Europa-sceptici, de “staatsvijanden” van nu

(Door: Henryk M. Broder)

Markus Söder, Alexis Tsipras of Marine Le Pen hebben één ding gezamenlijk: Zij beschouwen Europa niet als “zonder alternatief”. Daarvoor worden ze bestempeld als de gevaarlijkste politici van het continent.

Als er iets ergs gebeurt, begint onmiddellijk de zoektocht naar de schuldige of schuldigen. Of er nu een cruiseschip kentert, een oorlog anders afloopt dan voorzien of dat het ijs op de Noordpool smelt. Dat is natuurlijk, dat komt overeen met de menselijke aard. Wie in God gelooft, kan zich gemakkelijker bij een ongeluk neerleggen dan een ongelovige, die ervan overtuigd is dat er een verband bestaat tussen oorzaak en gevolg.

Echt spannend wordt de zaak als de schuldigen al vaststaan, voordat het ongeluk heeft plaatsgevonden. Nee, niet de gebruikelijke verdachten, die overal de schuld van krijgen, dus vrijmetselaars, Joden en vegetariërs, deze keer zijn het kankeraars, die er een andere mening op nahouden dan de politieke mainstream. “Spiegel-Online” heeft enkele dagen geleden de “tien gevaarlijkste politici van Europa” geportretteerd, , “tien haviken”, die “het project Europa ernstig in gevaar” brengen.

Ze werden vrij gekozen

Want “het project Europa” staat als een topsporter op het erepodium: kerngezond, sterk en zich verheugend op de volgende wedstrijd. Als daar maar niet diegenen waren, die “Europa doodpraten”, zoals de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle het formuleert.

In Duitsland is het de Beierse Minister van Financiën Markus Söder; in Griekenland de voorzitter van het linkse bondgenootschap Syriza, Alexis Tsipras; in Frankrijk Marine Le Pen, de leidster van het Front National; in Finland Timo Soini, de voorzitter van de Ware Finnen; in Nederland Geert Wilders, chef van de Partij voor de Vrijheid (PVV) – om slechts de bekendste te noemen.

Wat hebben deze kankerpitten en “haviken” gezamenlijk? Ten eerste werden ze door de kiezers in hun landen in de parlementen gekozen. Vrije verkiezingen zijn op zich iets moois, maar niet, wanneer ze ertoe leiden dat er aan het Europa-idee wordt getwijfeld. Ten tweede vertegenwoordigen ze nationale belangen, ieder op zijn/haar manier. De Griek wil niet buigen voor het dictaat uit Brussel, de Fin wil niet garant staan voor Griekenland. Men hoeft Le Pen en Wilders niet te mogen, maar ze vertegenwoordigen, wat Europa betreft, legitieme opvattingen.

Vroeger noemde men ze ketters  

Wat dus maakt deze “haviken” tot de “tien gevaarlijkste politici van Europa”? Zijn ze door een putsch aan de macht gekomen? Hebben ze geldende wetten overtreden, hun inkomen niet bij de belasting opgegeven en oneerlijk verhandelde koffie gedronken?

Het enige wat men hen kan verwijten, is, dat zij de huidige Europapolitiek niet als “zonder alternatief” beschouwen. Dat is voldoende om hen tot “haviken” te bestempelen. De tactiek is oud, alleen de terminologie is veranderd. Ten tijde van Giordano Bruno heetten de dissidenten “ketters”, later waren het “schadelijke elementen in de samenleving” en “staatsvijanden”. En als het met het socialisme in de praktijk niet zo goed wilde lukken zoals in de theorie was vastgesteld, dan lag het niet aan de theorie, maar aan de “negatieve elementen”, die de vooruitgang in de weg stonden.

Tegenwoordig wordt het Europa-idee net zo verbeten verdedigd als 25 jaar geleden het idee van het socialisme. En het zal precies zo eindigen. Dan is het zaak om af en toe de druk van de ketel te halen en een paar zondebokken te benoemen. Dat heet proactief crisismanagement. Men roept de ambulance naar de plaats des onheils en wacht erop tot het knalt.

Henryk. M. Broder

Bron:

http://www.welt.de/kultur/article108550411/Europa-Zweifler-die-Staatsfeinde-von-heute.html

Auteur: Henryk M. Broder

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Elite, EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering, Linkse Kerk, political correctness, Socialisten, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

10 reacties op Europa-sceptici, de “staatsvijanden” van nu

 1. G.Deckzeijl zegt:

  De heren betweters hadden het gewoon bij de EEG moeten laten, zonder Europees parlement.
  Zie elders op dit blog het prettige gesprek van Theo van Gogh met Pim Fortuyn.
  Maar wat hebben we NU? Nu stevenen we met z’n allen af op GROTE ROTZOOI.
  http://tinyurl.com/3clz79n

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Die stinkende dromende eurofiele landverraders proberen nu de oppositie te demoniseren.
  Ik ben ervan overtuigd dat de EU met zijn € in elkaar gaat storten.
  De enige mogelijkheid die ze nu nog hebben is bijdrukken van enkele 1000zenden-miljarden.
  Duitsland houdt dat nog tegen omdat ze terugdenken aan een brood van 1 MILJOEN Mark.
  De eurofielen hebben er niets van geleerd en gaan weer hetzelfde doen.
  Wat zal de klap hard gaan aankomen en laten we hopen dat ze echt gestraft aan worden.

  Like

 3. catherine zegt:

  Waar is Nigel Farage??

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  @catherine

  Ja, die hoorde er ook bij, maar men had maar 8 personen afgebeeld! 🙂

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Waarom ik na 12-9 het eerste half jaar geen nieuw kabinet zie aantreden.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12739325/__PvdA_in_diep_dal__.html
  Nigel Farage, catherine? Klik de link van 1 aan..!!!!!!!!!!!!

  Like

 6. Wij hebben een komplete alternatieve ”Sociaal Contract” klaar. Ondek het op onze pdf server bij http://w1p.fr/68468 – NordPeace pro Nordeuropa – Andre von Bremen-Hans.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  De Eurofielen/politici zijn juist levensgevaarlijk voor de respectievelijke europese bevolkingen.
  De EU/Euro is een MONSTER geschapen door de twee machtsgeile politici KOHL (CDU) uit Duitsland, en MITTERAND (PS) Frankrijk, willens en wetens hebben zij, met name het EU en het Euro concept erdoor geduwd. En dat was tijdens of na het Verdrag van Maastricht. Trouwens door de schulden van alle lidstaten op een hoop te gooien, gaat men in TEGEN het verdrag van Maastricht, waarin duidelijk was afgesproken dat de lidstaten NIET elkaars schulden zouden overnemen, dat wat betreft de betrouwbaarheid van de overheid!

  Like

 8. Johanna Haarlem zegt:

  ja helaas voor die natte nazidroomnajagers zijn er NU mensen die die Nazinattedroom helemaal niet willen ein reich einfuhrer arbeit macht frei?? ik zeg weer fuck off met je hele EUmolog
  NEE=NEE !! liever een HAVIK dan een communistischenazi DUIFkakketoe roekoe in koor en napraten allemaal…mooi beest zo een HAVIK!!

  Like

 9. Deze 9 helden, ja ik tel Nigel Farage ook even mee voor alle duidelijkheid, verdienen bij voorbaat een eervolle vermelding! Ze strijden voor de goede zaak en tegen de EUSSR. Ook ik zie 100 maal liever deze ‘haviken’ dan die elkaar napratende papegaaien die allerhande aangeleerde kunstjes vertonen om de bevolking op het verkeerde been te zetten en bewust voor te liegen!

  EUSSR is bad, mkaay?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s