Het gaat niet over respect voor religie

Hele stapels vlaggen zijn er al voor verbrand, voor die ene anti-islamfilm. Moslims moeten consequent zijn, vindt Saligram  Narayanrao Balagangadhara:  als ze niet willen dat ze beledigd worden, moeten zij ook geen andere godsdiensten beledigen. De film Innocence of muslims heeft de voorbije week steden over heel de wereld op stelten gezet en dreigt dat nog te doen. ‘Wij beledigen nooit andere profeten’, luidt de teneur van verschillende moslims, ‘dus waarom kunnen we niet eisen dat Mohammed respect krijgt? Wij respecteren de anderen; waarom beledigen zij ons dan?’ Anderen stelden dat de woede voortkwam uit een eis van ‘vrijheid’: het recht van een gemeenschap om gevrijwaard te zijn van zware beledigingen tegen haar identiteit en waarden.

Net als bij de Mohammed-cartoons van enkele jaren geleden duikt hetzelfde cliché op in de debatten: er moet meer respect zijn voor de ander. Iedereen meent ook dat hij wel dat respect voor de ander heeft. Maar ondanks al dat zelfverklaard respect is de wereld er niet vreedzamer op geworden. Wat is er dan eigenlijk aan de hand?

Voor moslims gaat het om de religieuze kwestie van het belachelijk maken van de profeet. Maar voor wie is Mohammed een profeet? Toch alleen voor hen die geloven in de islam? Dat punt geldt voor alle religieuze symbolen. Iets is altijd een symbool voor een bepaald persoon; wat een symbool is voor de ene is dat niet voor de ander. Neem een heiden als ik: voor mij symboliseert noch het kruis noch de profeet Mohammed ook maar iets. Het ene is een ding en de ander is een mens. De Sikhs in India mogen de tulband wel als hun religieuze symbool beschouwen, maar dat is noch voor mij noch voor een protestant het geval.

Eis tot bekering

Iets is alleen een religieus symbool binnen de grenzen van een bepaalde religie. Daarbuiten heeft het diezelfde symboolwaarde niet meer. Wat betekent het dan om van niet-moslims te eisen dat zij Mohammed respecteren? Is het een eis om hem te erkennen als religieus symbool of als profeet? In dat geval komt het neer op een eis om zich tot de islam te bekeren. Zonder die stap kan Mohammed nooit een religieus symbool of profeet worden voor mij en elke andere niet-moslim. Wat is dan de betekenis van de klacht dat de film ‘de draak steekt met de profeet’ en dat men dat niet mag doen?
Moslims stellen dat de profeet Mohammed afbeelden heiligschennis is, omdat de profeet afbeeldingen van zichzelf en Allah verboden heeft. Het antwoord daarop is simpel: de woorden van de profeet zijn alleen geldig voor hen die hem aanvaarden als profeet. Voor niet-moslims heeft dit voorschrift geen enkele kracht.
Maar de vraag is: doen we toch iets immoreels door hun gevoel van heiligschennis niet te ‘respecteren’? Om daarop te antwoorden moeten we ons perspectief uitbreiden. Tot op vandaag bekritiseren sommige protestanten de katholieken openlijk door de paus ‘de antichrist’ te noemen, de katholieke kerk als ‘de kerk van de duivel’ af te schilderen en de gelovigen als ‘duivelaanbidders’ te veroordelen. Europa kende decennia van oorlogen daarover. Tot vandaag blijven die centrale stellingen van het protestantisme heiligschennis voor de katholieken; net zoals het bestaan van het katholicisme zelf heiligschennis blijft voor vele protestanten. Wat moeten we dan doen, als men stelt dat de ene groep niet mag doen wat de andere als heiligschennis beschouwt?
Als Indiër kijk ik met nog meer verbazing naar de eis van de protesterende moslims. Al eeuwen behoort het tot de kern van de islam om de Indiase tradities (het hindoeïsme, jaïnisme, boeddhisme) te beschrijven als afgoderij en valse duivelse religie. Volgens de islam aanbidden hindoes satan en zijn kompanen: hun olifant-god Ganesha, de overspelige Krishna of de fallische Shiva. Dat beeld is nog steeds actueel. Zijn zulke uitspraken over de goden van India geen heiligschennis? Kan men dan van moslims eisen dat ze hun basisdoctrines over afgoderij, God en satan verloochenen? Mocht de islam dat doen, dan zou hij zijn eigen bestaan als religie opheffen. Met andere woorden, vanuit heidens perspectief is het bestaan van een religie zoals de islam (of het christendom) op zich al ‘heiligschennis’. De kern van deze religies transformeert miljoenen mensen in Azië tot afgodenvereerders en aanbidders van de duivel. Moslims moeten consequent zijn: als ze niet willen dat men heiligschennis pleegt tegen hun religie, dan moeten ze dat zelf niet doen naar andere religies en tradities toe.

Superieur aan allen

Als ze niet bereid zijn deze conclusie te aanvaarden, dan komt de eis van de protesterende moslims in feite hier op neer: de wereld moet hen behandelen als een uitzonderlijke religieuze gemeenschap, gelijk aan geen en superieur aan allen. Natuurlijk geloven zij dat dit het geval is. Juist daarom is die overtuiging onaanvaardbaar voor de rest van de wereld. Het hele debat gaat noch over ‘respect voor andere religies’ noch over ‘de vrijheid van meningsuiting’. Het gaat erover dat een religieuze groep, die zichzelf superieur acht aan alle anderen, eist dat heel de wereld de waarheid van deze overtuiging zou onderschrijven. Wie is bereid om dat te doen? Ik in ieder geval niet.

Bron:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120918_00301001

Auteur: Saligram  Narayanrao Balagangadhara

Geplaatst door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(h/t Daniel Deblaere)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

21 reacties op Het gaat niet over respect voor religie

  1. Wederom een uitstekend artikel, E.J.!

    Like

  2. E.J. Bron zegt:

    Niet van mij Pieter. Een tip van Daniel Deblaere. Een van onze fanatieke Vlaamse commenters! 😀

    Like

  3. Jan zegt:

    Moslims razen en tieren omdat zij dagelijks geconfronteerd worden met hun eigen achterlijke maatschappij. En dan Israël. In slechts 50 jaar opgebouwd tot een land dat inventief is als de VS en alle islamitische landen, maar even goed ook Europa (ik denk dat Brussel dat slecht kan verdragen), in de schaduw stelt. Dat is een doorn in hun ogen en dus kunnen moslims, net als hun socialistische broeders en zusters hier, maar op een manier reageren: vernietigen en iedere gelegenheid aangrijpen om beledigd te zijn.

    Like

  4. Jan zegt:

    Mohammed, boodschapper van de vrede:

    Like

  5. koddebeier zegt:

    Wat was er mis aan dat filmpje????? …….Het was toch de waarheid !!

    Like

  6. Jan zegt:

    koddebeier zegt:
    19 september 2012 om 19:54

    Die doet au.

    Like

  7. @Jan om 18:51: Boodschapper van de vrede.. Ja ja, met een AK47 kan ik de ideologie van de vrede ook afdwingen

    Like

  8. Ko Lumbus zegt:

    @ ‘Wij beledigen nooit andere profeten’, luidt de teneur van verschillende moslims, ‘dus waarom kunnen we niet eisen dat Mohammed respect krijgt? Wij respecteren de anderen; waarom beledigen zij ons dan?’

    Ja, het staat er echt. Niet te filmen, de mate waarin wat voor religie door moet gaan kan verblinden.

    Like

  9. Jan zegt:

    Ko Lumbus zegt:
    19 september 2012 om 20:17

    Moslims tonen respect voor Koptische religie:

    Like

  10. Overigens hebben ze niks te eisen, ze hebben het maar te nemen. Ze eisen, ze eisen maar wij hebben zeisen!

    Like

  11. lucky9 zegt:

    De KOekoek heeft natuurlijk weer @ gelijk. Maar bij nauwkeurige analyse suggereert hij juist het tegengestelde van wat hij louter toevallig (?) schrijft.
    Zij respecteren de anderen helemaal niet, maar KOekoek schrijft het wel!
    Wij beledigen hen niet, maar KOekoek schrijft het wel!
    Er is maar één islam en één soort moslims. En wat schrijft KOekoek ?
    “De teneur van verschillende moslims.” Heeft iemand hier nog een watje nodig?

    Samengevat de commentaren van de islamfiele KOekoek zijn die van een Trojan Horse: vervalsend, subversief, indoctrinerend, misleidend en laf.

    Like

  12. Nogmaals: EEN MOSLIM IS EEN MOSLIM EN DE GEMATIGDE MOSLIM BESTAAT NIET. DAT GELDT OOK VOOR DE GEMATIGDE ISLAM: ISLAM IS ISLAM!

    Like

  13. Tom Hendrix zegt:

    @Pieter Veenstra 20.47. uur, dat is de waarheid in een notedop Pieter! En wat steeds weer opvalt is, de moslims EISEN RESPECT, en ze hebben nog NOOIT gehoord van WEDERKERIGHEID!
    Zij maken uit welke OVERTUIGING de WAARHEID is, en pikken we dat niet, dan worden ze BOOS. Ik noem ze dan nu ook BOOSLIMS!

    Like

  14. G.Deckzeijl zegt:

    Respect is bedoeld voor MENSEN(en dan uitsluitend voor degenen die snappen wat dat begrip betekent..!!!) en NIET voor welke godsdienst dan ook. Godsdienst is VERZONNEN.
    Als tapijtvreters* luidkeels respect voor hun hersenspinsels eisen is dat enkel INTIMIDATIE.
    Trap er niet in. Het is nauw verbonden aan de doelstellingen van HET PROJECT.
    http://tinyurl.com/3v3kah7
    *>> let op! zij niet alleen. Hier hebben bv. sgp-ers er ook een handje van om eisen te stellen, sterker: de indruk te wekken dat dit land bestuurd zou kunnen worden met de bijbel in de hand.

    Like

  15. De Ekster zegt:

    Inderdaad, heer Deckzeijl; we moeten oppassen voor ALLE godsdiensten, want godsdienst is nu eenmaal waanzin. Maar we moeten voor moslims wel 10 keer banger zijn dan voor alle andere godsdiensten vanwege het allesoverheersende en levensbepalende karakter van de islam. De volgers van Mo kunnen het gewoonweg niet verdragen dat er niet-moslims bestaan op deze wereld en ze zullen ook nooit rusten voordat ze hun doel (werelddominantie) bereikt hebben..

    Like

  16. Tom Hendrix zegt:

    @ De Ekster 15.39. uur, zo is het maar net!

    Like

  17. Daniel Deblaere zegt:

    NIEUWS via De Morgen, een Vlaams (links) dagblad:
    Hirsi Ali bekritiseert aanpak Westen bij islamprotesten
    Bewerkt door: redactie − 17/09/12, 19u39 − Bron: Volkskrant.nl

    © epa. Ayaan Hursi Ali in Madrid.
    DM UPDATE

    Westerse regeringen hebben de incoherente neiging om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, terwijl ze de resultaten ervan veroordelen
    Ayaan Hirsi Ali
    De moslims die nu de straat opgaan om doodstraf van de makers van de anti-islamfilm te eisen, zijn geen marginale groep. Integendeel, zij vertegenwoordigen de hoofdstroming in de huidige islam. Weliswaar veroordelen vele moslims en ex-moslims het geweld, maar zij staan aan de rand van de moslimgemeenschap. Dat schrijft de voormalige Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali in een opiniestuk in het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Ze doet dat naar aanleiding van de rellen die afgelopen week in de Arabische wereld ontstonden nadat een Amerikaanse anti-islamfilm online was gezet.

    Publicatie Salman Rushdie
    Zij noemt het “een vreemde en bittere” samenloop van omstandigheden dat de uitbarsting van geweld van moslims samenvalt met de publicatie van het nieuwe boek van Salman Rushdie. In 1989 sprak de Iraanse geestelijk leider ayatollah Khomeini een doodvonnis tegen hem uit wegens zijn boek ‘De Duivelsverzen’. “In 23 jaar is er niet veel veranderd”, schrijft Hirsi Ali.

    In de omstreden film wordt de spot gedreven met de profeet Mohammed. Betogers in verschillende Arabische landen gingen vervolgens de straat op. In Libië werden de Amerikaanse ambassadeur en drie ambassademedewerkers gedood. Hirsi Ali schrijft in haar artikel dat westerse regeringen de “incoherente neiging” hebben om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, terwijl ze de resultaten ervan veroordelen.

    Filmmaker Theo van Gogh
    De Nederlandse van Somalische afkomst schreef het script en verzorgde de voice-over van de film ‘Submission’ van de vermoorde filmmaker Theo van Gogh. In die film werd kritiek geleverd op de behandeling van vrouwen in de islamitische wereld.

    Like

  18. Jan zegt:

    “‘Wij beledigen nooit andere profeten’, luidt de teneur van verschillende moslims, ‘dus waarom kunnen we niet eisen dat Mohammed respect krijgt?”

    PA hypocrisie: Mahmoud Abbas: “Religies beledigen of religieuze symbolen kan geen deel uitmaken van van de vrijheid van geloof of vrijheid van meningsuiting”.

    Dagelijkse religieuze lesvan de PA: “De strijd tussen waarheid en leugen is even oud als het leven op aarde… De strijd tussen ons en Joden gaat NIET over land en grenzen maar is veeleer een strijd GELOOF en BESTAAN.”

    Moderator bij de Fatah ceremonie: “Onze oorlog met de afstammelingen van apen en zwijnen (zoals de Joden) is een oorlog die gaat over religie en geloof”.

    Meije op PA-tv: “Joden en Christenen zijn minderwaardig en minder belangrijk, laffer en verachterlijker.”

    Sheikh Taleb Al-Silwadi: “Allah’s vijanden zijn de kinderen van Zion.”
    enz.
    enz.
    enz.
    ….
    ….
    ….
    http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=7475

    Like

  19. Pingback: Islam-moe | E.J. Bron

Plaats een reactie