Slavernij in Mauritanië

Honderdduizenden lijden in lijfeigenschap, hoewel deze officieel verboden is.

Een Arabisch dagblad koos hem in 2011 tot man van het jaar in Mauritanië. En in Weimar in Thüringen kreeg hij afgelopen zomer een mensenrechtenprijs: Biram Dah Abeid, de leider van de antislavernijbeweging “IRA”. In Mauritanië leven minstens 500.000 mensen nog steeds in lijfeigenschap, hoewel die volgens de wet al 30 jaar lang verboden is. Biram Dah Abeid stelt deze omstandigheden al lange tijd aan de kaak en heeft daarmee van zichzelf de vijand van de staat gemaakt, die het probleem hardnekkig ontkent. Eind april sloeg de politie toe en arresteerde Abeid en zes medestrijders.

Sinds afgelopen maandag zijn de activisten echter weer op vrije voeten. In ieder geval tijdelijk, want de aanklacht blijft bestaan en die luidt “terrorisme”. Abeid, aldus het Openbaar Ministerie, zou de binnenlandse veiligheid van het land bedreigen. Tijdens een protestactie zouden hij en de andere IRA-leden, allemaal zelf moslim, in het openbaar islamitische geschriften verbrand hebben, waarin de slavernij wordt goedgekeurd. De staat schijnt dit laatste, ondanks het eigen verbod, net zo te zien. Want tot nu toe is er slechts één geval geweest, waarin een slavenhouder voor de rechter moest verschijnen. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken.

De slavenhouders zijn in de regel “blanke Moren”, Arabieren, die vooral in het noorden leven. De lijfeigenen zijn afkomstig uit het overwegend zwarte zuiden. Meestal zijn het vrouwen en kinderen, die gratis in de huishouding werken of op de velden moeten werken en door hun heren ook vaak seksueel worden uitgebuit. “De economie van Mauritanië rust alleen op hun schouders; alleen hun eeuwige gezwoeg maakt de heren hun aangename leventje mogelijk en garandeert zelfs het levensonderhoud van diegenen, die geen slaven houden”, schrijft de Amerikaanse socioloog Kevin Bales in zijn boek “De nieuwe slavernij”. “Ze vegen en poetsen, koken en verzorgen de kinderen, ze bouwen huizen en hoeden schapen, ze slepen water en stenen – ze doen allerlei werkzaamheden die moeizaam, onaangenaam en smerig zijn”.

Maar in plaats van de slavenhouders te bestrijden, probeert de regering critici zoals Biram Dah Abeid tot zwijgen te brengen – in het belang van de Moren, die de staat domineren. Al in december 2010 had een rechtbank Abeid veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, na drie maanden werd de mensenrechtenactivist vrijgelaten. Meer dan alleen manende woorden uit Europa en de VS heeft de regering rondom president Mohammed Abdel Asis tot nu toe niet te vrezen gehad: Mauritanië is een hoeksteen in de strijd tegen de toenemende aanwezigheid van Al Qaida in de staten ten zuiden van de Sahara. Omdat de radicale islamieten de afgelopen tijd buitenlanders ontvoerd hebben, beoordeelt het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken de situatie in Mauritanië als kritiek. Voor de EU dient het land eveneens als buffer tegen vluchtelingen, die uit de Sahel-zone naar Europa willen.

“Ik moet er gewoon op letten dat ik de deur niet dichtgooi, die net op een kiertje openstaat. Want de president gaf tijdens een ontmoeting met mij in 2009 voor het eerst toe dat er nog slavernij bestaat”, citeert de “Süddeutsche Zeitung” de speciale verslaggeefster van de VN voor slavernij, Gulnara Shahinian. Deze schending van de mensenrechten heeft weinig met de islam te maken: Een imam in het verre Saoedi-Arabië zou onlangs, aldus de krant, zelfs een fatwa hebben uitgevaardigd, waarin moslims ertoe worden opgeroepen Mauritaanse slaven vrij te kopen. Allah in de hemel zou hen hiervoor dankbaar zijn.

Bron:

http://www.jungewelt.de/2012/09-06/036.php

Auteur: Gerrit Hoekman

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Mauritanië, Slavernij. Bookmark de permalink .

12 reacties op Slavernij in Mauritanië

 1. Afrikanen vonden slavernij normaal en verkochten gevangenen van andere stammen aan de Arabieren. De Arabische slavenhandel overtreft de westerse dramatisch. De blanken schaften de slavernij ook weer als eersten af: in Nederlands Indië in 1863, in de VS in 1865. Te Amsterdam staat een slavernijmonument, waar huidige allochtonen anti-Nederlandse gevoelens bij koesteren; volgens sommigen spelen vorige levens mee http://infohit.nl/multicul/parapsycho.htm
  Antiwesterse emoties kunnen zich opladen aan slaventhematiek. Maar onverwerkte slaventrauma’s kunnen ook onderbelicht blijven, denk maar aan de Troostmeisjes, seksslavinnen verkracht uit naam van de Japanse keizer. In Achterbuurt Afrika zijn kindsoldaten slaven. In godsdiensten zijn vrouwen het slaafse geslacht, zie: http://infohit.nl/multicul/vrouwen.htm
  Scholieren schrijven scripties over slavernij en onze oorlogsmisdaden blijven in het nieuws; pedo-priesters liggen op het schavot, zolang er heer-bewaar-me maar nooit gesproken wordt over pedo-imams!

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Onlangs-las-ik-nog-eengeweldig-artikel-van-Fjord-an–vertaald-door–Bert-in-artikel-zeven.

  Like

 3. Jan zegt:

  THE ARAB JOCKEY TRADE
  Every year, scores of kidnapped children are smuggled from South Asia to the Middle East where they are maimed and killed, all for the amusement of the oil-rich rulers of kingdoms on the camel racing circuit.
  http://www.africanholocaust.net/articles/21stcentury%20slaves.html

  Like

 4. Jan zegt:

  Groen Links steunt sex-toerisme:
  Daar waar het eco-toerisme gestimuleerd wordt, ontstaat een uitgebreide seks-industrie:
  According to Casa Alianza, more than 3,000 girls and young women work in San Jose’s 300 brothels.
  http://www.thefastertimes.com/travelnews/2010/01/06/thriving-sex-tourism-industry-bumps-costa-rica-from-list-of-worlds-most-ethical-destinations/

  Nearly every single kiwi fruit, apple, tomato… grown in New Zealand is picked by a labor slave
  (Apartheid Fort New Zealand
  Top Tourist Deathtrap)
  http://newzeelend.wordpress.com/2009/09/02/nzers-help-drive-demand-for-sex-and-labour-slaves/

  Like

 5. Lucky9 zegt:

  @ Jan op 9 september 2012 om 07:39
  http://www.africanholocaust.net/ is geen bron van objectieve informatie, integendeel.

  Like

 6. Piet zegt:

  WAAROM ZO VERBAASD?? DAT KUNNEN WE TOCH AL DECENNIA ZIEN AANKOMEN.!
  TROUWENS, DE ISLAM IS HIER GASTVRIJ ONTVANGEN EN KRIJGT ZONDER ENIGE NUTTIGE TEGENPRESTATIE EEN RIANT ONDERHOUD DOOR DE BELASTINGBETALER.

  Kijk eens wat je niet allemaal had kunnen doen met 8 miljard euro op jaarbasis, Tel daar de 6 miljard voor de EUdSSR nog eens bij en dan hadden we geen problemen gehad met thuiszorg, met tekorten in gezondheidszorg, minder overbevolking, geen “no go aerea’s” , waren de straten, het openbaar vervoer, de zwembaden en noem het allemaal maar op.”de lijst van ellende veroorzaakt door onze pensioenverdieners’, een praktisch niet voorkomende ellende geweest!
  En wiens schuld is dat allemaal? De EUdSSR waar wij volgens de linkse politiek zoveel aan te danken hebben. En zie eens wie er woensdag met de winst gaan lopen?

  Verdient dit domme volk wel anders dan verslaafd te worden?

  Like

 7. Koddebeier zegt:

  @Piet.. Ter aanvulling …. Minder overvallers, zakkenrollers, wanbetalers, winkel diefstallen, op de scholen minder achterstand, een stuk rustiger in de gezondheidszorg, we konden s’avonds weer rustig over straat,de gevangenissen waren zogoed als leeg en opsporingverzocht werd nog maar 1 keer per jaar uitgezonden. enz.enz. Het allemaal zo mooi kunnen zijn…

  Like

 8. louis-portugal zegt:

  Bert bij 3.24 zat ik op mijn laptop waar enkele uren daarvoor een half glas wijn overheen gegaan was.
  Ekele functies doen het nog altijd niet.
  Ik wilde vertellen dat ik nog af en toe stukken lees uit het oude archief van HVV:
  Een van de uitgeprinte artikelen is jou vertaling van Fjordman over die kolonisatie van arabieren over europeanen van 15 mei 2011..
  Een geweldig stuk waarvan ik mij bij onze geschiedenislessen niets kan herinneren.
  Iedereen die meent in het openbaar iets te moeten zeggen, over islam en moslims, zou gedwongen moeten worden dat stuk te lezen.
  Overigens staan er heel veel goeie stukken.
  Jan 7.55 ik ben geschrokken van de verhalen over N.Z.
  Ik sta ervan te kijken dat er in een toch redelijk nieuw land zoveel smeerlapperij voorkomt.
  Het schijnt overal hetzelfde te zijn.
  Hier (niet in Nederland hoor) wat minder en daar wat meer.

  Like

 9. Jan T zegt:

  @Jan M.i. geeft het volgende stuk betrouwbare informatie
  The Scourge of Slavery

  http://www.christianaction.org.za/articles_ca/2004-4-TheScourgeofSlavery.htm

  Like

 10. Jan T zegt:

  @louis-portugal. Bedoelt u:

  Wereldgeschiedenis van de slavernij
  http://hvv.amsterdampost.nl/HVV/www.hetvrijevolk.com/index4518.html?pagina=10752

  of
  Fjordman: Europeanen als slachtoffer van het kolonialisme 16 JUNI 2009
  http://hvv.amsterdampost.nl/HVV/www.hetvrijevolk.com/index0a3e.html?pagina=8642

  Beide stukken zijn boeiend.

  Like

 11. Pingback: Islam en slavernij | Fubar

 12. Pingback: Mauretanië | Fubar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s