Revolutionaire Cellen: De lange schaduw van de linkse terreur

Nadat begin juli het proces tegen de voormalige RAF-terroriste Verena Becker was afgelopen, gaat er in de herfst een ander hoofdstuk van het Duitse linkse terrorisme voor de rechtbank onderzocht worden. Op 21 september staan de vermoedelijke voormalige leden van de Revolutionaire Cellen Sonja Suder en Christian Gauger in Frankfurt voor de rechter; Suder zou ook verwikkeld zijn geweest in de aanslag op de OPEC-centrale in Wenen in 1975.

Revolutionaire Cellen – de vrijetijdsterroristen

De Revolutionaire Cellen (RZ) hebben net zoals de Rote Armee Fraktion (RAF) en de anarchistische Beweging 2e juni hun wortels in de linksextreme scene van de jaren-70. In tegenstelling tot de strak en hiërarchisch georganiseerde RAF waren de RZ samengesteld uit veel verschillende groeperingen, die maar losjes met elkaar in contact stonden.Ze wildenhun strijd niet vanuit de illegaliteit voren, maar gewoon verder legaal leven, werken en politiek actief zijn. Deze tactiek, waarvoor de RZ op grond van de ervaringen met de uitschakeling van de eerste generatie van de RAF in 1972/73 had gekozen, leidde tot hun bijnaam “vrijetijdsterroristen”. Dienovereenkomstig ageerden ze vanuit de anonimiteit en namen vooral in de jaren-80 ook deel aan niet-terroristische linksextreme acties. Tegelijkertijd waren ook de politieke doelstellingen van de individuele cellen binnen het linksextremisme verschillend. Behalve zichzelf als anti-imperialistisch” of “sociaalrevolutionair” definiërende delen van de RZ bestond er met Rote Zora ook een vrouwengroepering met een militante feministische oriëntering.

Van Wenen naar Entebbe en terug naar de BRD

De Revolutionaire Cellen kregen internationale bekendheid door de deelname van een van hun leden, Hans Joachim Klein, aan de overval door de internationale terrorist Illich Ramirez Sanchez, beter bekend als Carlos de Jakhals, op de centrale van de OPEC in Wenen in 1975. Er werden drie mensen door de terroristen vermoord, Klein raakte zwaargewond en moest in een ziekenhuis in Wenen behandeld worden, waardoor zijn identiteit en daarmee het internationale netwerk van de daders bekend werd. De terroristen, inclusief Klein en de 33 gijzelaars, onder wie 11 OPEC-ministers, werden naar Libië gevlogen. Ook de langjarige rechterhand van Sanchez, Johannes Weinrich, komt uit de Revolutionaire Cellen.

Al een jaar na de overval op de OPEC-centrale zorgden de Revolutionaire Cellen opnieuw voor krantenkoppen. Samen met leden van het volksfront voor de Bevrijding van Palestina ontvoerden de RZ-terroristen Wilfried Bose en Brigitte Kuhlmann een vliegtuig van Air France naar Entebbe in Oeganda. Bode scheidde daar de Joodse gijzelaars van de anderen af, de andere passagiers en de crew werden vrijgelaten. Het doel was de bevrijding van 53 gevangen zittende terroristen in Duitsland, Israël en andere landen. Een speciaal commando van het Israëlische leger bestormde het vliegveld en bevrijdde de overgebleven gijzelaars.

Na deze mislukking concentreerden de RZ zich op hun acties in Duitsland. Hoewel “doelgerichte noord” officieel werd afgekeurd, vermoordden RZ-terroristen in 1981 de Minister van Economische Zaken van de deelstaat Hessen, Heinz Herbert Karry. Tot 1995 pleegden de RZ en Rode Zora volgens de hoofdofficier van justitie 186 terroristische daden, waaronder vooral bomaanslagen en vuurwapenincidenten.

Ontbrekende sporen tot 1998

De tactiek van de Revolutionaire Cellen bleek dusdanig succesvol te zijn, dat het hen lukte tot aan het eind van de jaren-90 uit handen van de staat te blijven. In 1998 werd Hans Joachim Klein gearresteerd in Frankrijk en uitgeleverd aan Duitsland. Klein, die al in de jaren-70 de RZ had verlaten, stelde zich ter beschikking als kroongetuige. Zo kregen de autoriteiten voor het eerst gedetailleerd zicht op de RZ van de jaren-70. In het daaropvolgende OPEC-proces mosten ook Joschka Fischer en Daniel Cohn-Bendit als getuigen optreden. In 1999 werd bovendien de Libanees Tarek Mousli door zijn vriendin ontmaskerd als RZ-lid; Mousli werd na zijn arrestatie ook kroongetuige. In het daaropvolgende proces werden vier voormalige RZ-terroristen, onder wie twee activisten van een autonoom centrum, veroordeeld.

Nieuwe inzichten in de OPEC-zaak?

De huidige aangeklaagden Suder en Gauger werden in 2000 al in Frankrijk ontdekt, waar ze met vervalste identiteiten leefden. Na een korte gevangenisstraf werden ze vrijgelaten; de delicten waarvoor ze werden aangeklaagd, waren in Frankrijk verjaard. In 2007 diende het Openbaar Ministerie Frankfurt op basis van het nieuwe Europese arrestatiebevel opnieuw een verzoek tot uitlevering in, dat uiteindelijk in september 2011 resulteerde in uitlevering. Hen beide werd het plegen van bomaanslagen in de jaren-7- ten laste gelegd. Suder zou bovendien logistieke ondersteuning aan de OPEC-overval hebben gegeven. Nog altijd moeten er vele vragen in deze zaak worden beantwoord. Zo is de identiteit van de opdrachtgever nog altijd niet duidelijk; ook werden tot nu toe niet alle daders geïdentificeerd. Dat Suder hier echter voor opheldering kan en wil zorgen, is maar zeer de vraag.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009582-Revolution-e-Zellen-Der-lange-Schatten-des-linken-Terrors

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Duitsland, Groenen, Links verleden, socialisme, Socialisten, Terrorisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op Revolutionaire Cellen: De lange schaduw van de linkse terreur

  1. Tom Hendrix zegt:

    Bedankt Hr. Bron voor dit bericht. Hieruit blijkt maar weer hoe gewelddadig links is. Wat dat betreft kunnen we dat zien, aan de leden bij groen links, waar krakers, milieufanaten, ex communisten, en terroristen gezellig bij elkaar gekropen zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s