President Obama kan Iran stoppen

(Door: Alan M. Dershowitz)

Het is nu duidelijk geworden dat noch de diplomatie noch sancties de Iraanse opmars naar nucleaire wapens zal stoppen. Iran is vandaag diplomatiek sterker dan het in jaren is geweest, zoals blijkt uit de bijeenkomst van de niet-gebonden landen in Teheran. Iran is niet geïsoleerd of alleen, in een wereld waarin niet-gebonden landen een meerderheid vormen in de Verenigde Naties. Terwijl de sancties de Iraanse economie pijn doen en het leven moeilijker maken voor de gemiddelde Iraniër, hebben deze geen enkele impact op het Iraanse nucleaire programma, dit op basis van objectieve rapporten van inlichtingendiensten. Integendeel. Alles is in een hogere versnelling geraakt en beweegt zich nog sneller in de richting van het uiteindelijke doel van een nucleair wapen dat een verandering in de spelregels zal brengen.

Een Iraans kernwapen zal elke droom van non-proliferatie beëindigen. Het beschermt Iran’s surrogaat terroristen, zoals Hezbollah, onder een formidabele nucleaire paraplu. En het zal een eventuele nucleaire oorlog meer waarschijnlijk maken. Dat is de reden waarom president Obama terecht de containment-optie van tafel nam en vierkant de preventieve militaire optie erop zette. Hoewel ik president Obama’s beleid ten aanzien van de Iraanse nucleaire dreiging steun, denk ik dat hij een verdere stap moet zetten als de combinatie van diplomatie en sancties ooit moet gaan werken. Die stap is om Iran duidelijk te maken – ondubbelzinnig en zonder enige ruimte voor misverstand – dat de regering-Obama nooit zal toestaan ​​dat Iran kernwapens zal ontwikkelen.

President Obama heeft dit punt al naar voren gebracht, maar niet op een manier die de Iraniërs begrijpen en geloven. Woorden doen er toe en president Obama moet nu gebruik maken van taal waarmee hij in de ogen van de Iraniërs vastlegt dat hij zijn belofte zal nakomen en, indien nodig, militair geweld zal gebruiken om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt.  Alleen als de Iraniërs echt geloven dat hen nooit zal worden toegestaan ​​om nucleaire wapens te ontwikkelen, zal de combinatie van diplomatie en sancties z’n werk doen. De boodschap moet deze zijn: Kijk, sancties komen hard aan. Diplomatieke isolatie van de grote wereldmachten is kostbaar. Dus waarom deze pijn en kosten op je nemen als je weet dat je zal nooit in staat zal zijn om je doel te bereiken?

Niet alleen moeten de Iraniërs geloven dat de Verenigde Staten, als laatste redmiddel, de overweldigende luchtmacht zal gebruiken om de kernwapens van Iran te vernietigen, maar de Israëlische leiders moeten ook geloven dat de Iraniërs dat geloven. Alleen dan zal Israël nalaten preventieve zelfverdedigingacties op eigen houtje te ondernemen.  Als men de Iraniërs en de Israëli’s zover kon krijgen om te geloven dat president Obama’s verzekeringen dat, zoals hij het zei, “ik bluf niet”, dan zou er een reële mogelijkheid zijn dat Iran zijn nucleaire wapenprogramma zou verlaten. Maar zelfs als de moellahs dwaas genoeg waren om de Verenigde Staten uit te dagen en het wapenprogramma zouden voortzetten, zou dit het vertrouwen van de Israëli’s verhogen in die mate dat Obama zijn woord zou houden en Iran zou stoppen voordat het zijn dodelijke doel bereikt.

Op dit moment, ondanks de beste inspanningen van president Obama, hebben noch de Iraniërs noch de Israëli’s er voldoende vertrouwen in dat hij zijn dreigement zou willen uitvoeren. Ze weten dat er mensen zijn binnen de regering en bij president Obama’s aanhangers die hem zullen ontmoedigen een ondubbelzinnige verklaring af te leggen of een dreigement uit te voeren, omdat ze geloven dat sancties en diplomatie alleen zullen werken, zonder de noodzaak van “wapengekletter.” Er zijn ook mensen die aan een beleid van containment de voorkeur geven boven de dreiging van militaire actie. De Iraniërs zijn zich bewust van deze stromingen en rekenen erop dat ze zich kunnen handhaven. Zo komt het neer op een keuze tussen het toestaan ​​van Iran om kernwapens te ontwikkelen en ze te stoppen door militaire actie. President Obama moet duidelijk maken dat hij deze opvatting heeft verworpen en dat hij voor de militaire optie zal kiezen als dat de enige andere optie is die overblijft, anders dan een nucleair Iran.

Dit is geen debat tussen peaceniks en oorlogshitsers. Elke Israëli en Amerikaan die ik ken wil vrede. Iedereen zou graag zien dat Iran stopt met het ontwikkelen van kernwapens, zonder dat een raket wordt afgevuurd of er een bom valt. Het verschil van mening gaat over tactiek en strategie. President Obama is van mening dat de beste manier om de militaire optie te voorkomen, is om Iran te laten begrijpen dat hij het in feite als laatste alternatief zal gebruiken tegen de Iraanse ontwikkeling van de bom. Die, aan de andere kant van dit debat, zijn van mening dat het maken van zo’n ondubbelzinnige bedreiging wapengekletter zou zijn en dat een dergelijk gekletter eigenlijk de kans op een vreedzame oplossing van deze moeilijke kwesties vermindert.

President Obama heeft gelijk en diegenen die zich verzetten tegen zijn gekletter van enige sabels zijn verkeerd. Dus, laat president Obama de moellahs in de ogen kijken en hen ervan overtuigen dat ze gewoon niet de mogelijkheid hebben tot de ontwikkeling van nucleaire wapens. De enige twee opties die ze hebben zijn te stoppen of gestopt worden. Alleen als ze hiervan overtuigd zijn, is er een realistische kans dat zij zullen stoppen.

Bron:

http://www.gatestoneinstitute.org/3314/obama-iran

Auteur: Alan M. Dershowitz.

Vertaling: Vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Obama, VS. Bookmark de permalink .

18 reacties op President Obama kan Iran stoppen

 1. marijke zegt:

  Ach alles is al voorgekookt.Ik moet er om lachen als ik al die verhaaltjes hoor.Paar maanden terug vloog ik terug met 3oo amerikaanse GI die uit het midden oosten kwamen .We worden allemaal goed bedondert en dat weet ik wel heel zeker.

  Like

 2. vederso zegt:

  @ Marijke. Ik vrees dat uw verhaal veel waarheid bevat. Ik moet even op zoek naar de link, zo terug.

  Like

 3. Lucky9 zegt:

  “President Obama heeft gelijk en diegenen die zich verzetten tegen zijn gekletter van enige sabels zijn verkeerd. Dus, laat president Obama de moellahs in de ogen kijken en hen ervan overtuigen dat ze gewoon niet de mogelijkheid hebben tot de ontwikkeling van nucleaire wapens.”
  Mijn god ik hallucineer!

  Ohbama heeft gelijk?
  Diegenen die zich verzetten zijn verkeerd?
  In de ogen kijken? (Dit wordt haast krankzinnig!)
  Hen overtuigen?
  Dat ze NIET de mogelijkheid hebben?
  Excusez moi, ik kan het niet laten

  Like

 4. marijke zegt:

  Verderso je weet mijn Nederlanse taal is vreselijk en ik zit op een nederlands blok dus wil het niet in het engels doen.Maar geloof me ik weet waar ik over praat.Ik ben bevoorrecht dat ik kan vliegen met amrikaanse leger vliegtuigen en nog gratis ook.Verders zla ik er niet op in gaan.Maar we horen de waar heid nooit.Daar om ben ik soms ook vreselijk kwaad.Obama had belooft hij zou alle troepen terug trekken.Nou een bepaalt persoon vertelde mij dat ze nog zeker tien jaar in Afganistan moesten blijven.En maanden later kwam het toch nog uit.En zo kan ik nog wel even door gaan .Daar om schreef ik ook alles is al voor gekookt.Triest dat we zo bedondert worden.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @ Marijke 21.28. uur, we worden gewoon belazerd waar we bij staan. Ik geloof de president van de USA absoluut niet meer. Het is een grote samenzwering tegen de gehele MENSHEID. Er is besloten dat we tot slaven zullen worden gemaakt, en dat er een wereldregering moet komen.
  Hieraan werkt de EUSSR, de BILDERBERGGROEP en de NWO aan mee! @ LINSKY heeft gelijk!

  Like

 6. vederso zegt:

  @ Marijke. Als Obama president blijft, gaan alle troepen uit Afghanistan. Als Romney wint zijn ze er nog zeker 10 jaar, en is is niks opgelost. Of je nu door de kat of de hond wordt gebeten maakt niet uit. Ik zeg; wegwezen uit Afghanistan en geen Obama herverkozen, maar ja, ik mag zelfs niet stemmen in november.

  Like

 7. Dershowitz maakt Obama in dit stuk duidelijk dat Obama geloofwaardig voor het Iraanse regime én voor de Israëlische regering moet uitspreken dat de Amerikaanse regering de ontwikkeling van een atoombom door Iran desnoods met militaire middelen zal stoppen.
  Als hij dat doet is de kans groter dat Iran werkelijk stopt.
  Als hij het niet doet, dwingt hij Israël op eigen houtje te handelen.
  Er gaan stemmen op in Israël, om als Obama zich niet geloofwaardig uitspreekt, nog voor de presidentsverkiezingen toe te slaan in de hoop dat daarmee een herverkiezing van Obama zal worden voorkomen.
  Dershowitz spreekt het niet uit, want dan zou natuurlijk onmiddellijk “chantage door Israël” worden geroepen, maar hij bedoelt volgens mij “onderhuids” wel daarop te wijzen.
  Hij roept eigenlijk: “Spreek je uit vóór de verkiezingen, Obama! Anders zal Israël het noodzakelijke en onvermijdelijke, een aanval op de nucleaire installaties van Iran, misschien verbinden met het opportune, namelijk voorkomen dat een Obama die zich op de vlakte houdt over Iran herkozen wordt en dan zijn handen vrij zal hebben om helemaal in niks-doen te verzinken en de Israëli’s het te laten opknappen op een moment dat een aanval alweer moeilijker is geworden.”
  Het is een ingewikkeld psychologisch spel, maar zo zit het volgens mij.
  Nu is de vraag: hoe dicht schat de legerleiding van Israël tegen de deadline aan te zitten waarop een aanval nog met succes kan worden gedaan?
  Dus hoe dicht zitten noodzaak (de atoombom van Iran voorkomen) en de opportuniteit (herverkiezing van Obama voorkomen) bij elkaar.
  De vooronderstelling bij dit alles is wel dat het ongunstig in de Amerikaanse opinie zal uitpakken dat Obama Israël gedwongen heeft het in zijn eentje op te knappen.

  Like

 8. louis-portugal zegt:

  Martien ik geloof helaas dat je gelijk hebt.
  Maar wat mij op een minder poltiek vlak immens ergert is de slechte behandeling die die vuile molslims aan dieren en kinderen geven.
  Ik hoop werkelijk dat er meer verhalen naar buiten komen, en ook van nederlandse millitairen, over dat wanstaltige gedrag.

  Like

 9. Petrossa zegt:

  Obama heeft helemaal geen problemen met een nucleair Iran. In zijn opinie heeft hij meer aan Iran dan aan Israel. Alleen kan hij dat niet hardop zeggen vanwege kiezers.
  Maar als je zijn geopolitieke maneuvres bekijkt sinds de Egypte speech en thans tijdens de val van NoordAfrika voor het Salafisme dan kun je niet anders dan concluderen dat het hem prima uitkomt.

  Zodra Iran de bom heeft dan is Israel’s rol uitgespeelt in het MiddenOosten. Dat komt hem ook prima uit want dan kan hij via Iran Israel onder druk zetten.

  En die bom tegenhouden is nu wel onmogelijk. Uitstellen hoogstens.

  Like

 10. Marc Bouwman zegt:

  Dershowitz spreekt in het geheel niet over de pro-Saoudische (dus Soenitisch-Wahabitische) adviseurs binnen de Obama-administratie, met name in de omgeving van Hillary Clinton. Deze adviseurs staan tegenover Iran, en in dit opzicht naast Israël. Het is verrassend dat Dershowitz dit gegeven niet binnen zijn overwegen betrekt. Want een eventuele oorlog zal er buitengewoon complex uitzien.

  Vandaag hebben we mogen meemaken dat een andere oorlogshitser, Morsi, in Iran zich uitspreekt tegen het Syrische regime, dat door Iran gesteund wordt. Wie gaat nu wiens zijde kiezen tegen wie?

  Over Khamenei, de Iraanse opperste leider, hoeven we ons helemaal geen illusies te maken. Die man is gewoon op oorlog uit. Hij zal geen zier geven om zijn eigen volk als dit slachtoffer wordt van bombardementen van wie dan ook. Die vent is knetter, evenals zijn vazal Ach-z’n-ding-is-gejat. De oorlog tegen Irak in de jaren 1980, en waar Khamenei zijn rol al heeft gespeeld, is een duidelijk bewijs voor de verachting van deze man voor zijn volk: tienduizenden kinderen zijn toen geofferd om Iraakse veldmijnen tot ontploffing te brengen zodat het Iraanse leger kon oprukken. Waarom neemt Dershowitz deze ongure elementen niet op in zijn overwegingen?

  Zo ook is Morsi duidelijk in zijn doelstelling Israel te vernietigen en de wereldheerschappij aan moslims te brengen. Morsi lijkt net zo gek als Khamenei. Hoevelen zal hij offeren?

  Last but not least zou ik toch stil willen staan bij de rol van Saoedie-Arabië. Deze Wahabieten plegen al de nodige soenitische propaganda op Westerse media, regeringen en scholen, gefinancierd met hun olie-dollars.
  Maar zij houden zich op de achtergrond als het om een mogelijk conflict tussen Iran en VS / Israël gaat. Of sturen zij, via hun adviseurs bij Hillary, aan op een mogelijke confrontatie, waarbij zij als derde partij beschouwend toekijken, en de VS voor hen de kastanjes uit het vuur halen? Of mogelijk zelfs een uitbreiding tot een wereldoorlog waarbij Europa een duidelijk offer wordt? Want vergemakkelijkt ook dit niet juist een verdergaande islamisering van ons continent, wanneer Khamenei rucksichtlos zijn wapens ook op Europa los zal laten?

  Mogelijk blijft er een lachtende derde over. Die zetelt in Riyaad.

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  Indien nodig hoop ik dat ISRAEL keihard toeslaat, en dat er geen steen op de andere blijft staan!
  En OBAMA is een VERRADER een RENEGAAT en verknipt persoon, deze president met liters bloed aan zijn handen, is gewoon een oorlogsmisdadiger, samen met Cameron en Sarkozy.
  De 10000 den dode Libiërs -gedood bij bombardementen- zullen deze vent aan z’n reet roesten.
  Hij is een kwaadaardige MUZELMAN!

  Like

 12. Martien Pennings zegt:

  In aanvulling op mijn commentaar van 30 augustus om 00:05 uur:

  De mogelijkheid dat de logica van de noodzaak voor Israël om toe te slaan tegen Iran kan samen komen met de opportuniteit om dat te doen vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen,blijkt ook weer naar in een schijnbaar nogal verhit gesprek tussen Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur in Israël.

  Netanyahu schijnt gezegd te hebben: “Time is running out.”

  Verder in het bericht in “Israël Today Magazine”:

  “Israeli cabinet ministers who spoke to Yediot’s Internet portal, Ynet, said they believe Obama will make Netanyahu pay if the former is reelected as America’s president in November.

  At present, Obama cannot risk being seen as creating a rift between America and Israel, lest he lose the votes of most Jews and many Christians. BUT AFTER THE ELECTION, OBAMA WILL HAVE NO SUCH CONSTRAINTS.

  “The US elections are in two months, and there is no doubt that President Barack Obama, if he is reelected, will make Netanyahu pay for his behavior. It will not pass quietly,” one minister told Ynet.

  Already there are indications that Obama is taking a more hostile position toward Israel.” [mijn hoofdletters]

  Like

 13. Tom Hendrix zegt:

  Obama, is een wolf in schaapsklederen! Hij is een renegaat en een MUZELMAN! Ik hoop dat hij in November gigantisch verliest van Romney. Slechter als Obama kan hij toch ook niet zijn, hoewel…

  Like

 14. Petrossa zegt:

  IK vindt de samenloop van omstandigheden mbt de ‘arabische terugval’ en Obama’s geopolitiek van Israel verzwakken, zijn merkwaardige lankmoedigheid mbt een nucleair Iran inbderdaad wel opvallend.

  Bewijzen kan je nooit, maar het woord dubbele agenda komt toch wel bij me op als ik hem zo op het wereldtoneel zie opereren. Het laat in ieder geval geen enkele twijfle ebstana aan wiens kant hij peroonlijk staat in het MO. Jammer dat Romney zo’n droplul is, maar wie weet wordt hij desondanks toch gekozen. Anders dan is Israel toch wel verleden tijd als natie van betekenis. Die zullen dan continue bezig zijn met het verdeding van zichzelf. Misschien dat ze daarom toenadering tot China zoeken.

  Like

 15. Jan zegt:

  De Iran-deal die geen deal was maar nep, gelogen van A tot Z: Ben Rhodes Reveals How Obama Duped America Into The Dangerous Iran Deal
  http://thefederalist.com/2016/05/09/ben-rhodes-reveals-how-obama-duped-america-into-the-dangerous-iran-deal/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s