Tunesië: Demonstranten eisen “Tweede Revolutie”

Tunesische vrouwen demonstreren tegen een grondwetsartikel en eisen respect

Na de politieke omwenteling heeft Tunesië een nieuwe grondwet nodig. Maar de plannen tot nu toe stuiten op verzet in de bevolking: Duizenden demonstreerden tegen de radicaalislamitische regering – en voor vrouwenrechten.

Duizenden mensen hebben maandagavond in de Tunesische hoofdstad Tunis vor vrouwenrechten en tegen de radicaalislamitische Ennahda-partij gedemonstreerd. “Gelijkheid voor de grondwet”en “De toekomst is zonder vrouwen ondenkbaar” riepen de massa´s en eisten een grondwettelijk gegarandeerde gelijkheid van de sekses.

De demonstraties trokken via twee routes door Tunis, waarbij slechts één demonstratie mocht plaatsvinden voor het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Enkele mensen riepen ook slogans tegen de door de Ennahda-partij geleide regering en eisten een “Tweede Revolutie”.

In het middelpunt van de kritiek staat een artikel in de nieuwe grondwet van Tunesië, dat in de ogen van de vrouwen- en mensenrechtenactivisten de gelijkheid van de sekses ondermijnt. In de tekst is sprake van “complementariteit” en niet van gelijkheid.

In plaats daarvan zou de wet uit 1956 in werking moeten blijven, volgens welke mannen en vrouwen volledig gelijkberechtigd zijn. De demonstranten eisten, dat de regering zich beter bezig zou kunnen houden met dringende problemen zoals werkloosheid en ontwikkeling van de regio´s.

Ook in andere steden van het land vonden maandag demonstraties plaats. Het waren de grootste protesten sinds meerdere maanden.

De “gematigde radicaalislamitische Ennahda” (opm.: aanhalingstekens door vertaler), die sinds oktober de regering aanvoert, staat van twee kanten onder druk: De compromisloze Salafisten eisen de invoering van de sharia. Seculiere oppositiegroeperingen verzetten zich hiertegen. De Ennahda-partij had verzekerd de sharia niet in te voeren en de rechten van de vrouwen te respecteren.

Tunesië is een van de meest liberale landen in de Arabische wereld. De val van de langdurig heersende president Zine al-Abdine Ben Ali in het begin van vorig jaar veroorzaakte de “Arabische Lente”, waarin het ook in Egypte en Libië tot omwentelingen en in tal van andere Arabische landen tot protesten kwam.

De nieuwe grondwet van het land zou oorspronkelijk in oktober van dit jaar worden aangenomen. Als “realistische” datum werd nu echter april 2013 genoemd.

Bron:

http://www.handelsblatt.com/politik/international/tunesien-demonstranten-fordern-zweite-revolution/6997120.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Islamitisch fundamentalisme, Mensenrechten, Tunesië. Bookmark de permalink .

13 reacties op Tunesië: Demonstranten eisen “Tweede Revolutie”

 1. JOHANNA Haarlem zegt:

  YOU GO GIRLS !!!

  Like

 2. peter zegt:

  Met al die spontaniteit was dit natuurlijk nooit van te voren aan te zien komen, nuttige idioten die hun functie hebben vervuld, hun houdbaarheidsdatum is overschreden, hup terug in de mand !

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Laat me toch niet lachen. Het “stomme volk”daarzo, heeft de “haatbaarden” zelf in het zadel geholpen, daar valt NIETS meer aan te veranderen. Ik hoop wel, dat de Tunesiërs fijn in hun MO land blijven, want ik zie ze in staat massaal naar nederland en europa te komen, om ons ook naar de kloten te helpen.

  Like

 4. moi zegt:

  de ene tiran heeft plaats gemaakt voor de andere

  typisch als je democratie als regeer systeem wenst

  Like

 5. willemx zegt:

  “gematigde radicaalislamitische Ennahda” (opm.: aanhalingstekens door vertaler)
  Onderstaan artikel toont aan dat de “” terecht zijn geplaatst.
  http://pomed.org/blog/2012/08/blasphemy-law.html/

  Gelukkig zijn er ook nog een hoop dappere Tunesiërs die de guts hebben hier tegen te protesteren.
  Blijkbaar bestaat Tunesie niet alleen uit “stom volk” die zich hun stemgedrag door de imam laten voorschrijven.
  Laten we deze ‘protesters’ met positieve feedback, een hart onder de riem steken.

  Like

 6. In dergelijke gevallen was het beter geweest dat het zittende bewind was aangebleven. Onder datzelfde bewind waren er nog bepaalde vrijheden en was er een soort van relatieve vrede onderling. In alle landen waar het zittende bewind is verjaagd is er een veel erger bewind aan de macht gekomen met absurde regels. Regels welke vooral gericht zijn tegen bepaalde minderheden en voordelen voor degenen die de islam aanhangen. Dat zie je nu in Tunesië, Lybie, Egypte en wellicht straks ook in Syrië. Ook in andere Midden en Zuid-Afrikaanse landen zie je dit verschijnsel. Democratie is een wassen neus. Kijk maar wat er nu in Europa gebeurt…

  Like

 7. Test
  WillemX = Peter Rissing

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  Pieter Veenstra 14.22. uur, en dat zullen D66,PVDA,CDA,VVD en GL NOOIT aannemen. Voor deze klojoos is het echt een arabische lente. En veilingmeester Pegdrol met zijn partij voor ” spek en bonen”, is wel de grootste klootzak, hij weigert stelselmatig de GENOCIDE op de Armeniërs te erkennen. Er zijn slechts 2 partijen tegen ISLAMISERING van NEDERLAND, de PVV en de SGP.

  Like

 9. Pingback: Tunesië: Demonstranten eisen “Tweede Revolutie” | E.J. Bron | anders en beter | Scoop.it

 10. Nee inderdaad, Tom. Je hebt gelijk. Deze linkse idioten lopen aan het handje van de moslimgeestelijken. Hoofdcommissarisen die aandachtig luisteren naar de Imam en weet ik al wat niet meer wat voor verraad deze gasten plegen. Burgemeesters die wegkijken wanneer ongelovigen en politice vrijelijk met de dood worden bedreigd en telkenmalen proberen goed te praten en de zooi bijelkaar willen houden met hun eeuwig en overloos gezeik over de dialoog aangaan met dat tuis. Dat tuig kent maar 1 dialoog en da’s een 9×19 met een holle tip… Stuk voor stuk moeten ze direct tegen de muur na de berechting middels Neurenberg 2.0. Maar het liefst voor die tijd al. Landverraders zijn het!

  Like

 11. Etienne Vermeersch zegt:

  Geachte Heer Bron, Aangezien ik naar Frankrijk vertrek, en mijn mails niet zal lezen, verzoek ik u tot 27 augustus alleen de teksten te sturen die op mij betrekking hebben, anders wordt mijn Inbox overladen. met vriendelijke groet,

  Etienne Vermeersch —

  Like

 12. E.J. Bron zegt:

  @Etienne Vermeersch

  In orde.

  E.J. Bron

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s