Ruimtegebrek op islamitische begraafplaats in Berlijn

Berlijnse moslims zullen weldra vermoedelijk veel tijd en afstand moeten inplannen voor het bezoeken aan een begraafplaats: Aan de centraal gelegen begraafplaats op de Columbiadamm zijn binnenkort geen vrije graven meer beschikbaar. De Berlijnse Senaat onderzoekt alternatieven.

Op de belangrijkste begraafplaats voor moslims in Berlijn is spoedig geen plaats meer. De Senaat wees plannen van de hand om de begraafplaats aan de Columbiadamm in het stadsdeel Neukölln met vijf hectare uit te breiden.

De ongeveer 50 vrije graven op het terrein zouden nog ongeveer tot oktober voldoende zijn, zei Thomas Blesing (SPD), wethouder bouwzaken van Neukölln.

Een woordvoerder van de afdeling stadsontwikkeling van de Senaat zei dat op dit moment zou worden gekeken naar twee andere terreinen in de buurt van de begraafplaats, die voor de uitbreiding in aanmerking zouden kunnen komen. In het stadsdeel en in het naburige Kreuzberg wonen bijzonder veel moslims. Het uitwijken naar een verder weg gelegen begraafplaats stuit op afwijzing.

In Gatow nog tien vrije plaatsen

Vanuit het oogpunt van de Turkse gemeenschap in Berlijn zal het ruimtegebrek bij islamitische begrafenissen in de toekomst nog verder toenemen. “Momenteel worden er in heel Duitsland jaarlijks nog ongeveer 2000 moslims overgebracht naar Turkije en daar begraven. Maar de volgende generatie wil dat niet meer”, zei de verenigingspresident Bekir Yilmaz.

De Berlijnse moslims rest als begraafplaats nu alleen nog eerst een twintig kilometer verderop gelegen begraafplaats aan de rand van de stad in de wijk Gatow in het stadsdeel Spandau. Daar zijn op dit moment nog tien plaatsen vrij. Tot het einde van het jaar wordt hier echter ruimte gecreëerd voor 2000 nieuwe graven voor moslims, kondigde de afdelingsleider van de verantwoordelijke bouwafdeling van de stad, Carsten-Michael Röding (CDU), aan. Het reeds twee hectare grote terrein zou met 8000 m² worden uitgebreid.

Senaat wijst uitbreiding begraafplaats af

In Neukölln zijn volgens Blesing in totaal ongeveer 1500 plaatsen voor islamitische begrafenissen. Daarom zou de Senaat de eis naar de uitbreiding van de begraafplaats op het aangrenzende terrein van het voormalige vliegveld Tempelhof hebben afgewezen, bekritiseerde Blesing.

Al voor de Tweede Wereldoorlog zouden er plannen tot uitbreiding zijn geweest, die echter vanwege het vliegveld werden verworpen. “Nu is het terrein in plaats daarvan een picknickgebied”, klaagde Blesing. De toekomst van de islamitische begrafeniscultuur op een centraal gelegen plek zou nu letterlijk ten Grave worden gedragen.

Gemeenschap eist oplossing voor de lange termijn

Dat ziet het bureau stadsontwikkeling van de Senaat anders. Volgens woordvoerster Petra Roland onderzoekt de Senaat of een uitbreiding richting Lilienthalstraße of in de buurt van het openluchtzwembad Neukölln mogelijk zou zijn.

Hoe groot de te onderzoeken terreinen zijn en wanneer een resultaat verwacht kan worden, kon Roland nog niet zeggen. Duidelijk zou alleen zijn, dat het “picknickgebied” zou blijven. Hiervan zou door bijzonder veel bezoekers gebruik gemaakt worden.

Blesing betwijfelt dat de begraafplaats in Gatow een alternatief voor de moslims zou zijn, die hoofdzakelijk in Neukölln en Kreuzberg wonen. Ook vanwege de nabijheid van de Sehitlik-moskee aan de Columbiadamm, waar de rituele wassingen voor de begrafenis plaatsvinden, zou de vraag de afgelopen jaren voortdurend zijn gestegen.

De president van de Turkse gemeenschap, Yilmaz, eiste “langdurige oplossingen”. Wie over integratie zou praten, zou ook dit thema niet mogen vergeten. De Berlijnse Turkse gemeenschap zou al jarenlang een eigen begraafplaats eisen, die ze ook zelfstandig zou beheren. Maar gesprekken hierover zouden tot nu toe zonder resultaat zijn gebleven.

Bron:

http://www.welt.de/vermischtes/article108824949/Auf-Berlins-Friedhof-fuer-Muslime-geht-der-Platz-aus.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Duitsland, Islam, Moslims. Bookmark de permalink .

5 reacties op Ruimtegebrek op islamitische begraafplaats in Berlijn

 1. jowitteroos zegt:

  Ik lees het woord EISEN weer en ga over mijn nek.
  Hoe komen deze mensen trouwens aan het geld voor een begraafplaats, dat is vrij duur, of is dat anders geregeld in Berlijn.

  En weer passen wij als Westersen ons aan aan een haatdragende cultuur.

  Ik zou zeggen, cremeer maar,………………………….dat is je recht!

  Like

 2. Jan zegt:

  Ik ben er voor dat alle 150.000 moslims voor eind 2012 hun plekje op een van de begraafplaatsen vinden. Wat zal het dan weer rustig zijn. Kan begin januari 2013 begonnen worden met de afbraak van de haathutten en de wederopbouw van de republiek.

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Op Mars is nog ruimte zat. Ook voor staand begraven. Wel erg hoge temperaturen maar dat went wel… Reisduur is aanzienlijk. Een beetje ruimtesonde doet er een half jaar over.
  Dekens en proviand meenemen.

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Iedereen weer met de mond vol tanden…en writers block.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s