Vakantie in Denemarken

Dirk-Jan van Baar schreef op De Dagelijks Standaard een niet onbelangrijk artikel over Denemarken. Ik weet uit eigen ervaring hoe prettig het is om een strand geheel voor jezelf te hebben. Daar een zomervakantie door te brengen in een vakantiebungalow zou ik iedereen willen aanraden, maar dat is niet Denemarken.

Zijn observaties over het land en zijn inwoners zijn helemaal niet zo verkeerd en toch ook weer wel. Allereerst kan iemand een land pas echt goed leren kennen en weten wat er speelt, als hij/zij daar een aantal jaren heeft gewoond. De taal niet alleen te kunnen lezen, maar ook te kunnen spreken is dan van groot voordeel. Als Dirk-Jan van Baar een reis naar China had gemaakt was er een vergelijkbaar artikel uitgerold. Interessant, maar net niet.

Op de een of andere manier heeft Dirk-Jan van Baar begrepen dat het toch wel een bijzonder land is, want waarom ga je er anders vier jaar achtereen naartoe op vakantie. Naast rust en ruimte komt Van Baar echter niet verder dan dat het land duur is. Dat is zo, maar alleen voor ons als euroliefhebbers. Als een bezoek aan een restaurant een fortuin kost, vergeet Van Baar dat de gemiddelde Deen bruto 3x zo veel verdient als de wisselkoers zou doen vermoeden. De veel hogere belastingen leveren daarnaast perfecte wegen op tot in het kleinste gehucht.

Maar dat is niet echt waar het om gaat. Ook in Denemarken klagen leerkrachten dat ze eigenlijk niet meer weten hoe ze leerlingen nog iets moeten bijbrengen als deze zich totaal afkeren van de waarden en normen die de Deense samenleving ze aanbiedt. Dat ervaar je niet in je vakantiebungalow aan een Noordzeestrand. Denemarken kent wel degelijk grote problemen met de integratie van voornamelijk moslims. Er zijn ook in Denemarken wel degelijk stadswijken die balanceren op het randje van wat men zou kunnen noemen no-go zones. Maar het is overduidelijk allemaal minder extreem dan in het naburige Zweden.

Hoe is dat mogelijk. Is er een verklaring te vinden voor het feit, dat het aantal verkrachtingen in Zweden 8 x zo hoog is dan in Denemarken per 100.000 inwoners. Dat is toch een substantieel verschil en ergens moet er toch een verklaring voor zijn. En daar begint het verschil in vakantieganger zijn en je verdiepen in wat een land werkelijk beweegt. Een mogelijke verklaring is, dat het gevoel van Deens zijn ongebroken is. Al het gepraat over het saaie, burgerlijke Denemarken, in zichzelf gekeerd en niet open voor de globalisering, heeft het tot nu toe behoed voor het grotere onheil. Daarvan is ze zich overigens bewust geworden in de Mohammed Cartoon kwestie. De voortdurende discussie in Europa over een racistisch Denemarken is zo naast de werkelijkheid, die pas gaat doordringen als de problemen op de stoep voor de deur echt uit de hand gaan lopen. Dan zou iedereen willen dat er een beetje Deens gedachtegoed eerder tot ons zou zijn doorgedrongen.

De discussie over immigratie en integratie is in Denemarken, misschien vanwege dat burgerlijke nationalisme, al 10 jaar eerder dan in Nederland op de agenda gezet. Pia Kjaersgaard werd met Jörg Haider vergeleken. En niemand bedacht dat ze het misschien beter hadden begrepen dan al de politiek correcte babbelaars onder de paraplu van Cecilia Malmström. En wat als ze, de Denen, straks in hun kleinburgerlijkheid gelijk hebben?

Persoonlijk vind ik het opvallend dat de aanjagers van de discussie over de vrijheid van meningsuiting, de fundamentele islamkritiek met betrekking tot z’n maatschappelijke implicaties, bijna allemaal uit Scandinavië komen. Waarom laat Nederland, behalve een enkeling als Hans Jansen, het totaal afweten? Omdat we meer laf zijn dan de gemiddelde Deen? Dat ervaar je niet op een strand voor jezelf alleen en nadenkt over het vraagstuk waarom Deense vrouwen zo informeel gekleed gaan. Of waarom de peuteropvang zo goed is georganiseerd. Zelfs niet waarom Deense eenheden in Bosnië gewoon terugschoten. Er is geen Deense Karremans.

Maar desondanks vind ik het artikel van Dirk-Jan van Baar wel heel waardevol. Er is nu minimale aandacht voor dat hele kleine taalgebied, dat er, ondanks Helle Thorning-Schmidt, in slaagt overeind te blijven en de discussie over de eigen identiteit niet uit de weg gaat. Maar het is echt moeilijk door te dringen in wat een land nu wezenlijk bepaalt. Echter, vaak heb ik het idee dat men er daar al veel beter over heeft nagedacht dan wij hier met z’n allen.

Lees  ook:

http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/08/het-meest-politiek-correcte-land-van-de-eu

Vederso

(voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Denemarken. Bookmark de permalink .

17 reacties op Vakantie in Denemarken

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Ze zijn daar niet voor niets niet aan de PLeuroP begonnen..!!!
  Maar ook daar is de toenemende invloed van dat woestijngeloof en zijn geschifte aanhangers goed merkbaar. Heb hier naast me nog een boekje liggen, Islamisten en Naïvisten van Jespersen & Pittelkow, aanrader voor degenen die zich nog verder willen verdiepen in de Deense situatie.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Belangrijk nieuws uit Duitsland van de Ethikrat: Filmpje.
  http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1714938/Ethikrat-Beschneidung-unter-Auflagen#/beitrag/video/1714938/Ethikrat-Beschneidung-unter-Auflagen
  Tsjongejonge… ze klappen in de handen. Weer duizenden belangrijke zenuw-einden naar de bliksem geholpen! A foreskin is NO birth defect!!
  http://tinyurl.com/7vy4mja

  Like

 3. Aegolius cs zegt:

  GD,
  Goeie morgen!
  Ik ga nu even echt wakker worden met zo’n bak zwart gif.

  Like

 4. Jan zegt:

  “Waarom laat Nederland, behalve een enkeling als Hans Jansen, het totaal afweten? ”
  Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

  Like

 5. @Jan: Helemaal mee eens. De Nederlandse media houdt de kiezen stijf op elkaar als het de islam betreft. Die malers komen alleen van elkaar af wanneer men meent iets positiefs over de islam te moeten vertellen!

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  Weet iemand of dat debat tussen Fleur Agema en M.Keijzer vanavond is en op welk tv-net?

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Ben zelf maar op zoek gegaan: morgenavond 25-8 in Eénvandaag, 18:15, Nederland 1, het debat tussen Fleur Agema en Mona Keijzer. Verder iedere zaterdag op Eénvandaag een debat, totaan 12-9. Bron: red. Eénvandaag.

  Like

 8. Martha zegt:

  Elke avond om 22.45u op Ned 2 de uitstekende Deense misdaadserie “The Killing”.
  Moord, politiek, Islam, Afghanistan.

  Kijken!!

  Like

 9. E.J. Bron zegt:

  @Martha

  Klopt! Gisteravond ook gezien. 😉

  Daarna op de IKON een schrijnende documentaire over Palestijnse homo´s…..

  Like

 10. Martha zegt:

  @E.J.

  Naar die docu heb ik niet gekeken.

  Na “The Killing” gaat de tv uit en ga ik nog even kijken op internet
  naar de firma list en bedrog ofwel de BV Nederland.

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Ga ik lekker in m’n eentje naar dat debat van morgenavond kijken,
  ZO!

  Like

 12. Hellen zegt:

  @ Martha 12.51
  The Killing is fantastisch , goeie acteurs en verhalen , ik heb de eerste Killing helemaal gevolgd , geweldig , alleen die rotkoppen van die woestijnrovers irriteren me .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s