Hans Rustad: “Een problematisch vonnis”

De rechtbank oordeelde Anders Behring Breivik geestelijk gezond en veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 21 jaar. Op een bepaalde manier probeerden ze de kwadratuur van de cirkel te vinden. Er waren publieke protesten om hem geestelijk gezond en verantwoordelijk voor zijn daden te houden, terwijl op hetzelfde moment hij grillig gedrag in de rechtszaal liet zien dat geloofwaardigheid verleent aan het eerste psychiatrisch rapport, dat hem krankzinnig vond. Opsluiting voor 21 jaar was de gevangenisversie van de verplichte psychiatrische behandeling: het is ook de enige manier binnen de huidige wet waarop hij voor de rest van zijn leven achter de tralies kan worden gehouden.

Maar om tot een ​​dergelijk oordeel te komen heeft de rechter ingestemd met een reeks van vooronderstellingen, die zowel juridisch als politiek omstreden zijn. De rechtbank rationaliseert Breivik’s ideologie, terwijl de eerste psychiaters dat uitingen van zijn extreme geweldsfantasieën vonden: dit wordt uitgelegd hoe Breivik kalm kon rond lopen en jongeren vermoorden en dat hij in de rechtbank herhaalde dat het hem speet dat hij niet meer had gedood.

De andere factor die de rechtbank moest negeren was het feit dat het onderzoek geen spoor van Tempeliers heeft gevonden, de nieuwe orde waarvan Breivik beweerde dat deze van een Europese schaal zou zijn.

Het vonnis aanvaardt Breivik´s ideologie als rationeel en gaat dan verder met te zeggen dat hij deel uitmaakt van een antimoslim reactie in het Westen en vermeldt expliciet 9/11 en de cartoon-crisis in Denemarken als de veroorzakers van een dergelijke reactie. Een deel van deze reactie heeft geleid tot samenzweringstheorieën en een van hen is de Eurabia-theorie, het geloof dat de Europese elites werken aan een geheim plan om Europa te islamiseren. Zo heeft het Hof een koppeling gelegd van Bat Ye’0r naar Anders Behring Breivik. Het is een dubieuze logica.

Hans Rustad

Het vonnis vermeldt dat verschillende getuigen hebben getuigd over het bestaan ​​van een dergelijk milieu. De rechtbankvoorzitter, Wenche Elizabeth Arntzen, noemde Lars Gule, Øyvind Strømmen, Matthias Gardell, Brynjar Lia, en andere getuigen die hebben getuigd over de groei en het bestaan ​​van dergelijke milieus. Dat is ook een dubieus uitgangspunt.

De rechtbank negeert wat een voor de hand liggende feit is: Gule, Strømmen en Gardell zijn activisten van de harde lijn, die rechts in het algemeen beschouwen als politieke tegenstanders. 22/7 was voor hen een voorwendsel om alle politieke tegenstanders te besmeuren met de beschuldiging van medeplichtigheid. Het is verbazingwekkend en verontrustend dat de rechtbank dit aas zonder voorbehoud heeft ingeslikt.

Terwijl een groot deel van de Noorse media triomfantelijk is dat de rechter Breivik toerekeningsvatbaar verklaart en het een overwinning noemt voor een algemeen besef van rechtvaardigheid, is er reden tot zorg: het vonnis is misschien niet de afsluiting waar men op hoopt, maar een bron van voortdurende politieke strijd. De uitspraak kan als een politiek instrument dienen om rechts hard aan te pakken, maar zolang men geen onderscheid maakt tussen legitieme kritiek en terrorisme, zouden brede lagen van de bevolking zich onder verdenking voelen staan. Dat is een zorgwekkende conclusie van het historische proces van Noorwegen.

Bron:

http://www.document.no/2012/08/a-problematic-verdict/

Auteur: Hans Rustad (van de website Document.no)

Vertaald uit het Engels door:

Vederso

(voor  https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Noorwegen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hans Rustad: “Een problematisch vonnis”

  1. vederso zegt:

    Een interview door Michael Coren met Hans Rustad via Skype.

    http://vladtepesblog.com/?p=52127

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s