“Toerekeningsvatbaar” – 21 jaar gevangenisstraf voor Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik tijdens de verkondiging van het vonnis

De Noor Anders Breivik is veroordeeld tot de maximale straf van 21 jaar gevangenisstraf met daarop aansluitende tbs. De rechters in Oslo verklaarden hem toerekeningsvatbaar.

Een rechtbank is Oslo heeft Anders Behring Breivik toerekeningsvatbaar verklaard. Hij krijgt 21 jaar gevangenisstraf. Ook na afloop van de straf kan Breivik volgens het vonnis nog langer gevangen worden gehouden als hij dan nog steeds als gevaar voor de samenleving wordt geclassificeerd.

Rechter Wenche Elisabeth Arntzen begon na het verkondigen van het vonnis aan een uitvoerige motivering, die volgens haar meerdere uren zal gaan duren. Het vonnis zou unaniem zijn geveld, zei ze.

Voor de beslissing over de toerekeningsvatbaarheid zouden vooral de uitlatingen van Breivik m.b.t. de Tempelorde belangrijk zijn geweest, zei rechter Arntzen. Onderzoek van de politie zou hebben aangetoond dat de organisatie vermoedelijk niet zou bestaan. Daarna zou Breivik zijn uitspraken hierover tijdens het verhoor hebben aangepast en de voorstelling uit zijn manifest  “pompeus” of overdreven genoemd.

Stilte in de rechtszaal

Massamoordenaar Anders Behring Breivik reageerde met een tevreden glimlach op de uitspraak. Daarna sprak hij met zijn verdedigers. Hij had in geen geval ontoerekeningsvatbaar verklaard willen worden.

De familieleden van de slachtoffers hebben gelaten op het vonnis gereageerd. Het was muisstil in de rechtszaal in Oslo. Ze kwamen emotioneel, maar tevreden over. Toen rechter Arne Lyng een passage voorlas, waarin de lotgevallen van Breivik´s slachtoffers in de regeringswijk in Oslo werden omschreven, ondersteunden de familieleden elkaar. Sommige huilden.

77 mensen gedood

Op 22 juli 2011 vermoordde de rechts-radicale Breivik tijdens een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo en daarna in een bloedbad op het eiland Utøya in totaal 77 mensen. De meeste slachtoffers waren jongeren in de leeftijd tussen 14 en 19 jaar, die op Utøya deelnamen aan een zomerkamp van de Jonge Socialisten.

De daarvoor in het ongeveer 40 kilometer verwijderde Oslo tot ontploffing gebrachte bom moest de politie afleiden. Hier werden acht mensen door de kracht van de ontploffing en rondvliegend puin gedood. De explosie veranderde delen van de binnenstad in een puinhoop. Ook het bureau van minister-president Jens Stoltenberg werd verwoest.

Tegen de immigratie van moslims

Breivik had de daden toegegeven. In zijn bekentenis noemde de intussen 33-jarige de moorden “gruwelijk, maar noodzakelijk”. Als motief noemde de rechts-radicale dader haat op de islam en de regerende sociaaldemocraten.

Naar eigen zeggen was hij negen jaar lang met de voorbereiding van de aanslagen bezig. Voor het bloedbad zette hij een 1500 pagina´s tellend manifest op internet, dat zich o.a. richt tegen “cultuurmarxisme” en de immigratie van moslims.

Bron:

http://www.welt.de/vermischtes/article108768516/Zurechnungsfaehig-21-Jahre-Haft-fuer-Anders-Breivik.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Noorwegen. Bookmark de permalink .

11 reacties op “Toerekeningsvatbaar” – 21 jaar gevangenisstraf voor Anders Behring Breivik

 1. Daniel Deblaere zegt:

  De -commerciële- Vlaamse Televisie Maatschappij had het in hun nieuwsberichtgeving dat deze criminele massamoordenaar, deze veroorzaker van onnoemlijk veel verdriet in vele families over zijn merkwaardige groet,die VTM een extreem rechtse groet blijft noemen. Volgens andere bronnen (die ik niet meer terugvind) is de omschrijving als dusdanig larie en apenkool… Kan een andere E.J.Bron-raadpleger misschien duidelijkheid verschaffen ?

  Like

 2. vederso zegt:

  Zie mijn bijdrage van woensdag; ik vind het vonnis onbegrijpelijk, maar het verbaast me niet.

  https://ejbron.wordpress.com/2012/08/22/vonnis-in-het-breivikproces/#more-25071

  Like

 3. lucky9 zegt:

  Ik vind het vonnis begrijpelijk maar de absurd lage straf niet.
  Deze uitspraak houdt de rechtsstaat in Noorwegen overeind. Alleen blijkt de wetgeving gewoon niet te deugen.

  Like

 4. Jan zegt:

  Noorwegen haalt de komende 21 jaar niet meer en dus komt Breivik vervroegd vrij.

  Like

 5. M.A.L. Sion zegt:

  de kwalificatie extreem-rechts is een non-kwalificatie.
  de term wordt gebruikt om iemands plaats in het politieke spectrum aan te duiden.
  de term wordt voornamelijk gebruikt in kringen van politiek links.
  een eerste probleem is dat men niet aan KAN geven waar in het spectrum rechts overgaat in extreem rechts.
  een tweede probleem is dat men niet weet wat qua inhoudelijk karakter van de bedoelingen van politici en hun volgers hen tot extreem rechts maakt.
  door het ontbreken van een correcte en algemeen aanvaarde definitie van extreem-rechts voelen velen zich vrij in het hanteren van deze kwalificatie, hetgeen tot gevolg heeft dat de term van toepassing wordt verklaard zodra de persoon of de groep van personen en de doelstellingen ONWELGEVALLIG is/zijn.
  de term extreemlinks wordt minder tot geheel niet gebruikt omdat aan de linker zijde van het spectrum uitgegaan wordt van ‘het doel heiligt de middelen’
  KWALIJK is dat tot in de hoogste wetenschappelijke kringen de term extreem rechts KLAKKELOOS wordt gebruikt. Zodra een wetenschapper zich daaraan bezondigt is glashelder duidelijk dat we te maken hebben met linkse agitatie (eveneens op hoog niveau).
  dan nog even over de zaak Breivik.
  in bijna alle verhandelingen over de gebeurtenissen ontbreekt WAAROM hij de jongeren op het eilandje als doel heeft gekozen. Men vindt het niet de moeite waard om te vermelden dat deze jongeren daar werden gehersenspoeld met ‘extreem kwalijke’, bijna terroristische aanzetten tot anti-israëlische / anti-semitische activiteiten. Anti-semitisme is strafbaar en dus verdienden deze jongeren en hun leiders gecorrigeerd te worden maar uiteraard niet op deze manier. Ook met kennis van het waarom van de keuze van doelwit is de daad van Breivik nog steeds gruwelijk en misdadig.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @M.A.L. Sion 17.38. uur, helemaal met U eens. En het was inderdaad zo, dat de RODEN, de volwassenen, de socialistische jongeren hebben aangezet tot HAAT TEGEN ISRAEL! Het is verdomme altijd hetzelfde met deze linkse huichelaars, wel gelijk andersdenkenden demoniseren, maar voorbij gaan aan het feit, dat een fielt als Hfd.Commissaris RIESSEN van de POLITIE, opriep tot het VERMOORDEN van PVV ers. En dat is schijnbaar wel in orde, kotsmisselijk ben ik van de RODEN en hun hulpjes de LINKS LIBERALEN!

  Like

 7. En dat is het hele probleem: Links krijgt alle ruimte om te demoniseren en een ieder die daar tegenin gaat wordt gedemoniseerd, geïntimideerd, zwart gemaakt, monddood gemaakt en als het even kan ook vermoord!

  Like

 8. Linsky zegt:

  Ik heb nog steeds geen antwoord op wat vreemde zaken.

  Hoe zit het met die telefoontjes met de politie, waarin ie zegt de klus te hebben geklaard.
  Hoe zit het met de twee andere daders?

  Veel van die kinderen getuigden dat er twee geüniformeerden waren en een in burger, die overal op hen schoten….
  Ik moet steeds denken aan; ‘Hoeveel kraaien op de telefoondraad blijven er over als je er een neerschiet?’ Géén toch, ze vluchten onmiddellijk allemaal weg!
  Hoe kon Breivik dan in z’n ééntje al die kinderen vermoorden?!
  Worden die getuigen dan als glasharde leugenaars gezien?

  Voor mij is deze zaak vergelijkbaar met 9-11, toen zagen miljarden mensen dat er twee toren door demolition neergingen, van vliegtuigen was later geen spoor te bekennen. De motor die getoond werd, zogenaamd gevonden in een andere wijk???? Was niet eens van een dergelijk vliegtuig.

  Dat het Pentagon door een onzichtbaar vliegtuig werd aangevallen. Een gat van 25 mtr. door een vliegtuig van 65 mtr???

  Dat er een vlucht was neergehaald ook al door een ‘onzichtbaar’ vliegtuig.
  Van alle duizenden doden, niet een lijk is geborgen?

  Van alle vier de vliegtuigen is geen mm. Terug gevonden. Van die in het Pentagon binnenvloog, wed zelfs doormiddel van een zeer snel gemaakt animatiefilm op de tv uitgelegd dat het door de enorme hitte compleet’ verdampte’!!! Men vergat echter, dat op veel foto’s, mensen aan de rand van het zojuist in gelagen ‘vliegtuig’ stonden, ongedeerd! Evenals er op de randen van het gat, bureau’s, papieren en boeken lagen, die geen schroeivlekje hadden!!!
  Men kan de massa echt alles wijsmaken, hoor. Als het met 9-11 lukte, wel waarom dan niet eens herhalen, met variaties?

  We geloven tenslotte alles klakkeloos wat men ons verteld!
  Het hele Breivik-drama is voor mij in ieder geval van de zelfde orde, als de False Flag-operatie, ’9-11’.

  Like

 9. louis-portugal zegt:

  Misschien maak ik 21 jaar met aftrek van voorarrest niet meer mee.
  Ik heb echter de indruk dat er tegen die tijd veel gebeurd is.
  Hopelijk hangt de vlag er allang vantevoren er heel anders bij.

  Like

 10. Leto 2 zegt:

  @ Linsky zegt:
  24 augustus 2012 om 19:50

  9/11 stinkt van begin tot einde.
  Net als de moord op Pim.
  En het verhaal Breivik is ook niet hoe het wordt opgedist.
  Er zijn inderdaad teveel dissonanten.

  Ennuh, welke willekeurige burger heeft ooit kunnen controleren of Volkert echt in de petoet zit?
  En waardoor ging Karst Tates dood in zijn Suzuki Alto?

  De machthebbers in deze wereld weten als geen ander hoe dom de massa is en doen tegenwoordig niet eens moeite meer om hun misdaden geloofwaardig te masqueren.

  De officiële lezing over Breivik gaat mank, net als die bijvoorbeeld van de moordenaar in Aurora.
  Hoewel meerdere getuigen verklaarden dat de verdachte Holmes in de bioscoop de deur opende voor de echte schutter, wordt deze Holmes vervolgd voor de opvolgende massamoord.

  Onze vijand is de overheid, 24/7.

  Like

 11. E.Eliveld zegt:

  @Daniel Deblaere (24 augustus 2012 om 13:53)

  De befaamde groet met de gestrekte rechterarm, zoals deze door de fascisten is gebruikt, is een in de late middeleeuwen door toneelspelers bedachte groet.

  Het teken dat Breivik liet zien werd destijds alleen door een Belgische journalist correct weergegeven: “met rechterhand gebald een slag op het hart , gevolgd door het strekken van de arm” en is gebaseerd op de groet van een Romeinse soldaat op de Zuil van Trajanus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s