VRIJHEID!

“Menselijke waardigheid en vrijheid zijn ons van nature aangeboren. Laat ons die dan verdedigen of met waardigheid sterven”

Marcus Tullius Cicero

Door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op VRIJHEID!

 1. Linsky zegt:

  “Menselijke waardigheid en vrijheid zijn ons van nature aangeboren. Laat ons die dan verdedigen of met waardigheid sterven”???

  Dat kan ons wel aangeboren zijn, maar we hebben het nooit gehad, laat staan in praktijk kunnen brengen.

  Vanaf het ontstaan van de mensheid heeft iedereen zich met elkaar bemoeid en getracht hun eigen meningen aan anderen op te dringen, duidelijk heel vaak met sucses.

  In dit geval vraag ik me zelfs af, welke vrijheid de man bedoeld, want hij was Romein, en oa. Politicus….. Het had weinig gescheeld of de wereld was een soortement van Romeinse UMMA geweest!

  Maar het blijft hoe dan ook een kwestie van perceptie; Op deze aarde, in onze maatschappij is in ‘vrijheid’ leven een illusie.
  Dat is een soort droom; Droomt de vlinder dat ie mens is…of droomt de mens dat ie vlinder is?

  Zolang niet duidelijk is hoe ‘Vrijheid’ gedefinieerd is, blijft het een pradox.

  Zoiets als van de kip en het ei.

  De kip of het ei, wat was er het eerste?

  Het ei natuurlijk, want daar kwam die kip uit!

  Dat ei hoeft echter niet per sé van een kip te zijn gekomen, da’s nu eenmaal de evolutionaire gang van zaken.

  Zoals we in vrijheid worden geboren dus, … maar er heel wat anders uit voort komt!

  En waar dat ei vandaan kwam, da’s dan weer een andere vraag! 🙂

  Like

 2. Aegolius cs zegt:

  De islam heeft een ander credo. Weinig fijnzinnig. Rome had er geen weet van, edoch voor de islam verween het rijk.

  Like

 3. Lucky9 zegt:

  Linsky,
  Ofwel ben je onderworpen (of geïndoctrineerd wat op hetzelfde neerkomt) ofwel ben je vrij.

  Dat is de status die Cicero bedoelde: de afwezigheid van onderworpenheid of slavernij. Het was het een of het ander. En dat geldt nog steeds want tegengestelde begrippen sluiten elkaar formeel logischerwijze uit.

  Je kan natuurlijk gaan filosoferen, aan neurobiologie doen en allerlei bedenkingen, beperkingen en voorwaarden opleggen in een andere definitie, maar je kan niet rond het feit dat het de enige is die algemeen aangevoeld wordt als zijnde correct.

  Bovendien had de uitspraak van Cicero uitsluitend betrekking op Romeinse burgers door geboorte of overheidsbeslissing. Niet voor plebejers of slaven.

  Nu zijn we allemaal burgers overeenkomstig het gelijkheidsbeginsel, waarom zouden wij ons moeten onderwerpen aan de grillen van godsdienstwaanzinnigen uit de Arabische woestijn of aan de oekazes van de maoïst Barosso en zijn kompanen?

  Nee, dat doen we niet want we maken -nu het nog kan- gebruik van de keuze om onze vrijheid te verdedigen ook al lopen we het risico er het leven bij te verliezen. Als we onze vrijheid niet verdedigen verliezen we misschien niet alleen het leven of de mogelijkheid onze vrijheid nog te verdedigen maar beslist ook onze waardigheid.

  Like

 4. Linsky zegt:

  Er valt geen ‘vrijheid’ te verdedigen…er is gewoonweg niemand vrij in deze klote wereld!

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Off Topic, maar vermeldenswaard, op http://www.elsevier.nl staat te lezen dat: ” De raad van State vind, dat minister Leers Somaliërs anders moet beoordelen”, lees svp. Raad van State = Raad van (S) Linksen, onder opper dhimmy DONNER van het CDA. Jawel hoor de linksen en de cda gutmenschen vinden dat er nog veeel Somaliërs naar NEDERLAND mogen komen en blijven. Gelukkig reageren daar veel mensen ZEER NEGATIEF- en ook daar vraagt men zich af, of de nederlandse overheid er nog wel is voor de NEDERLANDERS VAN GEBOORTE. Ik zeg van niet, want verraders zijn het CDA,VVD,PVDA,D66,GL,CU. Denk eraan 12 september!

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Ter aanvulling op bovenstaande, deze verrijkers hangen nu met 80 man wezenloos kijkend voor het AZC in Ter Apel rond: http://www.elsevier.nl kotsmisselijk word ik van dit nieuws, de LINKSEN en het CDA laten het allemaal toe, en de linkse en d66 rechters zullen wel zorgen dat deze UITGEPROCEDEERDEN TOCH MOGEN BLIJVEN. Gloeiend giftig word ik ervan, en het blijft maar doorgaan!

  Like

 7. Piet zegt:

  Vrijheid! Houden Nederlanders echt van hun vrijheid? Ik geloof er niets van, ze denken er niet eens over na. Want onze vrijheid is ons ontstolen door LINKS & hun aanhagers + niet te vergeten de Ch. partijen. Als ze echt iets om hun vrijheid gaven waren we (ze) massaal de straat opgegaan, en niet nu, maar al jaren geleden. Wacht maar eens af op de uitslag van 12 september dan zal blijken hoezeer de Nederlanders zijn vrijheid liefheeft!

  Like

 8. Daniel Deblaere zegt:

  Prachtige molen (een Vlaamse of Zuid-Nederlandse uitvinding overigens) met leuke vlag… maar kan je er misschien ook de klauwende, nimmer versagende Vlaamse leeuw bij plaatsen ?

  Like

 9. Linsky zegt:

  Vrijheid…daar ging ’t toch over hè?! :

  Like

 10. E.J. Bron zegt:

  @Daniel

  Internet afgespeurd, maar helaas niet gevonden. als troost heb ik deze voor je:

  Like

 11. cor stoker zegt:

  Vrijheid is iets wat de mens zelf beleeft en bepaald

  Niet ieders vrijheid is andermans vrijheid, maar vrij zijn in je denken, handelen en doen is iets wat in jezelf ligt opgesloten, wil je je confirmeren aan wat men noemt de groepscode en dus met de kudde meelopen of bepaal je zelf wel wat je wel/niet accepteert of hoe je je leven wilt indelen.

  Zelfs het beruchte woordje “status” is al een vorm van gevangen worden in het netwerk van etiketten en het verlies aan eigen waardigheid ten faveure van het oordeel van anderen.

  Vrijheid is niet alleen iets in wet of regelgeving, noch in het maling hebben van wat JOUW handelen voor nadelen heeft voor anderen, vrijheid is een geestesvermogen, jezelf los kunnen maken van veroordelen en oordelen van anderen zonder meteen een querulant te worden.

  Vrijheid van geest heet dat dan eufemistisch en dat kan heel bevrijdend werken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s