“Sahelistan”: Allahstrijders bedreigen West-Afrika

In Mali hebben radicaalislamitische Allahstrijders een gebied ter grootte van Frankrijk veroverd. Ze maken gebruik van het machtsvacuüm in de Sahelzone. Maar in de buurlanden organiseert het verzet zich.

Bijna dagelijks verkondigt de televisie van Mali leuzen om vol te houden aan de inwoners in het noorden. Er zijn al een half miljoen mensen gevlucht voor de radicaalislamitische Allahstrijders, die een gebied ter grootte van Frankrijk veroverd hebben. Nu heeft Mali´s overgangspresident Dionakounda Traoré VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon opgebeld voor “ondersteuning en begeleiding”. Of hij daarmee een VN-mandaat voor militaire hulp aan de buren bedoelt, is onduidelijk. “Maar het is de tot nu toe duidelijkste schreeuw om hulp van Mali, dat het de crisis in het noorden niet meer aan kan”, zegt de Ghanese veiligheidsexpert Kwesi Aning.

Sinds zes maanden rukken de radicaalislamitische groepering Ansar Dine (Verdediger van het Geloof) en andere Al-Qaida-takken in de islamitische Maghreb steeds verder op in het noorden van het West-Afrikaanse land. Ze sloten een bondgenootschap met de Toeareg van de bevrijdingsbeweging Azawad (MNLA), die voor autonomie strijden, en stuitten op een machtsvacuüm, dat na een putsch in de hoofdstad Bamako was ontstaan. Nu heersen daar de milities volgens de regels van de sharia, gerekruteerde kindsoldaten, die ongelovigen stenigen.

Dat een aanzienlijk gebied van de Sahelzone door Jihadisten bezet wordt, alarmeert niet alleen West-Afrika. Door de rechtsvrije ruimte loopt van zuid naar noord de grootste handelsroute van Afrika, een belangrijke as voor de lucratieve handel met drugs, wapens en mensen. De inkomsten daaruit zouden ertoe kunnen bijdragen dat er een “Sahelistan” gevormd wordt, waarin kleine Jihadgroepen tot een waar guerrillaleger uitgroeien, dat – net zoals in Afghanistan – in staat is een compleet land te onderwerpen. “De Talibanisering van Mali is in volle gang en bedreigt heel West-Afrika, als we de sekte Boko Haram in Nigeria meerekenen”, waarschuwt Aning, onderzoeksdirecteur aan het Kofi-Annan-trainingscentrum voor vredestroepen in Accra. “Iedere crisisoplossing voor Mali moet daarom betrekking hebben op de hele regio”.

Het begrip “Sahelistan” heeft de Franse Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius voor de crisisregio gebruikt, terwijl zijn collega van defensie, Jean-Yves Le Drian, ervoor waarschuwt dat het in geen geval zover zou mogen komen. Het Westen wil een gevecht aan het terreurfront van Afrika echter aan de Afrikanen zelf overlaten. Het militaire netwerk van de West-Afrikaanse statenbond Ecowas staat al klaar om in te grijpen. Er ligt een aanbod om 3300 militairen naar Mali te sturen. Maar de in juli gehouden gezamenlijke vergadering van de VN-raad met de Afrikaanse Unie (AU) trapte eerst op de rem: voordat er een mandaat zou komen, zou Ecowas toch voor meer informatie moeten zorgen over de “doelen, de middelen en de modaliteiten”, aldus de resolutie.

Uiteraard zouden de Afrikaanse blauwhelmen niet meteen kunnen vertrekken. Enkele weken voorbereidingstijd voor woestijntraining en –uitrusting zijn noodzakelijk. Bovendien willen ze logistieke hulp – wellicht speciale Franse eenheden en Amerikaanse onbemande vliegtuigjes. Maar overgangspresident Troré schijnt nu echt druk uit te oefenen: Tegelijkertijd met de brief aan Ban Ki-Moon belde hij begin september Ecowas op om Mali te helpen bij een bestorming van de bezetters.

Vreemde troepen zouden daarbij in eerste instantie niet hoeven vechten, wordt er volgens het persbureau AFP in de brief gezegd. Dat zou een zaak zijn van het eigen leger. Men verzocht echter om training en uitrusting, begeleidende luchtsteun, verkenning en de vernietiging van geheime steunpunten – evenals vijf bataljons, die stap voor stap veroverde steden zouden beschermen.

Volgende week komen de stafchefs van Ecowas bijeen, daarna de Ministers van Defensie. Op 26 september heeft Ban Ki-Moon een topontmoeting belegd over de Sahel in het kader van de Algemene Vergadering van de VN. Op de agenda: het toegenomen terrorismegevaar.

De buurlanden zouden een ingrijpen nog steeds als “laatste redmiddel” zien, sussen deskundigen: voor het geval de “onderhandelingen met de nieuwe machtscentra in het noorden mislukken”, legt Aning uit. Ecowas zou moeten onderhandelen en tegelijkertijd zijn troepen moeten opleiden. Wellicht kan daarbij Nigeria als voorbeeld genomen worden, waar in enkele regio´s in het noorden ook de sharia geldt – een “gematigde sharia” (aanhalingstekens door vertaler!). “Het is belangrijker om goed voorbereid te zijn dan snel te handelen”, zegt Aning.

Bron:

http://www.ftd.de/politik/international/:sahelistan-gotteskrieger-bedrohen-westafrika/70090893.html

Auteur: Marina Zapf

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Al Qaida, Islam, Islamisering, Jihad, Terrorisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op “Sahelistan”: Allahstrijders bedreigen West-Afrika

  1. oogenhand zegt:

    Waarom bedekken deze heren hun gezicht? Dat is laf, en opent de mogelijkheid voor hun vijanden om ook laf te worden.

    Like

  2. Hellen zegt:

    oogenhand , u tikt ” heren ” , nouwwwww ik noem ze geheel anders !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s