Koerden starten groot offensief in Syrië en Turkije

Syrische Koerden juichen in de stad Jinderes in de buurt van Aleppo, die ze controleren

Turkije doet zichzelf voor als grootmacht, maar het Syriëconflict onthult haar machteloosheid: In Syrië controleren de Koerden al een gebied, in Tukrije start de PKK een groot offensief.

Er gaat nauwelijks een dag voorbij, waarop de Turkse regering niet op de een of andere manier dreigt met een interventie in Syrië: als een bepaald oud Ottomanen-graf in gevaar zou komen of als er een apart Koerdengebied ontstaat of als er nog meer vluchtelingen komen of als het Syrische leger dichtbij de grens zou komen.

Maar volgens de vermoedelijk meest erkende westerse Turkije-deskundige Gareth Jenkins zijn dat grotendeels loze dreigingen. “Turkije kan en zal alleen niets ondernemen. Als het tot een interventie komt, dan alleen internationaal, op Amerikaanse aanwijzingen en onder Amerikaanse leiding”, zegt hij in een gesprek met “Die Welt”.

Zijn beslissende argument: “Het volk wil geen eigenmachtige Turkse militaire aanval. De stemming is tegen een verwikkeling in de Syrische oorlog. Zelfs toen enige tijd geleden een Turks vliegtuig door Syrische strijdkrachten werd neergehaald, was maar ongeveer iets meer dan 20% van de Turkse bevolking voor een militaire reactie. Inmiddels zal dit waarschijnlijk nog minder geworden zijn”.

Assad-regime trekt troepen uit Koerdische gebieden terug

Minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu zou dreigen dat Turkije het ontstaan van een separaat geleid Koerdisch gebied in Syrië niet zou dulden en eventueel zou ingrijpen. “Maar waarschijnlijk zal Turkije het ontstaan van zo´n Koerdengebied op den duur niet kunnen verhinderen als het tot een verval van Syrië komt”, zegt Jenkins. Dat zou men vermoedelijk ook in Ankara weten – een interventie levert op de lange duur niets op.

“We zien op dit moment een ontwikkeling, die lijkt op die van Iran na de eerste Golfoorlog, inclusief het ontstaan van een Koerdengebied”, denkt Jenkins, die meerdere boeken over het Turkse leger en over de politieke islam in Turkije heeft gepubliceerd.

In het begin van het Syriëconflict zou de PKK haar Syrische bondgenoot, de Koerdenpartij PYD, slechts hebben aangeraden erop te letten dat de rechten van de Koerden onder een nieuwe regering indien mogelijk uitgebreid zouden moeten worden. Nu echter zou het in de knel geraakte Assad-regime zijn troepen uit de Koerdengebieden hebben teruggetrokken. “De PYD controleert sindsdien het gebied en garandeert een minimum aan openbare orde”. Tegelijkertijd verplaatste de PKK tot 1500 strijders uit Noord-Irak naar het Syrische Koerdengebied.

PKK start groot offensief in Turkije

De situatie is in zoverre dramatisch toegespitst, toen de PKK tegelijk een groot offensief in Turkije startte. Drie weken lang werd er in de regio rondom de plaats Semdinli gevochten, naar men zegt werden daar de luchtmacht en tienduizenden Turkse soldaten ingezet, omdat de PKK voor het eerst überhaupt probeerde een vast front op te bouwen in plaats van alleen aanslagen te plegen. Honderden strijders hadden blijkbaar de opdracht om een volksopstand uit te lokken. Als dit het doel was, mislukte dat grondig.

In de media werd echter gespeculeerd, dat het eigenlijke doel van de operatie erin bestond om af te leiden van de opmars van de PKK in Syrië en Turkse strijdkrachten aan Turks grondgebied te binden om zodoende een interventie in Syrië moeilijker te maken.

Jenkins gelooft niet in dit verband en ook niet dat het Syrische regime achter de nieuwe PKK-strategie zit. “Het regime is helemaal met zichzelf bezig en heeft nauwelijks nog mogelijkheden om grensoverschrijdend te handelen. De PKK had lang geleden al aangekondigd dat 2012 het jaar zou worden waarin niemand van hen kan winnen. Uiteraard bestaat er een verband met Syrië, maar eerder in de vorm dat de objectieve situatie daar de PKK aanmoedigt tot een offensief”.

Politiek gevaar “aanzienlijk”

Een nieuw, door de PKK gedomineerd autonoom Koerdengebied in Syrië kan in ieder geval niet in het belang van de Turken zijn. “Het gevaar is niet zozeer onmiddellijk militair”, zegt Jenkins, “want het terrein is niet geschikt voor infiltraties vanuit Syrië naar Turkije. Zelfs toen de PKK in de jaren-90 haar belangrijkste basis in Syrië had, drongen haar commando´s toch liever via de onherbergzame Irakese grens Turkije binnen”.

Het politieke gevaar zou echter aanzienlijk zijn. “Het zou in Turkije zelf een nieuwe dynamiek kunnen veroorzaken als er nu ook in Syrië een autonoom Koerdengebeid ontstaat. Dan zullen vele Koerden zich afvragen: Waarom ook niet in Turkije?”

De dreigingen uit Ankara om dit desnoods militair te willen verhinderen, zouden in zoverre begrijpelijk zijn en er zou “ook een irrationeel, emotioneel element bestaan: Als de PKK in Turkije nog steeds zoveel slachtoffers maakt, dan kan de publieke opinie en ook de gevoelssituatie van de leidende politici kenteren en wraak willen”.

Het zou echter toch eerder zijn te verwachten, dat Turkije zo doorgaat als tot nu toe: Zwaardgekletter, dreigen, maar geen eigenmachtige inval. Alleen al, “omdat ook de VS er geen belang bij kunnen hebben dat Turkije het conflict door een interventie nog gecompliceerder maakt”.

Turkije speelt indirecte militaire rol in het conflict

Überhaupt zou de Syrië-politiek van een voor Ankara frustrerende, relatieve machteloosheid getuigen. Jenkins verwees naar een interview van deze krant met Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu: “Dat was 18 maanden geleden, en toen zei hij, dat Turkije zichzelf ziet als regionale macht, zonder toestemming waarvan niemand in de regio iets klaarspeelt”. En al 18 maanden is deze ´grootmacht´  niet in staat aan de eigen grens voor orde te zorgen. Dat is uiteraard ergerlijk voor de regering, die graag krachtig optreedt, maar er in Syrië zwak uitziet.” De kloof tussen aanspraak en werkelijkheid zou vooral laten zien, dat het sinds enkele jaren zeer zelfbewust optredende Turkije haar invloed en mogelijkheden zwaar zou overschatten.

Ook zonder directe interventie zou Turkije natuurlijk nu al een indirecte militaire rol in het Syrië-conflict spelen. “Inmiddels zijn er enkele kleine trainingskampen voor Syrische rebellen op Turks grondgebied. Maar de instructeurs daar komen vooral uit Katar.”

Berichten, dat Turkije onlangs Stinger luchtafweerraketten aan de rebellen zou leveren, “heb ik ook gehoord”, zegt Jenkins, maar tegen vele berichten in “zijn dat waarschijnlijk geen raketten uit Turkse bestanden of zelfs van Turkse makelij. Het is waarschijnlijker, dat de Stingers met geld uit Katar en Amerikaanse toestemming op de internationale markt gekocht worden en Turkije slechts de overdracht mogelijk maakt via haar grondgebied”.

Turkije zou weliswaar wel degelijk zelf wapens aan de rebellen leveren, “maar voor zover ik weet, zijn dat tot nu toe slechts kleinere wapens in relatief geringe hoeveelheden”.

Meer risico´s dan kansen

Het meest waarschijnlijke scenario voor een interventie ziet Jenkins in de eventuele oprichting van een “humanitaire” zone voor vluchtelingen langs de Turkse grens. Maar ook dat zou, zoals iedere denkbare interventie, pas plaatsvinden als de VS het hiermee eens zouden zijn.

In zijn totaliteit bezit het conflict meer risico´s dan kansen voor Turkije, zegt Jenkins: “De economische betrekkingen hadden zich de laatste tijd dynamisch ontwikkeld, daarvan is nu natuurlijk nauwelijks iets over. Een Irakisering of Libanisering van Syrië bergt het gevaar in zich dat het Koerden-conflict in Turkije naar een nieuw niveau wordt getild. Een ander gevaar is islamitische radicalisering: Wanneer zich in Syrië radicale islamitische krachten vestigen, die ook van invloed zijn in Turkije.”

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article108648150/Kurden-starten-Grossoffensive-in-Syrien-und-der-Tuerkei.html

Auteur: Boris Kálnoky

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Koerden, Syrië, Turkije. Bookmark de permalink .

10 reacties op Koerden starten groot offensief in Syrië en Turkije

  1. louis-portugal zegt:

    Ik hoorde in de tijd van het Irakconflict al vaker over een grote koerdische staat.
    Als dat zo is moeten wij daar dan blij mee zijn of niet?????

    Like

  2. lucky9 zegt:

    Test 1 2 3
    ik zou het niet weten Louis!

    Like

  3. Ik heb even lopen zoeken hierover maar ook ik moet je hierover het antwoord schuldig blijven!

    Like

  4. Marcel zegt:

    Ik ben blij met de Koerdische onrust. Zolang we de grens dicht kunnen houden voor Koerdische vluchtelingen zeg ik er maar bij.

    Zolang Turkije met militairen een binnenlandse strijd moet voeren met deze lui is dat voor ons een argument om hen buiten de de EU te houden.

    Zolang de EU nog bestaat moeten we haar in ons voordeel aanwenden, en dit argument is er 1.
    Volgens Turkije is er geen Koerdistan en zijn het allemaal Turken. Willen wij wel een land in de EU die oorlog voert tegen haar eigen burgers (Koerden) en die een deel van een mede EU lid (Cyprus) onrechtmatig bezet houd, en dat deel van een EU land etnisch gezuiverd heeft van enige Grieks-Cypriotische aanwezigheid ? Een natie die ons mede EU lid Cyprus niet eens als een onafhankelijk land erkent ?

    Ik hoop van harte dat de Turken de Koedische kwestie nog in het gezicht mag ontploffen met d’r grootmacht babbels. Misschien dat ze dan ook eens een toontje lager zingen over die landgenoten hier die zich Nederlander wensen te noemen omdat dat sociaalverzekeringstechnisch even beter uitkomt.

    Like

  5. Jan zegt:

    De PKK is een smerige marxistische terroristenorganisatie te vergelijken met de Moslim Broeders en Hamas en verantwoordelijk voor tienduizenden doden dmv zelfmoordaanslagen en bomaanslagen en liquidaties. Een artikel van 2007 meldt het volgende:
    “More than 37,000 people have died since the PKK launched an armed independence campaign in Turkey’s southeast in 1984” http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6537751.stm

    Beruchte moordenaar en terrorist is Abdullah Ocalan, groot bewonderaar van Mao die in 1978 de PKK oprichtte (en vanaf 1973 Apocus, een maoïstische beweging)
    Öcelan die door zijn bendeleden wordt beschouwd als “Het Licht van de Natie, zei over hemzelf:” “Everyone should take note of the way I live, what I do and what I don’t do, The way I eat, the way I think, my orders and even my inactivity should be carefully studied. There will be lessons to be learned from several generations because Apo (Ocalan) is a great teacher,”.
    http://articles.cnn.com/2005-05-12/world/ocalan.profile_1_abdullah-ocalan-kurdistan-workers-party-pkk/2?_s=PM:WORLD

    Koerden die het niet eens waren met Öcelan werden geliquideerd: leraren werden vermoord, scholen platgebrand zodat het gehele gebied ook economisch werd ontwricht en een enorme toename ontstond van analfabeten. Ziekenhuizen werden platgebrand, artsen en verpleegsters vermoord, krachtcentrales opgeblazen, evenals bruggen,wegen en telefoonverbindingen.

    In de jaren 80 was de PKK niet te beroerd slachtingen aan te richten in Koerdische dorpen die hem niet wilden steunen, dorpen die op Turk grondgebied liggen:
    In the 1980s, the PKK slaughtered the inhabitants of Kurdish villages in southeastern Turkey who were unsympathetic to its cause in order to coerce other nearby villages into submission. On August 20, 1987, the PKK killed twenty-four inhabitants of the Kilickaya village of Turkey’s Siirt province, including fourteen children.
    http://www.network54.com/Forum/248068/thread/1144674641/last-1144797234/The+Monster-+Abdullah+Ocalan

    Bezigheden van de PKK: liquidaties, moord, marteling, afpersing, drugshandel, wapenhandel, witwassen van geld enz.:
    The Many Faces of the PKK:
    Among those deeds are said to be narcotics trafficking, arms smuggling, extortion, human smuggling, abduction of children and money laundering. As for the scale of PKK operations, British Security Services sources are quoted as saying that the PKK was responsible for 40% of the heroin sold in the European Union (Turkish Gazette, November 2, 2006).
    http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=4342

    De PKK kreeg steun vanuit Syrië en Libanon maar werd er in 1998 uit getrapt omdat oorlog met Syrië dreigde en de Turkse regering zei desnoods tot de Golan door te gaan.
    http://middleeast.about.com/od/syria/a/Turkish-Syrian-Relations-Overview.htm

    Het was het advocatenbureau Böhler dat Öcelan verdedigde, het zelfde advocatenbureau dat de moordenaar van Pim Fortuyn verdedigde.

    Wat structuur betreft is de PKK dus feitelijk net zo als de PLO gestructureerd: een terroristen tak die werkt voor de politieke tak: PKK en DTP. De Turkse regering ziet DTP terecht als handlangers van moordenaars en terroristen. In 2009 werd DTP verboden. Leden sloten zich aan bij andere partijen.

    Interessant is de onieuw oplevende terreurorganisatie in Turkije ‘Hizbullah’, geleid door de Sunniet Mehmet Goktas.http://turkey.setimes.com/en_GB/articles/ses/articles/reportage/2011/12/13/reportage-01

    Wat mentaliteit betreft is er dus geen verschil tussen de PKK en de Khmer Rouge van Pol Pot.

    Like

  6. louis-portugal zegt:

    Jan, ik vraag me af of als er een groot Koerdistan zou komen het ook zo zou gaan.
    In WO 2 hebben ook allerlei verzetstrijders dingen uitgehaald die je in vredestijd nooit zou doen.
    Het kan best zijn dat je gelijk hebt maar hoop het niet.
    We zitten niet te wachten op een nieuwe Hamas of soort Pol Pot situatie.

    Like

  7. louis-portugal zegt:

    Jan ik vergat te zeggen dat je bedankt bent voor het overzicht en de informatie.

    Like

  8. Tom Hendrix zegt:

    @Jan 09.42. uur dat geloof ik wat U daar vertelt. Wat dat betreft is de PKK geen haar beter of slechter als de vervloekte ISLAM terroristen te weten de taliban, al quaida,hamas en de plo.
    Fijn volk die tapijtvreters!

    Like

  9. john zegt:

    @tom.weet eerst waar een groepering voor staat voor je iemand gaat gelofen..je kunt taliban en alqaida niet vergelijken met de pkk of plo …

    Like

  10. Pingback: РПК — ловушка для леваков | Kurdistan24.ru

Plaats een reactie