Toen Europa vocht

Slag bij Las Navas de Tolosa (1212 na chr.)

David Gress: We weten niet precies hoe het is gegaan. De plaats ligt vermoedelijk een goede dagmars ten zuidoosten van Calatrava, dat is de enige stad van betekenis in de Vale do Guadiana in het zuiden van La Mancha.

Het was op een zomerse dag in 1212, dus dit jaar en als we het durven, vieren we dat 800 jaar geleden een van de belangrijkste veldslagen in de Middeleeuwen plaatsvond: De Slag bij Las Navas de Tolosa, waar een breed scala van christelijke strijders uit Spanje en Frankrijk de Almohaden- moslims, die heersten over het zuidelijke derde deel van het Iberisch schiereiland, beslissend versloegen. Vanaf dat moment was het slechts een kwestie van tijd, voordat heel Spanje zou worden bevrijd. Het was in 1212 precies 500 jaar geleden dat de moslims begonnen met hun razendsnelle verovering van Spanje. Ze noemden de veroverde gebieden Al-Andalus en zij richtten zichzelf daar in zoals moslims altijd deden: zij waren het nieuwe ‘Herrenvolk’, christenen en Joden moesten zich bang en onderdanig voelen. En als ze dit deden, dan konden de meesten ongestoord leven.

Al in 718 begon een christelijke tegenoffensief in het uiterste noordwesten, maar het zou nog een paar honderd jaar duren voordat de herovering, la Reconquista, de rivier de Douro bereikte. Pas in 1085 nam koning Alfonso VI van Castilië Spanjes oude hoofdstad Toledo in. Het schiereiland was nu ongeveer gelijk verdeeld tussen christelijk Spanje en Al-Andalus. In antwoord op Toledo kwamen zogenaamd moslims zoals de Almoraviden te hulp, harde en zeer vrome Berberse strijders uit Noord-Afrika. Ze zagen eruit als de Taliban en salafisten van vandaag de dag: meedogenloos, overtuigd van hun rechten, onverbiddelijk tegen afvalligen en christenen, daarbij ook heel dapper. Ze kwamen Al-Andalus  binnenstormen en maakten een abrupt einde aan de christelijke offensieven.

Een halve eeuw later zijn de Almoraviden geïntegreerd in de iets zachtere Andalusische levensstijl. Toen ze hun vechtlust hadden verloren, kwam er vanaf 1147 een nieuwe golf van vrome Noord-Afrikanen de verdediging van Al-Andalus versterken. De nieuwe naam was Almohaden, een Arabisch woord dat “eenheidsbekennend” betekent. Dat moeten eigenlijk alle moslims, want Allah is één, maar de Almohaden wilden een bijzonder strenge vroomheid signaleren, opnieuw als vandaag de salafisten.

De Almohaden dreigden het oude Al-Andalus te herstellen richting de Pyreneeën. Christenen waren nooit bijzonder goed in het organiseren van weerstand en de vijf christelijke koningen van Spanje waren gedurig met elkaar in gevecht. Eindelijk vonden ze elkaar. Een ander Almohadisch offensief zette de christenen het mes op de keel. In 1211 riep Paus Innocentius III op tot een kruistocht tegen de moslims in Spanje. De koningen van Castilië en Aragon mobiliseerden wat ze konden aan ruiters en voetvolk voor het offensief van het volgende jaar. Daarnaast kwamen contingenten uit Frankrijk en nog van daarbuiten.

Het was bijna wonderbaarlijk, of liever voor de Spanjaarden scheen het gewoon wonderbaarlijk en een bewijs van de welwillendheid van God, dat deze bonte verzameling geleerd had om te vechten onder een gezamenlijk commando en dat zelfs gericht en effectief. Deze Slag bij Las Navas de Tolosa tussen 50.000 christenen en een wat groter moslimleger werd beslist in de loop van de ochtend.

Het is niet erg politiek correct om christelijke militaire overwinningen te vieren of de ‘la Reconquista’ als een bevrijding van Spanje te beschouwen. Er wordt gezegd dat een minder ontwikkelde en een meer gewelddadige cultuur, de christelijke, een nobele en hoger staande Arabische vernietigde in Al-Andalus. Dat is een gevaarlijke en bedrieglijke legende. Het echte verhaal is veel interessanter.

800 jaar geleden waren de christenen trots op hun cultuur en bereid ervoor te sterven. Als we hun geest zouden hebben, zou niets in staat zijn om ons te bedreigen. Dat is waar het onze machthebbers zo overduidelijk aan ontbreekt.

De overgave van Granada

Bron via Snaphanen:

http://www.b.dk/kommentarer/da-europa-kaempede (Berlingske Tidene)

Auteur: David Gress.

Vertaald uit het Deens door:

Vederso

(voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Europa, Frankrijk, Historie, Islam, Spanje. Bookmark de permalink .

15 reacties op Toen Europa vocht

 1. R.A.F zegt:

  goh meneer bron zie ik het goed bestaat u nu een jaar ?? zo ja bij deze van harte en ga zo door

  Like

 2. Johanna Haarlem zegt:

  ze zijn erna op bootjes gezet richting marocco…er was een tijdje terug een linkse laffaard die het wel nodig vond deze overgezette moslims een spaans nationaliteit aan te bieden heb er gelukkig nooit meer iets over gelezen…??

  Like

 3. E.J. Bron zegt:

  @ R.A.F.

  Correct. Bijna. Per 30 augustus.

  Like

 4. Linsky zegt:

  Over hoe het Vaticaan de islam schiep en het uit de hand liep.

  “Wat ik jullie ga vertellen is wat ik geleerd heb in geheime briefings in het Vaticaan toen ik een jezuïet was. Een jezuïet-kardinaal genaamd Augustin Bea legde ons uit hoe wanhopig de Rooms Katholieken de stad Jeruzalem wilde veroveren aan het einde van de derde eeuw. Vanwege zijn religieuze geschiedenis en de strategische ligging, werd de heilige stad beschouwd als een onschatbare schat. Een regeling moest worden ontwikkeld om van Jeruzalem een rooms-katholieke stad te maken. …”……………verder in het Engels:

  http://www.redicecreations.com/specialreports/2006/04apr/catholicislam.html

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  En nu buigen onze leiders voor de moslims. Alles voor de belangen van de oliemaatschappijen.

  Like

 6. willemientje zegt:

  mijn geliefde vechtgenoot, zegt altijd, als ze in europa, en amerika, al de techniek gebruiken , die er is om alternatieve energie te gaan gebruiken, kunnen al die moslamstralen, hun olie opzuipen, hij is een echte techneut, heeft jaren bij een chemigigant gewerkt, en heeft gezien hoeveel geld ermee gemoeid is, dus dat zal nooit lukken veel te veel belangenverstrengeling

  Like

 7. Elvi zegt:

  Even een vraag E.J…. gebruik jij twitter?

  Like

 8. E.J. Bron zegt:

  Kort antwoord: Nee, géén Twitter en géén Facebook

  Like

 9. 30 Augustus 2011? Ik dacht dat je al langer bezig wat met deze site. Ben je op die datum overgestapt op WordPress.com of ben ik nu helemaal in de boompjes?

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @Willemientje, zo is het! Het zijn de GEVESTIGDE BELANGEN. Denk aan de BILDERBERGGROEP en de paladijnen van de NIEUWE WERELD ORDE!

  Like

 11. E.J. Bron zegt:

  J@Pieter
  Ja, was al iets langer bezig, samen met iemand anders. Ging niet samen. Toen echt helemaal voor mezelf begonnen. Klopt.

  Like

 12. Pingback: Al-Andalus | Fubar

 13. Pingback: Moslims gekwetst omdat ze Spanje verkracht en geplunderd hebben | Fubar

 14. Pingback: Moslims gekwetst omdat ze Spanje verkracht en geplunderd hebben |

 15. H.Duif zegt:

  Kletskoek waarom zou een geloof ,wat voor geloof dan ook in staat zijn iets ten goede te keren.Bovendien zonder de Arabische vertalers van Griekse filosofen en wetenschappers zouden wij er heel wat minder florissant voorstaan in de wereld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s