Egyptes president breekt de macht van het leger

Morsi naast Tantawi (l.) en Anan (r.) 

Egyptes nieuwe president Mohamed Morsi grijpt naar alle macht. Eerst ontslaat de radicale islamiet de sterke man van het leger, Minister van Defensie en veldmaarschalk Tantawi. Daarna zet hij de grondwetstoevoegingen buiten werking, die het leger vérstrekkende bevoegdheden geven.

Egyptes president Mohamed Morsi treedt op: in een verrassende ommekeer ontsloeg hij zondag de leider van het machtige leger en zette de grondwetstoevoegingen buiten werking, die zijn macht beperkten. Eerst was het onduidelijk of er een harde machtsstrijd of een politieke deal met het leger achter de veranderingen zat.

Morsi zou de commandant van het leger en Minister van Defensie maarschalk Mohammed Hussein Tantawi evenals de chef van de generale staf Sami Anan van hun functies hebben ontheven, deelde de woordvoerder van de president. Jasser, Ali, in Caïro mee. Tot opvolger van Tantawi aan het hoofd van het leger werd veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi door Morsi benoemd.

Tantawi had na de val van Hosni Moebarak in februari 2011 de Hoge Militaire Raad geleid, die in de overgangstijd in Egypte de macht uitoefende. Hij was een naaste vertrouweling van Moebarak geweest.

Bovendien verklaarde Morsi de grondwetstoevoegingen voor ongeldig, die de destijds regerende Hoge Militaire Raad korte tijd voor de verklaring van Morsi tot winnaar van de presidentsverkiezingen in juni had uitgevaardigd. Deze grondwetstoevoegingen hadden de macht van het staatshoofd ten gunste van het leger duidelijk beperkt. De Hoge Militaire Raad werd door Tantawi geleid.

Bovendien benoemde Morsi voor het eerst sinds zijn ambtsaanvaarding eind juni met Mahmoud Mekki een vicepresident. De rechter Mekki had als criticus van het systeem van de in 2011 afgezette president Moebarak naam gemaakt.

Morsi had de presidentsverkiezingen in juni als kandidaat van de radicaalislamitische Moslimbroederschap gewonnen. Bij deze gelegenheid werd de chef van de Hoge Militaire Raad, Tantawi, die sinds de val van Moebarak in feite de macht uitoefende, als Minister van Defensie ingezet. Onder Moebarak was Tantawi twintig jaar lang Minister van Defensie geweest. Bij zijn ambtsaanvaarding legde Morsi formeel zijn lidmaatschap van de radicaalislamitische beweging en de bij haar aangesloten partij Vrijheid en Rechtvaardigheid neer.

De eerste weken van zijn presidentschap werden gekenmerkt door sterke spanningen met de Hoge militaire Raad. Het comité had na de val van Moebarak in februari 2011 de macht in Egypte overgenomen en sindsdien steeds opnieuw bepalend in het politieke gebeuren ingegrepen.

Is nu de machtsstrijd tussen de gekozen president en de nog door Moebarak benoemde generaals volledig ontbrand? Zondag in Caïro kwam er geen duidelijk antwoord op deze vraag. De opheffing van de grondwetstoevoegingen komt juridisch heel dapper over. Volgens de algemene opvatting scheen Morsi daartoe gewoon niet bevoegd te zijn. Eerste signalen duiden er echter op, dat de president zich niet heeft ingelaten met een eenzame weg. Zo benoemde hij de door hem met pensioen gestuurde Tantawi en Anan in dezelfde ademtocht tot zijn “adviseurs”.

De veranderingen in de militaire leiding vinden midden in een veiligheidsdiscussie plaats. Al na de jongste aanvallen van extremisten op Egyptische militaire posten op het Sinaï-schiereiland had Morsi persoonlijke consequenties in het veiligheidsapparaat getrokken. Hij had de chef van de geheime dienst Murad Mufawi en de gouverneur van de provincie Noord-Sinaï, Abdel Wahab Mabruk, ontslagen. Ook de opperbevelhebber van de militaire politie, Hamdi Badin, raakte zijn functie kwijt. Abdel Wahid Schehata werd benoemd tot nieuwe chef van de geheime dienst.

Bron:

http://www.sueddeutsche.de/politik/aegypten-aegyptischer-praesident-entlaesst-verteidigungsminister-tantawi-1.1439885

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme, Moslimbroederschap. Bookmark de permalink .

21 reacties op Egyptes president breekt de macht van het leger

 1. Linsky zegt:

  Waarom gaf Mohammed Hussein Tantawi hem geen flinke oorvijg?

  Dat hielp de commandant van de Revolutionaire Garde, Mohammed Ali Jafari, indertijd ook, toen ie de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tijdens een heftige discussie tegen zijn oren sloeg!
  Die hield zich wel voorts koest, hahahaha

  Like

 2. willemx zegt:

  Hmmm, ik herken een patroon dat zich ook in Turkije voltrekt.
  Het leger, een ondemocratische macht, wordt buiten spel gezet.
  Ondemocratisch, maar wel stabiliserend ten aanzien van de macht van de islam die geen schending van kerk/moskee en staat kent.
  Gevolg: de islam neemt -nu nog onder het mom van democratie- de macht over.
  Dictators die hun macht prefereren boven een islamitische staat ‘verdwijnen’.
  Dit laatste hebben we ook in Tunesië, Libië, e.d. en voltrekt zich nu in Syrië, dankzij de Moslim Broederschap.
  In Afrika, in Sudan, Mali, Nigeria e.d. een iets ander patroon.
  De islam daar splits landen op in een langzaam proces, om dat de militairen daar niet in staat zijn de regeringsmacht overal te handhaven, waardoor er nieuwe islamitische landen ontstaan.
  In al deze gebieden laat ook de Moslim Broederschap van zich horen.
  Terug naar mijn aanvang daarom mijn vraag: Wat is de relatie tussen de islamitisch-Turkse regering en de ongrijpbare Moslim Broederschap ?
  Als die hechter is dan ik vernomen heb, veranderd de ‘Arabische lente’ in een ‘islamitische lente’.
  Ga dan eens even op de de kaart kijken hoe groot de machtsinvloed van de Broederschap is, in het M-O en Afrika en hoe die groeit.
  Denk er daarbij ook aan dat de islam geen haast heeft.
  Uiteindelijk zullen zij een eventueel militair conflict met het Westen technologisch verliezen, dat pad zullen zij niet kiezen.
  Hun wapens zijn daarom zeer efficiënt, zonder daadwerkelijk strijd kunne zij over een decennium of 2 een geweldig grote machtsfactor zijn in hun streven naar Umaah,
  Het wereld omvattende, aan Allah onderdanige, sharia-rijk.

  Like

 3. Wat er nu in Egypte gebeurt is het begin van het einde voor vele christenen die daar nog wonen. Zodra de MB de touwtjes volledig in handen heeft (met medewerking van de amerikaanse overheid in de duivelse vorm van die teef Clinton) zullen langzaam maar zeker de christenen verwijderd worden uit de komende radicale islamitische samenleving die de MB als hoofddoel heeft. Het zal een etnische zuivering zijn die zijn weerga niet kent!
  En dan te bedenken dat hier in Nederland de MB langzaam maar zeker steeds meer aanhangers aantrekt ondanks dat de AIVD dit in alle toonaarden ontkent.

  Like

 4. marijke zegt:

  ja,ja het duiveltje komt uit het doosje.

  Like

 5. peter zegt:

  En we zijn volkomen weerloos !

  Like

 6. Sjun Demartelaere zegt:

  Welnee, misschien kan er wel een bevolkingsuitwisseling plaatsvinden zoals die ook na de megali katastrofi plaatsvond. http://goo.gl/tUR1t
  Kopten zullen hier best kunnen aarden.

  Like

 7. Jan zegt:

  Die baardaap heeft nergens controle over. Het enige waar hij op uit is is een oorlog met Israël

  Egypt forces fight Sinai jihadists, up to six dead
  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=280939&R=R3

  Laat Israël de Assoeandam opblazen en het water zijn werk laten doen.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 08.43. uur, dat lijkt mij “een strak plan”, Jan.

  Like

 9. peter zegt:

  Iran can build an N-bomb by Oct. 1. Cairo coup hampers Israeli action
  DEBKAfile Exclusive Report August 13, 2012, 9:53 AM (GMT+02:00)
  Tags: Binyamin Netanyahu Iran nuclear Egypt Mohamed Morsi Muslim Brotherhood
  Binyamin Netanyahu and Ehud Barak visit scene of terrorist Sinai attack
  Binyamin Netanyahu and Ehud Barak visit scene of terrorist Sinai attack

  At its present rate of enrichment, Iran will have 250 kilograms of 20-percent grade uranium, exactly enough to build its first nuclear bomb, in roughly six weeks, and two-to- four bombs by early 2013, debkafile’s military and intelligence sources report. Hence the leak by an unnamed Israeli security source Sunday, Aug. 12, disclosing Iran’s progress in developing the detonator and fuses for a nuclear warhead which can be fitted onto Shehab-3 ballistic missiles capable of reaching Israel.
  Since 20 percent refined uranium is a short jump to weapons grade fuel, Iran will have the capability and materials for building an operational nuclear bomb by approximately October 1.
  This knowledge is not news to US President Barack Obama, Saudi King Abdullah, Syrian ruler Bashar Assad, or Israeli Prime Minister Binyamin Netanyahu – and certainly not to Iran’s Ayatollah Ali Khamenei. Netanyahu’s comment at the opening of the weekly cabinet meeting Sunday: “All threats against the home front are dwarfed by one – Iran must not be allowed to have nuclear arms!” – was prompted by that deadline.
  Ex-Prime Minister Ehud Olmert did not have that information when he “assured” Tel Aviv students Sunday, “Iran’s nuclear program has not reached the threshold necessitating Israeli action now or in the near future.” He further claimed that Israel’s “defense leaders” don’t subscribe to the view that “action now is unavoidable.” Olmert, who stepped down under a cloud of suspected corruption in 2009, has not since then had access to regular intelligence briefings on Iran. So either he spoke out of ignorance or willfully joined an opposition chorus of voices speaking out against Netanyahu and Defense Minister Ehud Barak.

  The fact is that when Olmert approved the Israeli strike for destroying a nuclear reactor under construction by Iran and North Korea in northern Syria in September 2007, Iran was years away from accumulating enough enriched uranium and the capability to build nuclear warheads.
  Both are now within Tehran’s grasp in weeks.

  Leading an opposition campaign to bring down the incumbent government is legitimate. Discrediting belated Israeli action to pre-empt a nuclear Iran as fodder for that campaign is not. If what Olmert and Barack (the same defense minister as today) did in 2007 was necessary then, action now for delaying Iran’s imminent “breakout” to a bomb is many times more necessary and far more urgent.
  However Netanyahu and Barak have put themselves in a straitjacket by two lapses:

  1. By foot-dragging on their decision for two years, they have led their opponents at home and in Washington – and Khamenei’s office too – to believe that, by turning on the heat, they can hold Israel back from military action against Iran’s nuclear program until it is too late. The time has been used not just for Iranian nuclear progress, but to enlist ex-politicians and retired generals at home and add them to the voices, especially in the White House, which believe Israel can learn to live with a nuclear-armed Iran.
  2. Netanyahu and Barak have behaved as though a decision on Iran is in their exclusive province, insulated from the turmoil and change swirling through Israel’s Arab neighbors in the past two years.
  But the Middle East has a way of catching up with and rushing past slow-moving politicians:
  Sunday, at 10:00 a.m. Netanyahu warned his ministers that no threat was worse than a nuclear Iran. At 17:55 p.m., Egyptian Muslim Brotherhood President Mohamed Morsi dropped a bombshell in Cairo. In one fell swoop, he smashed the Egyptian military clique ruling the country for decades, sacked the Supreme Military Council running Egypt since March 2011 and cut the generals off from their business empire by appropriating the defense ministry and military industry.
  That fateful eight hours-less-five-minutes have forced Israel’s leaders to take a second look at their plans for Iran.
  Morsi’s lightning decisions were the finishing touches that proved the Islamist Bedouin terror attacks in Sinai of Aug. 5 fitted neatly into a secret master plan hatched by Morsi and the Muslim Brotherhood to seize full control of rule in Cairo – a plan debkafile first revealed exclusively last Friday, Aug. 10.
  Netanyahu now faces one of the hardest dilemmas of his political career – whether to go forward with the Iran operation, which calls for mustering all Israel’s military and defense capabilities – especially for the repercussions, after being suddenly confronted with unforeseen security challenges on its southwestern border, for thirty years a frontier of peace.

  The exceptional talents of Netanyahu and Barak to put off strategic decisions until they are overtaken by events has landed Israel in an especially perilous plight, surrounded now by a soon-to-be nuclear-armed Iran from the east; threatened Syrian chemical warfare from the north and the Muslim Brotherhood takeover of Egypt to its south.
  http://www.debka.com/article/22271/Iran-can-build-an-N-bomb-by-Oct-1-Cairo-coup-hampers-Israeli-action

  Like

 10. peter zegt:

  Het gaat spannend worden, maar heeft Romney obama nu bij zijn ballen met zijn bezoek aan Israël.

  Het lijkt er op dat er een pat stelling voor obama is opgezet, hij kan haast niets ander meer doen dan Israël volledig steunen.

  De komende president verkiezing in de USA is heel belangrijk voor de toekomst van de wereld !

  Eigenlijk veel belangrijker dan dat geneuzel in een uithoek van grote eu rijk wat we voorheen de soevereine staat der Nederlanden noemde !

  Like

 11. peter zegt:

  Geheel in de lijn der verwachting, dankzij obama de moslim broederschap knuffelaar !
  Zou hij nu een harde plasser hebben ?

  Like

 12. Nu overheidskritische kranten en journalisten en straks? Toeristen? Kopten? En Obama bin Laden maar lachen, samen met die moslimhoer Hillary Clinton!

  Like

 13. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter Veenstra 10.21. uur, inderdaad de vampier Clinton, en de muzelman Obama, lachen in hun vuistje. Rotzooi, daar sturen zij op aan!

  Like

 14. louis-portugal zegt:

  Morsi ligt mooi op schema nu maar afwachten wanneer de ellende gaat beginnen.

  Like

 15. peter zegt:

  Ik gok op een week voor de USA verkiezingen !

  Like

 16. peter zegt:

  Israeli PM and Defense Minister Stand United: Iran Must Be Attacked This Fall
  7
  0
  4

  Email Article
  Print Article Send a Tip
  by AWR Hawkins 13 Aug 2012, 3:34 AM PDT 10 post a comment
  Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defense Minister Ehud Barak are standing united on a key issue: Iran must be attacked. Moreover, both have called for attacks on Iran this fall, a call which some officials within the Jewish state allegedly oppose.

  Nahum Barnea and Shimon Shiffer, both of whom are senior commentators for the Israeli newspaper Yedioth Ahronoth, say that Netanyahu and Barak are alone in these convictions: that “not a single state official or military official or even the president — supports an Israeli attack on Iran.”

  Both Barnea and Shiffer said the offices of Netanyahu and Barak “were aware that an Israeli strike on Iran may embarrass U.S. President Barack Obama’s administration and strengthen…Mitt Romney.” To spare Obama such embarrassment, it appears at least two commentators at Yedioth Ahronoth want to turn a blind eye to Iran’s nuclear machinations.

  For his part, Defense Minister Barak said that any official who disagrees with him and Netanyahu on this issue is “free to resign.”

  http://www.breitbart.com/Big-Peace/2012/08/12/Israeli-PM-and-Defense-Minister-Stand-United-Iran-Must-Be-Attacked-This-Fall

  Like

 17. willemx zegt:

  Terughodend als ik soms kan zijn sprak ik mijn mijn comment van 12 augustus 2012 om 22:05 alleen over Afrika en het M-O.
  Hoewel het op deze site al eerde besproken is, rijkt de arm van de Moslim Brotherhood veel verder, zoals deze link aangeeft:

  De kanker zit dus al diep in het Witte Huis en daarmee de Westerse wereld en de Nato.
  Hoe zou het dan in andere Westerse landen zijn, en met name in ons lieve Nederland.
  Hoeveel moslims zijn op hoog niveau in ons land actief als adviseur of in wat voor functie dan ook ?

  Like

 18. @WillemX: Ik heb daar een poos terug een PDF over gevonden. Interessant leesvoer?

  Klik om toegang te krijgen tot muslim_brotherhood_in_the_netherlands.pdf

  Like

 19. Nog wat extra info en check ook even de in de voetnoten genoemde links:
  http://www.sullivan-county.com/x/influence.htm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s