Waarom de overname van Jordanië door de Moslimbroederschap hapert (+ video)

(Door: Daniel Greenfield)

De islamisten hebben nu Egypte, Turkije en Tunesië onder controle en betwisten Syrië. Jordanië is in vergelijking vrij klein, maar het is nog steeds onderdeel van het pakket zoals de Moslimbroederschap graag een Groot-Syrië opnieuw wil creëren, een combinatie van Egypte en Syrië en met toevoeging van Jordanië aan het pakket om vervolgens Israël te verpletteren en daarna Libanon, dat volgens hen veel te veel christenen en sjiieten bezit.

Maar tot nu toe is de Jordaanse “Arabische Lente” nog niet van de grond gekomen en de grote show van macht door de Moslimbroederschap op vrijdag  met een opkomst van slechts 7.000, terwijl er door de Broederschap minstens 50.000 werden verwacht. Duizenden leden van de Moslimbroederschap van Jordanië gingen de straat op om steun te geven aan de boycot van de aanstaande parlementsverkiezingen. De boycot is een klap voor koning Abdullah II, die hervormingen tot het middelpunt van zijn campagne heeft gemaakt om een opstand in de stijl van de Arabische Lente af te wenden. De leider van de Broederschap, Hammam Saeed, sprak de ongeveer 7.000 volgelingen vrijdag toe in de hoofdstad Amman en drong aan op een boycot van de verkiezingen, die naar verwachting aan het eind van dit jaar of begin 2013 zullen worden gehouden. Hoewel de demonstratie de grootste was van de groep in het afgelopen jaar, die in wekelijkse straatprotesten hervormingen in Jordanië eist, blijft het land stevig in handen van Abdullah. De oppositie is beperkt tot gefragmenteerde groepen onder leiding van de Broederschap, maar is vooral trouw gebleven aan de koning.

Nope, het is geen klap. Het maakt niet uit hoe de media het draaien. Een oppositie die alleen maar 7.000 mensen op de been kan brengen in een land van 6 miljoen, is geen bedreiging voor Abdullah en Abdullah was de Broederschap te slim af door vervroegde verkiezingen aan te  kondigen. De demonstratie van de Broederschap “Vrijdag ter Redding van de Natie” is mislukt, het maakt niet uit hoe de media het draaien, maar dat betekent niet dat Jordanië immuun is voor een overname, maar die overname is op zijn minst uitgesteld.

Er zijn een aantal grote uitdagingen voor de Broederschap in Jordanië. De economische situatie is niet zo slecht als in Egypte en de Katar voorstanders van de opstanden in Libië, Syrië en Egypte lijken niet graag een collega-monarch af te zetten. Zonder geld uit Katar en Al Jazeera propaganda zal een overname door de Moslimbroederschap een zware strijd worden.

Maar er is een nog groter probleem. Het draagvlak van de Broederschap komt uit Gaza, niet uit Jordanië. De splitsing van het Palestijnse Mandaat heeft twee lagen in Jordanië; Jordaanse Palestijnen en Israëlische Palestijnse vluchtelingen uit het grondgebied dat Jordanië annexeerde, maar daarna verloor aan Israël. Deze twee types Palestijnen hebben een verschillende juridische status en Koning Abdullah was zo slim om dit onderscheid te laten voortbestaan.

De Broederschap en een coalitie van stammen en andere groepen leggen druk op de monarch om wat zij beschouwen als het trage tempo van de politieke hervormingen te versnellen. Ze zijn ook boos op een kieswet die in juli vorig jaar werd aangenomen, die een systeem in stand houdt dat de vertegenwoordiging van Jordaniërs van Palestijnse afkomst marginaliseert, op wie islamisten rekenen voor hun steun, in het voordeel van inheemse Jordaniërs, die de neiging hebben om de koning te steunen. Zolang de Broederschap is gebaseerd op de Israëlische Palestijnen in plaats van op Jordaanse Palestijnen, hoeft hij niet te hopen op het winnen van steun van de bevolking. De strategie verdeelt en is waarschijnlijk niet aantrekkelijk voor de gewone Jordaanse Palestijnen.

Islamisten zoals de Broederschap erkennen niet bepaald landen of grenzen en het opkomen voor de Palestijnse vluchtelingen in Jordanië als een slimme en effectieve move, maar om het af te wenden is alles wat Abdullah moet doen blijven vertrouwen op Jordaanse oppositie tegen het Palestijnse project van de Broederschap.

Video:

 

Bron:

http://frontpagemag.com/2012/dgreenfield/why-the-muslim-brotherhood-takeover-is-fizzling-in-jordan/

Auteur: Daniel Greenfield

Vertaling: Vederso (voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, Jordanië, Moslimbroederschap. Bookmark de permalink .

6 reacties op Waarom de overname van Jordanië door de Moslimbroederschap hapert (+ video)

 1. Volgens onderstaande link zou men in Jordanië bezig zijn met een ban op de MB. Iemand die hier meer over weet?
  http://www.theblaze.com/stories/jordan-moves-to-ban-the-muslim-brotherhood/

  Like

 2. Jan zegt:

  Islamist Cleric Warns Of Terror Attacks Against European Countries That “Belong To Islam”…

  “When Islam enters a territory, it becomes Islamic, therefore Islam is under obligation to eventually liberate it.”
  “Spain, for instance, is a Muslim territory. Eastern Europe as well. Romania, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo, Bosnia… but due to its decision to send troops to Afghanistan and Iraq and its military cooperation with Israel, Bulgaria is also a legitimate target.”
  http://weaselzippers.us/2012/10/05/islamist-cleric-warns-of-terror-attacks-against-european-countries-that-belong-to-islam/#disqus_thread

  Like

 3. Petrossa zegt:

  Dat is vooral te danken aan Abdullah’s vooruitziende blik door alle palestijnen uit het leger en de overheid (en het land) te flikkeren gedurende de laatste jaren. Anders had dit op een staatsgreep uitgedraaid.

  Het is te hopen dat Obama niet herkozen wordt want die wil de broederschap best nog wel een keer een handje helpen.

  Like

 4. Jan zegt:

  Hapert niet erg, de Moslimbroeders krijgen de smaak te pakken

  Jabal Al Hussein, Amman

  Like

 5. Petrossa zegt:

  Obama herkozen,wat wil je. Nu ze weten dat die slappe dweil terug is gaan ze van start.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 16.15. uur, en dankzij moslimobama gaat dat steeds meer ook in europa gebeuren. Dit is de agenda van muzelman obama, en de linkse congsi in europa is het er helemaal mee eens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s