“Het klimaat van de angst sorteert effect”

Wolfram Weimer is “Handelsblatt”-columnist (” Weimers Woche”) en schrijver. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag wil hij een speciale editie van het legendarische Duitse satirische tijdschrift “Pardon” uitgeven 

Hoe ver dient de kritiek op de islam te gaan, wat is de satire toegestaan? Alles, argumenteert Wolfram Weimer, publicist en toekomstige uitgever van het Duitse satirische tijdschrift “Pardon”. De staat zou zich erbuiten moeten houden en de trend tot zelfcensuur moeten tegengaan.

Meneer Weimer, islamvijandige provocateurs maken doelbewust gebruik van de vrijheden van de open samenleving als invalspoort om haat aan te wakkeren. Moet de staat zich hiertegen verzetten of moet hij het verdragen?

Het probleem ligt minder bij islamvijandige provocateurs dan bij radicale islamieten, die iedere aanleiding zoeken om gewelddadig te worden, die een klimaat van bedreiging en angst verbreiden en er zelfs niet voor terugdeinzen anders denkende mensen te vermoorden. Ze willen de regels van de vrije samenlevingen nieuw definiëren naar hun maatstaven. Daarom zouden we ons juist niet in een kringloop van de zelfcensuur moeten laten dwingen, maar de vrijheid van de kunst, de literatuur, het debat en de satire per se verdedigen.

Waar liggen de grenzen? Zouden de autoriteiten een openbare uitzending van de islamfilm moeten verbieden – met welke argumenten?

Dit debat is belachelijk. De film wordt iedere seconde in het openbaar getoond, op internet wordt hij miljoenen malen gedownload. De staat zou helemaal niets moeten verbieden wat er plaatsvindt in het kader van de menings- en kunstvrijheid gebeurt. Als dit wel gebeurt, zou dit een poging zijn om bij religieus fundamentalisme in ´t gevlij te komen.

Het christendom is thuis in vrije, Verlichte samenlevingen. De islam in de regel niet. Komen daar verschillende grenzen voor kritiek en satire uit voort?

Natuurlijk niet. Wanneer de omstandigheden in radicaalislamitische regimes brutaler worden, wanneer burgers fundamentele mensenrechten geweigerd worden, wanneer studenten voor demonstreren gefolterd en wanneer vrouwen wegens overspel gestenigd worden – dan is toch de openlijke kritiek van de vrije wereld des te noodzakelijker. Alleen al vanwege het feit dat er in veel islamitische landen sprake is van een onbeschrijflijke vrouwenapartheid, dat vrouwen massaal als tweederangs mensen onderdrukt worden, kan de kritiek niet laten ophouden. Want vaak is onze kritiek de laatste hoop van de onderdrukten.

Vrijheid van meningsuiting kan iedereen uitoefenen, persvrijheid alleen diegene die over een medium beschikt. Is dat nog gelden in tijden van YupuTube, Facebook en blogs?

De grenzen vervagen en dat is wat betreft de vrijheid heuglijk nieuws. We hebben bij de revoluties in de Arabische dictaturen immers kunnen zien hoe het internet heeft bijgedragen aan de val van de regimes.

Satire mag zich bezighouden met de islam. Zou ze dat in de huidige gespannen situatie ook moeten doen of juist nu?

Helaas sorteert het klimaat van de angst, dat de radicale islamieten verbreiden, al effect. Onder karikaturisten, satirici en journalisten bestaat sinds de publicatie van de Mohammed-cartoons een trend naar zelfcensuur. De fundamentalisten hebben daarmee al een eerste etappeoverwinning geboekt.

Helaas is deze ontwikkeling echter ook in de samenleving in zijn geheel waar te nemen. Geen kerstvieringen meer op kleuterscholen, voetbalclubs zoals Real Madrid verwijderen hun christelijke symbolen, stewardessen mogen geen kruisjes meer aan hun halsketting dragen, er nauwelijks islamkritische kunstwerken vertoond of islamkritische theatervoorstellingen gegeven. Ik beschouw dat veel meer als een indicatie van lafheid dan verstandigheid.

Wat motiveert het Franse satirische tijdschrift “Charlie Hebdo” en het Duitse “Titanic”: lust in provocatie of geld?

Vermoedelijk allebei.

U wilt binnenkort het traditionele satirische tijdschrift “Pardon” nieuw leven in blazen. Als het tijdschrift maandag in de kiosken zou liggen – wat zopu er dan op de voorpagina staan?

De verraders van de vrijheid in het Westen zouden aanleiding genoeg geven voor menig bijtende spot.

Bron:

http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/wolfram-weimer-zur-islam-debatte-das-klima-der-angst-zeigt-wirkung/7158142.html

Interview: Georg Watzlawek

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Dhimmitude, Islam, Islamisering, Westen. Bookmark de permalink .

35 reacties op “Het klimaat van de angst sorteert effect”

 1. G.Deckzijl zegt:

  Was ‘m bijna vergeten, de volgende KLOOTZAK, zie ‘m nog een fotograaf van de Telegraaf een paar meppen geven en daarna in een donkerrode bestelbus stappen.
  Hoe is ’t mogelijk dat die KLOOTZAK mbv onze belastingcenten in leven wordt gehouden?
  Waarom istie niet gelijk zonder parachute boven Zandbakkistan gedropt..????
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12969792/__Samir_A._aangehouden_in_cel__.html
  Ook zoiets waar geen vinger achter te krijgen is: aangehouden worden in de cel…
  Wat valt er aan te houden? Niets. Gevangene zit al vast. Procedure is eenvoudig te wijzigen en wel als volgt. Briefje sturen met de mededeling: we hebben het een en ander ontdekt waar je verantwoordelijk voor bent, ontkennen is zinloos. Je krijgt er 20 jaar bij. Einde oefening.

  Like

 2. Piet Klont zegt:

  Er loopt er nog ééntje met z’n volle verstand rond…!?
  Direct oppakken, deze wereldvreemde snuiter!!!

  Like

 3. Piet Klont zegt:

  @Gerrit:
  Iedereen die een fotoGRAAF van de TeleGRAAF klappen geeft, heeft mijn zegen.

  Like

 4. Piet Klont zegt:

  Nou vooruit…voor die Samir Aap maak ik een uitzondering.

  Like

 5. lucky9 zegt:

  Klont, nutteloze oefening, mijn IP is binnen enkele seconden gewist, en ik hoop voor U hetzelfde.

  Like

 6. Piet Klont zegt:

  @Lucky:

  Verklaar eens?

  Like

 7. Seculiere zegt:

  Zou je sex willen hebben met een Arabier?

  Like

 8. Martien Pennings zegt:

  Hier een kleine overwinning op de angst: “Anti-islamposter in metrostations New York”: http://bit.ly/OKg5la

  Like

 9. Piet Klont zegt:

  @Martien Pennings:

  Mooi opgesnuffeld!
  Die heb ik even opgeslagen, morgen zet ik ‘m op A-4 (scherp) en stuur ‘m weer naar Bron, zodat iedereen hem van deze site kan plukken die er belang bij heeft.

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Aan alle hondenliefhebbers, jij dus OOK, EJ, het volgende artikel…TIJD VOOR ACTIE..!!!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12973086/__Hond_niet_geschikt_als_huisdier__.html
  Tjsa Henk Bleker, mensen leven ook vaak in groepen, kijk naar dat moslimGELAZER vanwege een slechte Mo-film van de afgelopen weken, dat onaangepaste, vrouwenhatende TUIG werkt alleen maar in groepen, en dan zouden normaal denkende mensen zoals wij van onze honden afstand moeten doen omdat een weggejoriste, gristelijke ezelfokker uit Vlagtwedde(ja, daar woontie!) dat verordonneert? LET OP! Deze bezopen plannen mogen onder geen voorwaarde in een “wet” gegoten, dat moet ten koste van alles voorkomen worden.
  Henk Bleker, als je dit leest: kom jij iedere zondag in de kerk en bid* je tot die verzonnen god van jou om vergeving van je zonden van de afgelopen week? Durf jij jezelf dierenvriend te noemen?
  Je bent niet meer dan een politieke stressveroorzaker.
  En die kunnen we in dit land missen als kiespijn.
  En die zgn wetenschappers hadden ook beter moeten weten met hun zgn “onderzoeksresultaten:”
  een FLUTSTUK van de bovenste plank.
  Ja, en het allermooiste moet nog komen! Bleker heeft ook bepaald dat alle honden vanaf pup met ingang van medio 2013 GECHIPT moeten zijn. Kan het krommer???
  Waarschuwing: chips gaan aan de wandel in een hondenlichaam, ze veroorzaken KANKER.
  En daar houden hondenliefhebbers niet van, omdat honden toch al zo’n KORT leven beschoren is.
  *>> http://tinyurl.com/3v3kah7

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Aanvulling van 07:16, alleen voor hondenliefhebbers: lees 371 van…
  http://www.amsterdampost.nl/dump-uw-links-hier/
  (en het moet heupdysplasie zijn)

  Like

 12. E.J. Bron zegt:

  Die islamofiele christelijke dhimmie Bleker gooit alvast het 1e balletje op om uiteindelijk honden helemaal uit het openbare leven te bannen Gerrit!

  Like

 13. G.Deckzeijl zegt:

  Aanvulling van 07:16, zie Telegraafartikel: Alex Ploeg(vast geen hondenliefhebber) concludeert(…)dat van alle bestaande 5500 soorten zoogdieren er 5492 niet meer gehouden worden. Nou Alex, ga dat eens bespreken met de nog te benoemen minister van integratie…!!!
  Hier is de brancheorganisatie uit het artikel: http://www.divebo.nl
  De knop contact kan de lezer(of hondenliefhebber) zelf wel vinden.
  Stuur onze heldere Alex Ploeg eens een berichtje…!!!

  Like

 14. G.Deckzeijl zegt:

  @EJ,Kijk maar in je mailbox..!!!

  Like

 15. G.Deckzeijl zegt:

  Zou die gristelijke H.Bleker van dat op 12-9 jl. UITGEDUNDE cda* soms een stille deal met islamitische hondenhaters gemaakt hebben?
  http://tinyurl.com/btk8u7s
  Alles over islamitische honden- en vrouwenhaters links naast contact.
  *christenen dienen allah>>> http://tinyurl.com/3dr8puh
  Ziezo, nou is iedereen weer op de hoogte.

  Like

 16. G.Deckzeijl zegt:

  Zeg Henk Bleker, jij kunt qua mentaliteit nog wel wat van honden* LEREN.
  Dat geldt ook voor A.Ploeg van Divebo en die zgn “wetenschappers” uit Wageningen..!!!
  http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3316313/2012/09/14/Hond-houdt-al-zes-jaar-de-wacht-bij-graf-van-zijn-baas.dhtml
  *Der Hund bleibt mir im Sturme Treu, der Mensch nicht mal beim Winde.
  (kreeg ik in 2003 te horen van Oostduitse fokkers van Duitse herdershonden)

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 08.32. uur, ach Gerrit, van de club van : Christenen Dienen Allah, kunnen we zoiets verwachten, en maar slijmen met de muzelmannen, het ergste is dat ze aanstonds zelfs lid mogen worden van het CDA. Dat zegt n.m.m. toch meer dan voldoende niet?

  Like

 18. Aegolius cs zegt:

  The US government has spent $70,000 to buy airtime on the Pakistani airwaves in hopes of countering fervor around an anti-Islam video created by a California producer. The ad features Barack Obama, the US president, and Hillary Clinton, secretary of state, saying the government of the United States had absolutely nothing to do with the video. Running on seven networks, the department of state hopes the TV messages can reach up to 90 million Urdu-speaking viewers. Al Jazeera’s Imran Khan reports.

  Like

 19. Aegolius cs zegt:

  Muslime wollen auch in Deutschland protestieren

  Vor den Freitagsgebeten werden Krawalle in islamischen Ländern befürchtet, Botschaften sind geschlossen. In Deutschland sind Demonstrationen gegen das Video geplant.
  Tausende Muslime wollen am Wochenende in deutschen Städten gegen das Anti-Islam-Video auf die Straße gehen. In vielen Bundesländern wurden Demonstrationen angemeldet. So wollen am Samstag etwa 1.000 Muslime in Karlsruhe……….
  http://www.zeit.de/politik/2012-09/mohammed-film-protest-deutschland

  Like

 20. vederso zegt:

  @ Aegolius. Bedankt voor de link naar Die Zeit. Ik vermoed dat de Moslim Broederschap en de OIC een strategische blunder hebben begaan door de druk op Free Speech zo op te voeren. De Obama-regering heeft in de confrontatie al gefaald, maar dat is voor iedereen duidelijk. De discussie over het OIC-begrip “test of consequences” zal deze keer veel fundamenteler zijn dan ooit tevoren. De vraag is nu geworden of het Westen de vrijheid van meningsuiting wil opgeven. En teveel mensen beginnen in te zien dat de claim van de OIC volstrekt eenzijdig is. Daarom, lang leve het Web, zolang het nog duurt.

  Like

 21. G.Deckzeijl zegt:

  Buiten mij, Tom en EJB geen hondenliefhebbers hier….Waarom ik me nog uitsloof om hele volksstammen wakker te schudden… ik weet het echt niet meer.
  http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1484115/2012/08/10/Foto-van-man-met-aan-artritis-stervende-hond-in-het-water-gaat-viraal.dhtml

  Like

 22. Tom Hendrix zegt:

  @Vederso 11.10. uur, “daarom lang leve het web, zolang het nog duurt”. Waarde Vederso, met een bukker en eurofiele-islamofascist als SCHULZ, met zijn “vrindjes”, von Rampuy en opper STURMBAHNFÜHRER Barosso, ben ik daar net als U niet meer gerust op. Ze haten ons, omdat we ons nog kunnen verweren via internet, maar inderdaad hoe lang nog?

  Like

 23. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 11.26. uur, Gerrit voor 6 weken terug moest onze dochter, haar hond Kyra een boxer laten inslapen op 12 jarige leeftijd. Het was zo’n inlief dier, dat wij zelfs moesten slikken, dat ze uit haar lijden verlost moest worden. Gelukkig hebben ze weer een hond, Jambo, van 6 jaar oud, en “prettig gestoord”, wat een vreugde en trouw heeft een hond in zich! En inderdaad, een hond laat zijn “baas”, of bazin NOOIT in de steek.

  Like

 24. Linsky zegt:

  En nou maar hopen dat dit ook effect heeft:

  Anti-islamposter in metrostations New York
  Pamela Geller
  http://linskysplace.wordpress.com/2012/09/21/anti-islamposter-in-metrostations-new-york/

  Like

 25. G.Deckzeijl zegt:

  11:32 Dank je wel Tom, het gevoel afscheid van een hond te moeten nemen is voor mij één van de ergste ervaringen die een mens te verwerken krijgt. Ik word altijd witheet als daar door anderen lichtzinnig op wordt gereageerd. Heb nog wat achtergrondinfo opgedoken uit de krochten van HVV:
  http://tinyurl.com/95p72ky
  http://tinyurl.com/9kqdgls
  Onvoorstelbaar met wat voor geschifte gedachtekronkels niet alleen politici aan komen kakken.

  Like

 26. G.Deckzeijl zegt:

  Iedereen weer writers BLOCK…????

  Like

 27. G.Deckzeijl zegt:

  Quizvraag: wie is de gevaarlijkste (demissionaire) boktor van Nederland?
  Lees m’n eerdere comments mbt honden van vandaag.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12976482/__Bleker__actie_tegen_boktor__.html
  Voor de goede orde: figuren die op weinig subtiele wijze het aantal honden in Nederland willen beperken cq lopen te ZEIKEN over “onreinheid”, hebben allemaal een lekke KOPpakking.
  Let op de woordspeling.

  Like

 28. Aegolius cs zegt:

  Iedereen weer writers BLOCK…????
  Dogs are not dangerous:

  Ik ben een kattenliefhebber en in mijn leven veelvuldig afscheid moeten nemen van mijntrouwe huisgenoot. Ik besef dat voor hondenhouders hetzelfde, uiterst pijnlijk afscheid nemen vaak boven een menselijk sujet, soms ook nog ’n familielid. Familie kies je niet, wel je huisdieren.

  Like

 29. willemientje zegt:

  He he Gerrit 11.26 , ik had 4, en nu nog 3 kalven, nog 1 bouvier, en 2 bordeauxdoggen, en tot mijn verdriet,heb ik onlangs een van mijn 11 jarige bouviers moeten laten inslapen, betere vrienden kan je niet hebben
  Ik heb het artikel ook gelezen, maar ik voldoe aan de eisen, een roedel van 3, en een tuin van 2 hektare, , grotere onzin heb ik nog niet gelezen, word hier ook belastinggeld aan gespendeerd?

  Geen wonder dat we failliet gaan, laten ze liever de slechte fokkers bestrijden,

  Like

 30. willemientje zegt:

  Heeft iemand een teiltje, ik zit net naar een vandaag te kijken, Clinton, en Obama, met hun filmpje, en een herhaling van Shulz, maar gelukkig ook wat tegengas

  Like

 31. Tom Hendrix zegt:

  @Willemientje 18.19. uur, inderdaad Willemientje, dat stelletje RENEGATEN en KONTLIKKERS van de MUZELMANNEN hebben mijn dag ook vergald. Voor mij mogen deze LANDVERRADERS aan de HOOGSTE BOOM, met al hun politiek correcte vrindjes erbij.

  Like

 32. /* schuift cementemmer naar Willemientje en braakt er zelf ook een vol. GADVERDAMME!

  Like

 33. G.Deckzeijl zegt:

  Voor alle hondenliefhebbers:

  @Willemientje en verder iedereen die na ruim anderhalve eeuw(ja,ja) nog steeds door gemeentelijke zakkenvullers wordt GEDWONGEN hondenbelasting moet betalen!!!
  Klik aan en bewaar>> http://tinyurl.com/4yspwpw
  Eén pdf-pagina>> http://tinyurl.com/6xfvzpw

  Like

 34. Piet Klont zegt:

  Linsky zegt:
  21 september 2012 om 11:59
  En nou maar hopen dat dit ook effect heeft:

  Komt Linsky ook nog eens aankakken…zeg, druiloor, ben je altijd zo snel?

  Martien Pennings zegt:
  21 september 2012 om 03:55
  Hier een kleine overwinning op de angst: “Anti-islamposter in metrostations New York”: http://bit.ly/OKg5la

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s