Saoedische journalist: “Niet Israël, maar corruptie en dictators zijn de ware vijanden”

Een journalist uit Saoedi-Arabië zegt, dat de “ware vijanden van de Arabische wereld” corruptie en dictators zijn en niet de Joodse staat. De bronnen, die voor oorlogen tegen Israël werden verspild, zou men beter besteed kunnen hebben aan onderwijs, gezondheid en infrastructuur.

Een artikel van een journalist uit Saoedi-Arabië rekent af met de conventionele wijsheid van de Arabische wereld, vooral als het gaat om Israël, de zogenaamde wortel van alle kwaad in deze regio. De journalist kan zich verheugen in een grote populariteit op internet en flakkert een nieuw debat over de “Arabische Lente” aan.

Onder de kop “Arabische Lente en de Israëlische vijand” verbaast de schrijver zich over de verspilde bronnen, vooral in de onafhankelijkheidsoorlog in 1948, in de Zesdaagse oorlog in 1967 en in de Jom Kippoer oorlog in 1973.

“Wat waren de daadwerkelijke kosten voor het niet erkennen van Israël in het jaar 1948 en waarom hebben de Arabische landen hun financiële middelen i.p.v. in oorlogen niet in onderwijs, gezondheidszorg en de infrastructuur geïnvesteerd?”, vraagt Abdulateef al-Mulhim zich af in “Arab News”, een krant uit Saoedi-Arabië in de Engelse taal, waarvan de website “honderdduizenden keren per dag” wordt aangeklikt.

“Maar de moeilijkste vraag, die geen enkel Arabisch land wil horen, is toch of Israël de ware vijand van de Arabische wereld en de Arabische volkeren is”, schreef al-Mulhim.

“Ik besloot dit artikel te schrijven, nadat ik foto´s en berichten over een hongerend kind in Jemen, afgebrande huizen in Aleppo in Syrië, van de onderontwikkelde Sinaï in Egypte, autobommen in Irak en de verwoeste gebouwen in Libië zag”, schreef hij.

“De gemene deler van al datgene wat ik zag, was dat de verwoestingen en gruweldaden niet het werk van een vijand van buitenaf waren. De honger, de moorden en de verwoesting in deze Arabische landen worden door dezelfde hand veroorzaakt die de eenheid van deze landen zouden moeten vormen en beschermen en de opdracht heeft de mensen in deze landen te beschermen. Dus, de vraag is nu wie de ware vijand van de Arabische wereld is”, vroeg hij zich af.

Al-Mulhim zei verder: “De ware vijanden van de Arabische wereld zijn corruptie, gebrek aan goed onderwijs, gebrek aan een goede gezondheidszorg, gebrek aan vrijheid, gebrek aan respect voor mensenlevens en tenslotte veel dictators in de Arabische wereld, die het Arabisch-Israëlische conflict gebruiken om hun eigen landgenoten te onderdrukken”.

“Deze wreedheden van dictators tegen hun eigen volkeren zijn veel erger dan alle gevolgen van de Arabisch-Israëlische oorlogen”, voegde hij er aan toe en vroeg zich af of de mishandelingen van Palestijnen door Israëlische soldaten nog vergelijkbaar zouden zijn met de verwoestende omwentelingen in de regio, de burgeroorlog in Syrië, de corruptie in Tunesië, waar de voormalige dictator 13 miljard dollar van zijn eigen verarmde volk stal.

Al-Mulhim riep de Arabische landen ertoe op om er eindelijk mee te stoppen alle noden van de regio in Israël te zoeken: “Nu is het moment om de oorlogen te beëindigen en ermee te beginnen betere levensomstandigheden voor de toekomst van de Arabische generaties te creëren.”

Het artikel kreeg meer dan 300 comments, waarvan enkele de “moedige” woorden van al-Mulhim prezen en anderen zijn weergave van de gebeurtenissen, en vooral zijn zienswijze dat de Palestijnen het “beter” zouden hebben dan vele andere Arabieren, bekritiseerden.

Bron:

http://de.ibtimes.com/articles/26106/20121010/saudi-araber-nicht-israel-sondern-korruption-und-diktatoren-sind-die-wahren-feinde.htm

Auteur: Roger

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Israël. Bookmark de permalink .

19 reacties op Saoedische journalist: “Niet Israël, maar corruptie en dictators zijn de ware vijanden”

 1. Joop Klepzeiker zegt:

  Lees bovenstaand nog eens goed, ik krijg er de rillingen van.

  Ik denk dat MP er wel een woordje aan gaat wagen

  Like

 2. benny zegt:

  een correcte analyse van deze man

  Like

 3. Lucky9 zegt:

  Uiteraard heeft hij gelijk. Maar zijn “boven ons gestelden” zijn misschien even corrupt als de onze, en misschien nog wreedaardiger.

  Like

 4. Joop Klepzeiker zegt:

  tjonge lezen jullie nu niet door het wollige heen.

  Ik lees niets over het bestaansrecht van Israël alleen over de kosten van het conflict, verder schijnen de religieuze motieven geen rol te spelen in zijn betoog en natuurlijk begaan de Israëlische soldaten misdaden tegen de palestijnen.

  Vaak is het best interessant om te zien wat men krampachtig niet wil schrijven of misschien is hij wel bang om zijn hoofd te verliezen.

  Like

 5. M.A.L. Sion zegt:

  De conclusies zijn gelijk aan wat in de NIET-LINKSE kringen in Nederland en andere Westerse landen al herhaaldelijk naar voren is gebracht. Dat is niet zo moeilijk want deze man heeft na de fase van analyse NIET zoals gebruikelijk in het Midden-Oosten er vervolgens de islam-vertaal-sleutel overheengelegd met alle leugens die daarbij normaliter uit de kast getrokken worden, maar zich beperkt tot de verstandelijke versie van het verslag van die analyse.
  Nu staan er uiteraard tig mannetjes klaar om alsnog die islam-vertaal-sleutel over het verhaal te leggen maar ….. het is de vraag of dat in het tijdperk van de twitter nog wel kan. Hij heeft zeer gevoelig op de tenen getrapt van de huidige ‘machthebbers’ die geen genoegen zullen willen nemen met deze versie van de analyse maar hun wordt het klankbord uit de handen geslagen.
  Vraag blijft uiteraard of Abdulateef al-Mulhim nog aan grijze haren toe zal komen? Ik wens hem sterkte maar vrees het ergste.

  Like

 6. Joop Klepzeiker zegt:

  Tja als je blijft hangen in de waan dat het een economisch conflict is zal je best gelijk hebben, ik zie het echter toch iets anders en dat op aandringen van de mo slims

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het onderwerp TAYSIR.
  Wazdanouwéér, zult u denken? Nou, dat gaat zo.
  http://tinyurl.com/3hu6x9u
  Theedoekdragers moet je niet vertrouwen. Al-Mulhim ook niet, omdat hij in opdracht van de Saudi-Arabische geschreven kan hebben!

  Like

 8. Het is zoals bij ons, Verkeere Elites en corruptie… Val devan Rome, Inquisitie en nu Islamisatie…. het is nu al de derde keer dat Europese Elites willen per force hun eingen volk doen buigen voor een God van Middle-Oost… “Protestant” worden was niet genoeg. De tijd voor een Protestatie Level 2 is gekomen : ”Back to the Roots” en traditie van Nordeuropa…. deze die hebben ons eens doen ”Protesteren”. Wij, bij NORDPEACE, hebben antwoorden en oplossingen voor Nordeuropa : http://w1p.fr/75608.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Ik was na Saudi-Arabische het woord machthebbers vergeten.
  Tsja, mijn “harde schijf” blijft ook wel ’s hangen…

  Like

 10. @Joop K: Dat denk ik ook wel. De kans is groot dat Martien inmiddels al druk aan het denken en schrijven is. Als hij ten minste niet te druk bezig is met Vermeersch…

  Like

 11. Henk der Niederländer zegt:

  Ik vraag me in ieder geval af hoe lang het zal duren voordat de heer Abdulateef Al-Mulhim zijn auto op geblazen word.
  Daarom kan Ik zeer goed Martien zijn gedachtengang volgen.

  Like

 12. Henk der Niederländer zegt:

  En toen ging Ik naar mijn mandje luitjes
  Ik ben te oud om nog langer te blijven zitten
  Truste allemaal

  Like

 13. Joop Klepzeiker zegt:

  Ik blijf op wil het ryan bidden debat zien !

  Like

 14. 2Crazy2bTrue zegt:

  De marge waarin je je binnen een dubbele dictatuur van zowel het hemelse als het aardse kan uiten, is zeer nauw. Daarom vind ik de analyse van deze journalist uit een wereld waar helderheid van geest overwegend met onthoofding wordt beloond, opmerkelijk en vooral dapper.
  Ik ben het dan ook helemaal met reageerder ‘M.A.L. Sion’ eens.

  Daarbij heb ik zelf nog gevoel dat de islam minder monolitisch is dan velen nog denken en door de moderniteit van binnen flink aan het uithollen is. Vooral in zijn brongebied zou het wel eens als een glazen kerstbal kunnen imploderen, waarna er niet meer dan wat verwaarloosbaar gruis overblijft.

  Like

 15. Joop Klepzeiker zegt:

  mooie gevoelens nu nog de feiten !

  Like

 16. louis-portugal zegt:

  Idd. dapper om dat daar te zeggen.
  Hij ziet er niet echt arabisch uit.
  Quanta Ahmed schreef al eens een mooi stuk in trouw.
  Ze stelde dat de ararbieren blij waren met Palastina en Israël omdat het veel aandacht van hun eigen landen wegtrok.
  Ik begrijp daarom ook niet zo goed waarom de rijke arabieren de mohammedanen in het buitenland zo ondersteunen door vooral de bouw van moskeeën te financieren.
  Daar worden toch de lui opgefokt die straks hun van hun bevoorrechte posities af gaan stoten.
  Ik heb begrepen dat een van de doelen van O.B. Laden was om het geld van de olie eerlijker te verdelen.

  Like

 17. Alf Janszoon zegt:

  Deze journalist Abdulateef Al-Mulhim is zowel eerlijk als dapper. En men kan het hem niet kwalijk nemen dat hij geen zelfmoordneigingen koestert. Want wie in die contreien stelt dat de islam de bodem is van waaruit al de maatschappelijke mistanden en gruwelijkheden ontspruiten, is een kind des doods. Zijn of haar hoofd zal binnen de kortste keren van de romp gescheiden worden.

  Like

 18. Jan zegt:

  Hezbollah ofwel, Nazrallah valt Syrische rebellen aan

  Hizbollah ‘launching rocket attacks into Syria’
  Driving across the Hermel plains of the northern Bekaa, 10 miles from the frontier with Syria, The Daily Telegraph could hear the sound of rocket fire. The salvoes came in waves – the dull thuds of the launchers shattering the stillness of the night air as they released their loads. Half an hour later, the tempo quickened to a near constant onslaught…
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9615925/Hizbollah-launching-rocket-attacks-into-Syria.html

  Like

 19. Jan zegt:

  Saoedische vrouwen aan de elektronische hondenlijn

  Saudi Arabia implements electronic tracking system for women
  Since last week, Saudi women’s male guardians began receiving text messages on their phones informing them when women under their custody leave the country, even if they are travelling together.
  http://www.rawstory.com/rs/2012/11/22/saudi-arabia-implements-electronic-tracking-system-for-women/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s