Mauritanië: Gedwongen vetmesten van jonge meisjes

In de Islamitische Republiek Mauritanië  gelden mollige vrouwen als bijzonder aantrekkelijk. Daarom worden meisjes in de leeftijd tussen 8 en 13 jaar al gedwongen vetgemest om ze op een mogelijk hoog huwelijksgewicht te brengen. Voorbeeld daarvoor zou Aisha, het lievelings kindvrouwtje van Mohammed.

Volgens een bericht in de Arabische krant arabic.cnn.com worden in Mauritanië vaak jonge meisjes gedwongen vetgemest, “labluh” genaamd. Gezinnen dwingen hun dochters ertoe om zich te laten vetmesten, zodat ze zo snel mogelijk zo zwaar mogelijk worden. Volgens het bericht geldt dit als maatschappelijk gewenst, omdat zwaarlijvige vrouwen vaak als rijk, mooi en gezond worden gezien. In tegenstelling tot magere, lichte vrouwen, die als arm en ziek en als een schande voor de familie worden beschouwd. Mollige vrouwen gelden daarom als aantrekkelijk voor huwbare mannen. Daarom wordt het vetmesten uitgevoerd als maatregel tot de voorbereiding van het huwelijk.

Een van de tegenstandsters van het gedwongen vetmesten van jonge vrouwen is Mariam min Ahmad. Ze is 25 jaar oud en huwelijksbemiddelaarster in de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott. Ze liet zich als volgt uit over deze praktijk: “Het wordt de hoogste tijd dat het gebruik ´labluh´ in de geschiedenisboeken terechtkomt. Wij, de huidige jeugd, moet deze catastrofe een halt toeroepen. Ik ken veel vrouwen die gedwongen werden vetgemest om hen aantrekkelijk te maken voor het huwelijk. Dit brengt verschillende ziektes met zich mee. Ik lijd, als ik zie hoe deze jonge vrouwen als gevolg van deze maatregel geplaagd worden door ziektes als te hoge bloeddruk en hartziektes.”

Met tranen in haar ogen gaat mevrouw Ahmad verder: “De Mauritaanse vrouwen hebben veel geleden onder ´labluh´. Ze worden gedwongen enorm veel te eten. Schapen- en kamelenmelk moeten ze ook veel drinken, want deze bevatten een hoog vetgehalte.”

Vrouwen, die het gedwongen vetmesten niet tot het einde uitvoeren, vertelt Mariam mint Ahmad, worden in het openbaar voor de ogen van andere meisjes bestraft. Een van de foltermethodes, die in zulke gevallen worden ingezet, zijn stokjes met scherpe punten, die aan de tenen worden vastgebonden. Als het eten niet wordt opgegeten, worden de punten tegen de tenen gedrukt, zodat de meisjes pijn moeten lijden.

Een van de meisjes, die deze gedwongen maatregel heeft meegemaakt, Salikha mint Sidi, vertelde dat haar moeder haar op 13-jarige leeftijd zou zijn beginnen vet te mesten. Ze werd geslagen om haar te dwingen grote hoeveelheden vette couscous en schapenvlees te eten. Vorig jaar trouwde de dochter en kreeg een dochter. Ze verzekerde echter dat ze haar dochter op geen enkele voorwaarde zou vetmesten.

Een van de voorstanders van het gedwongen vetmesten, Eshto mint Taleb, is moeder van twee dochters. Ze zei dat ze haar dochters wilde vetmesten als ze 8-10 jaar oud zouden zijn, zodat ze zo snel mogelijk trouwen en kinderen krijgen, voordat ze 17 jaar worden.

Vrouwen, die meisjes vetmesten, beschouwen braken bij meisjes (als gevolg van overmatig eten) tijdens de vetmestperiode als normaal fenomeen.

Volgens een rapport van de “Mauretaanse Sociale Solidariteitsorganisatie” uit 2007 wordt slechts 7% van de stadsmeisjes gedwongen vetgemest, terwijl dit cijfer op het platteland tot 75% kan stijgen.

Bron:

http://arabic.cnn.com/2010/entertainment/10/12/mauritania.fattening/index.html

Commentaar: In de overleveringenverzameling van Abu Dawud zegt Aisha (de lievelingsvrouw van Mohammed) het volgende:

“Mijn moeder wilde me vetmesten, zodat ik in het huwelijk kon treden met Allahs profeet Mohammed – Allahs zegen en heil zij met hem . Ik heb alle eten dat ze me heeft aangeboden geweigerd. Ik hield dit vol, totdat ze me komkommers met rijpe dadels serveerde. Daardoor ben ik behoorlijk aangekomen”.

Bron:

http://www.islamweb.net/newlibrary/display_book.php?flag=1&bk_no=55&ID=6778

Bron volledige artikel:

http://www.zukunftskinder.org/?p=24425

Auteur: Zirze

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Islam, Mensenrechten, Moslims. Bookmark de permalink .

32 reacties op Mauritanië: Gedwongen vetmesten van jonge meisjes

 1. Piet Klont zegt:

  Aisha….waar heb ik die naam nou toch eerder gehoord???????????
  😀 🙂 😉

  Like

 2. Ko Lumbus zegt:

  LOL!, Piet.

  Like

 3. Ko Lumbus zegt:

  Je bedoelt toch niet deze hè?
  Trouwens wel een lekker nummer als je het mij vraagt. Ja, ik weet ‘t, jij vraagt mij niks. 🙂

  Like

 4. tjonge zegt:

  en wij maar voedselhulp sturen naar dat arme afrika 😦

  Like

 5. Martin zegt:

  VIDEO – Africa Uncovered – Mauritania: Fat or Fiction Part 2

  Like

 6. Piet Klont zegt:

  Ik maar denken dat die mestlims niet van vette varkens hielden….
  Wat een bagger…oink oink!
  😀

  Like

 7. Piet Klont zegt:

  @Ko: Ik vroeg je niks!

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Hans van de Mortel: Hans ik zeg volmondig AMEN op je betoog. Steeds geniet ik weer van de manier waarop je de zaken treffend weet te schilderen. Perfect!

  Like

 9. @Hans: Je brengt het duidelijk en helder. Ik verdenk je ervan dat je mogelijk een schrijver bent? Je zou zo kunnen gaan bloggen, lijkt me. Uiteraard ben ik het volledig met je eens!

  Like

 10. E.J. Bron zegt:

  Natuurlijk Aisha: ophanging bij homofilie bijvoorbeeld. Erg positief! Steniging bij overspel, ook erg positief (https://ejbron.wordpress.com/2012/07/31/overspel-radicale-islamieten-stenigen-stelletje-in-mali/). Dat zijn pas positieve maatregelen in de islam ( = sharia!)

  Like

 11. max zegt:

  @aisha zegt: 1 augustus 2012 om 11:27
  In Mauritanië worden de meisjes vetgemest en in Europa zijn er duizenden van die kleine meisjes die zich dood hongeren vanwege anorexia . Zo zie je maar dat ze beide slachtoffer zijn van een cultuur .

  Bullshit Aisha.

  Grote verschil is hier: in Mauritanië worden de meisjes vetgemest en het wordt hun aangedaan (min of meer gedwongen).
  Kleine (?) meisjes die zich dood hongeren vanwege anorexia doen bewust en uit vrije wil. Met vrije bedoel ik eigen keuze, en al deze mensen zijn zich er redelijk van bewust dat het niet goed is wat zijn doen. Bovendien is het een eetstoornis: http://staff.science.uva.nl/~dcslob/lesbrieven/lea/anorexia.htm

  Hoewel beide niet goed is, is deze vergelijking niet terecht en niet correct.

  Het verhaal gaat hierom: de vrouw In Mauritanië heeft geen keuze, het wordt hun opgelegd. En die kleine meisje uit de westerse cultuur, uit jouw opmerking, doen het uit vrije wil omdat zij aan een “ideaal beeld” willen voldoen.

  Like

 12. Linsky zegt:

  Kunnen we die aisha /laarmans/ fulco, geen permanente verblijfsvergunning bezorgen voor een van die islamitische krochten? 🙂

  Like

 13. E.J. Bron zegt:

  @Linsky

  Denk je dat we hier te maken hebben met de beruchte Fulco/Laarmans? Zó brutaal zou hij toch niet zijn om zich in het hol van de leeuw te begeven? 😉

  Like

 14. Linsky zegt:

  Dat acht ik zeer wel mogelijk, mijn beste! 😦
  Niet omdat er lef voor nodig is, maar gewoonweg vanwege het gebrek aan normbesef en ethiek.

  Voorgenoemden zijn nimmer betrapt op het bezit van enige vorm van helder inzicht, normale verstandelijke vermogens, fatsoen of zelfrespect, laat staan respect voor anders denkenden.

  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan! Dus dit creatuur zal onder diverse vermommingen, gelijk een kameleon, trachten tweedracht te zaaien, waar dan ook. Daarnaast ben ik er stellig van overtuigd dat hij/zij niet eens beschikt over voldoende intelligentie en integriteit, om er een werkelijk eigen onderbouwde mening op na te houden, omdat zulks intrinsiek is aan het bezit van ruggegraat en een evenwichtige natuur.

  Mocht die Aisha dan toch niet een alias zijn voor fulo/laarmans, dan is ie er beslist mee getrouwd……of zou haar beslist een aanzoek moeten doen! 🙂

  Like

 15. Ko Lumbus zegt:

  @jHans van de Mortel
  ‘een met ziektekiemen besmette luis in de pels van onze hedendaagse samenleving’

  Iemand hier die het treffender en inhoudelijk bondiger kan formuleren?. :).

  Like

 16. Piet Klont zegt:

  Nee, die lieve Aisha is niet Lariekoekmans, die kijkt wel uit met Klont verzeker ik je Linsky.
  Maar @Aisha, ik kon geen touw aan je verhaal vastknopen, ik heb het daarom maar om m’n nek gedaan.
  Als je zo doorgaat, doe ik mezelf wat aan hoor!
  😀

  Like

 17. Piet Klont zegt:

  Zag u dat, heer Bron??
  Ik bedreigde mijzelf en u laat dit gewoon toe op dit blog!
  Fraaie webmaster bent u zeg!!

  Like

 18. Hahaha, de webmaster heeft het laatste woord 😀

  Like

 19. E.J. Bron zegt:

  @Piet

  Iemand met zelfmoordneigingen zal daar wel zijn redenen toe hebben. Ik zou zeggen, laat je niet tegenhouden! 😉 😀

  Like

 20. Wachteres zegt:

  E.J.: zo ga je toch niet met gevoelige Groningers om?

  Wil je er even rekening mee houden dat wij wat zachtmoediger zijn als de Drenten?

  http://www.scientias.nl/limburgers-zijn-niet-gelukkig-drenten-wel/26017

  Kijk, dit is niet voor ons allemaal weggelegd!

  Like

 21. Piet Klont zegt:

  Kijk…zo’n opmerking van Bron, daar zit je nou nét op te wachten wanneer je wanhopig bent.
  E.J. ? Eerder E.T. !
  Gelukkig is daar nog iemand als Wachteres, onze vertaal-Ster!
  Wachteres, dat is in ’t Engels: Waitress. 😀

  Like

 22. Piet Klont zegt:

  En dat is dan weer Oberin…?
  🙂

  Like

 23. Wachteres zegt:

  Mis! Piet Klont! Watchwoman!
  :

  Like

 24. Piet Klont zegt:

  @Wachteres:
  Heb je soms ook een Toren?
  😀

  Like

 25. Watchtower watchwoman wat verkort dan weer watchtowerwoman wordt 😛

  Like

 26. Dat zijn best wel veel W’s als je het nog eens nuchter bekijkt 😀

  Like

 27. Piet Klont zegt:

  *Doet met een zucht het touw weer af*
  Volgende keer beter, Aisha! 😀

  Like

 28. Hellen zegt:

  Gelukkig weten we ondertussen wel wat islam is , een barbaarse , afgrijselijke , verwoestende kanker (( 270 MILJOEN doden in 1400 jaar )) een etterend gezwel , een stoornis die nauwelijks behandelt kan worden want vrijheid en vrije wil ontbreken , niet zo vreemd na honderden jaren inteelt zijn de hersens gekrompen en aangetast , dat kan geen psychiater veranderen .

  Like

 29. Piet Klont zegt:

  ‘Als ze het willen voorkomen dan moeten ze maar niet overal in het openbaar slanke dunne meiden in damesondergoed afbeelden .’

  Ik denk niet dat het veel helpt wanneer ze dat ondergoed uitdoen…?
  😀

  Like

 30. Ze moeten gewoon niet zo zaniken! Als ze er last van hebben dan kijken ze maar naar de grond en als ze het helemaal niet kunnen aanzien en er vanaf willen, wie houdt ze tegen om terug te keren naar de dorre woestijnen waar ze vandaan komen en laat die bekeerlingen dan ook gelijk mee opzouten! Sodemieter alsjeblieft op en laat ons met rust!!

  Like

 31. max zegt:

  @ aisha zegt: 1 augustus 2012 om 18:49

  Hoe begint anorexia?

  Sommige meisjes kunnen in de pubertijd zo erg gaan lijnen, dat ze een eetstoornis ontwikkelen. Dit betekent dat ze niet meer gewoon kunnen eten, en de hele dag met eten bezig zijn.
  http://staff.science.uva.nl/~dcslob/lesbrieven/lea/anorexia.htm

  Het begint dus uit vrije wil, een keuze, en het ontwikkeld zich tot een eetstoornis.

  Nee, het is geen ziekte die duidelijk veroorzaakt wordt door de omringende maatschappij. De omringende maatschappij heeft wel grote invloed op die keuze. Maar het blijft iets waar je eerste instantie zelf voor kiest. Jij wilt aan het ideaal beeld voldoen. En gelukkig zijn de meeste vrouwen wel verstandig.

  Het verschil blijft: de westerse vouw kies er zelf voor, ze willen graag slank zijn, daar begint het mee. De vrouwen uit Mauritanië worden daar toe gedwongen.
  En de vrouwen uit Mauritanië moeten aan het ideaalbeeld aan voldoen, omdat een ander dat wil.
  Dat is een concreet verschil.

  Like

 32. Pingback: Mauretanië | Fubar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s