Vonnis in het Breivikproces

In een artikel in de Telegraaf wordt op een rijtje gezet wat de haastig aangenomen “Lex Breivik” door het Noorse parlement, die door de koning op 22 juni werd goedgekeurd, nu in de praktijk voor de persoon in kwestie, Anders Behring Breivik, betekent. Waarschijnlijk niets tot niet veel. Zeer waarschijnlijk komt Breivik nooit meer vrij, ondanks een theoretisch maximum van 21 jaar gevangenisstraf indien hij toerekeningsvatbaar wordt bevonden.

Iedereen buiten Scandinavië was het gedoe rond Breivik wel een beetje zat, zo leek het wel. Maar in Noorwegen en Zweden is dat zeker niet het geval. Dat komt, omdat de twee kampen in het immigratiedebat beide een belang hebben in de uitkomst van het vonnis in dit proces. Een politiek belang en dat maakte het ook tot een politiek proces.

De politiek correcte en dominerende politieke partijen, de media en de academische wereld willen Anders Behren Breivik toerekeningsvatbaar verklaard zien, want dan kunnen ze in een hogere versnelling doorgaan met het demoniseren van de overwegend conservatieve islamkritiek. De nationaal conservatieve en islamkritische websites, kleine groepen en een enkele politieke partij zoals de Vooruitgangspartij wil niet in de schoenen geschoven krijgen dat zij de geestelijke vaders zijn van de gruweldaden van Breivik. Dat willen ze politiek gezien niet, maar heel begrijpelijk willen ze dat ook niet voor zichzelf als persoon. Vandaar ook het verweer hiertegen van o.a. Bruce Bawer en Fjordman, waarbij de laatste nog steeds niet zijn reacties op aantijgingen in de Noorse pers gepubliceerd krijgt. Deze groep islamcritici heeft er belang bij dat Breivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, al was het maar voor de eigen geestelijke rust.

Of Breivik nu wel of niet stapelgek was, al was het zelfs alleen maar op en rond het moment van 22 juli, moet nu worden beslist door de rechters en de vraag is of zij zich kunnen onttrekken aan de druk uit politiek en media. Tenslotte zijn het ook gewoon Noorse burgers, die dagelijks leven en groot geworden zijn in het land waar kanttekeningen bij de politiek correcte publieke opinie nu sowieso verdacht zijn. Ze zijn er ook als het ware deel van en de vertegenwoordigers er van.

Daarom denk ik dat, ondanks het eerste psychiatrische rapport dat zeer veel instemming ontving voor  inhoud en diepgang en Breivik voor psychotisch en/of schizofreen verklaarde, hij toch gewoon voor toerekeningsvatbaar zal worden verklaard. Een andere uitkomst zou me zeer verbazen en zou minimaal een nieuw rumoer in de media doen ontstaan. De uitspraak is vrijdag, 24 augustus. Indien de uitspraak ‘toerekeningsvatbaar’ wordt, was het de laatste voorstelling van het Circus Breivik en eigenlijk wil ik dat ook wel graag.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/12797773/__Vrijwel_zeker_levenslang_Breivik__.html

Door:

Vederso

(voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Noorwegen. Bookmark de permalink .

29 reacties op Vonnis in het Breivikproces

 1. Ben van der Kooi zegt:

  Anders Behring Breivik is toerekeningsvatbaar omdat hij niet gestoord is.
  Gewoon kwestie van de juiste diagnose stellen, los van de vraag of de uitkomst van dat oordeel van die aanklager a.s. vrijdag 24 augustus,
  wenselijk is voor (pro-) islamitisch en (extreem-) links Europa,
  of dat dat oordeel a.s. vrijdag wenselijk is voor oorspronkelijk / (en daarmee extreem -???-)
  rechts Europa…….

  Like

 2. Ben van der Kooi zegt:

  ‘Commandant’ Anders Breivik NIET-toerekeningsvatbaar (dus gestoord?) ???

  WELKE MEDICIJNEN GEBRUIKT HIJ DAN?
  Daarom; LARIEKOEK.

  Het gedachtengoed van Anders Breivik, afkeer van sociaal-democratisch dus neo-communistisch Europa, en verontrusting over de snelle islamisering wordt door vele tientallen-, misschien wel honderden miljoenen (niet-islamitische) Europeanen aangehangen.
  Dus niks geen wereldvreemde ideëen.

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Oproep voor ene Meneer(of Mevrouw) Ingezonden: wil nog steeds weten waar dat hoofddoeken annex spijkerbroekenverhaal vandaan komt. http://tinyurl.com/cjqvpcc
  Dus… als u dit leest, laat ff wat van u horen, okee??

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Belangrijk!! Trap niet in de electorale trucs van deze meneer: eerst alle portemonnees LEEGTREKKEN om Griekse monden te vullen en daarna lastenverlichting voorstellen?
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12803835/__Rutte__werken_belonen__.html
  Ik geloof t’r geen barst van. Dit doetie om zetels te winnen om je daarna nog verder uit te kleden.
  Mind you: we zitten in een crisis waar we voorlopig nog niet vanaf zijn. Enkel met lastenverlichting de economie opkrikken gaat niet werken, daar is veel meer voor nodig.
  Nee Rutte, mijn stem krijg je niet! Als voorgaande kabinetten tijdens crises het lef hadden gehad om alle vaste lasten tot nader order te BEVRIEZEN(of zelfs te verlagen), om zodoende de koopkracht(en daarmee ook werkgelegenheid) zeker te stellen, had Nederland er nu heel anders voor gestaan! Ik ben in ieder geval je smerige ESM-trucs niet vergeten.
  Vraagje: Is Jean-Claude Juncker soms ook een vriendje van je?
  http://tinyurl.com/dxucmvt
  Met zulke “vrienden” heb je geen vijanden meer nodig.
  ZUM KOTZEN..!!!
  Ik stem op 12-9 PVV. Ik roep iedereen op hetzelfde te doen.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Brekend! Nog een reden op straks PVV te gaan stemmen:
  http://www.ad.nl/ad/nl/10640/Dossier-Verkiezingen/article/detail/3304565/2012/08/22/Wilders-asielzoeker-opvangen-in-buitenland.dhtml
  (sorry, nitwit Breivik interesseerde me van begin af aan al niet, behalve dattie voor mij compleet gestoord is. Verloren tijd om op DIT blog tijd te gaan besteden aan die vent.)

  Like

 6. Ontoerekeningsvatbaar betekend in de rechtswereld(sic) gewoon dat men iemand gewoon op kan sluiten zonder eigenlijk een echte reden op te geven. Het wordt in Nederland voornamelijk gebruikt om rechts georiënteerde mensen monddood te maken/houden… en dat zal in ander landen niet anders zijn…

  @G.Deckzeijl: Ik las het artikel vanmorgen ook. Om te kotsen, dit zijn slechts verkiezingsbeloftes die nooit waar zullen worden gemaakt. De VVD staat standaard voor lastenverhogingen. Dat is altijd al zo geweest en iemand zit te wachten op een sigaar uit eigen doos. ‘Eenmalig; zegt al genoeg en dat geld mogen we uiteraard zelf ophoesten: een lastenverzwaring is standaard bij dergelijke uitspraken!
  Rutte: Je zuigt en daar heeft JKdJ een heel leuk tooltje voor… Lamlul!

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  @Pieter:”onthou van mij: dit land wordt bestuurd door gesubsidieerde STRESSveroorzakers zonder rijbewijs.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3304381/2012/08/22/Europese-regelzucht-bestaat-gewoon-niet.dhtml

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  Belgische nationaliteit afpakken? Prima de Luxe! En daarna de grens over, terug naar Marokko
  en nooit meer terugkomen! http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1489307/2012/08/22/Fouad-Belkacem-mag-niet-trouwen-in-gevangenis.dhtml

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Al heel lang loop ik rond met de volgende vraag: waarom krijgen allochtonen zoals bv. die Belkacem min of meer automatisch -in zijn geval- de Belgische nationaliteit? Als het aan mij had gelegen zouden alle allochtonen moeten BEWIJZEN dat ze dat Belgische of Nederlandse paspoort waard zijn. Ze zouden hun loyaliteit aan het land waar ze verblijven moeten BEWIJZEN.
  Bijvoorbeeld niet binnen 10 jaar een Nederlands of Belgisch paspoort. Eén of meerdere criminele activiteiten, al dan niet in groepsverband? Geen Nederlands of Belgisch paspoort, VERKEKEN,
  direct de grens over, terug naar het land van herkomst.
  Zouden we met een dergelijke procedure niet veel ellende kunnen voorkomen..???
  O ja, voordat ik het vergeet: ik trek me niks aan van links geouwehoer, daar prik ik dwars doorheen!

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Brekend! Dringende waarschuwing..!!!! Hopelijk is dat nieuwe dwaallicht van de NTCb ook wakker.
  http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1227759/abou-jahjah-port-ael-aan-tot-acties.aspx

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 08.17. uur, volgens mij Gerrit, is dat onder het mom “misleiding” door deze islamist, onder te brengen?

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  Zonder commentaar…
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12804251/__Ophef_om_bloedrode_Roemer__.html
  Ik heb ze door Tom, ik heb ze al heel lang door…!!!
  En binnen het Haagse kunnen ze nog wel een paar lesjes gebruiken.
  Zie links naast contact.

  Like

 13. Aegolius cs zegt:

  Als men na het manifest van ruim 1500 bladzijden en onderstaande video het niet kan begrijpen, wanneer dan wel?
  Breivik Video Manifesto – Norway

  Like

 14. Anita Kloes zegt:

  Volledig eens met Ben van der Kooi.

  Breivik deed wat slechts een kwestie van tijd was.
  Niet de uitvoerder van de moordpartij was het kwade genius, maar de faciliteerders die al decenialang de autochtonen achterstellen ten opzichte van de islamieten.

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  @Anita Kloes 09.24. uur, precies waarde Anita, daar wringt zich de schoen. Iedere samenleving kan functioneren met immigranten uit Vietnam, China,Japan, Argentinië, India en nog meer van ’s heren lande. Maar zodra de noord-afrikaanse moslims een land betreden, dan is het hommeles.
  Hoe spijtig ik deze conclusie ook vind.

  Like

 16. G.Deckzeijl zegt:

  Spijt hebben van je conclusie is NIET nodig, Tom.
  Het is gewoon een onontkoombaar FEIT.

  Like

 17. Aegolius cs zegt:

  Mocht u eventueel mijn comment beschouwen als ondersteunend voor Breivik’s daad, dan heeft u het mis. Iedere aanslag is volstrekt afkeurenswaardig.

  Wetenschappers onderzoeken het fenomeen Breivik vooral waarom en de trigger wanneer een individu geestelijk klem komt te zitten met als achtergrond het politiek sociaal ingeslagen proces te laten voortgaan.

  Kijk: van de islam is soortgelijk gedrag verplicht en gewaarborgd in het strijdboek de koran. Iemand zonder koranopvatting en ooit als een zeer gedisciplineerd militair van goede komaf…. is Anders.

  Like

 18. Anita Kloes zegt:

  Dank, Tom. En zoals Deckzeijl al zei…spijt hebben is niet nodig.

  Natuurlijk was ook ik in eerste instantie geschokt door de beelden, en de gedachte dat jonge mensen afgeschoten zijn als ware het wilde zwijntjes….het verdriet dat betreffende ouders moeten hebben, nu nog.

  Maar…hadden deze rood gekleurde ouders hun kroost niet zo geindoctrineerd op weg naar de grote Sinterklaas..ehh correctie…de socialistische heilstaat met bijbehorende baantjes garantiefabriek welk ieder ander denkend mens het leven onmogelijk zuur en duur maakt, dan had er nooit geen Anders denkend mens opgestaan!

  Like

 19. louis-portugal zegt:

  Als ze denken met Breivik vast te zetten het probleem op te lossen denk ik dat ze nog rare verrassingen krijgen.
  Er komen echt nog wel meer kleine Breivikjes.

  Like

 20. @louis-portugal: Het is niet meer of deze Breivikjes komen maar eerder een geval van wanneer. Zoals de overheden een gelieerde instanties zich op dit moment opstellen TEGEN de autochtone bevolking van diverse landen is het gewoon wachten totdat de vlam daadwerkelijk in de pan slaat! En ik zal er geen traan om laten wanneer dat daadwerlijk gebeurd!

  Like

 21. guusvelraeds zegt:

  Ik heb zelf 22 jaar ervaring in de psychiatrie. Zeer veel ervaring ook met psychotische mensen en mensen met waan belevingen. Bij alles wat ik weet over Anders Breivik schat ik hem in als lijdende aan paranoide schizofrenie. Een paranoide schizofreen kan georganiseerd handelen, kan helder denken maar zijn denkpatronen worden ingekleurd door waanbelevingen. Waanbelevingen zijn meestal opgebouwd op konkrete gebeurtenissen of deels konkrete gebeurtenissen. Alleen hebben deze gebeurtenissen binnen de waan extra toegevoegde zwaar emotionele ladingen gekregen waardoor de paranoide schizofreen volledig geobsedeerd is geraakt door de waan en de gebeurtenis die aan de basis hiervan ligt. Om het een beetje uit te leggen geef ik het volgende voorbeeld. Je bent verliefd geworden. In je verliefdheid ben je euforisch en je ziet de wereld door een andere bril. Verliefdheid is ook een beetje lijden aan wanen. Je gaat allerlei voorstellingen maken hoe het zou zijn als je bij haar kon zijn enzovoorts vul maar in. Zij weet niet dat jij verliefd op haar bent. Zij bestaat en je hebt haar gezien of ontmoet het is dus een konkrete gebeurtenis geweest. In je verliefdheid ga je fantaseren en op gegeven moment zoek je een bevestiging dat zij ook verliefd is. Je plukt een bloem en trekt de bloembladen een voor af. Zij is verliefd, zij is niet verliefd. uiteindelijk bij het laatste blad komt je uit bij “”zij is ook verliefd””. Gelukkig denk je ik zit op het goede spoor en je hebt kortstondig rust. Dit gevoel is de essentie van een waan. Het meisje hoeft immers in het geheel niet verliefd te zijn. De waan van Breivik is ook gebaseerd op ware feitelijkheden. Er is een invasie van moslims in Europa. Moslims vormen op basis van hun politiek/religieuze overtuiging een gevaar voor elke democratische samenleving. Zeker als je er teveel van hebt. Breivik heeft een enorme emotionele lading toegevoegd aan alles wat hij waarneemt op dit gebied. Ook ik heb een emotionele lading bij alles wat ik zie omtrend het item immigratie. Alleen ik ben gelukkig niet doorgeschoten. Ik vind het belangrijk er aandacht aan te geven maar ga geen bommen maken en aanslagen plegen. De verliefdheid gaat over en je kunt alles weer in juist perspectief plaatsen. Breivik heeft die kans niet meer gehad. Weet bijna zeker als men een familie onderzoek gaat doen bij Anderas Breivik (zullen ze ook gedaan hebben) dan zullen er her en der binnen de generaties Breivik hoogstwaarschijnlijk meerdere kleurrijke personen opduiken. Mensen met appart gedrag, zonderling gedrag en problematisch binnen relaties. Overigens als je verliefdheid te intens wordt en onbeantwoord blijft en je hebt aanleg voor waanvorming dan loop je het risico een stalker te worden. Een stalker is in dit geval ook iemand met paranoid schizofreen aanleg en gedrag.

  Like

 22. lucky9 zegt:

  @guusvelraeds op 23 augustus 2012 om 22:26
  Weliswaar geen psi, kan ik er inkomen, behalve op één detail na: hoe is het zover kunnen komen?
  De verantwoordelijkheid van de linkse bewindvoerders is gewoon verpletterend!

  Like

 23. guusvelraeds zegt:

  lucky9 zegt:

  23 augustus 2012 om 22:39

  @guusvelraeds op 23 augustus 2012 om 22:26
  Weliswaar geen psi, kan ik er inkomen, behalve op één detail na: hoe is het zover kunnen komen?
  De verantwoordelijkheid van de linkse bewindvoerders is gewoon verpletterend!

  Beste Lucky9,

  De verantwoordelijkheid van de linkse bewindvoerders is inderdaad verpletterend maar niet voor de ontwikkeling van een schizofreen toestandsbeeld bij Anders Breivik en dus ook niet voor de ramp die hij op basis van zijn ziek zijn verricht heeft. Indien dat het geval was hadden we meer van deze gevallen. Die hebben we echter niet. Gelukkig maar. Wel is het natuurlijk mogelijk en niet ondenkbaar dat in de toekomst akties komen van andere mensen die op een of andere manier geweld gaan gebruiken tegen de gevestigde social liberal, multicultureel en cultuur relativistisch arogante kliek. Geloof maar dat de binnenlandse veiligheids diensten na Breivik en ook de zogenaamde Donner moorden in Duitsland overuren draaien. Alhoewel de Donner moorden van een geheel andere orde zijn dan de massamoord die Breivik gepleegd heeft. Bij de Donner moorden hebben we van doen met sociopathische persoonlijkheden van het ergste soort. Sociopaten/Psychopaten hebben stoornissen in hun gewetensontwikkeling, agressie huishouding en uitstel van genot functies. Kortom zijn criminele figuren pur sang. In de gevangenissen kom je ze met de bosjes tegen. Breivik daarintegen is geen crimineel heeft welliswaar op een afzichtelijke manier moorden gepleegd maar is geen crimineel in de zin van het woord. Psychopathen zijn in tegenstelling tot Breivik nooit ontoerekeningsvatbaar. Een psychopaat beredeneerd zijn kansen. Breivik beredeneerd niet zijn kansen maar wordt geheel beheerst door zijn wanen en de doelen die hij in zijn waan gesteld heeft. Breivik was en is bereidt de dood in te gaan. Een psychopaat zal nooit vrijwillig de dood kiezen voor welke zaak dan ook. Als Anders Breivik toerekeningsvatbaar verklaard wordt dan is dat een uitspraak die gedaan wordt omwille van politieke motieven. Dan is de rechtspraak in de casus Breivik niet meer gebaseerd op de medische ethiek en ook niet meer op de juridische ethiek. We zien dan opnieuw een klassiek voorbeeld hoe links opnieuw misbruik maakt van de psychiatrie en van de rechterlijke macht alleen nu omgekeerd. Was het vroeger gebruikelijk in socialistische dictaturen dissidenten psychiatrisch ziek te verklaren nu zien we dat Breivik op basis van dezelfde linkse zelfbescherming mechanismen gezond wordt verklaard. Bij een gezondverklaring van Breivik zal politiek links in Noorwegen vol op het orgel gaan alle critici van het multiculturele beleid in de criminele hoek te plaatsen. Een hoek waar ze absoluut niet in thuis horen.

  Like

 24. toetssteen zegt:

  @Velraeds
  Breivik ziet zich als een Al Qaida strijder, strijdend voor een ideaal. In mijn ogen gestoord, maar zij hebben een sluitende verklaring voor dit ‘idealisme’.

  Een deel van uw betoog klopt echter niet in dit verband, want lang niet alle Al Quida aanslagen levert de doop op voor de aanslagpleger. Kijk bijvoorbeeld maar naar Mumbai, Madrid, Londen enzovoort.
  Mumbai lijkt me trouwens wel een goed referentiekader. Was een van de belangrijkste daders geschift? (Voor mij wel hoor, maar ik bedoel gezien vanuit de psychiatrie waar ik ook nou niet bepaald van ga jubelen om hun bèta wijze van denken).
  De scheidslijn is erg dun zo die er al is Velraeds.

  Ik stel eigenlijk voor deze man gewoon in te delen bij de jihadisten en er dan nog eens naar te kijken.

  Like

 25. Tom Hendrix zegt:

  @Hans van de Mortel 09.34. uur, helemmal to the point Hans! Perfect.

  Like

 26. Anita Kloes zegt:

  (Vraagje aan heer Bron: waarom staat er ” delete” bij dit artikel wanneer ik kijk bij de lijst van zaken waar ik ooit gereageerd heb?)

  Like

 27. E.J. Bron zegt:

  @Anita

  Ik snap uw vraag niet. U reageert nu toch opnieuw op het artikel?

  Like

 28. E.J. Bron zegt:

  Hierboven staan 2 reacties van u: de eerste om 09:24 en de tweede om 20:11

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s