Forserum staat in brand? Niet echt

Gruwelverhalen over terreur, uitgegoten melk en een massale vlucht van de Somaliërs zijn nogal overdreven.

In één klap is het kleine Zweedse stadje Forserum in de provincie Småland synoniem geworden voor een fascistische hel. De daar levende Somaliërs, zo werd beweerd, stonden blootgesteld aan een vervolging vergelijkbaar met die in de jaren-50 in de Amerikaanse staat Mississippi. Maar noch de inwoners noch de gemeenteraad herkennen hun stadje terug in de reportages van de media.

“Ik denk niet dat we hier in Forserum grotere problemen hebben met racisme dan elders ook”, zegt gemeenteraadslid Anders Karlsson van de Centrumpartij. “We moeten de dingen, die hier gebeurd zijn, tot op de bodem uitzoeken. Alles wat we hebben is een vaag beeld van datgene wat er plaatsgevonden kan hebben en we hebben een adempauze nodig om de situatie te analyseren.”

Nieuwsberichten, dat Somaliërs zich in Forserum aangevallen en geïntimideerd voelen, greep eind augustus explosief om zich heen in de Zweedse media. Volgens persberichten waren de Somaliërs te bang om hun kinderen vanwege terroristische gewelddadigheden naar school te sturen en ze waren van plan om te vluchten. Bedreigingen en lichamelijke aanvallen op Somaliërs werden als dagelijkse gebeurtenissen gepresenteerd en de woede bereikte het hoogtepunt toen de mainstream pers berichtte dat een meisje op weg naar school gedwongen was om bij zichzelf melk over het hoofd te gieten om “blank te worden”.

Tot nu toe zijn er bij de politie slechts drie aangiften gedaan: eentje waarbij het gaat om het toebrengen van lichamelijk letsel, een andere wegens vandalisme en nog een andere wegens illegale bedreiging.

Dispatch: Is het mogelijk dat de mediale aandacht voor geruchten heeft gezorgd en dat daardoor de situatie erger is geworden?

“Het kan zijn dat de berichtgeving overdreven was”, zegt Anders Karlsson. “We hebben moeten erkennen dat de Somaliërs een zwakke groep zijn, die geen bruikbare talenkennis bezit. En als men zich niet kan uitdrukken, moet dat wel tot misverstanden leiden. Daarom hebben we tijd voor analyses nodig en we moeten de dingen die gebeurd zijn met behulp van professionele tolken tot op de bodem uitzoeken en niet met tolken, die hun eigen opvattingen inbrengen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, maar ook erkennen dat de politie een  belangrijke rol speelt.”

Meneer Karlsson is van mening, dat van de geruchten over Forserum gebruik werd gemaakt door bepaalde politieke belangengroepen, die hun eigen agenda hebben.

“Men heeft van ons pionnen in een groter spel gemaakt.”

Afgelopen week kondigde de voorzitter van de ZwedenDemocraten, Jimmie Åkesson, dat hij de volgende partijvoorzitter zou zijn die naar Forserum zou komen, maar Karlsson verzocht hem weg te blijven.

Karlsson: “Dat zou olie op het vuur gieten betekenen en dat hebben we op dit moment niet nodig.”

De inwoners van Forserum zijn het spuugzat om als intolerante dwarsliggers en domkoppen te worden neergezet, die bereid zijn iedere dissident te lynchen. Tijdens het verblijf van Dispatch in het stadje werd al spoedig duidelijk dat de inwoners journalisten niet vertrouwen.

“Nee, ik wil niet met u praten. De twee, die met journalisten hebben gesproken, werden als racisten neergezet. De hele invalshoek van het artikel was fout. Ik ken de twee, die met de journalisten gesproken hebben, en ze zijn absoluut geen racisten. Wat ik dus niet begrijp is hoe men het zo kan draaien”, zegt een inwoner die het ermee eens was met Dispatch te praten, op voorwaarde anoniem te blijven.

Tijdens zijn omschrijving wat de media van het verhaal gemaakt hebben, trilt hij van woede. Op Facebook hebben wanhopige inwoners uitdrukking gegeven aan hun woede en frustratie.

“Ik begrijp niet hoe deze voorvallen gebeurd zouden moeten zijn, hoewel 90% van de bevolking er niets van weet. Iedereen vraagt zich af wie dit gedaan zou moeten hebben en iedereen verdenkt elkaar.”

Een andere inwoner van Forserum is het hiermee eens. Hij komt uit het Midden-Oosten en woont vijf jaar in Forserum. Hij zou hebben moeten vaststellen of de mensen daar racisten zijn.

“Iedereen hier in Forserum is aardig. Ik ken letterlijk iedereen in de stad en ik heb geen racisten onder hen gevonden. We hebben nooit problemen. We helpen elkaar allemaal. Mijn familie en ik wonen hier graag.”

Feiten

Forserum ligt 15 kilometer noordwestelijk van Nåssjö in het district Jonköping, Småland. Van de 2500 inwoners zijn er naar schatting 60 van Somalische afkomst. Volgens informatie van de Somalische vereniging van de stad hebben ongeveer 100 Somaliërs het afgelopen jaar de stad verlaten, omdat ze gepest werden.

De uitspraak van een moeder

Een anonieme inwoonster van Forserum vertelt, dat in werkelijkheid de Somalische kinderen verantwoordelijk zouden zijn voor de meeste gewelddadigheden. In een brief aan de ZwedenDemocraten schrijft ze:

“Waar kunt u iets lezen over de jongen, die door een Somalische jongen werd gewurgd? Waar kunt u iets lezen over de jongen, die door een 12-jarig Somalisch meisje met een mes in zijn schouder werd gestoken? Waar kunt u iets lezen over de jongen, die een kopstoot kreeg van een Somaliër? Hoe zit het met de meisjes die gestalkt werden? Hoe zit het met het meisje, dat bang was om op het schoolplein te spelen, omdat de Somalische kinderen gemeen tegen haar waren en haar buitensloten?

Zou er iemand gereageerd hebben wanneer een van onze jongeren ertoe zou zijn gedwongen om chocolademelk over zijn hoofd te gieten? Wie zorgt er voor onze kinderen en jongeren? Wie interesseert het, dat onze jongeren boos zijn?

Bron:

http://dispatch-international.com/de/content/forserum-brennt-nicht-wirklich

Auteur: Maria Celander

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Immigratie, Zweden. Bookmark de permalink .

6 reacties op Forserum staat in brand? Niet echt

 1. benny zegt:

  “The media’s the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent, and that’s power. Because they control the minds of the masses.”

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Wat erg toch om die “onschuldige” somaliërs zo te behandelen.
  Wat doen ze daar überhaupt bij zulke vijandige mensen?????????????????????????

  Like

 3. Linsky zegt:

  Tja, weer een voorbeeld van hoe smerig, hypocriet en laag de methoden zijn van dat linkse geteisem! 😦

  Like

 4. baksteen zegt:

  Somaliers geven inderdaad gelazer, ze hebben een grote mond en passen zich niet aan, zoals een echte moslim getaamt. In onze omgeving is een opvangkamp en de Somaliers zijn de enige met wie je gedonder hebt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s