel voor de krachten van de oppositie als voor de regeringsstrijdkrachten gelden. Ze riep beide zijden ertoe op om zich te houden aan de regels van het humanitaire volkerenrecht en de burgerbevolking te beschermen.

Bron:

http://www.20min.ch/ausland/dossier/tunesien/story/Rotes-Kreuz-zieht-sich-aus-Damaskus-zurueck-27771889

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, Islamitisch fundamentalisme, Mensenrechten, Midden-Oosten, Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Internationale Rode Kruis trekt zich terug uit Damascus

  1. Linsky zegt:

    Wat een huichelarij weer zeg!
    “Misdaden tegen de menselijkheid”???
    Daar mogen zij wat van zeggen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s