“Doe iets voor dat meisje dat omsingeld wordt door een groep hijgerige kerels”

Ook in Amsterdam is er nu een vrouw die  het fenomeen bespreekbaar wil maken. De auteur van het stuk in de Volkskrant Sarah Sluimer is programmamaker kunst en politiek bij debatcentrum De Balie. De  koppenmaker van de Volkskrant heeft wel weer direct een politiek correcte sluier over het probleem gelegd: waar “kerels” staat moet je natuurlijk “Marokkanen” lezen of “mannen met een islamitische cultuurachtergrond”:

Veel vrouwen worden in hun eigen wijk belaagd door hijgerige mannen. Het erge is dat we dit al bijna normaal zijn gaan vinden, schrijft programmamaker Sarah Sluimer.

Als ik mijn boodschappen doe in Amsterdam-Oost voel ik me met grote regelmaat belaagd door een vijandelijk leger allochtone observanten die me duidelijk maken hoe mijn borsten er uitzien in mijn jurkje, dat mijn mond – per ongeluk – een beetje open staat waardoor ik kennelijk de suggestie van gewilligheid uitstraal en hoe ik loop. Ik draai – kennelijk – als een bezetene met mijn kont. Een wandelend beeld ben ik. Een object waar iedere interpretatie van seksuele beschikbaarheid op kan worden losgelaten.

Iedere notie van anonimiteit, opgaan in het winkelend publiek, is dan ook uitgesloten. Tot in de winkels word ik gevolgd, soms zelfs aangeraakt. Een aai over mijn wang, een kneepje in mijn kont. Zelfs een vluchtige aanranding om half een ’s nachts, terwijl ik wachtte op het stoplicht, door twee jongens op een scooter, kreeg ik voor mijn kiezen.

Tot ik in deze wijk ging wonen, voelde ik me zomaar een vrouw. Versierd op reguliere momenten, soms heerlijk nagefloten, sexy wanneer ik dat wilde. Nu word ik keer op keer in de publieke ruimte gewezen op het feit dat ik een vrouwtjesdier ben en dat vrouwtjesdieren slechts in enkele gevallen eerbaar zijn. Rust is kennelijk alleen gegund aan degenen die zwaaiend met een ring om hun vinger of door middel van allerlei andere lichaamsbedekkingen de straat betreden.

Hun gebrek aan respect voor mijn persoonlijke ruimte en mijn individualiteit gecombineerd met hun potentiële fysieke kracht maakt niet alleen dat ik me erger, maar ook dat ik zeer regelmatig bang ben.

Het terugkerende beeld in de mini-documentaire Femme de la Rue, over alledaags seksisme in de staten van Brussel, is mij maar al te bekend. Hierin zien we hoe documentairemaakster Sofie Peeters haastig haar sleutel in het slot steekt en met opluchting de voordeur achter zich dicht slaat. Zelf als er een keertje niets gezegd wordt, is de mogelijkheid altijd daar. Op iedere straathoek loert de lustige blik.

Daar zijn talloze verklaringen voor. Van seksuele voorlichting verstoken opvoeding, machocultuur, geen sterke vrouwen in de omgeving, underdog, sociale achterstand, hormonen. Allemaal argumenten die verklaren waarom het is zoals het is.

Het nare is alleen: ik kan niets aan die hersenspinselen doen. Ik weet niet eens hoe het er bij die mannen thuis aan toegaat en wat nu precies hun beeld van vrouwen inhoudt. Ik krijg het namelijk niet voor elkaar om tot een normaal gesprek met dit soort mannen te komen. Ik ervaar dus alleen het gevolg. En het gevolg is dat deze mannen mij stelselmatig ontkennen als individu, mij zien als loslopend vee en dat ik daar met al mijn redelijkheid niet tegenop kan. Ik ben al veel te laat om in te grijpen. Machteloos. De gedachten zijn reeds lang voordat ik langs kwam gevormd.

Wat moet ik dan doen? Zoals Sofie zelf zegt: er is geen keus.

Weggaan, reageren, negeren, het is allemaal krachteloos. Moet ik dan proberen het te begrijpen? Toch het gesprek keer op keer aangaan? Kan ik in mijn eentje vechten met het beeld dat aan die kant bestaat?

En zou ik, zelfs als ik tot in finesse zou weten waar het gedrag vandaan komt, de intimidatie kunnen accepteren? Is het mijn plicht de verstandige te zijn?

Nee. Ik hoef me hier niet toe te verhouden. Ik hoef hier helemaal niets mee. Ik leef in een tot de puntjes georganiseerde rechtsstaat waar het mogelijk moet zijn me, op welk moment van de dag dan ook, een gelijkwaardig mens te voelen. Geen wandelende kut.

Erwin Olaf, uitgesproken representant van een andere groep die steeds stelselmatiger gediscrimineerd wordt, riep vorige week op tot een kiss-in bij de snackbar waar hij uitgescholden werd als reactie op een kus die hij met zijn partner deelde. In een eerder interview sprak hij zich uit over zijn verbazing dat zijn eigen groep zo weinig militant was met betrekking tot de toenemende intolerantie ten opzichte van homo’s. Diezelfde verbazing wil ik breder trekken en met alle vrouwen en mannen van Nederland delen.

Waarom worden wij niet allemaal heel erg kwaad dat onze vriendinnen, vrouwen, zussen, dochters, broers, neven en vrienden – na een decennia durende emancipatoire strijd waar we u tegen kunnen zeggen – nu vanaf de vroegste puberteit of coming-out in bepaalde wijken veroordeeld zijn tot hoon en vernedering?

Waarom laten we de verontwaardiging hierover nu pas doorklinken, maar staan we ook direct paraat om de mantel der liefde om de schouders van de agressor te werpen? Ja, door middel van verdieping en begrip ontstaat uiteindelijk misschien de kiem van een oplossing. Maar voor die tijd is het zaak om stelselmatig, publiek en schriftelijk, iedere intimidatie van vrouwen en homo’s aan te pakken.

Ieder afschuwelijk scheldwoord of vuige beweging is er nu eenmaal één te veel. Wetgeving, hoe symbolisch ook, vormt hierbij een noodzakelijk signaal. Laat de overheid met de middelen die zij heeft stevig achter de vrouwen en homo’s van Nederland staan. De moraal dient hierbij niet af te ketsen op de praktische uitvoerbaarheid; het gaat om het voorbeeld dat gesteld wordt.

Oom agent zal onze straten niet volledig kunnen verschonen van onoorbaar gelonk, maar een wet biedt steun aan vrouwen en mannen die de misdragingen nu slechts zuchtend met elkaar kunnen delen.

Een eventueel verbod maakt echter niet dat we bij gerotzooi op straat onze ogen mogen sluiten om vervolgens vaagjes naar het eventuele blauw op straat te wijzen. Als gemeenschap dienen we de mannen die de vrijheid van anderen beperken zonder omhaal een halt toe roepen. Doe collectief iets voor dat meisje dat in de tram omsingeld wordt door een groep hijgerige kerels. Laat je door een oproep als die van Erwin Olaf verleiden tot een vrolijk zoenprotest.

De zo zorgvuldig bevochten publieke ruimte dient hoe dan ook vrij te zijn van deze nadrukkelijke vormen van afkeuring en vernedering. We dragen daar allemaal een zeer zwaarwegende verantwoordelijkheid voor, of we dat nou willen of niet. Want wees nou eens eerlijk: vrouwen en mannen die zich niet langer volledig veilig voelen op de plek waar ze leven? Dat kan onmogelijk worden vergoelijkt.

Uit de Volkskrant van 24 augustus 2012

Door:

Sarah Sluimer (programmamaker kunst en politiek bij debatcentrum “De Balie” in Amsterdam)

Geplaatst door:

E.J. Bron

(h/t en intro: Martien Pennings)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Islam, Moslims, Multiculti, Nederland, political correctness. Bookmark de permalink .

14 reacties op “Doe iets voor dat meisje dat omsingeld wordt door een groep hijgerige kerels”

 1. louis-portugal zegt:

  Links wil het niet weten en niet zien en zal er dus niets aan doen.

  Like

 2. Hahaha, Sarah Sluimer, werk je bij het linkse rattennest De Balie?
  Waar heb je dan al die jaren op gestemd om te voorkomen dat je dit keurignet correct geformuleerde artikel moest schrijven? Groen Slinks? Partij van de Allochtonen?
  Waarom zeg je niet gewoon dat het tuig van de straat moet en tegen de muur?
  Mocht je nog wat meer inzicht zoeken in je linkse ziel ga dan naar:
  http://infohit.nl/multicul/linksekerkcredo.htm#Duiding

  Like

 3. JooJootje zegt:

  Ik zou bijna zeggen eigen schuld dikke bult,hier waren wij jaren geleden al op tegen maar toen werden wij door jou en jou gelijken uitgescholden voor nazi of nog erger.
  Als wij dit gaan oplossen dan doen we dat op onze manier en jij en jou gelijken spelen daar geen enkele rol meer in.

  Like

 4. benny zegt:

  de negatieve (d)evolutie van de laatste 40 jaar kan enkel omgedraaid worden door ze militair te verdrijven,het had ook anders gekund indien de regerende elite hun hoofd 20 jaar geleden uit hun achterste gehaald hadden en de werkelijkheid onder ogen zagen maar ja,minimaliseren,ontkennen en goedpraten is hun tactiek waar we ze de volgende verkiezing de rekening zullen voor presenteren.

  Like

 5. TP zegt:

  Tja, als je dit in een krant schrijft, die zelf niet anders doet dan de enige partij die hier wat tegen wil doen te demoniseren, dan schiet dat weinig op.
  Wat wil Sarah Sluimer nou eigenlijk? De enige manier om massaal achter door Mohammedanen bedreigde meisjes te gaan staan is PVV stemmen. Die andere partijden doen echt niks hoor. Je kunt kwalijk de andere kant opkijken een actieve bezigheid vinden. En het lijkt mij toch, dat zij dat wil zeggen.
  Voorlopig is dit soort lui meer voor een verbod van de PVV dan voor ingrijpen.

  Maar goed, kan zij na 12 september een mooi verhaal schrijven over hoe zij helemaal is aangerand…

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @TP 13.27. uur, inderdaad, en het waren het CDA, de VVD,de PVDA en Demonen 66, die de laatste 40 jaren hebben geregeerd. Zij ZIJN VERANTWOORDELIJK voor deze TOESTAND! Maar dat WILLEN ze niet WETEN. Liegen, bedriegen met behulp van de hoeren van de pers en de rooie staatstelevisie. Het is inderdaad alleen de PVV met eventueel de SGP die deze ZANDNEGERS hier NIET willen.

  Like

 7. Kwalijk de andere kant op kijken, geschokt en/of verbijsterd reageren zijn inderdaad niet echt de activiteiten waarmee de slachtoffers helpt. Totdat er echt orde op zaken worden gesteld en de politieke situatie na 12/09/2012 daadwerkelijk veranderd in ons voordeel zal het niet anders zijn dan onderstaande uitspraak:

  Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. De afgelopen 40 to 50 jaar hebben we met z’n allen genoeg van deze flauwekul mee gemaakt en het wordt dus ook meer dan de hoogste tijd dat er een stevige verandering aankomt. Mijn hoop is gevestigd op 12/09/2012!

  Like

 8. Anneke zegt:

  Zèlfs in het het zuiden van ’t land, in de (middel) grote steden van Nrd.Brabant is bovenstaand feit een keiharde waarheid. “De islamitische zaadjes zijn te heet gebakken…letterlijk en fig.gesproken.” Fastsoen is heel ver weg; is er eigenlijk in het geheel niet. Vrouwen in de senioren-leeftijd krijgen eveneens van ‘alles en nog wat’ naar ’t hoofd ‘gesmeten’. Terwijl de groep veertig -, vijftig – en zestig-plussers zich nou niet bepaald aanlokkelijk kleed. Het figuur is er merendeels niet meer naar, maar de drang is ook vertroebeld. “Je zit in een andere levensfase en wenst niet meer ‘aan-/uitgefloten’ te worden door een paar hete (islamitische) kereltjes. Die vaak notabene je kind hadden kunnen zijn; gezien de leeftijd.

  Like

 9. Dat vind ik dan ook niet vreemd. Alleen al in de provincie Noord Brabant staan al tenminste 45 haatkazernes. http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/11531607/Brabant-telt-nu-45-moskee%C3%ABn.ece

  Like

 10. breget. zegt:

  Ze heeft gevraag en gekregen .

  Like

 11. guusvelraeds zegt:

  Daar zijn talloze verklaringen voor. Van seksuele voorlichting verstoken opvoeding, machocultuur, geen sterke vrouwen in de omgeving, underdog, sociale achterstand, hormonen. Allemaal argumenten die verklaren waarom het is zoals het is.

  Schrijfster noemt nogal wat oorzaken op. De ene oorzaak politiek correcter dan de ander en ook nog lachwekkender dan de ander. Wat zou ze denken van de Koran als oorzaak. Wat zou ze denken van de ingebakken vrouwenhaat en onderdrukking als oorzaak. Wat zou ze denken van de Islamitische wetmatigheid dat vrouwen elk moment van de dag beschikbaar moeten zijn voor de man. Wat zou ze denken van de vrouw als oorlogsbuit. Wat zou ze denken van het feit dat alle “”niet”” Moslima hoeren zijn. Wat zou ze denken van Mohammed als oorzaak super rolmodel voor elke moslim man, vrouwen verkrachter en verminker pur sang.

  Hoe moeten we hier mee omgaan? Zijn we niet al te laat? We hebben er inmiddels teveel van en ze doen het meestal in groepen naar oud Moslim gebruik? Samenscholingen en blijven hangen op bepaalde plekken van meer dan 2 individuen resoluut verbieden. Wat ze doen doen ze bewust. Ze creeren een angstpsychose in de ontvangende maatschappij. Terreur, intimidatie en vernedering, het staat allemaal in dat prachtige boek. We gaan dit verliezen zolang we tollerant, begripvol en proactief tegenmoet blijven komen aan dit “”HERREN VOLK””.

  Like

 12. hetserpent zegt:

  Ik doe mijn best voor haar. Misschien ongenuanceerd, maar wel mijn mening! http://roependeindewoestijn.wordpress.com/2012/08/24/cultuur-of-seksuele-intimidatie-zeg-het-maar/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s