Verbazing

In het boek “Islamisten en Naïvisten” beginnen Karen Jespersen en Ralf Pittelkow met de vergelijking met het boek van Max Frisch – “Herr Biedermann und die Brandstifter”. Ooit vond ik de vergelijking goed gevonden. Een vriendelijke, door en door fatsoenlijke meneer Burgerman ziet voor zijn ogen hoe mannen, de huurders van de zolderverdieping, bezig zijn brandbare materialen in zijn huis te dragen. Ondanks zijn ongerustheid komt meneer Burgerman er niet toe poolshoogte te nemen of de mannen ter verantwoording te roepen. Terwijl het zijn huis is, is hij gewoon te vriendelijk, te fatsoenlijk en te naïef.

Zoals gezegd, ooit vond ik de vergelijking met het rampzalige immigratiebeleid en het multiculturalisme goed gevonden. Dat vind ik nu niet meer, omdat het huis al in brand staat en onze politici nog steeds weigeren om de brandweer te bellen. Ik zit er met verbazing naar te kijken. In deze hele verkiezingscampagne lijkt het wel of onze Nederlandse politici niet beseffen wat er aan de hand is en wat er op het spel staat. Jawel, ik weet dat Geert Wilders allang naar de brandweerkazerne is gerend, maar daar weigert men wakker te worden.

In de verkiezingsdebatten heeft men het over mantelzorg, fileproblemen en hypotheekrenteaftrek, terwijl in Griekenland letterlijk een bloedige revolutie voor de deur staat en Spanje ook op de rand van de collaps is geraakt. Rutte en De Jager blijven vriendelijk glimlachen en beleefd de vragen beantwoorden die nergens over lijken te gaan. Terwijl Draghi de geldpers aanzet, de macht in Europa grijpt of minimaal ver buiten zijn mandaat ageert, is De Jager alleen bereid de techniek uit te leggen en wil zich onthouden van een politiek oordeel: omdat de Europese Centrale Bank “onafhankelijk van de politiek moet kunnen opereren”. Dat noem ik onverstand en volksverlakkerij.

Ik ben heus niet de eerste of enige die dit met verbazing zit aan te zien of zou willen dat dit theater voorbij was. Maar het begint langzaam tot me door te dringen dat misschien die politici niet die vriendelijke en naïeve Burgermannen zijn als in het verhaal van Max Frisch. Wat als ze met elkaar hebben afgesproken dat ze zullen blijven doen alsof tot na 12 september. En dat de redactie van Nieuwsuur van die afspraak op de hoogte is en het spel meespeelt. Dit alles in het kader van; geen paniek, nergens voor nodig, onrust is er al genoeg. Toegeven dat er grote fouten zijn gemaakt en men geen oplossing meer weet, betekent verantwoording daarvoor afleggen en dat zal nooit gebeuren.

Julia Caesar in haar Zondagskroniek van deze week vindt dat het publieke debat in Zweden DDR-achtige vormen heeft aangenomen. Waar een verkeerd woord of mening iemands leven kan ruïneren. Niet alleen in het beroep, maar ook sociaal. Iemand met een afwijkende mening wordt aan de schandpaal genageld en door de media meer dan stevig aangepakt. Die aan de schandpaal genagelde is in Nederland Geert Wilders, de functie van zondebok vervult hij al jaren. Maar Julia Caesar wijst op een ander fenomeen dat bang maakt, wat ook de bedoeling is. De Zweedse persinquisiteurs hebben steeds nieuwe slachtoffers nodig om het publiek onder de duim te houden, om een voorbeeld te stellen die de mensen in hun schulp doet kruipen.

Volgens Julia Caesar is een van de laatste slachtoffers een dominee van de Zweedse Kerk die heeft geschreven dat het niet de taak van de kerk kan zijn om de belangen van een andere religie te vertegenwoordigen (want ook de Zweedse Kerk is inmiddels de weg kwijt). Deze dominee, Helena Edlund, wordt nu natuurlijk van racisme beschuldigd, een scheldwoord waarmee elke tegenstander in Zweden uitgeschakeld schijnt te kunnen worden. “Kritiek had ik wel verwacht, maar de haat die me in het gezicht sloeg kwam hard aan”, aldus dominee Helena Edlund. Ze zou geen goede dominee zijn als er ook geen opbeurend woord was.

“……. Zweden is misschien een land waar de stille angst heerst. Maar intimidatie werkt slechts zo lang als we ons zelf toestaan geïntimideerd te worden. Het is mogelijk om één iemand te straffen, of tien of vijftig, maar duizend of tienduizend? Nu fluisteren steeds meer mensen dat de keizer geen kleren draagt en als diegenen die zo lang stil zijn geweest dat niet meer zijn – dan gaat het gebeuren.”

 

Bron:

http://snaphanen.dk/2012/09/08/sondagskronika-rosterna-omkring-oss/

Door: Vederso (voor  https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Verbazing

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Fantastisch leesvoer! Eerste druk was in 2006, toen al in één ruk uitgelezen.

  Like

 2. baksteen zegt:

  Helene, heldin, de enige die dit nog kan redden is de kerk. Enkel religie kan het opnemen tegen religie/ideologie. We moeten ons verenigen in de kerk, op onze leiders hoeven we niet te rekenen, dat is nu wel voldoende aangetoond.
  Durf de uiterlijke kenmerken te dragen en kom voor ons gedachtengoed uit.
  Alles wat christelijk is moet zich verenigen, vergeet de verschillen en het geneuzel over een zinnetje, het gaat om de gemeenschappelijke waarden.
  Kritiek door een ongelovige kun je bashen, vooral in de media, bij het opkomen voor het eigen christelijk geloof wordt het veel moeilijker om kritiek te leveren, vooral als je daar als groep keihard achter gaat staan.
  Uit alle blijkt dat de media en machthebbers bang zijn voor hechte groepen met een eigen ideologie. Je ziet dat nu ook weer nu de democraten hebben geprobeerd God en Israel uit hun verklaringen te schrappen en bakzeil hebben moetn halen. Vaker naar de kerk dus en promoten die club, het is onze enige mogelijkheid.

  Like

 3. baksteen zegt:

  O,ja en ook nog dit, wel in hechte samenwerking met de joden, als de Joden het met 5 mln man en vrouw het kunnen volhouden op dat smalle stukje grond kunnen ze ons zeker wat leren.
  De vlag hebben we al, de maria-vlag van Europa, nu nog wat ander personeel daar in Brussel

  Like

 4. baksteen zegt:

  welk leesvoer??

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  @21:27 godverdommenogantoe, nog te BELAZERD om goed te lezen ook.

  Like

 6. Ik denk niet dat het veel zin heeft om te verwachten dat christelijke mensen zich gaan verweren tegen een aggresieve ideologie, dat deden ze niet gedurende WO II en dat zullen ze nu zeker niet doen, de kerken zijn leeggelopen, de laatste christenen zijn roependen in de woestijn.
  En dan is ‘roependen’ nog sterk overdreven, tot nog toe is het slechts gefluister.

  Like

 7. Koddebeier zegt:

  Waarom staat er een foto van Rutte/Samson/Roemer boven het artikel ??

  Like

 8. E.J. Bron zegt:

  @Koddebeier

  LOL!!! 😆

  Like

 9. Hellen zegt:

  @ Koddebeier , ik dacht dat de middelste op het plaatje arrogander peggol was .

  Like

 10. Jan zegt:

  Het kan nog veel erger: pindakaas en jam zijn racistisch

  Verenice Gutierrez picks up on the subtle language of racism every day.
  Take the peanut butter sandwich, a seemingly innocent example a teacher used in a lesson last school year.
  “What about Somali or Hispanic students, who might not eat sandwiches?” says Gutierrez, principal at Harvey Scott K-8 School, a diverse school of 500 students in Northeast Portland’s Cully neighborhood.
  “Another way would be to say: ‘Americans eat peanut butter and jelly, do you have anything like that?’ Let them tell you. Maybe they eat torta. Or pita.”
  (Schools beat the drum for equity; http://portlandtribune.com/pt-rss/9-news/114604-schools-beat-the-drum-for-equity)

  Like

 11. Koddebeier zegt:

  @Hellen. Ze lijken ook allemaal op elkaar!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s