Het falen van het multiculturalisme in Europa

                                                  (Door: Hanne Nabintu Herland)

Het volgende essay werd geschreven door de Noorse schrijfster en godsdiensthistorica
Hanne Nabintu Herland. Het is gebaseerd op fragmenten uit haar recente bestseller “Respect”.

In het afgelopen decennium zijn de tegenstanders van het multiculturalisme verveelvoudigd. Vooraanstaande politici zoals Angela Merkel, David Cameron en Nicolas Sarkozy hebben allen deze linkse strategie van integratie veroordeeld, die de idealen van andere culturen gelijk stelt met Europese traditionele waarden. Het idee is dat de Europeanen hun eigen culturele wortels niet zouden moeten handhaven, maar in plaats daarvan nederig moeten luisteren naar nieuwe allochtone inwoners en hun traditionele normen en gewoonten in de naam van diversiteit moeten accepteren.

Maar multiculturalisme is in wezen heel anders gebleken dan waarop de utopische dromers van de naïeve linkse socialisten gehoopt hadden toen ze er voor het eerst mee begonnen. Vandaag weigeren velen de discussie aan te gaan die nodig is over de noodzaak om de traditionele Europese waarden hoog te houden in een tijd van onrust, uit angst voor het beledigen van niet-westerse allochtonen en te worden bestempeld als intolerant en racistisch. Dit impliceert een tragisch misverstand over wat tolerantie werkelijk betekent.

Tolerant te zijn betekent andere culturen te respecteren bij een bezoek aan hun land, net zoals immigranten uit vreemde culturen de Europese waarden en manieren van leven dienen te respecteren wanneer zij naar Europa verhuizen. Tolerant zijn betekent de tradities, waarden en sociale normen van het land waar u verblijft te respecteren.

Een van de belangrijkste problemen met multiculturalisme is het niet respecteren van de verschillen en grenzen tussen landen en culturen. Een aantal jaren geleden bijvoorbeeld zijn er stemmen opgegaan om de toon van de kerstviering te matigen en deze te verwijderen van de roosters van de scholen, gerechtvaardigd door linkse beweringen dat de nadruk van het feest op de geboorte van Jezus Christus en de viering van de kerstman niet-westerse immigranten zal beledigen. Toch zijn er veel moslims die bezwaar maken tegen dit soort multiculturele pogingen, zoals ze zeggen dat ze natuurlijk niets hebben tegen het vieren van de geboorte van Jezus, of in het Arabisch “Isa”. Immers, hij is een profeet in de islam.

Ook in Noorwegen zijn er pogingen om het traditionele gebruik van de Noorse vlag op Onafhankelijkheidsdag, de 17e mei, te bekritiseren, om conflicten met niet-westerse nieuwkomers te voorkomen. Fanatieke multiculturalisten willen dat iedereen de vlag van zijn land van herkomst gebruikt in plaats van de Noorse vlag, die de nationale eenheid symboliseert.

Wanneer trots op de eigen traditionele waarden voortdurend wordt onderdrukt en veracht, kan het resultaat zijn dat de Europeanen zich gediscrimineerd voelen in hun eigen cultuur. Dit wordt een ‘racisme tegen blanken’, dat op zijn beurt een toenemende sfeer van ongenoegen creëert tegenover ‘niet-westerse allochtonen’. Als gevolg waarvan wrok, aangewakkerd onder etnische groepen, kwaadaardig kan groeien. De Zweedse stad Malmö is een uitstekend voorbeeld van hoe slecht de dingen kunnen worden als een slordig, onzorgvuldig multiculturalisme wordt ingevoerd en de maatschappij geen respect vraagt voor de Zweedse wet. In Malmö verhuizen buitenlanders terug naar hun land van herkomst, zoals Irak of Iran, omdat de dingen in die landen veel beter zijn dan in Zweden.

De fout van het multiculturalisme en de minachting voor traditionele Europese waarden is dat het de behoefte aan een sterke gemeenschappelijke basis van culturele eenheid niet herkent. Toch zijn er veel misvattingen over wat het betekent om tegen het multiculturalisme te zijn. Sommigen geloven dat het een algemene vijandigheid jegens immigratie betreft, dat het doel een samenleving is zonder buitenlanders hoe dan ook, een soort monocultuur waar alleen de oorspronkelijke etnische bevolking gewenst is. Dit is echter niet het geval. Je verzetten tegen het multiculturalisme betekent respect voor de soevereiniteit van andere landen en hun recht om de culturele idealen die ze benadrukken binnen hun grenzen te definiëren en tegelijkertijd om op ditzelfde recht in Europa aanspraak te kunnen maken in het kader van de Europese cultuur.

Europeanen zouden de waarden en wetten die van toepassing zijn in Europa moeten definiëren en immigranten uit andere culturen moeten deze respecteren. Net zoals Europeanen geen normen aan andere landen mogen dicteren en geen recht hebben om in te grijpen in de interne aangelegenheden van andere landen, zouden niet-westerlingen geen rechten moeten hebben om fundamentele waarden in Europa te definiëren.

Bijvoorbeeld het respecteren van het recht van andere culturen om polygamie te oefenen in hun eigen land, betekent niet noodzakelijkerwijs dat men dezelfde culturele praktijk daarop in Europa accepteert. Hier zijn Europese waarden en de huwelijkswetten van toepassing. Diegenen die niet geneigd zijn om te voldoen aan de Europese wetten zijn natuurlijk vrij om terug te keren naar hun land van herkomst en daar de praktijk van hun religieuze, burgerlijke staat of culturele voorkeuren te volgen.

Wij, die tegen het onrecht van het multiculturalisme zijn, streven naar een geglobaliseerde wereld met een grotere mate van internationaal respect gebaseerd op het recht van elk land om zijn eigen waarden te bepalen. Het pleidooi is voor een Europa waar buitenlanders en alle Europeanen een gelijke behandeling ontvangen en actief deelnemen aan de ontwikkeling van een samenleving die gebaseerd is op de waarden van het traditionele Europese erfgoed.

Tegenstanders van het multiculturalisme hebben een positief oordeel over de wet respecterende, hardwerkende immigranten. Die zijn van harte welkom, maar criminelen, die geen constructieve bijdrage te leveren hebben aan de maatschappij, moeten worden gestraft en verbannen uit de gemeenschappen. Als men geen respect heeft voor het land waar men naartoe verhuist, verliest men het recht om daar te blijven.

We willen een multi-etnische samenleving die individuen op basis van gelijkheid evalueert in het licht van hun competenties en de bereidheid om te werken in plaats van etniciteit. Maar multiculturalisme is zwaar gekleurd door een onderliggend, socialistisch racisme, wat inhoudt dat we met mensen met een donkere huid die niet afkomstig zijn uit Europa ‘medelijden’ zouden moeten hebben. Deze mensen moeten geholpen worden, voorzien van sociale uitkeringen en verontschuldigd worden als ze misdaden plegen. Dit socialistisch racisme is denigrerend en vandaag zijn overheden en maatschappelijke structuren in een aantal Europese landen, waaronder Noorwegen, ermee doortrokken.

In plaats van aan immigranten respect te tonen door hen werk te bieden, hebben we de niet-westerlingen in een onderklasse van welzijnsafhankelijke slachtoffers geschoven. De tragedie van het multiculturalisme is dat het een klassengeoriënteerde en etnisch gesegregeerde omgeving creëert die de zogenaamde “niet-westerse allochtonen” aan de onderkant van de maatschappelijke ladder plaatst.

Het multiculturalisme heeft gewone Europeanen langzaam beroofd van trots op hun eigen cultuur en het bewustzijn van het belang van waarden. Het was die Europese culturele omgeving die jaren geleden de burgers van de Verlichting koesterden, met een hoge achting voor eerlijkheid, stiptheid, plicht, integriteit en solidariteit. Nadruk op morele elementen zoals zelfdiscipline, het onderwijs, nederigheid en goede manieren vormden de basis voor een samenleving die individuele verschillen respecteerde. Het kapitalisme, samen met de protestantse ethiek, produceerde een cultuur die hard werken, sparen, eerlijkheid en het geloof dat de winst niet alleen moeten worden besteed, maar herbelegd, benadrukt. Wanneer de Europeanen deze culturele idealen loslaten, is het resultaat moreel verval met de financiële crisis, middelmatigheid en het culturele verval van vandaag de dag.

Europeanen moeten het geloof in deze normen, ideeën en richtlijnen versterken, die de basis van het traditionele westerse denken vormen. We moeten verder bouwen aan gemeenschappelijke historische waarden die iedereen, ongeacht etnische afkomst, moet respecteren wanneer men in Europa woont. Dit zal voor de komende tijd voor een sterker, vreedzamer en stabieler Europa zorgen.

Bron:

http://gatesofvienna.blogspot.nl/2012/09/multiculturalisms-failure-in-europe.html#more

Auteur: Hanne Nabintu Herland.

Vertaling: Vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het falen van het multiculturalisme in Europa

 1. Lucky9 zegt:

  Heel Europa bevindt zich vandaag reeds op de tweede trap van de jihad:
  De trap waarop moslims zich talrijk en machtig genoeg achten om van takiyya over te gaan tot de defensieve jjhad, en zich door het heilige boek en zijn aanhangsels gemachtigd achten om beginnen te vechten teneinde hun no-go-kalifaatjes territoriaal uit te breiden..

  Like

 2. Gt zegt:

  @ Lucky 9
  Dacht het niet, er zijn krachten wereldwijd die de islam gaan vernietigen, door middel van een kern oorlog. Israel denk ik ,zal hier in het voorbeeld geven en miljoenen staan klaar om de vernietigende slag toe te brengen.

  Like

 3. Jan zegt:

  Mijn norm voor de geitenneukers komt uit een .408 CheyTac.

  Like

 4. benny zegt:

  multiculturaliteit KAN werken maar enkel door selectief te zijn en met mate!
  met japanezen,chinezen,russen of joden nog nooit last gehad maar islam hoort hier niet ongeacht welke huidskleur of nationaliteit.er zijn 57 islamitische landen,meer dan het dubbele van het aantal EU lidstaten dus wie volgens de islam wilt leven moet maar naar een islamitisch land migreren,keuze genoeg zou ik zeggen.maar ik denk dat de westerse sociale zekerheid toch groter is dan allah anders zouden ze niet massaal hun vaderland de rug toekeren en overlopen naar de eeuwige vijand het westen.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  I.P.V: hun (immigranten) respect te tonen door hun werk te bieden., hebben we hen in een 0nderklasse van welzijnafhankelijke slachtoffers geschoven.enz.
  Voor mij is dat immens grote onzin.
  Als ik naar een van die 57 OIC landen ga en trouwens alle landen, liggen de baantjes voor het oprapen zeker.
  Ik zal me moeten aanpassen en werken en terecht.

  Like

 6. Jan zegt:

  Op zijn zachtst uitgedrukt: niet mijn smaak wat zij verkondigt. Zij zegt steeds weer dat de normen en waarden zijn vergeten en de Europese landen in een neerwaartse spiraal zijn wat moraal betreft respect voor eigen cultuur betreft en het asociale gedrag van radicalen accepteren. Mee eens. Maar vervolgens komt de kolder. Vanaf 3.18. “..they don’t find the situation they thought they would”En “Why in many ways we act like Hitler did”.

  Vanaf 4.15 “That does not mean that they do not respect Christions or other religions:

  Doei, Hanne, daar is het gat van de deur (en wees blij dat je geen trap onder je reet krijgt)

  Like

 7. Jan zegt:

  Mensen in een multikulti-omgeving worden hier knettergek

  People resident in neighbourhoods of higher own-group density experience ‘buffering’ effects from the social risk factors for psychosis.
  http://bjp.rcpsych.org/content/201/4/282.abstract?etoc

  Like

 8. Jan zegt:

  Multikulti Amsterdam:

  Paar honderd Turken tegen enkele Koerden. Nederlandse politie laat Turken geworden met hun vernielingen. Is ook niet was het was of zou moeten zijn.
  http://www.liveleak.com/view?i=2d3_1371175099

  Like

 9. Jan zegt:

  Stuart Hall, ‘godfather of multiculturalism’ who coined the term ‘Thatcherism’, dies aged 82

  The Jamaican-born Hall, one of the founding fathers of cultural studies, became one of the left’s most influential thinkers, placing questions of race, sexuality, identity and the media firmly at the centre of academic debate.
  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/stuart-hall-godfather-of-multiculturalism-who-coined-the-term-thatcherism-dies-aged-82-9120139.html

  Like

 10. stellingsma2010 zegt:

  Dit is op hansstellingsma herblogden reageerde:
  great article now send it all over the world and please the the dutch prime minister president mark rutte !!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s