De geduldige Jihad van de Moslimbroederschap

De verkiezing van Mohamed Morsi tot president van Egypte is een bron van zorg. Als kandidaat van de radicaalislamitische Moslimbroederschap vrezen velen dat de overwinning van Morsi, samen met de parlementaire successen van de Broederschap, de Egyptisch-Israëlische vrede zal bedreigen. Meer in het algemeen, het is onduidelijk of de Broederschap, die nu aan de macht gekomen is in het land van oorsprong, een matigende of een destabiliserende factor in de Arabische wereld zal blijken te zijn.

En daarom hebben waarnemers goed geluisterd naar de inauguratierede van Morsi, waarin hij leek in te gaan op deze twee zorgen. Een deel van zijn toespraak, ruim geïnterpreteerd als een verwijzing naar de toekomstige betrekkingen met Israël, benadrukte “Egyptes betrokkenheid m.b.t. internationale verdragen en overeenkomsten.” Meer in het algemeen verklaarde hij dat “wij een boodschap van vrede voor de wereld meebrengen.”

Hoe bemoedigend deze uitspraken ook mogen zijn, ze geven in feite precies weer wat de verfijnde strategie van de Broederschap is voor de omgang met buitenstaanders. Deze strategie is uitvoerig besproken in Mustafa Mashhur’s Jihad is de Weg. Mashhur, leider van de Broederschap in Egypte van 1996 tot 2002 legt de religieuze overtuigingen en aspiraties van de beweging in detail uit, in het bijzonder de rol van de gewelddadige Jihad in het tot stand brengen van een wereld onder een verenigd, islamitisch kalifaat. Het geeft redenen om aan Morsi’s geruststellende woorden te twijfelen.

Jihad is de weg definieert Israël en de Israëli’s als “de misdadigers, de stelende bendes van Zion” en Mashhur benadrukt dat de notie van de stichting van Israël op gestolen land geen open positie voor onderhandelingen is, maar een niet-onderhandelbaar artikel van “geloof en religie”. Verder is het land gestolen, niet alleen van de Palestijnse Arabieren, maar van de islam: “Weet dat de problemen van de islamitische wereld, zoals Palestina … geen kwesties zijn van gebieden en landen, maar van geloof en religie. Het zijn problemen van de islam en de moslims en ze kunnen niet worden opgelost, noch door onderhandelingen noch door het erkennen van het recht van de vijand op het islamitisch land dat hij heeft gestolen.”

Hoe kan Morsi zich verplichten tot het zich houden aan het verdrag met Israël als dat volgens zijn religieuze overtuigingen uitgesloten is?

Wat betreft de op handen zijnde invloed op de rest van de Arabische wereld door de Broederschap is Morsi’s “boodschap van vrede” ook niet wat zij lijkt. Mashhur legt uit: “Jihad en de voorbereiding voor de Jihad hebben niet alleen tot het afweren van aanvallen en aanslagen tegen moslims door Allah’s vijanden tot doel, maar is ook bedoeld voor het realiseren van de grote taak van de stichting van een islamitische staat, de versterking van de religie en deze te verspreiden over de hele wereld.”

“Martelaarschap voor Allah,” schrijft Mashhur, “is onze meest verheven wens.” Jihad is inderdaad de weg en niet alleen heeft Morsi deze ideologie nooit verworpen, hij is nu de hoogste politieke vertegenwoordiger in Egypte.

Hoe zijn deze tegenstrijdigheden te begrijpen? Waarom praat Morsi over vrede wanneer hij zich expliciet houdt aan een ideologie van oorlog?

Het antwoord ligt in de fundamentele beginselen van de Moslimbroederschap, principes die grotendeels over het hoofd worden gezien in het Westen. In tegenstelling tot de ideologie van Al Qaida, die voortdurende confrontatie en aanvallen op ongelovigen predikt, ongeacht de onmiddellijke politieke kosten, geeft de Broederschap de hoogste prioriteit aan een zorgvuldige voorbereiding en de strategische timing van de politieke en militaire activiteiten. Jihad is de Weg benadrukt de noodzaak van een omzichtige timing van de uiteindelijke Jihad; als bewijs verwijst het naar een koranpassage waarin Mohammed zich niet haast om te vechten tot de timing goed is:

“Toen de moslims een vervolgde minderheid waren, gaf de profeet Mohammed niet de moslims de opdracht om wraak te nemen. In plaats daarvan leerde hij hen “Sabr”, geduld en vastberadenheid … en wanneer de omstandigheden gunstig waren, werd toestemming gegeven om te vechten in (het geloof) in de woorden van Allah … ”  Timing is daarom een integraal onderdeel van de politieke en militaire beslissingen van de Broederschap:

“Als de Broederschap op het juiste moment haar jeugd de Jihad instuurt, stuurt ze hen niet de vernietiging in. Veelmeer is het afzien van de Jihad op het juiste moment  verderfelijk … Ook is het voor moslims niet nodig om elke aanval af te weren of schade veroorzaakt door de vijanden van Allah onmiddellijk te beantwoorden, maar pas (en dit is noodzakelijk) als het vermogen en de omstandigheden dat toestaan.” In deze context lijken Morsi’s uitspraken meer op krijgslisten. Door nu de internationale verplichtingen van Egypte te steunen, staat dat een latere oorlog niet in de weg en de verzekering van vreedzame bedoelingen gooit niet de Jihad van de agenda. In feite, wat de Broederschap betreft, bevorderen ze deze. Morsi hoeft zijn opvattingen niet te wijzigen noch hoeft hij de fundamentele overtuigingen van de Broederschap af te wijzen als hij spreekt over vrede. Doordat een opzeggen van zijn verdrag met Israël Egypte politiek kan isoleren en economisch kan ruïneren, kan Morsi in plaats daarvan het Broederschapbeginsel toepassen, zoals geleerd van Mohammed: “Sabr; geduld en vastberadenheid.” De noodzaak om de Egyptische samenleving te versterken en te stabiliseren heeft nu voldoende prioriteit en is bovendien het juiste middel voor Egypte om zich voor te bereiden op het leiden van de islamitische wereld en het vervullen van de wereldwijde bestemming van de islam.

Vreedzame verklaringen uit Egypte in de komende jaren moeten waarnemers niet misleiden te geloven dat de Broederschap haar religieuze ideologie en haar uitgebreide islamitische visie heeft verlaten. Praten over vrede tijdens de voorbereiding van Jihad is een integraal onderdeel van diezelfde Jihad.

Dus, wanneer zal Egypte haar verdrag breken met “de misdadigers en stelende bendes van Zion”? Morsi zal dezelfde afwegingen als Mohammed maken: als de omstandigheden gunstig zijn.

Bron:

http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=7194&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Auteurs: Itamar Marcus en Nan Jacques Zilberdik

Itamar Marcus is directeur en Nan Jacques Zilberdik senior analist van Palestinian Media Watch . Zij zijn de auteurs van  Deception: het verraden van de vredesproces .

Vertaald uit het Engels door:

Vederso

(voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Moslimbroederschap. Bookmark de permalink .

7 reacties op De geduldige Jihad van de Moslimbroederschap

 1. lucky9 zegt:

  Of het nu het Moslimbroederschap, AL QAIDA, CAIR, OIC of ICNA betreft, steeds gaat het over dezelfde doelstelling: onderwerping en overheersing!

  Like

 2. …doormiddel van geweld, laten we dat vooral niet vergeten.

  Like

 3. Marcel zegt:

  Vrede
  Vreedzaam
  De woorden van Morsi staan er bol van.

  Wie hier in het westen nog niet weet dat vrede voor een moslim een andere betekenis heeft als voor een westerling die verdient niet beter als overheerst te worden.

  Vrede betekent voor een westerling : niet vechten, geen vijandelijkheden uitwisselen.
  Vrede betekent voor een moslim : leven in een door de islam geregeerde samenleving.

  Als Morsi zegt dat hij de wereldvrede nastreeft is er geen woord gelogen aan. Hij bedoelt er alleen iets anders mee als dat wat wij hier in het westen zo vurig wensen.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Nooit komt er vrede door de islam. Als ze de wereld zouden veroveren, dan vliegen ze daarna elkaar naar de keel. Van breingestoorden valt niets te verwachten.

  Like

 5. Martien Pennings zegt:

  Itamar Marcus van Palwatch, die ik enorm waardeer, maakt er nog behoorlijk wat woorden aan vuil, maar ik begrijp dat wel, want dat is met het oog op de Westerse nep-elite die verzot is op het goedpraten van de nazislam en het kwaadspreken over Israël.
  Maar je weet genoeg als je alléén al dat filmpje met die toespraak van die Hitleriaanse imam (Safwat Higazi) bekijkt die ONDER DE GOEDKEURENDE OGEN VAN MORSI schuimbekkend oproept om met miljoenen” martelaren” naar “Al Qoeds” (Jeruzalem) te trekken en aldaar de hoofdstad van het wereld-kalifaat te vestigen: http://bit.ly/K55m36 .
  Die toespraak is van vlak vóór de presidentsverkiezingen, toen Morsi het nog nodig had om openlijker aan het islamitische volk te laten zien waar hij stond, aan de kant de totaal-hysterische Jodenhatende Tweede-Holocaust-voorbereiders dus.

  Kijk hier ook even, dat is diezelfde Hitleriaanse imam, maar nu onderkoeld-geëxalteerd in vreugde over het komende wereld-kalifaat: http://bit.ly/SZHpzN.

  Weet je: af en toe kan ik nog nauwelijks lopen van de haat die ik koester voor onze quasi-elites.
  Ja, je mag het weten: soms strompel ik schreiend van haat door mijn huis en roep handenwringend een misschien niet-bestaande God aan om ze weg te vagen in een alles-verschroeiend vuur.

  GOD GAVE NOAH THE RAINBOW-SIGN
  NO MORE WATER, THE FIRE NEXT TIME !!!

  Like

 6. TP zegt:

  Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen!
  Wat zou ook ik ontzettend graag zo’n moslim willen geloven.
  Wat is er mooier dan vrede?
  In een wereld waar ook dan nog ellende genoeg te bestrijden valt.
  Maar de islam zelf maakt het mij onmogelijk in dat sprookje te geloven.
  Mij.
  En nog velen die willen weten.
  Maar nog altijd te weinigen.
  Immers, de moslimse vrede gaat pas in als iedere niet-moslim is uitgeroeid. Of met geweld bekeerd, omdat GELOVEN MOET!
  Ook het nageslacht van hen, die niet willen weten wat vrede voor de islam inhoudt.
  Maar tegen wie kan dat zich nog verweren?
  Niet meer tegen hen, die na ons zondvloed prediken…

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @Martien Pennings 09.26. uur, waarde Martien ook ik kan wel janken, om het VERRAAD door onze politici gepleegd. Moedeloos word ik ervan, elke dag elk uur, vergallen de tapijtvreters mijn gemoedsrust. De wereld was 1000 keer beter af ZONDER de PISLAM!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s