Somalische Olympia-atlete ging met vluchtelingenboot ten onder

Tijdens de Olympische Spelen in 2008 in Peking was de Somalische sprintster Samia Yusuf Omar de vlaggendraagster en tegelijkertijd enige atlete van haar land. Hoewel ze met een persoonlijk record van 32,16 seconden op de 200 meter als laatste in de voorronde werd uitgeschakeld, kreeg haar sportieve inzet hartstochtelijk applaus.

Ook dit jaar verheugde de in 1991 geboren Somalische op de wedstrijden in Londen. Maar zover kwam het niet. Ze stierf op weg naar de Olympische Spelen, omdat haar vluchtelingenboot waarmee ze naar Europa wilde oversteken, schipbreuk leed.

“Vanwege de financiële situatie wisten we niet of Somalië atleten naar Londen zou uitzenden. Daarom had ze ons voorgesteld om alleen naar Londen te gaan”, vertelde Samia´s trainer Mustafa Abdelaziz aan het Italiaanse dagblad “Corriere della Siera”. Hij en Samia´s familie zamelden geld in om de deelname aan de Olympische Spelen voor de enthousiaste atlete mogelijk te maken. Haar moeder verkocht daarvoor zelfs een klein grondstuk. In een volle vluchtelingenboot wilde Samia vanuit Libië via Italië naar Londen proberen te komen. Acht maanden geleden echter raakte men haar spoor kwijt. Ze is vermoedelijk begin april voor de kust van Malta om het leven gekomen. “We wisten dat de reis naar Europa gevaarlijk was, maar hadden niet gedacht dat deze haar het leven zou kosten. Haar dood heeft ons diep geschokt”, betreurde Abdelaziz.

Sportster trok de aandacht van de haat van radicaalislamitische milities

Al op 17-jarige leeftijd had Samia Yusuf Omar zich verzet tegen haar geboorteland en voor zichzelf een start aan de Olympische Spelen mogelijk gemaakt. “Ik loop tegen de haat in mijn land en om mijn familie te helpen”, zei ze destijds. De deelname voor sporters uit het door burgeroorlog en terrorisme geplaagde land is niet ongevaarlijk. Al tijdens haar voorbereidingen op de Olympische Spelen in Peking werd ze door soldaten van de radicaalislamitische Al-Shabaab-militie meerdere keren van de training afgehouden. “Vrouwen moeten niet aan sport doen, zeiden ze tegen mij. Maar ik was ervan overtuigd, dat de deelname aan de Olympische Spelen het ticket uit armoede en geweld is”, vertelde Samia aan de Britse televisiezender BBC.

Hoge sportfunctionaris vermoord

Volgens informatie van de Wiener Zeitung hebben de beide in Londen deelnemende Somalische atleten en hun families in Somalië telefonische bedreigingen en via Facebook ontvangen. In april werden de president van het Somalisch Olympisch Comité, Aden Yabarow Wiish, en de president van de Somalische voetbalbond, Said Mohamed Nur, in Mogadishu vermoord. Eind juli werd de onder-17 doelman Abdulkader Dheere Hussein door onbekenden vermoord.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009792-Somalische-Olympia-Sportlerin-ging-mit-Fl-chtlingsboot-unter

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Islam, Terrorisme. Bookmark de permalink .

6 reacties op Somalische Olympia-atlete ging met vluchtelingenboot ten onder

 1. jowitteroos zegt:

  Samia Yusuf Omar rust in vrede. Condoleance naar familie en vrienden toe. Dat zijn vooral de kracht en moed van Samia mogen gedenken en dat het dat eenzelfde kracht en moed moge geven.

  Dit had een internatiole rel moeten worden!!! Schandalig ( maar als verwacht), hoe al het goede naar de donkerste kerkers gesleept wordt door die vreslijke mosterlijke ISLAM, religie van het KWADE

  Like

 2. Inderdaad. Ongelofelijk dat dit niet eens in de MSM komt maar dat is met die linkse zooi ook wel te verwachten.

  Ondanks het feit dat haar familie en vrienden dit waarschijnlijk nooit zullen lezen wil ik toch mijn meest oprechte deelneming uiten en hen allen veel sterkte en kracht toewensen met dit verschrikkelijke verlies…

  Like

 3. rommel zegt:

  Zal ik heel eerlijk zijn? Het interesseert me geen ruk. Niet die olympische spelen of een Somaliër die in zijn duur betaalde Titanic onderweg naar het beloofde land verzuipt. Heb wel wat belangrijkers aan mijn hoofd. Zie liever het hele Midden-Oosten met zijn islam naar de gallemiezen gaan dan die kleine van mij een teennagel breekt. Zal wel weer racistisch zijn, ik kan er niet mee zitten. Zomaar een mening, Fucking sue me.

  Like

 4. Ko Lumbus zegt:

  ‘Ze is vemoedelijk voor de kust van Malta om het leven gekomen’. Ja, dat zal best, maar er is gerede twifel bij de titel van het stukje hierboven mogelijk, dat zij samen met de boot ten onder is gegaan. Het is immers een publiek geheim dat de islamitische beesten aan boord van die scheepjes de vrouwen overboord zetten zodra ze zo ver van land zijn dat zwemmen niet meer baat.

  Like

 5. lucky9 zegt:

  Ja , ja!
  Dat zal wel eens kunnen noodzakelijk zijn, gelet op de omstandigheden die altijd dezelfde zijn. Het is de schuld van de boot, nietwaar? Foei!
  Foute boot, en nu met z’n allen naar de vpro!

  Like

 6. Ko Lumbus zegt:

  @Lucky9 zegt om 23:10:

  Ik kan er geen chocolade van maken.
  Speciaal Vlaams recept??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s