“Tekens van afgodenverering”

In Noord-Afrika zijn opnieuw historische heilige graven het doelwit van radicaalismitische milities geworden. In de Libische hoofdstad Tripoli werd volgens een exclusief bericht van de BBC het graf van een religiegeleerde gedeeltelijk met de aardbodem gelijkgemaakt. Foto´s, die de BBC werden toegespeeld, laten een graafmachine zien die het graf endelen van een moskee vernielt.

Ooggetuigen zouden hebben gezegd dat de politie werkeloos zou hebben staan toekijken. Bij het graf zou het gaan om eentje van de Al-Shaab-al-Dahmani-moskee, waarin een vertegenwoordiger van het soefisme , een sterkop spiritualiteit geconcentreerde interpretatie van de islam, begraven ligt. De mausolea van zulke geleerden spelen in Noord-Afrika een belangrijke rol in de volksislam en oefenen aantrekkingskracht uit op pelgrims. Radicale groeperingen zoals de salafisten is dit soort “afgodenverering” een doorn in het oog. Tot nu toe werden mausolea in Mali en Libië meermaals het doelwit van aanvallen.

Schrijnen van soefiheiligen als doelwit

Vrijdag nog hadden volgens met elkaar overeenstemmende mediaberichten radicalen in de stad Slitan een schrijn vernield. Daar ging het om het graf van Sidi Abdel Salam al-Asmar, een bekende mysticus en heilige uit de 15e eeuw. Slitan ligt ongeveer 160 kilometer ten zuidoosten van Tripoli. De koepel van het mausoleum stortte in, ornamenten en mozaïeken werden verwoest. De nabijgelegen moskee werd in brand gestoken. Er werden duizenden boeken verbrand, bevestigden plaatselijke autoriteiten afgelopen weekend. De muren en de minaret van de moskee zaten volgens een plaatselijk bericht van het persbureau Reuters ontelbare kogelgaten.

Met graafmachine en springstof

Net zoals in Tripoli maakten de radicalen gebruik van bouwmachines en springstof. Een student genaamd Abdurrahman zei tegen de BBC: “Er is een grote groep salafisten – dat zijn zij met de bulldozers, en er is ook militaire politie” – die blijkbaar werkeloos toekeek. “die zien er eerder uit alsof ze de actie zouden bewaken in plaats van te verhinderen (…) Er staan ook een paar bij die de actie schijnbaar goedkeuren.” De groep zou bovendien pamfletten van een radicale prediker hebben uitgedeeld.

Zelfs wanneer de veiligheidsautoriteiten zulke acties willen verhinderen, zou hen dit waarschijnlijk niet lukken, omdat het in de nog altijd instabiele situatie moeilijk voor hen is het overzicht te bewaren. “De extreme salafisten hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt dat de politie er juist mee bezig was om rellen te voorkomen”, zei Omar Ali, lid van de militaire raad van Slitan, tegen Reuters. “Zo hebben ze de schrijn ontheiligd”. In Slitan was het de afgelopen weken tot botsingen tussen verschillende milities respectievelijk rivaliserende stammen gekomen.

Vernietigingsoproep via Facebook

Op het sociale netwerk Facebook dook volgens Reuters een site op met de naam “Gezamenlijk voor de verwijdering van de schrijn van Abdel Salam al-Asmar” op. De beheerders feliciteerden de radicalen met de “succesvolle verwijdering van de Asmar-schrijn, een van de belangrijkste tekens van afgodenverering in Libië”. De imam van de moskee moest de stad uitvluchten, nadat hij meermaals was bedreigd door de salafisten. De plaatsvervangende minister-president van Libië, Mustafa Abushagur, veroordeelde de daden scherp. “De vernietiging van graven en moskeeën is een misdaad. Diegenen, die deze misdaden gepleegd hebben, zullen ter verantwoording worden geroepen.”

Minister van Binnenlandse Zaken afgetreden   

Na toenemende kritiek op de veiligheidssituatie is zondag Minister van Binnenlandse Zaken Fausi Abdelali afgetreden. Abdelali zou zijn ontslag hebben ingediend om te protesteren tegen de kritiek van parlementsafgevaardigden, zei een woordvoerder. Bovendien zou hij de “revolutionairen willen verdedigen”, die het grootste deel vormen van de veiligheidstroepen in het land.

In Tripoli waren vorige week bij een dubbele aanslag twee mensen om het leven gekomen. De westelijke regio Sliten is sinds donderdag het toneel van heftige stamgevechten, waarbij volgens de autoriteiten tot nu toe minstens drie mensen werden gedood. Samen met de vernieling van de soefiheilgdommen waren er stemmen opgegaan dat Abdelali zou moeten aftreden.

Wereldcultuurerfgoed in Mali in “opdracht van Allah” vernietigd

In het West-Afrikaanse Mali waren radicale islamieten een regelrechte veldtocht tegen de getuigenissen van de islamitische geschiedenis begonnen. In de woestijnstad Timboektoe vernietigden ze o.a. de graven van de Djinguereber-moskee uit de 14e eeuw, die tot het UNESCO-wereldcultuurerfgoed behoort, evenals andere graven. Achter deze actie zat de aan Al Qaida gelieerde radicaalislamitische beweging Ansar Dine. Een van haar woordvoerders, Oumar Ould Hamaha, sprak van een “opdracht van Allah” en verklaarde dat de gelovigen, die bij de graven zouden bidden, “hun heiligen met Allah zouden verwisselen”.

Bron:

http://orf.at/stories/2137534/2137535/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Afrika, Islam, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme, Libië. Bookmark de permalink .

5 reacties op “Tekens van afgodenverering”

 1. Marc Bouwman zegt:

  Achterlijk? Nou….Ja!

  Like

 2. Als men haar eigen geschiedenis al aan het vernietigen is dan zullen ze ook niet heel moeilijk doen over de geschiedenis van andere geloven en overtuigingen… Egypte kan hetzelfde verwachten binnen een vrij korte tijd…

  Like

 3. Hellen zegt:

  Afbreken , Slopen , Vernietigen , daar is het woestijntuig heel goed in !

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Hellen 19.15. uur, en beroven, verkrachten en halzen afsnijden. Tja, ze noemen het de “religie van de vrede”, maar als ik daar de uitwerking van zie bij de volgelingen, dan word ik daar niet echt blij van.

  Like

 5. daiyu-ninja zegt:

  De mausolea van zulke geleerden spelen in Noord-Afrika een belangrijke rol in de volksislam en oefenen aantrekkingskracht uit op pelgrims. Radicale groeperingen zoals de salafisten is dit soort “afgodenverering” een doorn in het oog. ……………….dus ze heben de pest aan mensen die dingen verafgoden. Dat mag niet.

  Dan moet die zwarte steen van hun ook vernietigt worden, want tenslotte verafgoden moslims die stomme kei

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s