Unilever: “De armoede keert terug naar Europa”

Kleinere verpakkingen tegen lagere prijzen: De producent van consumptiegoederen Unilever ziet dat de mensen in Europa´s crisislanden veel minder geld uitgeven – en biedt nu producten in kleinere hoeveelheden aan. Met dit principe heeft Unilever succes in ontwikkelingslanden.

Wie krap bij kas zit, koopt dingen voor de dagelijkse levensbehoefte zelden in grote verpakkingen. In tijden van crisis hebben de mensen geen jaarvoorraad toiletpapier of wasmiddelen nodig. Unilever stelt zich hierop in – en biedt nu ook in Europa kleinere verpakkingen tegen lagere prijzen aan.

Het concern verdient er goed aan om zijn producten aan te passen aan de zeer smalle beurs van de mensen in ontwikkelingslanden. De wereldwijd op twee na grootste producent van consumptiegoederen wil dit recept nu gaan toepassen op een andere crisisregio: Europa.

“De armoede keert naar Europa terug”, zei Jan Zijderveld, chef van Unilever-Europa, tegen de Financial Times Deutschland. De Nederlander was voor zijn baan als chef van Unilever-Europa in Rotterdam verantwoordelijk voor de afdeling Zuidoost-Azië van het concern, die o.a. de merken Knorr en Langnese verkoopt. Zijderveld weet welke producten populair zijn bij klanten met een gering inkomen: “Als een Spanjaard nog slechts gemiddeld € 17,- uitgeeft voor één keer boodschappen doen, dan kan ik hem geen wasmiddel verkopen voor de helft van zijn budget.”

Nu moeten de strategen uit de Azië-handel ook voor succes gaan zorgen in Europa. “In Indonesië verkochten we flessen shampoo voor 2 tot 3 cent per stuk en nog verdienden we goed geld”, zei Zijderveld. “Wij weten hoe dat gaat, maar in Europa hebben we dat in de jaren voor de crisis verleerd.”

Vooral in Zuid-Europa staan zulke producten al in de schappen van de supermarkten. In Spanje verkoopt Unilever zin wasmiddelen in miniverpakkingen, die net voldoende zijn om vijfmaal een was te draaien. De Grieken kunnen instant producten zoals aardappelpuree nu in veel kleinere hoeveelheden kopen dan eerst.

De strategie van Unilever zou kunnen lukken, tonen de nieuwste cijfers aan. Sinds Zijderveld begin vorig jaar de zaken in Europa overnam, groeit het concern weer. In 2011 verhoogde Unilever de winst met 0,7%. In het eerste halfjaar van 2012 steeg de omzet opnieuw met 1,1%.

Bron:

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/unilever-verkauft-kleinere-packungen-die-armut-kehrt-nach-europa-zurueck-1.1450997

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa. Bookmark de permalink .

19 reacties op Unilever: “De armoede keert terug naar Europa”

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Is CORRECT.

  Like

 2. Turul zegt:

  dit zijn de echte tekenen aan de wand, als bedrijven zoals Unilever overgaan tot dit soort maatregelen!

  Like

 3. jowitteroos zegt:

  Armoede was allang in Europa.
  Heb mensen meegemaakt die van €10, per week moesten rondkomen ( een ouder gezin), mensen die hun baan verloren en moesten wachten op besluit uitkering en in de tussentijd geen geld hadden ( ook geen voorschot kregen) en van armoede maartijdelijk in een sekshop gingen werken om de kinderen te eten te geven.
  Goedkope maaltijden vind je bij de goedkope merken, maar betaald nog steeds je wonen niet ( huur, gas en licht, )

  De regeltjes in Nederland zijn te benauwend en door toedoen daarvan is er mede armoede.
  Een oudere broer en zus wilden samenwonen omdat dat goedkoper was ( alletwee weduwen) en ze dan gezeldschap aan elkander hadden. Uitkering van de ene werd stopgezet ( was op hoge leeftijd ontslagen door reorganisatie) waardoor de ander met zijn pensioen voor 2 moest zorgen.

  Er zijn tal van voorbeelden waaruit blijkt dat regelgeving vaak zo verstikkend werkt en armoede veroorzaakt.

  En dan spreek ik nog niet eens over de EURO

  Like

 4. Hellen zegt:

  Jaaaaaaaa dankzij de zakkenvullende dictatorsbende in Brussel , de EU ratten !
  Ze denken , de imbecielen , dat we nog wel 50 MILJOEN uitvreters kunnen gebruiken !

  Like

 5. Peter zegt:

  Bedankt voor de berichtgeving, ik merkte al jaren de gevolgen van inflatie op: nl. meer lege ruimte in verpakkingen, etc.

  Like

 6. jowitteroos zegt:

  De basisbehoeften in Nederland zijn veel te hoog kwa kosten en worden ieder jaar hoger ( vermoedelijk om de exorbitante uitgaven van instanties en overheden te bekostigen) . Het enige wat je kunt doen is bezuinigen op je eten en zefls dat is duur en slecht voor je gezondheid. Gezond voedsel is duur en blijft duur.
  Ben je afhankelijk van wat voor een vorm van uitkering dan ook, dan ben je een gevangenen van regelgeving en hun uitvoerders!

  Een ouder echtpaar die na markttijd naar een kartonnen doos lopen die de groenteboer achterlaat voor de vuil-ophalers en echt de goede en verrotte groenten sorteren en met een tasje half of vol gevuld weer naar huis toe keren. Dat beeld vergeet ik nooit en niet 1 keer maar iedere week!!! anno 2012!!

  Iedere keer hoor je de ontkenners van armoede prediken over de relativiteit van het begrip armoede. Mijn rug op!!
  Het leven in andere landen is anders geregeld en de kosten anders verdeeld.
  Wanneer een land de basisbehoefte van mensen ( wonen, eten, gezondheid etc. ) zo hoog maakt dat ook de werkenden moeten bezuinigen ( niet aan luze uitgaven maar aan die levensbehoeften) dan is er iets heel erg mis met de zogenaamde waarden en normen die menig politici iedere keer maar noemt.
  Voedselbanken rijzen de pan uit, er komen steeds meer dak-en thuislozen.

  En dan zie ik mijn allochtone buurman kindjes verwekken bij zijn vrouw en in een goede eengezindswoning wonen en nooit werken maar wel 8 keer per dag naar de moskee fietsen ( waar ie zwart in handeld, want de tuin ligt er af en toe vol mee).

  Dat wilde ik even kwijt.!

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  In de afgelopen deccennia is er niet één kabinet geweest dat tijdens een economische crisis op het idee kwam om -in afwachting van betere tijden- alle vaste lasten incl. de huren op zijn minst te BEVRIEZEN. Logisch gevolg: koopkracht en werkgelegenheid blijven behouden en de economie blijft draaien. Niet één volksvertegenwoordiger heeft in de afgelopen jaren het lef gehad toe te geven dat bezuinigen niets anders is dan de burger op steeds hogere kosten jagen.
  Bezuinigen is en blijft: minder geld uitgeven.
  Als een nieuw kabinet -als dat er ooit komt- doorgaat de burger op steeds hogere kosten te jagen zonder dat de lasten worden bevroren, moet iedereen er maar rekening mee houden dat grote maatschappelijke rotzooi het gevolg zal zijn.
  Simpel: als je 100 euro hebt kun je geen 300 euro uitgeven!!
  Huurdersinfo>> http://tinyurl.com/3vwpgck

  Like

 8. Hellen zegt:

  Wat je zegt Jowitteroos , net even naar de super geweest , liep een zwartetent , met kinderen , 2 achmedjes , 1 fatima van een jaar of 8 geheel in lappen , 1 in de kinderwagen en fucking weer zwanger , denk dat die wandelende broedmachine nog geen 30 is , die tent loopt wel met tassen vol eten (( itt. tot mijn Nederlandse buurvrouw , die het met 2 kids en een baan met 45 euri per week moet doen )). Dit land kan zoveel beter , als het tuig opgedonderd is hebben we een prima land , met de helft minder uitvreters , bankzitters , azieligerds en koffiehuishangers , bespaart ons min. 12/15 Miljard per jaar , zelfs de woningnood zou zijn opgelost . OOK DAAROM PVV !!!

  Like

 9. jowitteroos zegt:

  @ Hellen,

  Uiteraard PVV, nooit iets anders gekozen sinds Geert ( daarvoor Fortuyn)

  Like

 10. Ko Lumbus zegt:

  Hellen om 13:18

  Denk niet dat het tikken van de demografische tijdbom te stoppen is, ook niet als Geert Wilders zijn zin krijgt en de kinderbijslag beperkt wordt tot en met het tweede kind.

  Like

 11. benny zegt:

  “De armoede keert terug naar Europa”,voor de autochtonen toch,terwijl de import met een anti-westerse mentaliteit hier met dikke bmw’s en mercedessen rond rijd.
  rechts stemmen kan de rollen omdraaien en liefst zo vlug mogelijk!

  Like

 12. Peter zegt:

  Peter zegt:
  28 augustus 2012 om 12:35

  Bedankt voor de berichtgeving, ik merkte al jaren de gevolgen van inflatie op: nl. meer lege ruimte in verpakkingen, etc.

  VREEMD DAT HEB IK DUS NIET GEPOST
  HEER BRON WAT IS HIER GAANDE ?

  Like

 13. E.J. Bron zegt:

  @Peter (14:15)

  Dat is héél gemakkelijk uit te leggen. De reactie op 12:35 is toevallig gepost door iemand met dezelfde nickname, namelijk “Peter”.
  Hij heeft een heel ander IP-adres. Dus geen paniek!

  E.J.

  Like

 14. Peter zegt:

  Fijns ! dat is goed om te weten.

  Like

 15. Hellen zegt:

  @ Ko 13.32
  Natuurlijk kan de PVV niet alle ellende oplossen in een korte periode , daarom ga ik voor remigratie van de intoleranten , back to the dessert , back home .

  Like

 16. Tom Hendrix zegt:

  Inderdaad, de oorzaken zijn door politici ontkend! Wat heeft de crisis veroorzaakt, de BANKEN!
  Waarom stijgen de lasten steeds meer, inderdaad de IMMIGRATIE van HORDES ISLAMISTEN, en de COMMUNISTISCHE EUSSR. En zolang in nederland de massa nog zo STOM is, om op de KUNDUZ BENDE te stemmen, VERANDERT er geen ene malle moer!! @ jowitteroos 12.08. ik vind het vreselijk wat deze mensen moeten meemaken. In Griekenland is het al zover gekomen dat ouders afstand doen van hun kinderen, omdat ze ze geen eten kunnen geven. Inderdaad, het is een grote SCHANDE dat RUTTE ook nog eens SAMEN met de JAGER 10 tallen miljarden doorgeeft aan het corrupte BRUSSEL!

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  @Hellen 13.18. uur, inderdaad in mijn woonplaats lopen de zwarte “tenten “, ook hele dagen doelloos rond, en ook bij ons gaan de Mo aanhangers 4 keer per dag naar de MOSKEET, en er werkt er niet 1 van.

  Like

 18. Anneke zegt:

  @Tom en Hellen : En wij, goed opgeleiden, worden al decennialang BEWUST door de maatschappij ‘buiten’ de arbeidsmarkt gehouden. Althans dit trachtte men weldegelijk !!! Was een goed gemutste jonge vrouw, de eerste jaren gingen vlot op de arbeidsmarkt, maar toen ‘k tegen de dertig liep merkte ‘k al dat men ‘je’ zo vlot niet meer in dienst nam…!!!! De doorgroei/doorgang stagneerde binnen tien jaar arbeidsmarkt ervaring. Moest maar op m’n stekkie blijven zitten, of terug naar huis en me als huisvrouw ontpoppen!!!! “Snapte er destijds niets van, verloor ’t vaste contract, een schande in de ogen van (wijlen) m’n ouders. Kon het niet helpen, maar zij begrepen er eveneens niets van” Nu ruim twintig jaar verder snap ‘k waarom de emancipatie moest mislukken. Men mocht als vrouw niet al te ontwikkeld raken en het aanrechtblad moest weer terug in het leven komen van vele vrouwelijke leeftijdgenoten. “Okay; er zijn er genoeg die méér arbeidsontpopping mochten meemaken”

  Like

 19. Anneke zegt:

  Betreft het onderwerp – De armoede keert terug naar Europa – ; zèlfs in West-Europa in ons eigen SCHIJN RIJKE land Nederland, is dit syndroom niet helemaal weggeweest. Alleen….velen mocht succes (SCHIJN) hebben en zagen hun naasten niet meer te staan. En al helemaal niet meer als zij het met minder moesten doen, als zij niet op vakantie konden gaan; zonder leninkje af te sluiten. Of wegen een chronische ziekte, die er HEEL veel zijn, in de WAO/WIA belandden; familie is ineens niet thuis, heeft ‘géén oren en – ogen’. “Nou daar sta je dan in je ganse uppie…” Wat te denken van de velen één-ouder gezinnen, hebben ’t nooit breed gehad!!!! De vele verslaafden, dit probleem is eveneens al decennia een keihard FEIT. De drugs werden in de decennia die nu achter ons liggen in feite gepromoot….door indirect onze leidinggevenden !!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s