De volgende!: In Slovenië is in oktober het geld op

Minister-president Janas van Slovenië

Slovenië is nog maar een maand van een bankroet verwijderd. Minister-president Janez Jansa zag af van mooipraterij. Het land zou geen financieringen meer kunnen krijgen op de financiële markten. Het zal vermoedelijk na Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal ook om hulp moeten vragen. Drie banken hebben de vroegere voorbeeldleerling in een insolventiekandidaat veranderd. Het begrotingstekort zou 20 tot zelfs 28% kunnen bedragen. Volgens de criteria van Maastricht zou slechts maximaal 3% zijn toegestaan.

Slovenië komt in een draaikolk terecht

De invoering van de euro is in Slovenië een kort succesverhaal. Het kleine land trad in 2007 toe tot de monetaire unie en gold als voorbeeldleerling. Maar dat is nu ten einde. Binnen enkele weken zou het land bankroet kunnen zijn. “In oktober dreigt voor ons de insolventie als het ons niet lukt staatsleningen te verkopen”, zei minister-president Janez Jansa tegenover de media. In de huidige situatie kan Slovenië geen kredieten op de financiële markten opnemen. Het ratingbureau Moody´s had in augustus de kredietwaardigheid van het land met drie niveaus gedegradeerd – met een negatief vooruitzicht. De rentes op de staatsleningen van Slovenië bereiken sindsdien duizelingwekkende hoogtes. In de nabije toekomst dreigen deze naar meer dan 12% te stijgen.

“Dat zijn rentepercentages, die geen enkel land op de middellange termijn kan financieren, en al helemaal niet op de lange termijn. Slovenië zou in dit geval naar het voorbeeld van Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal om EU-hulp moeten vragen”, zei de econoom Joze Damijan. Slovenië zou zich in een dilemma bevinden. Er zou slechts uit twee opties kunnen worden gekozen: Of onder de euroreddingspaparaplu duiken of naar Spaans voorbeeld vragen om hulp voor de banken. Dit zijn de wortels van het kwaad van de Sloveense financiële misère. De drie grootste banken zullen een liquiditeitstoevoer van 2 tot 8% van het BNP nodig hebben. Onder de omstandigheden, waarmee het kleine land zich op dit moment geconfronteerd ziet, geen gemakkelijke opgave.

Onwillige oppositie

Bezuinigingsvoorstellen van de regering worden door de links gerichte partijen ondermijnd. Jansa is aangewezen op de toestemming van de oppositie om een rem op de schulden in de grondwet te kunnen vastleggen. Maar tot nu toe stuit dit plan op weinig wederliefde. Bezuinigingen op het gebied van het pensioensysteem en de arbeidsmarkt zouden – in tegenstelling tot de gebruikmaking van geld van de trojka EU, ECB en IMF – niets beperken, benadrukt Jansa: “En gelooft u mij, iedere Sloveense regering zal altijd nog veel socialer zijn dan het meest milde dictaat van de trojka”. Desondanks blijven zijn politieke tegenspelers bij hun starre houding. Men kan alleen sympathie opbrengen voor het idee om een Bad Bank op te richten om de aangeslagen banken te helpen. Onder deze omstandigheden schijnt het op dit moment niet erg waarschijnlijk dat Slovenië de reddingsparaplu van het EFSF (Europees Financieel Stabiliteitsfonds) bespaard zal blijven.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009922-N-chster-Pleitekandidat-Slowenien-geht-mit-Oktober-das-Geld-aus

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Slovenië. Bookmark de permalink .

12 reacties op De volgende!: In Slovenië is in oktober het geld op

 1. Linsky zegt:

  Yep, en de malaise gaat verder!

  Like

 2. Lucky9 zegt:

  Vanmorgen verstuurde de secretaris-generaal van het Europees Parlement een e-mail waarin gemeld wordt dat er instortingsgevaar bestaat aan het dak van het Paul-Henri Spaak-gebouw in Brussel, het gebouw waar de plenaire zaal gevestigd is. Het halfrond is dus preventief afgesloten. Ook een aantal kantoren zijn voorlopig niet meer toegankelijk.

  Bij een controle werden barsten vastgesteld in drie houten balken die het dak boven de plenaire zaal ondersteunen. De oorzaak van deze barsten kon nog niet bepaald worden.

  Het is niet de eerste keer dat het Europees Parlement geconfronteerd wordt met instortingsgevaar. In de zomer van 2008 stortte een deel van het dak boven de plenaire zaal van Straatsburg in.

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Wij maken mee dat de eurozone als een bom uit mekaar BARST.
  En hier blijven ze naarstig naar wegen zoeken om de “woningmarkt” vlot te trekken, ze blijven maar zeiken over “hervormen” en ondertussen blijven ze maar geld in die lekke Ouzo-put storten.
  Ja, en dan heeft Rutte ook nog het gore lef te beweren dat het eigen risico in de zorg niet omhoog gaat. Dat is geen leugen meer, dat is BESTUURSFASCISME.

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Tussendoortje voor degenen die de godganse dag naar een draagbaar mini-scherm zitten te gapen: http://www.bnr.nl/programma/bnrdigitaal/860821-1209/miljoenen-apple-apparaten-gehackt
  Iedereen die nu nog durft te beweren dat het internet veilig is, is voor mij totaal GESCHIFT.

  Like

 5. Jan zegt:

  Nou, dan maken wij toch gewoon onze spaarcentjes over. Niets geeft een beter gevoel dan een ziel in nood helpen. Wij in Nederland zijn immers rijk.

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  De Jager is een rasechte intrigant!!!!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/verkiezingen2012/12891064/__Buma__De_Jager_weer_op_Financin__.html
  Hier is het bewijs van 6 juli jl. toen hij de gore moed had schoolkinderen een rad voor de ogen te draaien mbt de eurozone: http://tinyurl.com/csnhhn6
  De feiten nog een keer: http://tinyurl.com/88fepyq

  Like

 7. Zucht! Hoe je het ook bekijkt of ook niet wilt bekijken: Overal en in elk land waar de euro werd geïntroduceerd gaat het op financieel gebied geheid mis. Armoede alom en de burger wordt aan alle kanten uitgeknepen. De eerste de beste die tegen mij het verhaaltje gaat vertellen dat de euro ons allen veel goeds heeft gebracht laat ik verdomme zijn eigen tanden oprapen en opvreten!

  Like

 8. Koddebeier zegt:

  @Jan. Ik zou zeggen geef het goede voorbeeld,Jan. !!

  Like

 9. Jan zegt:

  @Koddebeier zegt:
  5 september 2012 om 10:55

  Ik wacht daar even mee want ik heb nog een macro-objectief nodig voor mijn spiegelreflex die bovendien een beetje oud aan het worden is en dus vervangen moet worden voor de Canon 5D. De hebzucht wint het bij mij altijd als er iets dergelijks nieuws en moois te koop is.
  In Slovenië is nog bos genoeg en ik las eens dat je je van boomschors kunt kleden. Bovendien kunnen zij zich warmen aan veel hout. Daarna zie ik wel weer (als als ik een week hart mocht krijgen).

  Like

 10. De Ekster zegt:

  Pieter, helemaal met je eens. Ik kan me ook vreselijk opwinden over het welvaartsprookje van de Euro en vooral dat je dat, zelfs na alles wat er gebeurd is, nog steeds hoort. En de leugens gaan maar door. Nu heeft de ING-bank weer een of ander rapport gepubliceerd waarin ze beweren dat de Euro vaarwel zeggen veel meer zou gaan kosten dan binnen de Eurozone blijven. Wie gelooft er, heden ten dage, nog een bank, zou je denken?? Maar neem maar van mij aan dat hele volksstammen erin trappen en weer op de VVD gaan stemmen. De leugenaars die nu roepen geen geld meer in Griekenland te zullen steken, maar dat direct alsnog zullen doen zodra ze eenmaal in een kabinet zitten…

  Like

 11. willemientje zegt:

  En ze vertellen allemaal, het ” eerlijke verhaal” al die debatten gaan nergens over, wilders heeft welgeteld 2 keer ongestoord kunnen spreken, bij politiek24 in de gespreken met de lijsttrekkers, en bij Nederland kiest, van rtl 4, en beide keren vond ik heel sterk.
  Maar ondertussen word ik wel erg moe/ van dat bashen, hopelijk is Nederland wakker genoeg

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s