Cultuur van het Avondland (11): Rembrandt van Rijn

 

Geplaatst door:

E.J. Bron

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Cultuur van het Avondland (11): Rembrandt van Rijn

 1. Wachteres zegt:

  Een beroemde Groninger Kunstkring: Gaat dit zien, gaat dit zien

  http://www.groningermuseum.nl/tentoonstelling/de-ploeg-eigen-collectie

  Tentoonstelling
  De Ploeg – Eigen collectie

  28 april 2012 t/m 03 maart 2013

  De collectie De Ploeg vormt een hoogtepunt binnen de verzameling van het Groninger Museum. De tentoonstelling in de collectiezaal toont werken van Jan Altink (1885-1971), Jan Wiegers (1893-1959), Johan Dijkstra (1896-1978), Alida Pott (1888-1931), George Martens (1894-1979), Jan Gerrit Jordens (1883-1962) en Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) en laat een selectie zien uit de inmiddels omvangrijke collectie; vandaag de dag herbergt het Groninger Museum meer dan tweeduizend werken van leden van De Ploeg.

  Een aantal Groninger kunstenaars nam in 1918 het initiatief tot de oprichting van kunstkring De Ploeg. De Ploegleden van het eerste uur zoals Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Wiegers en George Martens, werden al snel gevolgd door Jan Gerrit Jordens, Hendrik Nicolaas Werkman, Job Hansen, Jan van der Zee, Jannes de Vries, en anderen. Altink bedacht de naam van de kunstenaarsgroep: het kunstleven in Groningen zou volgens hem eens flink omgeploegd moeten worden, om vervolgens tot ontkieming te komen. De naam bleek goed gekozen: de kunstenaars legden in de daarop volgende jaren een avantgardistisch elan aan de dag en stonden open voor de verwerking van uiteenlopende nieuwe invloeden.

  Like

 2. Wachteres zegt:

  Antoni Gaudí i Cornet (Reus of Riudoms, 25 juni 1852 – Barcelona, 10 juni 1926), was een Catalaanse architect. Hij ontwierp rond 1900 markante gebouwen en objecten, vooral in Barcelona waarvan de Sagrada Família de bekendste is.

  Hij wordt beschouwd als een grondlegger van de organische architectuur. Zijn werk valt onder de Art Nouveau/Jugendstil. In Catalonië is deze stijl het Modernisme catalá.

  Like

 3. marijke zegt:

  Mooi Hoor Bert en bedankt.Ben gelijk weer aan mijn piano gaan zitten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s