Kathleen Cools en Sofie Peeters doen een dhimmie-duetje

(Door: Martien Pennings)

In aansluiting op het stuk dat eerder op deze site verscheen -“Aankondiging: seksisme op straat” – heb ik nog iets te zeggen over de daadwerkelijke uitzending op de Vlaamse tv in de rubriek “Terzake”. Hier is de link naar die uitzending en ik vraag speciale aandacht voor het inleidende interview, afgenomen door Kathleen Cools, met de maakster van de docu, Sofie Peeters.

Er is maar één  presentatrice van Vlaamse “achtergrond-praat-programma’s” aan wie ik een nog grotere hekel heb dan Kathleen Cools: die graatmagere foute zuurpruim  Phara de Aguirre.

Maar dat Kathleen Cools ook een intens verkeerd pc-wijfje is, kan de aandachtige beschouwer alleen al uit genoemd interviewtje halen.

Kathleen Cools

Ze stuurt Sofie Peeters voortdurend maar één richting op: niet álle allochtone mannen zijn zo. Ach ja, beaamt Sofie, misschien viel me slechts één op de twintig islamitische allochtonen in de straten van Brussel lastig. In plaats dus dat de dames eens een keertje de dots connecten en opmerken dat de islamitische cultuur als zodanig blijkbaar dit soort types voortbrengt. En vervolgens hadden ze kunnen speculeren dat er van die 19 moslims die nu nog niks durven zeggen er misschien wel tien óók “hoer” gaan sissen als ze een nóg grotere meerderheid hebben. En dat van die negen overgebleven “goeien” er wellicht acht zelf geen westers geklede vrouwen gaan lastig vallen, maar geen enkel protest zullen laten horen tegen die twaalf die het dus mettertijd wél gaan doen. En dat vervolgens, als Brussel en heel West-Europa écht sharia-rijp zijn geworden, er misschien ééntje zal zijn die zich zal distantiëren van de hoer-roepende moslimbroeders. Dat is dan óók een op twintig, maar dan omgekeerd.

Sofie Peeters

Door:

Martien Pennings

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", België, Dhimmitude, Linkse Kerk, Moslims. Bookmark de permalink .

23 reacties op Kathleen Cools en Sofie Peeters doen een dhimmie-duetje

 1. aad den haan zegt:

  Wat een stelletje onnozelaars.

  Like

 2. Johanna Haarlem zegt:

  het alsmaar goedpraten…de goede onder de slechte ,rotte appels, incidentjes…krijgen wij hier een stockholm syndrome? oh ja je had beter een burqa kunnen aantrekken dat is de oplossing domme linkse bimbo’s…onderwerpen is de oplossing ga in een harem.Waar zijn de dolle mina’s van weleer? zijn we nu allemaal tot schapies geworden?de te hete brainwash werpt zijn vruchten af we laten het gelaten toe…alhoewel ze nu toch een boete kunnen krijgen van 250 euro er zit schot in de zaak…moet alleen nog ff van kracht worden…ik wil mijn land terug 😦

  Like

 3. marijke zegt:

  Hier word ik nou stront ziek van.Waar om mag je het beesje niet bij zijn naam noemen.Ben zelf met een zwarte man getrouwt en heb zwarte kinderen.Nooit geen problemen gehad.woon half hier en half in de states.Waar mijn kinderen wonen.Daar nog nooit een probleem gehad.Ben banger hier om in Amsterdam west in de avond te lopen of geuzenveld.Als je iets zegt dan ben je gelijk een racist.Het woord racist lijkt wel een mode woord te zijn geworden.

  Like

 4. vederso zegt:

  Hier de link naar de gehele uitzending. Ik heb het gevoel dat Martien Pennings een beetje overdrijft. Sophie Peeters zegt duidelijk dat het in 9 van de 10 keer om allochtone mannen gaat en Kathleen Cools zegt op het einde van de inleiding: misschien wel een moeilijk debat, maar het moet wel worden gevoerd. Ik zie Nieuwsuur iets vergelijkbaars niet uitzenden. Daarom vind het woord dhimmie-duetje misplaatst. Applaus voor Sophie Peeters.

  http://www.canvas.be/programmas/terzake/server135811c22:1382dd68823:-77e5#panel-epi

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Dappere meid die Sofie.
  Belgische politici waren “geschokt”.
  Het verwondert me nog dat dat ze nog leven die politici, ook de nederlandse want die schrikken ook vaak, na al dat schokken.

  Vedereso leg mij s.v.p. eens uit hoe ik dat filmpje aan het lopen kan krijgen want ik vind nergens een startmogelijkheid?

  Like

 6. vederso zegt:

  @ louis-portugal. Het interview start automatisch (korte reclame) De uitzending van Terzake heeft
  in het midden een driehoek om aan te klikken. Let op de eerste (of tweede) zin waarin Kathleen Cools zegt dat het om een probleem met allochtone mannen gaat.

  Like

 7. lucky9 zegt:

  dhimmie-duetje is inderdaad misplaatst omdat het geheel kadert in de manipulatie van de berichtgeving in het kader van de nakende gemeente- en provincieraadverkiezingen. En daar ligt hem het echte schandaal. Niet in de naïviteit van een misbruikt eindproefwerkje van een studente.

  Een meer ongezouten mening luidt als volgt : “Het regime was behoorlijk in paniek omdat de NVA teneinde ietwat geloofwaardig over te komen standpunten van het VB begon te gebruiken.
  Vermits de partij die het steeds bij het juiste eind heeft gehad en nog steeds overigens en uitsluitend om die reden in een “sanitaire schutskring” geplaatst werd, moest de staatszender met iets uit haar koker komen over een fenomeen dat dagdagelijks alsmaar meer zichtbaar wordt in alle Vlaamse steden en gemeenten -en dus niet alleen Brussel- om de traditionele politieke partijen de kans te geven om hun electorale spierballen te laten rollen over een gigantisch probleem dat ze zelf hebben geschapen.

  Het was dan ook voorspelbaar dat de Franstalige Madame de minister van binnenlandse zaken de ochtend na de uitzending al uitpakte met met een “nationaal plan ter bestrijding van het seksisme op straat”.
  Elk normaal en zelfs hoogbegaafd individu zou daar minstens toch enkele nachten moeten over slapen. Niet zo de regering die niet eens een meerderheid heeft onder de Vlaamse bevolking. Floep ’s anderendaags lag het er al, het plan! Voorwaar een nieuwe olympische discipline. Eerst decennia de realiteit straal ontkennen, en diegenen die dat wel doen demoniseren, uitschelden als racist, intimideren en broodroven, en als puntje bij paaltje komt in volle verlofperiode uitpakken met een plan dat nergens op lijkt, over een probleem in de marge van de reeds volop woedende jihad en dat niemand zich na de verkiezingen zich ooit zal herinneren.

  De media doen er reeds decennia alles aan om objectieve nuttige en noodzakelijke informatie achter te houden en zijn dus van uit deze opdracht en bestaansreden zelf onbekwaam, minstens niet voorbereid en zeker onwennig om een reportage te maken over de rauwe realiteit van de islamitische invasie, temeer omdat het bevel daartoe slechts een paar dagen oud was.

  Dus werd het proefwerk van een studente (richting film aan een kunst-hogeschool) misbruikt in een poging om de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen (iedereen weet het en iedereen voelt het) de wind uit de zeilen te nemen door mistgordijnen op te trekken voor de naïeve burgers die nog in de eerlijkheid van de overheden en het establishment van het onland.be geloven … omdat het op tv komt en in de krant staat! 😆

  Als vervollediging van wat voorafgaat vindt U een mening over het onderwerp die stevig onderbouwd is op: http://blog.seniorennet.be/angeltjes/archief.php?ID=1206202

  Like

 8. Prometheus zegt:

  Ben ik nog naïef om te geloven in het multiculturele Brussel?

  Een nabeschouwing van “Femme de rue” een documentaire van Sofie Peeters
  (Terzake – Canvas – 26 07 2012)

  “Het lijkt wel of de klok 100 jaar terug gedraaid wordt. Ik was echt gechoqueerd hoe denigrerend en seksistisch die mannen deden. Hebben die dan echt geen dochters of vrouwen of zussen waar ze respect voor hebben? Of doen ze enkel zo tegen mij? Tegen de Westerse blanke vrouw? Ben ik in dat geval een naïeveling? Omdat ik nog geloof in het multiculturele Brussel?” Aldus Peeters in de film.

  Ja, juffrouw Peeters, u bent naïef om het beleefd uit te drukken, geïndoctrineerd door een socialistisch onderwijs systeem, waar de waarheid een leugen of een haatmisdaad wordt genoemd. Waar de jonge naïeve geesten worden gekneed tot nieuwe universele socialistische mokkamens-schapen, ontdaan van elke kritische of dissidente gedachte. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zei Jozef Stalin. Dit is de hoofdreden waarom socialisten steeds de onderwijs portefeuille willen hebben.

  Juffrouw Peeters komt tot de ontluisterende veststelling dat “de wereld van Sofie” en de perceptie van de werkelijkheid waarmee zij werd gehersenspoeld niet exact overeenstemmen met de realiteit.

  Dat de marxistische indoctrinatie haar werk heeft gedaan zoals ook blijkt uit haar afstudeerproject. Een schijnbaar objectieve documentaire, het was zelfs aandoenlijk om op het einde van de film de vertwijfeling omtrent de zegeningen van de multiculturele maatschappij te horen, maar schijn bedriegt.

  Er werd een moslima (met hoofddoek) getoond die klaarblijkelijk ook last heeft van ‘seksisme’, dit om het overwegend antiblanke racisme / seksisme te verdoezelen. “ Het heeft niets met de islam te maken denk ik, ik denk dat het puur cultureel is bij hen” Aldus de moslima. En cultuur is relatief, nietwaar?

  Echter de vrouwonvriendelijke kantjes van de cultuurverrijkers hebben niet zozeer met cultuur of huidskleur te maken maar wel met de religie van de vrede. Omdat elke ongelovige vrouw of zij die geen hoofddoek dragen vanuit een islamitisch denken beschouwd en bejegend worden als kafir hoeren. De vrouwen van de ongelovigen zijn slechts oorlogsbuit en dus seksslavinnen. Ach, het is hun cultuur, het is allemaal relatief, dus wen er maar aan.

  Als er dan gezegd wordt dat het hoofdzakelijk mannen van allochtone afkomst zijn, gaan we dit direct nuanceren en bagatelliseren: “ze zijn niet allemaal zo, het zijn maar enkelingen die het voor de groep verpesten”. Dit grijsgedraaide plaatje kennen we reeds decennia. Toch is het steeds de moslim gemeenschap die voor problemen blijft zorgen. Of heeft u al iets gemerkt van de stijgende criminaliteit bij Tibetaanse Boeddhisten in Brussel?

  Juffrouw Sofie, u maakt in Bruxlamabad, het mekka aan de Zenne, kennis met de hypocriete seksuele moraal van de islam, waarbij de moslimvrouw eervol en maagdelijk het huwelijk in moet, maar niet de man, die mag wel wat rotzooien met domme blanke kafir meisjes. En tenslotte is het volgens linkse sociologen toch maar normaal dat inheemse blanke meisjes zich moeten aanpassen aan de gebruiken en de zeden van de nieuwkomers.

  Vervolgens toont de film een zelfonderzoek en Peeters heeft opgelet in de les want volgens het aloude marxistische adagium is het westen de oorzaak van alle ellende, met zijn decadente machocultuur, waar het kapitalisme de vrouw als lust object portretteert, waardoor de “nobele geïmporteerde wilde” helemaal in de war raakt in de ontaarde geseksualiseerde westerse samenleving.

  Ach, natuurlijk heeft het “seksistisch fenomeen” niets te maken met de islam, de koran of de noord afrikaanse cultuur. Marxisten verklaren dit steeds vanuit een socio – economische oorzaak. Net als in Pakistan waar mannen, als ze door de Pakistaanse dames worden afgewezen, hen zoutzuur in het gezicht werpen, dat heeft inderdaad niets met de islam noch met cultuur te maken maar uiteraard alles met socio–economische omstandigheden. Waarbij er tevens jobcreatie in het vooruitzicht ligt voor ander marxistisch universitair afval als : sociologen en sociale welzijnswerkers. Ook NGO’s en andere overbodige geldslurpende hulporganisaties die helpen bij de ‘wereld solidariteit’, oftewel de zinloze geldtransfers van noord naar zuid doen hun voordeel bij dergelijk redenatie. Waarbij de Europese werkende en productieve klasse mag opdraaien voor het financiële plaatje en dit reeds meer dan 40 jaar lang.

  Men kan zich stilaan afvragen of linkse mensen dermate ziende blind zijn dat, mocht hun eigen dochter voor hun ogen verkracht worden, ze dit feit staalhard zouden ontkennen.
  De huidige realiteit is onmenselijk hard en de ons voorgehouden politiek correcte multiculturele leugen is zo groot, dat men in confrontatie met de angstaanjagende werkelijkheid aan zelfbedrog, ontkenning en escapisme doet om het dagelijkse leven leefbaar te houden. Tot de bom barst…

  Tot slot juffrouw Peeters, enkele adviezen:

  – Maak eens een documentaire over de oorzaak en de doelstelling van de groepsverkrachtingen op het Tahir plein.

  – Of de verkrachtings epidemie in Oslo, en bij uitbreiding heel Scandinavië, waar de politie toegeeft dat 100% van de daders moslims en de slachtoffers inheemse meisjes zijn. Scandinavië waar vrouwen uit angst voor verkrachting hun blonde haar zwart verven en zich enkel nog in groep verplaatsen.

  – Maakt u ook eens een film over de pedofiele groepsverkrachtingen van Britse blanke minderjarige meisjes in Groot Brittannië door, in de reguliere media, eufemistisch genoemde “Aziaten” waarmee ze Pakistaanse moslims bedoelen. Groepsverkrachtingen waarvan de overheidsinstanties weet hadden, maar uit angst om als racist bestempeld te worden, de misdaden verzwegen.

  We kunnen nog wel even doorgaan, maar we sluiten af met een citaat van Elisabeth Sabaditsch-Wolff een vrouw die echt opkomt voor vrouwen rechten en vrije meningsuiting:

  Het is duidelijk geworden, dat de waarheid over de islam zeggen wordt beschouwd als “belediging van een religieuze leer”. Als we deze (EU) regels angstig accepteren, dan dulden we de installatie van de shariawet in onze eigen natie. En ik, voor mezelf, zal niet stilzitten terwijl dit plaatsvindt. Ik wil niet dat mijn dochter onder de sharia leeft.

  Beste juffrouw Peeters: Wake up and smell the coffee!

  Prometheus

  Bronnen:

  De groepsverkrachters van het Tahrirplein: georganiseerde bendes die jacht op vrouwen maken
  http://www.express.be/joker/nl/brainflame/de-groepsverkrachters-van-het-tahrirplein-georganiseerde-bendes-die-jacht-op-vrouwen-maken/172948.htm

  Moslim verkrachtingsbendes teisteren Europese steden
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=662218&r=1&tbl_archief=&amp

  De doodsstrijd van de vrijheid van meningsuiting in Europa
  https://ejbron.wordpress.com/2012/07/22/de-doodsstrijd-van-de-vrijheid-van-meningsuiting-in-europa-video/#more-23228

  Saving Face
  http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/s/saving-face.html?

  Like

 9. Ko Lumbus zegt:

  @Prometheus zegt:
  28 juli 2012 om 13:35

  Topcomment, Prometheus!
  Verdient een plaatsje op de voorpagina.

  Like

 10. vederso zegt:

  Nu is er iemand die begint met vragen te stellen, daar een documentaire over maakt en dat ook nog eens uitgezonden krijgt bij Terzake. En dan wordt ze vervolgens hard aangepakt omdat ze niet recht genoeg in de leer is? Ik begrijp dit niet zo goed. Natuurlijk wordt er een grote boog gemaakt om het woord islam of moslim, maar iedereen die de uitzending heeft gezien weet dat het daarom gaat. Dat weten ook Sofie Peeters en Kathleen Cools. Maar als er werkelijk een debat komt, dan gaat het woord religie of islam beslist een keer vallen. Daarom hulde aan Sofie Peeters en zelfs een beetje aan Kathleen Cools vanwege het debat met Hassan Rahali, waar ze hem niet zondermeer met zijn verhaal laat wegkomen. Elk klein stapje is er één.

  Like

 11. vederso zegt:

  De wereld morgen.be heeft een heel andere kijk op de bijdrage van Terzake en noemt het zelfs beschamend. Zie daarvoor het laatste gedeelte van het artikel.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/07/27/seksisme-geen-probleem-van-de-anderen

  Like

 12. Hellen zegt:

  @ Prometheus ,een geweldig comment , om in te lijsten , kop spijker raak !

  Like

 13. lucky9 zegt:

  @ Vederso schrijft om 14:16
  “en dat ook nog eens uitgezonden krijgt bij Terzake”
  Geloof je dat nu zelf, werkelijk? Een proefwerk?
  De studente haar werk werd misbruikt om de kiezers te misleiden, meer is daar niet achter te zoeken.
  Het debat is hiermee afgesloten Vederso, de boven ons gestelden hebben bewezen dat ze het (allochtone seksisme ) “hard aan durven pakken”. Wat overblijft is een valse perceptie en daarom was het hen allemaal te doen. De andere en veel fascistischer dagdagelijkse criminaliteit gaat gewoon ongestoord door.
  Uw stapje vooruit wordt in realiteit beslist gevolgd door twee stapjes achteruit. Voor of achter de coulissen maar achteruit zullen ze zijn die twee stapjes. De regeringspartijen zullen nu hun handen in onschuld kunnen wassen.
  Voor islamofielen geen genade, nooit!

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Prometheus chapeau! En het summum van de zegeningen van het MARXISME zien we in de Scandinavische landen, daar heeft het RODE LINKSE GEZWEL het zelf denken totaal uiotgeroeid.
  Onder het rode banier van ” DIE PARTEI HAT IMMER RECHT”, hebben de linkse rode horden scandinavische landen veranderd in een groot MEKKA voor de HAATBAARDEN de volgelingen van de achterlijke woestijnbandiet en pedo profeet MO. LINKS zal nooit hun MISDADEN toegeven, we hoeven maar te denken aan Stalin 30 miljoen doden, en MAO 20 miljoen doden. LINKS en ISLAM vormen de KANKER in onze samenleving!

  Like

 15. vederso zegt:

  @ lucky9. U als Belg kunt dat beter inschatten dan ik en misschien ben ik hier ook wel een beetje naief. Vraag: wat is uw reactie op het debat na de documentaire, met Bart Somers? Ik ben gewoon nieuwsgierig.

  Like

 16. lucky9 zegt:

  @ vederso op 28 juli 2012 om 15:21
  Ik vond het debat dat na de vertoning van de documentaire inderdaad belangrijker en mijn reactie daarop was een een persiflage op angeltjes onderaan : http://blog.seniorennet.be/angeltjes/archief.php?ID=1205685

  Politicus Bart Somers slaagde er slechts in extremis in zich niet te laten inpakken door die Hassan Rahali. Het had net even goed omgekeerd kunnen zijn want het was onmogelijk dialogeren met deze bipatride Marokkaan die zich in ongelooflijke bochten wrong om bij elk van zijn argumenten de takiyya-leugens te laten zegevieren. Alleen overspeelde deze laatste op het einde zijn hand door na al zijn vorige ontkenningen te suggereren dat het ook de schuld zou kunnen zijn van de vrouwen wegens hun gebrek aan emancipatie.
  Slechts deze finale uitspraak gaf Somers de gelegenheid snoeihard te reageren door te zeggen dat het helemaal niet de schuld van de vrouwen was.

  Wat Somers daar in feite kwam doen is me een raadsel. Niet zijn partij (VLD) doch de partij van Bart De Wever (NVA) had de laatste 14 dagen het seksistisch gedrag van vreemdelingen op de agenda gezet. Maar diens partij zit alleen in de Vlaamse en niet in de nationale regering, vandaar dat de staatszender haar aanwezigheid onmogelijk kon toelaten.

  In Mechelen waar Somers nu nog zittend burgemeester is faalt het pamper-beleid ook grandioos. Zijn stoere juridische uitspraken over strafbare feiten in het debat werkt op de lachspieren van iedereen die de Belgische justitie een beetje kent en zeker op die van de Mechelse Marokkanen. In de praktijk zijn de argumenten van Somers pure bluf en grootspraak, om niet te zeggen onzin.

  De kern van de zaak is, dat het leeuwendeel van dit geïmporteerd kiesvee voor niets of niemand respect heeft. Niet voor de eigen vrouwen laat staan voor voor westerse vrouwen. En toch monopoliseren ze steeds hetzelfde scheldwoord voor iedereen die geen moslim is: racist.

  Het enige positieve aan dit debat was dat diegene die het wou kon begrijpen dat de politiek correcte tolerantie werkelijk geen raad meer weet met al de ontzaglijke problemen die met de islamitische invasie van bipatriden gepaard gaan, en dat dit marginaal probleem van seksisme (en dus nog net niet geweld en verkrachting) door het establishment gebruikt wordt als middel om verbaal te stunten zonder dat ze maar een enkele echte oplossing heeft of voorstaat.

  Wat er gebeurt is dat men het bestaan van een fragment van een probleem niet meer ontkent maar erkent en uit de context licht om het zogezegd daadkrachtig te zullen bestrijden. Samen met de verwoede pogingen voor en na de vertoning van de documentaire om zelfs dat fragment te bagatelliseren en af te schilderen als marginaal zegt dit alles over de bedoeling van deze uitzending. Veel beloven en niets geven doet alle zotten in vrede leven.

  Like

 17. Martien Pennings zegt:

  Inmiddels (2 augustus) heeft Sharia4Belgium de documentaire-maakster een hoer genoemd:
  http://bit.ly/M6dBRx.
  Het artikel in Knack geeft ook een 15 minuten durend filmpje met een verklaring van Sharia4Belgium.
  Ik heb het zelf niet bekeken, ik kots zo langzamerhand van die gekken.

  Like

 18. vederso zegt:

  @ Martien Pennings. Mee oneens. In deze discussie speelt Sharia4Belgium nauwelijks een rol. Het gaat hier over bewustwording en het gaat de gehele wereld over. Daar heb jij mede voor gezorgd, jij was er de aanstichter van in jouw eerste artikel op deze site. Wees nu even heel tevreden dat je daadwerkelijk iets hebt bereikt! Groetjes.

  Like

 19. Tom Hendrix zegt:

  @Martien Pennings 18.40. uur, ook ik kots van deze achterlijke verrijkers! Het zou een zegen zijn, als deze mensen zich allemaal zelf vrijwillig zouden opknopen, dan zou de wereld een stuk beter af zijn. Het enige wat zij kunnen is, uitvreten, vrouwen belagen onder het roepen van hoer, het leven van homo’s vergallen etc. etc.

  Like

 20. vederso zegt:

  Ik begreep uit het interview van Michael Coren met Clare Lopez dat het daar ook is gearriveerd. Vele mensen hebben hier een rol gespeeld, maar jij stond aan de basis ervan. Geweldig dus!

  Like

 21. Ook in Amsterdam is er nu een vrouw die het fenomeen bespreekbaar wil maken.
  De auteur van het stuk in de Volkskrant Sarah Sluimer is programmamaker kunst en politiek bij debatcentrum De Balie.
  De koppenmaker van de Volkskrant heeft wel weer direct een politiek correcte sluier over het probleem gelegd: waar “kerels” staat moet je natuurlijk “Marokkanen” lezen of “mannen met een islamitische cultuur-achtergrond”: http://bit.ly/Q7zcut

  ‘Doe iets voor dat meisje dat omsingeld wordt door een groep hijgerige kerels’

  Veel vrouwen worden in hun eigen wijk belaagd door hijgerige mannen. Het erge is dat we dit al bijna normaal zijn gaan vinden, schrijft programmamaker Sarah Sluimer
  Als ik mijn boodschappen doe in Amsterdam-Oost voel ik me met grote regelmaat belaagd door een vijandelijk leger allochtone observanten die me duidelijk maken hoe mijn borsten er uitzien in mijn jurkje, dat mijn mond – per ongeluk – een beetje open staat waardoor ik kennelijk de suggestie van gewilligheid uitstraal en hoe ik loop. Ik draai – kennelijk – als een bezetene met mijn kont. Een wandelend beeld ben ik. Een object waar iedere interpretatie van seksuele beschikbaarheid op kan worden losgelaten.

  Iedere notie van anonimiteit, opgaan in het winkelend publiek, is dan ook uitgesloten. Tot in de winkels word ik gevolgd, soms zelfs aangeraakt. Een aai over mijn wang, een kneepje in mijn kont. Zelfs een vluchtige aanranding om half een ’s nachts, terwijl ik wachtte op het stoplicht, door twee jongens op een scooter, kreeg ik voor mijn kiezen.

  Tot ik in deze wijk ging wonen, voelde ik me zomaar een vrouw. Versierd op reguliere momenten, soms heerlijk nagefloten, sexy wanneer ik dat wilde. Nu word ik keer op keer in de publieke ruimte gewezen op het feit dat ik een vrouwtjesdier ben en dat vrouwtjesdieren slechts in enkele gevallen eerbaar zijn. Rust is kennelijk alleen gegund aan degenen die zwaaiend met een ring om hun vinger of door middel van allerlei andere lichaamsbedekkingen de straat betreden.

  Hun gebrek aan respect voor mijn persoonlijke ruimte en mijn individualiteit gecombineerd met hun potentiële fysieke kracht maakt niet alleen dat ik me erger, maar ook dat ik zeer regelmatig bang ben.

  Het terugkerende beeld in de mini-documentaire Femme de la Rue, over alledaags seksisme in de staten van Brussel, is mij maar al te bekend. Hierin zien we hoe documentairemaakster Sofie Peeters haastig haar sleutel in het slot steekt en met opluchting de voordeur achter zich dicht slaat. Zelf als er een keertje niets gezegd wordt, is de mogelijkheid altijd daar. Op iedere straathoek loert de lustige blik.

  Daar zijn talloze verklaringen voor. Van seksuele voorlichting verstoken opvoeding, machocultuur, geen sterke vrouwen in de omgeving, underdog, sociale achterstand, hormonen. Allemaal argumenten die verklaren waarom het is zoals het is.

  Het nare is alleen: ik kan niets aan die hersenspinselen doen. Ik weet niet eens hoe het er bij die mannen thuis aan toegaat en wat nu precies hun beeld van vrouwen inhoudt. Ik krijg het namelijk niet voor elkaar om tot een normaal gesprek met dit soort mannen te komen. Ik ervaar dus alleen het gevolg. En het gevolg is dat deze mannen mij stelselmatig ontkennen als individu, mij zien als loslopend vee en dat ik daar met al mijn redelijkheid niet tegenop kan. Ik ben al veel te laat om in te grijpen. Machteloos. De gedachten zijn reeds lang voordat ik langs kwam gevormd.

  Wat moet ik dan doen? Zoals Sofie zelf zegt: er is geen keus.

  Weggaan, reageren, negeren, het is allemaal krachteloos. Moet ik dan proberen het te begrijpen? Toch het gesprek keer op keer aangaan? Kan ik in mijn eentje vechten met het beeld dat aan die kant bestaat?

  En zou ik, zelfs als ik tot in finesse zou weten waar het gedrag vandaan komt, de intimidatie kunnen accepteren? Is het mijn plicht de verstandige te zijn?

  Nee. Ik hoef me hier niet toe te verhouden. Ik hoef hier helemaal niets mee. Ik leef in een tot de puntjes georganiseerde rechtsstaat waar het mogelijk moet zijn me, op welk moment van de dag dan ook, een gelijkwaardig mens te voelen. Geen wandelende kut.

  Erwin Olaf, uitgesproken representant van een andere groep die steeds stelselmatiger gediscrimineerd wordt, riep vorige week op tot een kiss-in bij de snackbar waar hij uitgescholden werd als reactie op een kus die hij met zijn partner deelde. In een eerder interview sprak hij zich uit over zijn verbazing dat zijn eigen groep zo weinig militant was met betrekking tot de toenemende intolerantie ten opzichte van homo’s. Diezelfde verbazing wil ik breder trekken en met alle vrouwen en mannen van Nederland delen.

  Waarom worden wij niet allemaal heel erg kwaad dat onze vriendinnen, vrouwen, zussen, dochters, broers, neven en vrienden – na een decennia durende emancipatoire strijd waar we u tegen kunnen zeggen – nu vanaf de vroegste puberteit of coming-out in bepaalde wijken veroordeeld zijn tot hoon en vernedering?

  Waarom laten we de verontwaardiging hierover nu pas doorklinken, maar staan we ook direct paraat om de mantel der liefde om de schouders van de agressor te werpen? Ja, door middel van verdieping en begrip ontstaat uiteindelijk misschien de kiem van een oplossing. Maar voor die tijd is het zaak om stelselmatig, publiek en schriftelijk, iedere intimidatie van vrouwen en homo’s aan te pakken.

  Ieder afschuwelijk scheldwoord of vuige beweging is er nu eenmaal één te veel. Wetgeving, hoe symbolisch ook, vormt hierbij een noodzakelijk signaal. Laat de overheid met de middelen die zij heeft stevig achter de vrouwen en homo’s van Nederland staan. De moraal dient hierbij niet af te ketsen op de praktische uitvoerbaarheid; het gaat om het voorbeeld dat gesteld wordt.

  Oom agent zal onze straten niet volledig kunnen verschonen van onoorbaar gelonk, maar een wet biedt steun aan vrouwen en mannen die de misdragingen nu slechts zuchtend met elkaar kunnen delen.

  Een eventueel verbod maakt echter niet dat we bij gerotzooi op straat onze ogen mogen sluiten om vervolgens vaagjes naar het eventuele blauw op straat te wijzen. Als gemeenschap dienen we de mannen die de vrijheid van anderen beperken zonder omhaal een halt toe roepen. Doe collectief iets voor dat meisje dat in de tram omsingeld wordt door een groep hijgerige kerels. Laat je door een oproep als die van Erwin Olaf verleiden tot een vrolijk zoenprotest.

  De zo zorgvuldig bevochten publieke ruimte dient hoe dan ook vrij te zijn van deze nadrukkelijke vormen van afkeuring en vernedering. We dragen daar allemaal een zeer zwaarwegende verantwoordelijkheid voor, of we dat nou willen of niet. Want wees nou eens eerlijk: vrouwen en mannen die zich niet langer volledig veilig voelen op de plek waar ze leven? Dat kan onmogelijk worden vergoelijkt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s