Hyenavlees is “halal” en mag in Somalië gegeten worden

Op de markten in het zuiden van Somalië wordt een nieuw product te koop aangeboden: Hyenavlees. De “rebellen” van de Al-Shabaab-militie staans sinds kort de consumptie van de impopulaire roofdieren toe. Hierover zijn de meningen van de moslims in de regio verdeeld.

Hyena´s hebben een miserabel imago. Ze vreten aas en botten, staan bekend als laf en gemeen en hun achterbakse gelach jaagt safaritoeristen in Afrika de stuipen op het lijf. Des te verbazingwekkender is het dat de radicaalislamitische Al-Shabaab-militie in Somalië het vlees van de roofdieren onlangs als “halal”- dus toegestaan – op het menu van de moslims heeft gezet.

De jacht op en de consumptie van hyenavlees zouden volledig verenigbaar zijn met de islamitische wetgeving, verklaarden de “rebellen”, die nog altijd grote gebieden in het centrum en het zuiden van het land controleren. Wat Al-Shabaab zegt, is hier wet. In Kismayo in de provincie Lower Juba worden de inwendige organen en ingewanden van de impopulaire dieren al op de markten te koop aangeboden.

Zoet vlees met zogenaamde geneeskrachtige werking

Onder de burgers zijn echter verhitte discussies over het hyenavlees ontbrand. Abdi Dahir is iemand, die het heeft geprobeerd. “Hyena´s smaken zoet en erg lekker, bijna zoals kamelen of geiten, die immers altijd al door Somaliërs worden gegeten”, zegt de man uit Kismayo. Veel van zijn landgenoten zouden echter geschokt zijn en kunnen zich nauwelijks voorstellen het vlees te proeven.

Zelfs de islamitische leiders van het land aan de Hoorn van Afrika zijn het er niet helemaal met elkaar over eens wat de koran precies zegt over de toebereiding van hyena´s. Gewiekste handelaren ruiken echter goede zaken. Zoals zo vaak in Afrika maken ze al reclame met de wonderbaarlijke geneeskrachtige werkingen van het hyenavlees, dat zogenaamd de meest verschillende ziektes geneest.

Jacht op de hyena´s

Daarom zijn de roofdieren ook niet goedkoop: één kilogram hyenavlees kost ongeveer € 4,00 – een flink bedrag voor een land, waarin het gemiddelde jaarinkomen onder de € 250,- ligt. “Het is echt duur, duurder dan kamelenvlees”, zegt Sahra, een vrouw uit Kismayo, en ze voegt er aan toe dat veel burgers inmiddels zelf op hyenajacht gaan om ook mee te delen in de winst.

En ook de veebezitters in de regio zijn de Al-Shabaab-militie dankbaar, want zij moesten er altijd bang voor zijn dat hun beesten door de lachende aasvreters werden verscheurd. “Hyena´s zijn hele gevaarlijke dieren, die ons vee doden”, zegt de herder Ali Guret. “Ze jagen niet alleen op andere dieren, maar ook op mensen. Daarom zijn we blij dat we nu op hyena´s mogen jagen.”

Bron:

http://www.nordbayern.de/panorama/hyanenfleisch-ist-halal-und-darf-in-somalia-verzehrt-werden-1.2296449

Auteurs: Mohamed Odawa & Carola Frentzen

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Islam, Somalië. Bookmark de permalink .

11 reacties op Hyenavlees is “halal” en mag in Somalië gegeten worden

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Nou, eet smakelijk dan maar..!!!
  Geef mij maar een lekkere karbo..!!

  Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  Ik heb het eens overlegd met mezelf maar de kogel kan door de kerk.
  Vanaf a.s. maandag mogen ook in het openbaar vervoer bruine schoenen gedragen worden bij een zwarte broek maar niet andersom. Ik zal zelf naleven controleren. Bij het aantreffen van zwarte schoenen bij een bruine broek, hetgeen een ernstige belediging is van mijn heilige ik, zal ik de overtreder ter plaatse een enorme tuchtiging toedienen. De tekst van deze fatwa kan gedocumenteerd worden onder ALLIK nr 33

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Honden, varkens, zwangere of ongestelde vrouwen zijn binnen dat woestijngeloof onrein(zie draad speciale les, etc), maar over bv. papegaaien hoor je “ze” niet. Krokodillen niet, Australische red back-spiders niet, alle soort slangen(tuinslangen uitgezonderd) en ook over de korenwolf en de goudeerlijke huismus hoor je geen onvertogen woord van die tapijtvreters.
  Maar goed ook, het moet niet gekker worden.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12836838/__Politie_rukt_uit_om_papegaai__.html
  Zelf heb ik eens een papagaai gekend die vrouwen het hof maakte als ze langskwamen.
  Dikke pret was dat en de vrouwen in kwestie konden het ook wel waarderen.

  Like

 4. Linsky zegt:

  Men zegt niet voor niets; “Je bent wat je eet! ” 🙂

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Terug in de tijd…http://boilingpoints.wordpress.com/2010/11/18/zwartboek-foutlinxen/
  (een paar links werken helaas niet meer)

  Like

 6. tjonge zegt:

  soort eet soort !

  Like

 7. Lucly9 zegt:

  Sjeik Aboe Imram is het volmondig eens met Mohamed Odawa & Carola Frentzen.
  Het vlees van christenhonden is halal, indien allah, zijn naam weze gezegend, getuige geweest is van de halal slachting van deze calorierijke voedingsbron. Men overdrijve nooit met koolhydraten in het kalifaat alvorens de maan het licht overgenomen heeft van de zon. Also heb ik gezekt sprach mo

  Like

 8. Jan zegt:

  Daarom vreten zij elkaar ook op.

  Like

 9. Ik hou het wel bij een fijne malse biefstuk of een lekkere halve kip 😉 in een karbonade zitten mij net iets te veel bot-splinters.

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  Doe mij ook maar de halve haan Pieter!

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 21.00. uur, inderdaad Gerrit , maar dat verbaasd mij helemaal niet. Alleen zullen de HOEREN van de PERS en de STAATSTV hier echt NIETS van laten weten aan onze bevolking.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s