Voorbeeld Bosnië: Vluchtelingen keren zelden naar hun geboorteland terug

Twintig jaar geleden brak de Bosnië-oorlog uit. Destijds vluchtten er 90.000 mensen uit Bosnië en Herzegovina naar Oostenrijk. Nu is het interessant om te kijken wat er van de vluchtelingen van destijds is geworden. Maar heel weinig zijn na de oorlog naar hun geboorteland teruggekeerd, slechts 11.000. Tweederde deel van de gevluchte personen, dus 60.000 is in Oostenrijk gebleven, de overigen zijn naar andere landen vertrokken.

Hoeveel van de personen destijds islamitische Bosniërs waren, werd niet genoteerd, maar men kan er van uitgaan dat het daarbij om de meerderheid ging. In 2009 woonden er 52.000 moslims met een Bosnisch staatsburgerschap in Oostenrijk, ongeveer net zoveel werden de jaren daarvoor ingeburgerd. “Die Presse” gaf het aantal oorspronkelijk uit Bosnië afkomstige Bosniërs in Oostenrijk met 131.000 aan.

Blijven ook Tsjetsjenen en Afghanen voor eeuwig?

Dat vluchtelingen grotendeels in het opvangland blijven, is een interessante ervaring met het oog op de huidige immigratie. Ook nu komen er ieder jaar talrijke asielzoekers naar Oostenrijk, grotendeels uit islamitische landen. De meeste vluchtelingen die worden opgenomen komen uit Tsjetsjenië, gevolgd door Afghanistan. In 2011 kregen 800 Afghanen en 1000 burgers uit de Russische Federatie (in de regel Tsjetsjenen) een positieve beslissing. In totaal dienden 3600 Afghanen en 2300 “Russen” een asielaanvraag in. Sinds iets meer dan tien jaar worden er ieder jaar ongeveer 500 Afghanen opgenomen, het aantal Tsjetsjenen bedroeg in 2007 nog meer dan 2600, sindsdien daalt het echter continue, omdat er minder als vluchteling erkend worden. Beduidend lager ligt het aantal asielzoekers uit andere crisisgebieden. Uit Irak, Iran en Somalië worden jaarlijks ongeveer 100 tot 300 mensen opgenomen, vaak ook minder. De “Arabische Lente” is nog nauwelijks merkbaar in het asielwezen. Noemenswaardig zijn hier alleen de Syriërs, van wie er dit jaar en vorig jaar in totaal 600 als asielzoeker werden erkend.

Oostenrijk huisvest de grootste Tsjetsjenen-gemeenschap  

Het aantal Tsjetsjenen in Oostenrijk wordt inmiddels op 25.000 respectievelijk inclusief illegale immigranten op 42.000 geschat, waarmee Oostenrijk verreweg de grootste Tsjetsjeense gemeenschap in de westerse wereld huisvest. Deze groep immigranten is tot nu toe vooral negatief opgevallen. Tegenover de “KleineZeitung” worden zware beschuldigingen door mensen van de binnenlandse veiligheidsdienst geuit: De Tsjetsjenen zouden een staat binnen de staat vormen, ze zouden heel vindingrijk zijn in het vinden van redenen om asiel te verkrijgen. Deze beschuldiging wordt harder gemaakt, aangezien duizenden Tsjetsjenen regelmatig naar hun geboorteland gaan, hoewel hun leven daar zogenaamd niet veilig zou zijn. Binnen de gemeenschap zou druk worden uitgeoefend om het terrorisme in het geboorteland financieel te ondersteunen. Tsjetsjenen veranderen vaak hun naam, naar het schijnt om zich te beschermen tegen hun vijanden. Een politieagent noemde de ware reden: Met een Oostenrijkse naam is het gemakkelijker om strafvervolging te ontlopen.

In de wetenschap, dat vluchtelingen vaak niet van plan zijn om ooit nog terug te keren, lijken deze ontwikkelingen nog verontrustender.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009657-Bosnien-zeigt-Fl-chtlinge-kehren-selten-die-Heimat-zur-ck

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bosnië-Herzegovina, Immigratie, Moslims, Oostenrijk, Tsjetsjenië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Voorbeeld Bosnië: Vluchtelingen keren zelden naar hun geboorteland terug

 1. Marcel zegt:

  Sja
  in hoeverre deze van belang is mag eenieder voor zichzelf uitmaken

  Maar ook in de Russische federatie of de USSR zo u wilt waren de Tsetsjenen niet bepaald geliefd onder de de andere volken uit de federatie.

  De Russen hebben in hun eigen taal zelfs een eigen scheldnaam voor de Tsjetsjenen :

  Zwartkonten.

  Wat dat dan ook betekenen moge of op slaat.

  Het zou leuk zijn als iemand hier wat meer over zou kunnen zeggen.

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Zwartkonten = daarmee worden ruwweg alle buitenlanders bedoeld die donkere ogen en haren hebben.

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Asielverlening heeft een totaal foute instek. Asiel hoort van tijdelijke aard te zijn. Zodra het voor betrokkene in het land van herkomst weer ‘veilig’ is, gaat men al dan niet vrijwillig terug !!
  Hetgeen van tevoren aan de asielzoeker wordt medegedeeld.
  Maar dit is voor de zieligheidsindustrie natuurlijk niet zo leuk.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @koddebeier 07.33. uur, inderdaad zou de regel moeten zijn, is het in uw land van herkomst veilig, dan gaat U terug. Maar dat mag weer niet van Malmström van de EUSSR, en van de zieligheidsindustrie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s