Het is niet te doen (2)

(Door: Roelf-Jan Wentholt)

 Het eerste deel van “Het is niet te doen” vindt u hier.

Ik probeer me nu in te beelden dat de makers niets dan goeds voor ogen stond.  Dit naar aanleiding van dit comment van Martien: https://ejbron.wordpress.com/2012/09/01/het-is-niet-te-doen-video/#comment-32971

Hoe gaat het maken van een tv programma in zijn werk?

Als het idee eenmaal geboren is een Nederlandse moslima te laten reizen naar de door moslims diep gehate Ahmadiya, moet dit allemaal georganiseerd worden. Dat doet de lokale correspondent. Aan hem de taak een Ahmadiya gezin te regelen.

Deze man wordt in Indonesië natuurlijk goed in de gaten gehouden.

De correspondent heeft het Ahmadiya gezin benaderd en dit gezin zag, om mij onduidelijke redenen, geen kans hem af te poeieren. Deden zij vrijwillig mee? Uit overtuiging? Kregen zij geld? Allemaal belangrijke vragen.

De Indonesische overheid krijgt hier lucht van en draagt de geheime dienst op voor een ordelijk verloop zorg te dragen. Wie weet heeft deze geheime dienst wel beloofd aan het Ahmadiya gezin dat er geen heisa van zou komen als ze maar normaal mee deden en niet te veel klaagden over ‘gewone’ moslims. Ik speculeer, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk.

Binnen die Indonesische overheid krioelt het natuurlijk van de spionnen. Via zo’n spion kregen de ‘gewone’ moslims te horen dat een vrouwelijke moslim uit Nederland zou deelnemen aan het gebed in een Ahmadiya moskee. De lokale imams krijgen de opdracht op vrijdag een ‘preek’ te verzorgen die zal leiden tot geweld. Dit is pure speculatie. Maar het lijkt me niet onaannemelijk.

De Indonesische geheime dienst voert (in beeld) Marjolein af. Maar ze zijn niet in staat tot, of niet geïnteresseerd in, het beschermen van de dorpelingen. Dat vond ik meteen opmerkelijk. Mogelijk wilden zij de dorpelingen niet beschermen, omdat dan vervolgens de hele regio in vuur en vlam zou staan.

Het resultaat: Meerdere gewonde Ahmadiya, een is er misschien al bezweken aan zijn verwondingen, meerdere huizen vernield. Veel van die mensen bezitten niks anders dan een huisje, dus onderschat niet hoe erg dat is.

Zijn de programmamakers schuldig aan het geweld? Nee, de geweldplegers zijn schuldig. Wat ik de programmamakers verwijt is naïviteit en zorgeloosheid en een gebrek aan ernst. Als zij te goeder trouw een programma over het geweld tegen de Ahmadiya wilden maken dan hadden zij dat anders in het vat moeten gieten. Zij kregen meerdere kansen tijdens het programma om te laten zien dat de islam volstrekt onverdraagzaam staat tegenover alles dat niet-islamitisch is. Zij hadden de kans heel duidelijk te laten zien dat de islam de ergste vijand is van ‘de multiculturele samenleving’.

Zo hadden de programmamakers van de vraag van de moeder van Marjolein aan haar dochter of zij ook zou meewerken aan het vermoorden van christenen beslist meer werk moeten maken. Ik bedoel, hoe spectaculair wil je het hebben, een moeder vraagt haar kind of zij mee zal werken aan het vermoorden van haar eigen moeder. Maar de programmamakers laten het bij een flard ergens aan het slot van een scene.

Zij hadden Marjolein kunnen confronteren met de centrale leerstelling van de islam: de verovering van de wereld. Zij hadden daartoe slechts de volgende soera’s hoeven aanhalen:

5:33
De vergelding dergenen die oorlog tegen Allah en Zijn boodschappers voeren en er naar streven wanorde in het land te scheppen, is slechts dat zij gedood of gekruisigd worden, of dat hun handen en hun voeten de ene rechts en de andere links, worden afgesneden, of dat zij het land worden uitgezet. Dat zal voor hen een schande in deze wereld zijn en in het Hiernamaals zullen zij een grote straf ontvangen.

2:191-193
En doodt hen, waar je hen ook ontmoet en drijft hen uit, vanwaar zij u hebben uitgedreven; want vervolging is erger dan doden. En bevecht hen niet nabij de heilige Moskee, voordat zij je daarin bevechten. Maar indien zij je bevechten, bevecht hen dan – zo is de vergelding voor de ongelovigen.
Maar als zij ophouden, dan is God zeker Vergevensgezind, Genadevol.
En bestrijdt hen, totdat er geen vervolging meer is en de godsdienst alleen voor God wordt. Maar indien zij (met strijden) ophouden, dan is er geen vijandelijkheid meer toegestaan, behalve tegen de onrechtvaardigen.

Met nog een kleine historische toelichting voor deze laatste soera:
De historische context van deze soera is zeker niet het voeren van een verdedigingsoorlog, omdat Mohammed en zijn moslims net waren verhuisd naar Medina en zij werden toen niet aangevallen door de Mekkanen. Deze soera zet feitelijk aan tot agressieve oorlogsvoering, want roept op tot het verdrijven van de Mekkanen uit Mekka (zoals later dan ook geschiedde). Het gebruik van het woord “vervolging” is hier verhullend. Het woord dat hier gebruikt wordt stamt van het Arabische woord ‘fitna’ dat ‘ongeloof’ of ‘onrust’ betekent (in soera 5.33 heet die onrust ‘corruptie’). Bedoeld wordt de onrust of corruptie die het gevolg is van  ongeloof. Kortom, hier staat dat agressief geweld is toegestaan, totdat iedereen Allah heeft aanvaard, totdat de ongelovigen hun verzet opgeven.

Martien stelt nu dat de programmamakers het uiterste gedaan hebben dat in Hilversum mogelijk is. Dat zou inderdaad heel goed waar kunnen zijn. Want in Hilversum mag nooit iets slechts over de islam worden gezegd. Die censuur is algemeen, overal aanwezig en zeer krachtig.  Ieder zijn rol moet ik hier over zeggen. Het is niet mijn rol begrip te vragen voor onderdrukte programmamakers. Ik kijk gewoon tv en zeg wat ik er van vind.

Wat ik de programmamakers zeer kwalijk neem is de mate waarin zij ruimte geven aan het eeuwig durend moslimlied dat de islam in wezen ‘vrede’ betekent en dat de geweldplegers de islam niet goed begrepen hebben. Als er dan iets gunstigs uit deze zaak voort kan komen dan is het dat heel Hilversum de instructies hieronder uit zijn hoofd leert en voortaan toepast als er weer een moslim spreekt van ‘vrede’. Ik geeft mijn instructie in de vorm van een denkbeeldig interview tussen moslim (M) en reporter (R).

M: De moslims die dit geweld plegen zijn een uitzondering, zij misbruiken de islam. Want de islam is tegen geweld en voor vrede.

R: Dus je zegt dat de agressieve moslims de islam niet goed begrijpen?

M: Inderdaad, zij begrijpen de koran en de soenna verkeerd.

R: Net als de mensen die zo bang zijn voor de islam, de islam verkeerd begrijpen? Die mensen die altijd waarschuwen voor het geweld dat uit de islam zou voortkomen?

M: Precies, die mensen begrijpen de islam ook verkeerd. Islam is vrede.

R: Je bedoelt de islamofoben?

M: Ja, de islamofoben!

R: De islamofoben begrijpen de islam dus verkeerd. Zij begrijpen de islam op precies dezelfde wijze verkeerd als de gewelddadige moslims. Klopt dat?

M: Ja, precies!

R: Zijn de gewelddadige moslims dan islamofoben?

M: Ehm, nee, Islam is vrede en dat begrijpen ze allebei niet goed.

R: Maar als islam vrede is, hoe komt het dan dat zoveel moslims geweld gebruiken? Dat zoveel moslims op precies dezelfde manier de islam verkeerd begrijpen? Op precies dezelfde manier als de islamofoben?

M: Dat komt door de islamofobie, die mensen in de hoek drukt zodat ze rare dingen gaan doen. Want islam is vrede. Bovendien is het maar een hele kleine minderheid van islamieten die de islam gewelddadig opvat.

R: Maar als islamofoben en de kleine groep misleide moslims op precies dezelfde manier de islam verkeerd begrijpen dan moet het toch voor de islamitische geestelijken heel makkelijk zijn aan deze partijen uit te leggen wat zij nu precies verkeerd begrijpen?

M: Dat gebeurt wel. Als er een aanslag is, spreken moslimleiders van over de hele wereld hun afkeuring uit.

R: Ja, in algemene termen, net als jij zeggen ze dan: ‘Islam is vrede”. Maar zij leggen nooit uit welke soera’s of welke deel van de soenna de gewelddadige islamieten nu verkeerd begrepen hebben. Nooit. Of ken jij daar een voorbeeld van?

M: Dat weet ik niet nu meteen uit mijn hoofd.

R: Geloof me. Als die uitleg ooit gegeven was door een leidende islamiet dan zou jij dat weten. En ik ook. De geweldplegers beroepen zich (o.a.) op soera 5.33 en 2.191-193. Halen zij die soera’s verkeerd aan? Staat het zo niet in de koran?

M: Ik vind niet dat je geweld mag gebruiken om je geloof te verspreiden.

R: Moeten die soera’s dan uit de koran verwijderd worden?

M: Je mag de koran niet veranderen.

R: Maar je bent het niet eens met de oproepen tot geweld?

M: Nee.

R: Dan ben je geen moslim. Je bent een afvallige. Je gelooft niet in wat de koran zegt. Wat nu? Je hoofd moet er af. Mogen we daar bij zijn om het te filmen?

Door:

Roelf-Jan Wentholt (voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

32 reacties op Het is niet te doen (2)

 1. Predictor zegt:

  Wat is er toch met de mensheid aan de hand; zijn waarnemingen en ervaringen niet genoeg om een eigen overtuiging te vormen? Moet er constant worden aangetoond dat een snel groeiende bevolkingsgroep levensgevaarlijk is omdat zij nooit de evolutie hebben meegemaakt?
  Hoeveel zgn. ‘geciviliseerden’ zijn er die bewust hun ogen hiervoor sluiten of is het gewoon een kwestie van geestelijke aftakeling (devolueren)?

  Like

 2. willemientje zegt:

  Droevig, de indoctrinatie van jonge mensen, als meisjes ” in love” zijn , zijn ze makkelijk te beinvloeden, ik zie dat aan de vriendin van mijn dochter, een leuke blonde meid, nu getrouwd met een Somalier , 5 kinderen, hoofddoek, geen varkensvlees, tot ergernis van haar ouders, op en neer verhuizen van engeland, naar Nederland, en dan steeds binnen de kortste keren hier weer een huis, onbegrijpeljk, mijn dochters vriend is ook zwart, een van oorsprong katholieke, antiliaan, hardstudeerder, en goeie werker, die dan wel weer gediscrimineerd word, omdat hij het uiterlijk heeft van een gorilla, altijd word aangehouden, altijd gefoulleerd, etc, en dat vind ik ook niet goed, waar ligt de gulden middenweg?

  Like

 3. jowitteroos zegt:

  De ouders en Journalist hebben hier een verantwoordelijkheid!

  Like

 4. Martien Pennings zegt:

  We zijn het gelukkig weer eens, Roelf.
  Je weet dat ik héél verdrietig kan worden als ik ook maar de geringste onenigheid heb met jou.

  Like

 5. vanhetgoor zegt:

  Dit is een overduidelijke manier geweest om de domheid van moslims ten toon te stellen. Samen met de agressie die uit de islam voortkomt. Dit meisje is erg dom. Ik heb al een idee waarom zij voor de islam gekozen heeft, nu valt haar gebrek aan intelligentie en het ontbreken mededogen niet op. Een ding heeft ze al goed geleerd, de schuld bij de ander neerleggen. Het afschuiven van verantwoordelijkheid laat zich zien in de manier waarop zij oorzaak van de vijandelijkheden neerlegt bij die zogenaamde islamofoben. Volgens haar is niet de domme meute fout, het zijn de Ahmeddiya die fout zijn, tenslotte is hun islamitische geloof kolder.

  Het is heel goed mogelijk dat dit programma met opzet zo in elkaar is gezet, om die Marjolein uit Kampen te dwingen na te denken en haar eigen situatie te overzien. Maar ik denk niet dat zij er in geslaagd zijn. Ik denk eerder het tegenovergestelde!

  Like

 6. JooJootje zegt:

  Er is geen gulden midden weg willemientje je kan de problemen het beste vermijden door je eigen niet te gaan mengen in andere culturen blijf in je eigen land en onder je eigen volk dat is echt het beste multicul is een ramp voor beide kanten.

  Like

 7. Ko Lumbus zegt:

  @Martien Pennings zegt: 2 september 2012 om 14:44
  ‘Je weet dat ik héél verdrietig kan worden als ik ook maar de geringste onenigheid heb met jou.’

  Zei m’n moeder vroeger ook tegen me in pogingen om me te dwingen in haar gareel te lopen. 😉

  Like

 8. E.J. Bron zegt:

  @Ko

  Ik denk dat je in dit geval géén idee hebt waar je over praat. Ik snap trouwens sowieso niet waarom je op een persoonlijk comment tussen Martien en Roelf-Jan zou moeten reageren. Ik krijg de indruk dat je op verschillende manieren en meerdere malen probeert tweedracht op deze site te zaaien. Daar ga ik niet mee akkoord. Dat kost je dan een 2e ban!!

  Webmaster

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  Roelf-Jan, perfect artikel. En de instructie zoals U die schetst, benadert ook volgens mij de realiteit.
  Men wil van LINKSE en LIBERALE en CHRISTEN-DEMOCRATISCHE kant NIET TOEGEVEN, dat de multi-culti volkomen is mislukt, en dat daar de ISLAM debet aan is. Bijvoorbeeld van Vietnamese bootvluchtelingen heb ik nimmer last gehad, net als niet van Chinezen, Indiërs, of Nepalezen, maar sinds de VUILAKKEN van de EEG en de BILDERBERGERS in 1975 verraad hebben gepleegd d.m.v de “resolutie van Straatsburg”, zijn we hier opgezadeld met HORDES ONAANGEPASTE ISLAMIETEN! 12 september kunnen we afrekenen!

  Like

 10. Jan zegt:

  Ik krijg de indruk dat zij een beetje dom is.

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 15.29. uur, misschien geleerd van Maxima Zorregieta, de eega van onze bolle prins alex.

  Like

 12. Ko Lumbus zegt:

  @E.J. Bron om 15:25

  Spijt me heer Bron, il beoogde te verwijzen naar een nogal eens voorkomende pedagogische onheilsboodschap.
  Mogelijk een zelfde soort misvormende communicatie van ouders richtig hun kind waar ook het moslimproselitisme van het meisje in het flimpje van Roelf-Jan te plaatsen valt.

  Like

 13. nicolazien zegt:

  Ik heb het filmpje nog niet gezien, maar als ik bovenstaande foto zie, zie ik kille, boosaardige en wrede trekken, eerder nog dan domheid.

  Like

 14. louis-portugal zegt:

  Bert 15.25 Ik vrees dat je nu iets te snel bent.
  Die ervaring heb ikzelf niet gehad maar heb het wel gezien bij vroegere vriendjes dat hun moeders zo probeerden te intimideren.

  Like

 15. E.J. Bron zegt:

  @Ko Lumbus

  Dan is het moment nu gekomen om u in uw comments minder dubbelzinnig, dus duidelijk en op niet mis te verstane wijze, uit te drukken.

  Like

 16. E.J. Bron zegt:

  @louis

  Dat denk ik niet. Lees het comment van Ko Lumbus van 15:56 maar!

  Like

 17. Ko Lumbus zegt:

  Ik doe mijn best, heer Bron!

  Like

 18. Jan T zegt:

  De volgende video kan bij sommigen misschien wat duidelijkheid brengen zodat ze de werkelijk beter begrijpen.
  Three Stages of Jihad – YouTube

  Like

 19. Jan T zegt:

  Verbetering:
  De volgende video kan bij sommigen misschien wat duidelijkheid brengen zodat ze de werkelijkheid beter begrijpen.

  Like

 20. louis-portugal zegt:

  Roelf een trieste bedoening, het hele verhaal.
  Ouders t.v. enz.

  Ik zou mijn kind met alle mogelijke acceptabele moeite proberen weg te houden uit zo´n situatie.

  Like

 21. louis-portugal zegt:

  Bert die reactie heeft mij niet overtuigd.
  Wijlen mijjn zus was getrouwd met een pers, uit de tijd van de Shah, die in Rome liepen te protesteren tegen de Shah..
  Ik heb in mijn famillie ook rare situaties van begrip gezien die ik niet kon opbrengen hoewel ik van mezelf denk redelijk tolerant te zijn.
  Toen ik jaren later wel eens vroeg of het nu beter was met Khomeiny, kreeg ik vaak de opmerking dat ik ruzie zocht.
  Gelukkig zijn hun kinderen in Europa gebleven en doen ze het goed.

  Like

 22. Hellen zegt:

  Ik zou die schaamlap (( als het mijn dochter was )) vastbinden op een stoel en alle barbaarse , bloederige filmpjes op het net over die verachtelijke woestijn ideologie laten zien , als ze daarna noch niet bij der volle verstand is , trapte ik haar mijn huis uit . Je weet wat voor ellendig leven je dochter krijgt met die rifapen (( heb het in mijn omgeving meegemaakt , de hel op aarde )) ik zou het niet aan kunnen , dan flikkert ze maar op , ik zou niet willen zien hoe ze naar de verdommenis gaat met zo’n walgelijke islamiet .

  Like

 23. Lucky9 zegt:

  @ Jan T.
  Inderdaad een duidelijke video.
  Het bestaan ervan én van de tekst van het getoonde pamflet, maakt het echter mogelijk om het laatste te vertalen naar het Nederlands en ook andere Europese talen, en er deze video mee te ondertitelen en ter beschikking te stellen aan de bevolking in Europa.

  12 september is wellicht te hoog gegrepen, maar als we er een beetje haast achter zetten kunnen we onze familieleden, vrienden en kennissen er zelfs al een als geschenk verpakte DVD mee bezorgen voor onder hun kerstboom!
  Ik zorg alvast voor de digitalisering van de tekst van het pamflet en bezorg het aan E.J. Bron.
  Als we dan een beetje samen werken is de vertaling snel klaar en kan er een artikel komen met betrekking tot deze video.
  De tekst ervan kan ieder van ons dan gebruiken ter ondertiteling van de video die opnieuw kan geplaatst worden op deze en hopelijk vele andere islamkritische websites.
  Doe je mee?

  Like

 24. rommel zegt:

  Ik zou dat blotebillengezicht met haar wigwam onterven en met een enkeltje op het vliegtuig richting Afghanistan zetten. Ga daar maar de hoer van allah spelen. Kijken hoe je het bevalt.

  Like

 25. Anneke zegt:

  Nogmaals: zooitje BAR-BA-REN….En het westen blijft de verkeerde bril op de politieke neus houden. Ook zo intens STOM !!! “Verkoopt zichzelf aan Brussel en Washington…landeverraders” We hebben zoveel waarschuwingen in allerlei vormen gehad, maar nog is de politiek STEKE-blind. Wanneer gaan hùn ogen eens wijdopen-staan??? ??? ??

  Like

 26. Martien Pennings zegt:

  @Ko Lumbus op 2 september 2012 om 15:16.
  Nu weet ik zeker dat jij `Chantal` bent.
  Je had toch een achtergrond in die “Gij-zult-niet-merken”-psychotherapie van Alice Miller?

  Like

 27. Martien Pennings zegt:

  Ik zie nu pas dat als Ko Lumbus op 2 september 2012 om 15:56 óók al zo Chantallerig bezig bent geweest. toen je zei:

  “Spijt me heer Bron, ik beoogde te verwijzen naar een nogal eens voorkomende pedagogische onheilsboodschap. Mogelijk een zelfde soort misvormende communicatie van ouders richtig hun kind waar ook het moslimproselitisme van het meisje in het flimpje van Roelf-Jan te plaatsen valt.”

  KO LUMBUS = CHANTAL

  Like

 28. Martien Pennings zegt:

  Je moet haar gewoon eraf flikkeren, heer Bron.
  Perma-ban.
  Dat wijf is op niks anders uit dan een beetje “psychologisch” treiteren.

  Like

 29. Jan T zegt:

  Het meeste werk is, dacht ik, al gedaan. Zie:

  Answering Muslims: Jihad

  http://www.answeringmuslims.com/p/jihad.html

  Like

 30. Ko Lumbus zegt:

  @Martien Pennings

  Alice Miller ken ik als geverfde rockzanger uit de jaren zeventig.
  Van een ‘Gij zult niet merken psychotherapie’ heb ik nooit gehoord.
  En wat een moeder die haar kind op een maar al te hoorbare manier manipuleert , met ‘je maakt mammie heel verdrietig’, daarmee te maken zou hebben is me evenmin duidelijk.
  Zelf had ik eerder de film ‘Family Life’ ook uit de jaren zeventig in gedachten, die destijds veel indruk op me maakte. Zal eens kijken of de trailer bijJijBuis te vinden is.

  Like

 31. Ko Lumbus zegt:

  Fragment uit ‘Family Life’ ,1971, regie Ken Loach.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s