Er raken meer details bekend over de laatste ogenblikken van de V.S.-ambassadeur

Benghazi – Libië (CNN) Drie dagen voor de dodelijke aanval op het consulaat van de Verenigde Staten in Libië, zegt een plaatselijke veiligheidsfunctionaris, zou hij een ontmoeting hebben gehad met Amerikaanse diplomaten in de stad en hen gewaarschuwd hebben voor de verslechterende veiligheidssituatie.

Jamal Mabrouk, een lid van de 17e februari Brigade, vertelde CNN dat hij en een bataljonscommandant een bijeenkomst over de economie en de veiligheid hebben gehad.  Hij zei dat ze de diplomaten vertelden dat de veiligheidssituatie niet goed was voor het internationale bedrijfsleven.

“De situatie is beangstigend, ze maakt ons bang.” Mabrouk zei dat ze dat tegen de Amerikaanse functionarissen vertelden. Hij zei niet hoe ze reageerden. Mabrouk zei dat het niet de eerste keer was dat hij buitenlanders heeft gewaarschuwd over de verslechterende veiligheidssituatie gezien de toenemende aanwezigheid van gewapende jihadistische groeperingen in het gebied in en rond Benghazi.

Onenigheid over hoe aanval begon

De suite waar het lichaam van de ambassadeur werd gevonden werd beschermd door een grote deur met stalen staven, de ramen hadden stalen staven.  Zijn lichaam werd teruggevonden nadat plunderaars inbraken in de kamer. Het lijkt dat zijn beveiliging hem in de kamer achterliet, terwijl ze probeerden te reageren op de aanval.

Er zijn tal van vragen over wat er gebeurde in het consulaat, waar demonstranten zich hadden verzameld om te demonstreren tegen de film “Onschuld van moslims”, die naar verluidt in Californië werd gemaakt door een filmmaker wiens identiteit onduidelijk is. De belangrijkste van de vragen is wat er gebeurde met Amerikaanse ambassadeur J. Christopher Stevens , die vermist raakte tijdens de aanval.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen details vrijgegeven over de manier waarop Stevens overleed, hoewel tal van berichten in de media zijn gekomen dat de ambassadeur door de plaatselijke bevolking uit het consulaat werd meegenomen naar het Benghazi medisch centrum.

Clinton eist van Arabische landen bescherming ambassades

Volgens de rapporten kwam hij in het ziekenhuis, reageerde niet meer en was bedekt met roet van het vuur. Een arts was niet in staat om hem te reanimeren en verklaarde hem dood, volgens de genoemde rapporten.

Volgens een van de Libische bewakers die bij een van de poorten was gestationeerd, alleen gewapend met een radio, begon de aanval gelijktijdig vanuit drie richtingen. Volgens de bewaker werden zware machinegeweren en raketgranaten gebruikt. Hij zei dat gemaskerde mannen dreigden hem te doden voor ‘het beschermen van de ongelovigen.” Hij weigerde om voor de camera verschijnen uit angst voor repercussies.

Ex-SEALs bij Benghazi gedood

De 17e februari Brigade – een militie verbonden met de regering, maar geen deel uitmakend van de strijdkrachten van Libië – was nauw betrokken bij de redding van de gevangen Amerikaanse staf na de aanval dinsdagavond.  Nadat het consulaat was aangevallen en in brand gestoken, ontsnapte een aantal Amerikanen naar een ‘safe house’ in een ander deel van de stad. Maar dat kwam ook onder vuur te liggen.

Mabrouk zei dat hij een telefoontje kreeg van een ambtenaar in Tripoli, die zei dat hij was gebeld door een “angstige” Amerikaan in Benghazi. De ambtenaar was in het safehouse. Mabrouk zegt dat de Brigade aan de Amerikanen vroeg of ze hulp nodig hadden – maar kregen te horen dat, hoewel de situatie gevaarlijk was, het onder controle was.

Een paar uur later, aldus Mabrouk, kreeg hij een telefoontje van Tripoli over de aankomst van een Amerikaans team op luchthaven van Benghazi dat vervoer nodig had naar de stad. Hij ontmoette de zeven Amerikanen, die zwaar gewapend waren, maar niet in militair uniform, op de landingsbaan en voorzag hen van een gewapende escorte, zei hij. Zodra de twee voertuigen met de zeven Amerikanen bij het safehouse was aangekomen, kwamen ze zwaar onder vuur te liggen – inclusief een salvo granaat- en mitrailleurvuur. De aanvallers vluchtten vervolgens.

De Libische regering heeft gezworen om de daders van de aanslag voor het gerecht te brengen. Maar tijdens een bezoek aan het zwaar beschadigde consulaat, zei de president van Libië hulp te verwachten van zijn vrienden in de internationale gemeenschap. Op de vraag of de overheid niet in staat was om de extremistische groepen te controleren, antwoordde hij: “U bent niet ver van de waarheid.”

Wat de Midden-Oosten protesten onthullen

Bron:

http://edition.cnn.com/2012/09/15/world/meast/libya-diplomats-warning/index.html?hpt=hp_t2

Vertaling: Vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, Islam, Libië, Moslims, Terrorisme, VS. Bookmark de permalink .

10 reacties op Er raken meer details bekend over de laatste ogenblikken van de V.S.-ambassadeur

 1. vederso zegt:

  Steve Emerson van het Investigative Project on Terrorism: “het is meer dan alleen maar een protest over een filmpje! De Moslim Broederschap eist beperkingen op Free Speech, de hoeksteen van de V.S. en een open samenleving.”

  Like

 2. Martien Pennings zegt:

  Eh . . . . . als ik het goed begrijp was de titel van de film “Onschuld van de moslims” . . . . .?
  En uit de inhoud van de film bleek dat het moorddadige schurken zijn, zo in het algemeen?
  Kijk, dat is het mooie van die religie: je hoeft nooit lang te wachten tot ze alle clichés van het Prachtgeloof in de praktijk bevestigen.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Ik zeg het niet graag, maar dat is nu het gevolg van de illegale aanval op LIBIË door MOSLIMOBAMA met zijn vrinden in het kwaad SARKOZY en CAMERON. Ieder nuchter mens zag vorig jaar vanaf maart wat er gebeurde, KHADAFFI ten val en nog GROTERE GEKKEN aan de MACHT, de SALAFISTISCHE HAATBAARDEN! Obama,Sarkozy en Cameron zijn oorlogsmisdadigers! Maar zie wat er nu van gekomen is, ik hoop dat de amerikanen deze vent wegstemmen in november.

  Like

 4. Piet Klont zegt:

  @Tom H.

  Er zijn Amerikaanse presidenten voor minder neergeschoten….hoe dan ook, N’Obomba mag nooit meer president worden!!!

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Piet Klont 19.08. uur, inderdaad Piet laat deze muzelman president gauw oprotten!

  Like

 6. Ko Lumbus zegt:

  Ik weet niet wat erger is, in je eigen ambassade aan het mes geregen worden door die haatbaarden, of – wat Christopher Stevens overkwam – op de vlucht voor het vuur stikken in de rook die langzaam de ruimte vult waarin je dacht te kunnen schuilen.

  Like

 7. dgneree zegt:

  Dat waar de een na laatste link ‘Wat de Midden-Oosten protesten onthullen’, naar verwijst, Fareed Zakaria op CNN, kan men welgevoeglijk als taqqyah beschouwen.

  Like

 8. vederso zegt:

  @ dgneree. Mee eens. CNN speelt een hele vreemde rol in hun berichtgeving. De link is naar NBC en een interview met de president van Libië.

  http://vladtepesblog.com/?p=53112

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s