Chocolade-industrie kost veel kinderlevens in Afrika

Dagelijks verdwijnen er in het Afrikaanse land Mali kinderen tussen de 10 en de 15 jaar. Ze zullen door slavenhandelaren aan plantagehouders in Ivoorkust worden doorverkocht. Daar worden ze als slaven gehouden. De kinderen zijn vaak ziek, omdat ze rechtstreeks contact hadden met pesticiden. Als ze te langzaam of niet nauwkeurig werken, worden ze zwaar mishandeld en geslagen. Op grond van de mediale aandacht besloot men nu om maatregelen te nemen tegen deze moderne slavernij.

Internationaal “Harkin Engel Protocol” zou de situatie moeten verbeteren

In 2001 werd het internationale “Harkin Engel Protocol” uitgewerkt door Amerikaanse senatoren, chocoladeproducenten en NGO´s. In dit protocol verplichten de chocoladeproducenten, de regeringen en de lokale boeren zich ertoe om de ergste gevallen van kinderarbeid in West-Afrika te stoppen. Maar er gebeurde niet veel, en daarom werd er om een verlenging van de termijn verzocht tot 2010 om het doel te halen. Nu versieren de chocoladeconcerns hun producten weliswaar met hun producten met het “Harkin Engel zegel”, duidelijk is echter, dat er nog steeds kinderslaven op de plantages werken.

Europees Parlement intervenieert zonder juridische gevolgen

Het Europees Parlement nam in maar van dit jaar een resolutie aan, die de producerende landen ertoe oproept de VN-kinderrechtenconventie en de kinderbeschermingsconventies van de internationale arbeidsorganisaties te ratificeren en in de praktijk om te zetten. Bovendien eist de resolutie dat in handelsverdragen van de EU met andere landen concrete maatregelen ter armoedebestrijding en het scheppen van menswaardiger arbeidsomstandigheden worden opgenomen. Ook het Fair-Trade-netwerk dient in het gevolg sterker ondersteund te worden. Maar nog steeds ontbreken er bindende juridische stappen, die de zekerheid brengen dat de doelen daadwerkelijk in de praktijk worden omgezet en er geen kinderen meer worden uitgebuit bij de productie van chocolade.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/0010054-Schokoladeindustrie-kostet-viele-Kinderleben-Afrika

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, EU, Mensenrechten. Bookmark de permalink .

9 reacties op Chocolade-industrie kost veel kinderlevens in Afrika

 1. Linsky zegt:

  De Derde wereld is nog even arm en reddeloos als 50-60 jaar geleden toen me op school werd verteld dat het gruwelijk erg was, maar dat het allemaal wel goed zou komen, want de linkse rakkers zouden de wereld wel gaan redden!

  Natuurlijk is er veel verdeeld onder de armen……..de linker en de rechter, wel te verstaan!
  Uiteindelijk zijn ze er allemaal wel bij gevaren en rijk of stinkend rijk geworden aan dat zooitje ongeregeld daar.

  Die der wereld is van oudsher al de kip met gouden eieren geweest, en vormen het bestaansrecht van organisaties als, VN-kinderrechten, kinderbescherming en de internationale arbeidsorganisaties …………..

  Waarom en wie zou dat dan moeten veranderen? 😦

  Like

 2. Linsky zegt:

  Een goede leermeester maakt zichzelf overbodig……
  Maar is er ooit in de geschiedenis een organisatie opgeheven, wegens het door haar bereikte doel?

  Like

 3. Het zal wel weer niet erg correct zijn maar tijdens het lezen zit ik te denken aan die zanger met die piano die overal The Big One op zou willen flikkeren en dan zien we wel verder. Zou de menselijke onderbuik niks te maken willen hebben met denkbeelden over hoogstaande ethiek want ik moet nu ook naar de doos.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Misschien een mooie taak voor onze “ELITE” om daar betaald met ons gemeenschapsgeld wat aan te gaan doen??

  Like

 5. Roelf-Jan Wentholt zegt:

  Fair Trade is de allermeestmiserabele pseudo oplossing die linksige mensen verzinnen konden. Fair Trade doet de toch al arme boeren nog eens ernstig tekort. Fair Trade is het speeltje van mensen die graag aan zelfverheffing doen en die verder geen ene reet om het lot van de boeren geven en te lui zijn om economie te studeren.
  Met een voorbehoud: In Mali kan best echte slavernij bestaan. Want moslims.

  Like

 6. Anneke zegt:

  Fair Trade….heb met dit nog vrij nieuwe keurmerk vanaf het eerste begin GROTE VRAAGTEKENS. Bovenstaand artikel = VERSCHRIKKELIJK. En dit men heeft hier in het westen totaal géén weet van. De media VERZWIJGT deze feiten, natuurlijk hun zijn gegijzeld door de politiek – en economische – èn bancaire-elite !!! Afrika is qua keuze rijkheid aan grondstoffen wel zo enorm rijk-gezegend, maar de gewone burger heeft op dat continent absoluut GEEN FAIR leven!!! De smerige schorem dictatoren wèl; denken ze. Er zijn er inmiddels al aardig wat weggejaagd, maar wat er voor in de plaats is gekomen |Moslim Broederschap afgezanten| is nog SLECHTER. Weet nog zo’n vijftig-jaar geleden hoe de Afrikaanse burger nog in lemenhutten en loofhutten moest toeven en vrijwel géén kledij droeg; zoals hier in het westen. Als jong kind kon ‘k dat toen allemaal niet begrijpen en m’n ouders konden m’n vragen niet beantwoorden. Wat werd er gezegd…”Dat zijn hùn leef-regels en cultuur-gebruiken, Anneke. Die kunnen we niet met de onze vergelijken. Meng je tevens nooit met andere culturen en of religie’s….”

  Like

 7. Anneke zegt:

  En…wat zijn we WEER voor het smerige, intens stinkende lapje gehouden; betr. bijv. ONTWIKKELINGS-HULP/-WERK. De grotere instantie’s zijn merendeels de grootste bedriegers!!! Steken veel geschonken geld in EIGEN zak. “Als de eigen bankrekening maar goed ‘gespekt’ is en blijft”. Hun werknemers verdienen absoluut niet te-veel!!! Veel te veel van dit geld dat is bedoeld voor de zwakken in deze derde wereldlanden, blijft dus in de handen ‘steken’ van de ZEER goedbedeelde directeuren. “Ach; nog even en het NEP rijke westen beland zelf in de catogorie – Derde Wereld-gebied -!!!”

  Like

 8. Anneke zegt:

  Zolang er géén juridische onderbouwde -/bindende stappen worden genomen, stelt zo’n Harkin Engel Protocol helemaal NIETS voor. Het heeft totaal GEEN betekenis…!!! “Dit weet men heel goed, maar men doet net alsof de neus bloed”. Pfff; wanneer men hier in het westen een kind een letterlijke tik op de vingers geeft, of billenkoek…dan is men al schuldig aan kindermishandeling. Kinderen zijn hier in het westen een soort van afgoden geworden, vermaning dulden ze niet meer |worden nu door de ouders al niet meer pedagogisch opgevoed en vermaningen zijn nu helemaal ouderwets| De westerse jeugdigen hebben een steeds GROTERE mond gekregen. Schelden ouders en grootouders letterlijk uit en veel pubers die hun zin niet krijgen schoppen de ouders, om hun zinnen door te drammen/af te persen. Respect is heel ver verledentijd. Zij zouden eens moeten ervaren wat veel leeftijdgenoten moeten beleven in het barre Afrika!!!!

  Like

 9. Jan zegt:

  @Roelf-Jan Wentholt zegt:
  17 september 2012 om 07:17

  Links volk meent ook dat als je oude kleding inzamelt en deze aan Afrikanen geeft dat zij dan geholpen zijn. Echter, de lokale kleermaker die net een beetje kan bestaan wordt de nek omgedraaid. Iedere vorm van economische ontplooien wordt tegen gehouden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s