Wat er allemaal blijft liggen en desondanks…

De wereld is heel groot en de wereld van het nieuws is nog groter. Als een mens probeert bij te houden wat er aan nieuws, opinie en kookrecepten overal verschijnt, dan heeft hij of zij daar meer dan een dagtaak aan. Het is gewoon niet te doen en gelukkig maar ben ik geneigd om te zeggen.

Door de massa aan nieuws is het moeilijk door de bomen het bos te blijven zien, laat staan er een afgewogen oordeel over te kunnen vormen. En dan heb ik het nog niet over het controleren van de feiten. Daarom hebben grote kranten ook verschillende redacties die zich richten op verschillende onderwerpen, men kan het ook thema’s noemen. Voorbeelden zijn: politiek, cultuur, opinie, sport, verkeer, milieu en dan zijn er altijd nog berichten of artikelen die nergens zijn onder te brengen en die noemt men dan “divers nieuws”.

Het lijkt allemaal voor de hand liggend en algemeen bekend, maar dat is het niet altijd. Stel, er liggen 115 artikelen op de plank, waardevol in z’n opinies en soms ook net niet. En elke dag komen er nieuwe artikelen bij, zoals vanmorgen een artikel op Snaphanen over de cultureel geografe Kirsten Simonsen die met haar wetenschappelijke achtergrond en aanpak Wilders en de Deense Volkspartij weet te koppelen aan Breivik. En als klap op de vuurpijl wordt dit door Reuters als serieuze wetenschap in het Engels over de wereld verspreid. Dat is allemaal niet nieuw en die vormen van manipulatie zijn bekend. Er stond echter één regel in dat artikel op Snaphanen die Reuters over de wereld had moeten sturen; volgens de laatste peilingen hebben in Noorwegen de Vooruitgangspartij en de Rechtspartij de meerderheid onder de Noorse bevolking. En ik maar denken dat de Noren en de Zweden allemaal knettergek waren geworden. Dus niet en is er nog hoop.

Een nieuwsblog, inclusief de reaguurders, die ook waardevol nieuws en opinie binnenbrengen en die bestaat uit amateurs en vrijwilligers, moet wel fouten maken. Het zal niet voorkomen kunnen worden, maar de vraag is of dat erg is. Er staat namelijk tegenover dat de webbeheerder de volledige vrijheid heeft om zijn nieuwssite zo in te richten en vorm te geven zoals hij of zij dat zelf wil. Zonder aandeelhouders, een raad van commissarissen, een redactiestatuut of een mand vol taalpuristen, dat zijn de voordelen van het internet. Er staat ook tegenover dat er inhoudelijk een zeer grote mate van vrijheid is. Die is er misschien niet absoluut, maar toch wel bijna, men moet namelijk het fenomeen troll niet uit het oog verliezen.

Ongelooflijk wat er in een jaar is gebeurd en wat er aan artikelen voorbij is gekomen. Gelukkig is EJBron een succes, allereerst natuurlijk dankzij EJ zelf. Op naar het volgende jaar.

Gefeliciteerd, ook met en voor je niet aflatende kwaliteit en inzet.

Door:

Vederso

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Wat er allemaal blijft liggen en desondanks…

 1. Marcel zegt:

  Goed gezegd, Vederso.

  Door de veelheid van het nieuws moet de nieuwsconsument van vandaag haast met een lampje zoeken naar berichten die waarheidsgetrouw, integer, en objectief zijn. Gelukkig is er dit blog …

  Like

 2. Helemaal mee eens! Helder en duidelijk, iets anders kan ik het niet noemen.

  Like

 3. Ko Lumbus zegt:

  Mooi stukje, Vederso! En E.J. Bron, complimenten voor de inspanningen en don’t forget: een koel hoofd doet wonderen. 😉

  Like

 4. lucky9 zegt:

  Vooral veel lof voor de inhoud van het stuk zelf zou ik zeggen!
  A bon entendeur, saluut!

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Helemaal mee eens Vederso en ook nog een zeer aangename site door de inzet van Bert en anderen.
  Laten we proberen het nog even zo te houden.

  Like

 6. Stradi zegt:

  En vergeet de galgenhumor niet Vederso, het wapen van de kleine man, de machtelozen, men moet vlug zijn want daar gaat vlug het slot op.
  http://www.youtube.com/watch_popup?v=g2bTfpaOkCI

  Like

 7. J.A. Kapteyn zegt:

  Helemaal eens met het artikel. Bovendien hulde, hulde en nog eens hulde voor al het werk dat E.J. Bron verstouwt. Plus complimenten aan Wachteres en Vederso die regelmatig vertalingen van Engelse artikelen op deze site voor hun rekening nemen. Het is een verademing om via jullie berichtgeving een kijk te krijgen op wat zich werkelijk in de wereld afspeelt. Veel moed en sterkte toegewenst om te kunnen doorgaan met jullie onmisbare werk.

  Like

 8. nicolazien zegt:

  Helemaal mee eens! Hartelijk bedankt allemaal, en succes verder, en houd vooral vol! ik ben echt heel blij met alle informatie op deze site!

  Like

 9. Hellen zegt:

  Het blog van E.J. is onmisbaar , elke dag opnieuw de beste info uit alle delen van de wereld , heel hard nodig vanwege de leugens die de MSM dagelijks neerplembt en het totale negeren van belangrijk nieuws , veelal de bittere waarheid . Ik zal hier zolang als het nodig is mijn info halen , voor iedereen die daaraan meewerkt zoals de vertalers van buitenlands nieuws heb ik het grootste respect en voor onze huisbaas E.J. dank u voor dit geweldige blog , uw inzet en vele werk !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s