Duitsland: complete nieuwbouwwijken zonder kerken

In Duitsland wordt de architectuur “gedechristianiseerd”. Complete nieuwbouwwijken en woongebieden worden gebouwd zonder kerken: Kerken worden gewoon niet gepland in de projecten, alsof niemand aan ze gedacht heeft.

De Duitse katholieke nieuwssite Kreuz.net bericht over dit fenomeen met voorbeelden uit een artikel van Dankwart Guratzsch in het dagblad “Die Welt”. In Stuttgart werd een grote, nieuwe wijk gebouwd voor 12.000 mensen, zonder kerkgebouw.

In Hamburg werd eveneens een nieuwe wijk gebouwd voor 12.000 mensen, eveneens zonder kerkgebouw. En dat niet alleen: om dit project te realiseren, werden 19 kerken gesloten, vermoedelijk omdat ze gewoon in de weg stonden. Verdwenen in een oogwenk. Onder het voorwendsel dat niemand om ze had gevraagd. Sommige mensen echter protesteerden wel degelijk, en om hen tevreden te houden werden ze verblijd met een kleine kapel met 30 zitplaatsen, verstopt op de benedenverdieping van een kantoorgebouw.

Dit lijkt geen incident, maar een vooropgezet plan om de symbolen van het christelijke geloof te laten verdwijnen op een kille, berekende en wrede manier.

Guratzsch citeert in “Die Welt” de zoon van de grote filosoof Hegel, Immanuel Hegel, die adviseerde: “Bouw kerken!”. Omdat, voegt Guratzsch er aan toe: “Kerken bouwen betekent gemeenschappen bouwen. Wanneer de gelovigen zijn verstoken van de zichtbare getuigenis van publieke erkenning van hun waarden, worden deze laatste ook verzwakt voor de gelovigen zelf.”

Guratzsch herinnert zich hoe hetzelfde gebeurde in de tijd van de Duitse Democratische Republiek, het communistische Oost-Duitsland: kerken werden gesloopt om te vernederen, te beledigen, religie te isoleren en atheïsme in te prenten.

Een Europa zonder kerken en zonder sterke christelijke wortels en waarden zal veel kwetsbaarder zijn voor een bedreiging gelijk aan het communisme: Islamisering.

Bron:

http://www.enzaferreri.blogspot.co.uk/2012/10/germany-whole-districts-without-churches.html#axzz28eFrtNYA

Auteur: Enza Ferreri

Vertaald uit het Engels door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Christendom, Dhimmitude, Duitsland, Elite, Islamisering, Linkse Kerk, Naïviteit, political correctness, Religie, Socialisten. Bookmark de permalink .

19 reacties op Duitsland: complete nieuwbouwwijken zonder kerken

 1. Turul zegt:

  Europa gaat ten onder zonder het christendom, heel erg simpel! Het probleem zit aan de top in alle Europese landen, die hun eigen persoonlijke levensvisie er doorheen willen duwen, zoals met bewust plannen op allerlei vlakken, niet enkel in de architectuur….

  Het zal dadelijk Oost Europa zijn die West en Noord Europa moet redden van de ondergang, mark my words. Daarnaast zou het mij niet verbazen als de Oost Europese landen het zingende schip “de EU” als eerste verlaten in de nabije toekomst. Er zijn tekenen genoeg om dit vermoeden te rechtvaardigen.

  Like

 2. Marc Bouwman zegt:

  Dat kerken bouwen gemeenschappen bouwen betekent, is zonder meer waar. De neergang van het geloof hier in Europa heeft vele oorzaken, zowel godsdienstig, historisch als maatschappelijk. Daar kunnen we hele bibliotheken over volschrijven, en dat gebeurt ook.

  Mij bevreemd echter wel de stelling dat het ontbreken van kerken in de nieuwbouwplannen iets totaal nieuws is: het is al een kleine dertig jaar aan de gang. Zelf woon ik in een wijk dat gebouwd werd tussen 1980 en 1990. In de hele wijk, en in de verder wijdere omtrek, is geen kerk te vinden.

  Een tijdje terug vroeg ik een godsdienstlerares waarom leerlingen altijd maar weer die verplichte moskee-bezoeken moesten doen. Ik vermoedde hierin in multi-culti goed-doe houding. Het tegendeel was het geval. Zij stelde dat er in de hele stad eenvoudig geen actieve kerken of synagogen te vinden waren. Dat zegt natuurlijk wel het nodige over de gigantisch snelle neergang van het christendom hier.

  Kerstvieringen, zelfs op katholieke scholen, houden niet veel meer in dan het voor 60 volle minuten in bedwang houden van 400 leerlingen, die eigenlijk geen idee hebben waar het over gaat. Er is ook geen werkelijke mis met rituelen. Alleen het obligate geblaat van ‘vrede in de wereld’. Met centraal in de kerk een gigantische foto van de Taj Mahal (islamitisch bouwwerk), speelt de pastoor het achterhaalde nummer Imagine van John Lennon, muziek dat de jeugd van tegenwoordig in het geheel niet bekend in de oren klinkt.

  Weten jullie nog hoe de eerste zin van dat nummer luidt? Juist ja: ‘Imagine there’s no heaven’. En dat in een kerk, gespeeld door een pastoor, met kerstmis.

  Laten we ons dan niet verbazen over het ontbreken van kerken in nieuwbouwwijken.

  Like

 3. nicolazien zegt:

  Zonder christendom zal het Westen inderdaad te ondergaan. Alle zogenaamde waarden van de Westerse cultuur zijn op het christendom gebaseerd. De naastenliefde, de individuele verantwoordelijkheid, de absolute beschermwaardigheid van het menselijk leven, op al deze waarden zijn onze wetten gebaseerd, dat heeft een veilige, menswaardige samenleving opgeleverd, die zullen we kwijtraken als we het fundament niet meer kennen. In het communistische Polen werden hele nieuwbouw-steden gebouwd zonder kerken, het heeft niet mogen baten! Wel vraag ik me af hoe lang het duurt voordat er wel moskeeën komen!

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Nicolazien 21.05. uur, dat is absoluut waar wat U stelt. Het is de humanistische-christelijke cultuur, die ons de meest menslievende waarden heeft gebracht. Door de invloed van de linkse-en politiek correcte kliek, werd echter het cultuurrelativisme in het leven geroepen, met desastreuze gevolgen, die we heden ten dage kunnen aanschouwen.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:


  Weergaloos programma, destijds iedere vrijdagavond bij RTL.
  Dit is ook een klassieker: http://tinyurl.com/6gehvdj

  Like

 6. Zoals het nu lijkt is Duitsland al behoorlijk ver in het zelf-islamiseren. Geen kerken in nieuwbouwwijken maar er zal ongetwijfeld wel ruimte zijn gereserveerd voor de bouw van moskeeën!

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Ze kan mij beter opzoeken, ik ben ECHT…!!!
  http://www.telegraaf.nl/prive/13049085/__Curry_op_zoek_naar_God__.html
  Sorry meid, there’s NO god.
  http://tinyurl.com/44d5thj

  Like

 8. toetssteen zegt:

  Marc Bouwman
  De Taj Mahal is helemaal geen moslim bouwwerk.

  http://www.stephen-knapp.com/true_story_of_the_taj_mahal.htm

  Ik ben het overigens niet eens met het artikel. De meeste van onze waarden zijn geaseerd op het humanisme en de verlichting. En als u meent dat islam door een veelheid aan kerken, zelfs als zij bevolkt worden door gelovigen, zich tegen heeft en zal laten houden, dan wordt het tijd de geschiedenis te bestuderen.

  Like

 9. Marc Bouwman zegt:

  @toetssteen

  De Taj Mahal is een mausoleum, gebouwd in opdracht van de toenmalige Mogulheerser over India. Zoals je weet is India tussen 1300 en 1857 door een islamitisch Turks volk overheerst. De Taj is gebouwd uit liefde van deze mogulheerser voor zijn vrouw, die jong overleed. Op zich een romantisch gegeven, natuurlijk. Om het gebouw staan vier minaretten.

  Humanisme en Verlichting hebben aan onze huidige waarden natuurlijk een hoop toegevoegd. Maar zelfs die waarden vinden vaak hun oorsprong in het christendom. Naastenliefde, eigen verantwoordelijkheid, keuzevrijheid, individualisme zijn waarden van, of uitvloeisel van, het christendom!

  Like

 10. toetssteen zegt:

  No way Marc Bouwman.
  Geen moslim zou de ingang namelijk plaatsen.
  Buiten de dat, Mumtaz kon Jehan aan zijn achterwerk roesten, de man had een harem waar de bomgordels alleen maar van kunnen dromen. Gush en ineens na een paar ton vrouwenvlees werd hij verliefd? Ik heb rare dingen gehoord, maar dit is er eentje van. Overigens ligt Muntaz daar niet eens begraven. Die hebben ze er ergens in de provincie onder gestopt.
  Wist u overigens dat de zoon van Jehan zijn dierbare pa op liet sluiten? Tja, Jehan kon wegrotten in zij kerker.

  http://garysellers.blogspot.nl/2005/03/taj-mahal-not-made-by-shahajahan-bbc.html

  http://www.hindunet.org/hindu_history/modern/taj_oak.html

  Like

 11. toetssteen zegt:

  Gruwel wat een tikfouten weer! Mijn excuses.

  http://www.globalhinduism.com/2012/01/taj-mahal-was-not-built-by-any-mugalmuslim-it-was-hindu-temple-tejo-mahalay-108-proofs/

  En als u dat kunt weerleggen Marc Bouwman, dan hoor ik het nog wel.

  Like

 12. Lucky9 zegt:

  Gruwel en wees voorbereid. Pinokkio Verhofstadt orakelt, wees dus op uw hoede voor de kotz:

  Like

 13. Lucky9 zegt:

  In dezelfde lijn: de Taj Mahal was evenmin een moslim kunstwerk als de de tafels van vermenigvuldiging en de regel van drie een islamitische uitvinding zouden zijn. Niet dus!

  Wordt nu eindelijk eens wakker Bouwman! Over de oorsprong van humanisme en verlichting heb je gelijk, maar het is niet omdat Pinokkio iets zegt dat het ook waar is. Integendeel, laat U niets wijsmaken!

  De systematische vernietiging van tempels en andere bouwwerken begon 1400 jaar geleden toen de misdadige roverhoofdman MO nog leefde. Dat hij een valse profeet was verbaast me niets en kan me als wetenschap eigenlijk gestolen worden.

  Het enige wat de moslims nadien leerden van de hindoes en het Boeddhisme was de truc van de eindeloze “herhaling” van verzen zoals: ‘allah’ is levend en er is geen andere god dan ‘allah’, en zeker niet de regels van degelijke architectuur.

  Constructie: nihil. Destructie nooit weg geweest maar erg levend om zich heen schoppend!
  Islam en architectuur zijn aartsvijanden. Alleen God weet wat ze allemaal in die 1400 jaar al vernietigd hebben!

  Like

 14. toetssteen zegt:

  Ashworth heeft gelijk. Grote genade wat een moron is Verhofstadt. Die man is volkomen van het pad.

  Like

 15. toetssteen zegt:

  @Lucky 01:36
  Zo ongeveer de toenmalige kennis.Veel is te danken aan de Nestorianen en de de Joden dat er nog iets behouden is gebleven.

  Like

 16. Piet Klont zegt:

  Je bent weer lekker op dreef hè, Toets!
  Dank voor de links.

  Like

 17. Pieter Helenius zegt:

  Turul zegt:
  8 oktober 2012 om 20:14
  Het zal dadelijk Oost Europa zijn die West en Noord Europa moet redden van de ondergang, mark my words. Daarnaast zou het mij niet verbazen als de Oost Europese landen het zingende schip “de EU” als eerste verlaten in de nabije toekomst. Er zijn tekenen genoeg om dit vermoeden te rechtvaardigen.

  Ik kan het je nog sterker vertellen. Binnen nu en 50 jaar vluchten wij naar Rusland c.q. plaatsen wij ons zelf onder de bescherming van de horkerige en onbeschofte Russen. Dat is nog altijd beter dan de Islamitische barbaren en de multiculti Gutmensch.
  Als Finland ze niet te snel af is zullen inderdaad landen als Tsjechie en Hongarije als eerste de EU verlaten.

  Like

 18. louis-portugal zegt:

  Lucky, het is notabene een landgenoot van jou.
  Na 12 min. gaat hij helemaal los.
  De nederlandse verkiezingen hebben aangetoond dat Nederland juist MEER Europa wil. i.p.v. het minder van de extreemrechtse Wilders.
  Hij haalt zelfs het referendum van 7 jaar geleden erbij.
  Idd. levensgevaarlijk die vent.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s