Na de vlucht van de Kopten uit Rafah zorgen bij de christenen

De verwoeste Koptisch-orthodoxe Mariakerk in Rafah in de noordelijke Sinaï 

Negen Koptische families zijn vanwege doodsbedreigingen van de radicale islamieten uit hun geboortestad Rafah in de noordelijke Sinaï gevlucht. Morsi en minister-president Qandil probeerden de zaak te kalmeren.

Onder de Koptische christenen heerst grote verontrusting over nieuwe radicaalislamitische intimidaties tegen christenen. Ook na de ontmoeting tussen de Egyptische president Mohammed Morsi en een groep Koptische christenen, die na doodsbedreigingen uit hun geboortestad Rafah in de noordelijke Sinaï moesten vluchten naar El-Arisch, is de angst gebleven, zoals de stichting “Pro Oriente” dinsdag berichtte. Morsi garandeerde tijdens zijn bezoek aan El-Arisch de gevluchte christenen dat “hun veiligheid ook zijn veiligheid” zou zijn. Het zou daarbij om een op zichzelf staand geval gaan, dat “niet typerend zou zijn voor Egypte”. Het zou bij de bedreigingen veelmeer gaan om een misdaad, waarvan de schuldigen bestraft zouden moeten worden. Een week daarvoor had de Heilige Synode van de Koptisch-orthodoxe kerk onder voorzitterschap van metropoliet Pachomios zijn diepe zorgen over de gebeurtenissen in de noordelijke Sinaï tot uitdrukking gebracht. Het comité herinnerde eraan, dat soortgelijke gebeurtenissen de afgelopen maanden ook plaatsgevonden hadden in Al-Amreya bij Alexandrië en in de kleine stad Dahschur in de provincie Giza.

Letterlijk staat er in de verklaring van de Heilige Synode: “Negen families moesten uit angst voor hun leven hun huizen in Rafah verlaten, nadat ze met de dood waren bedreigd. Hoewel de plaatselijke media al een maand geleden over de doodsbedreigingen tegen de Kopten hadden bericht, deden de autoriteiten niets om deze Egyptische families, die het recht hebben in hun huizen te wonen, de noodzakelijke veiligheid te garanderen.” Minister-president Hisham Qandil zei tijdens een persconferentie in Taba, dat de negen families “niet met geweld” uit Rafah zouden zijn verdreven, maar zelf besloten zouden hebben om te verhuizen naar El-Arisch. Hij voegde er echter aan toe: “Als er Kopten worden aangevallen, dan betekent dit dat alle Egyptenaren worden aangevallen”. Alle Egyptische autoriteiten zouden de aanwijzing gekregen om overal in het land te zorgen voor de bescherming van de Kopten. Ook de in El-Arisch residerende Koptische bisschop van de noordelijke Sinaï, Kosman Ava Mina, zei tegen journalisten dat de negen families veelmeer “uit paniek” dan op grond van directe bedreigingen Rafah zouden hebben verlaten. Het zou niet zozeer gaan om een twist tussen christenen en moslims, maar veel meer om “de spanning tussen de natie en extremisten”. Wanneer de autoriteiten echter niet de “noodzakelijke maatregelen” tegen de extremisten zouden nemen, zou het zover kunnen komen dat de extremisten alle inwoners van Rafah, christenen zowel als moslims, bedreigen en terroriseren. De oorzaak van “de zaak Rafah” zouden pamfletten zijn geweest, waarop te lezen stond dat de Koptische christenen het tot Egypte behorende deel van de stad zouden moeten verlaten of men zou hen doden. Rafah is de enige grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook.

Bron:

http://koptisch.wordpress.com/2012/10/13/nach-flucht-der-kopten-aus-rafah-sorge-bei-christen/#more-38742

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Egypte, Islam, Kopten. Bookmark de permalink .

5 reacties op Na de vlucht van de Kopten uit Rafah zorgen bij de christenen

 1. Ruud Beijer zegt:

  Geachte forumlezers,het is in en intriest om als andersdenkende tussen die woestijnvolken te leven.Kunnen wij als westerlingen IETS doen?Ja zekerwel[ga daar nou niet meer naartoe op vakantie]Laat ze lekker met hun geloof .Geef daar geen geld uit.U steunt namelijk met uw geld dat soort achterlijke landen.Op dit moment gaan er al vele miljoenen ontwikkelingsgeld naartoe.
  Beste forumlezers,ga HELEMAAL niet meer naar dat soort landen.Breng uw vakantiegeld naar landen waar mensenrechten wel worden nageleefd.U heeft het voor het zeggen!!

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  @Ruud Beijer 13.34. uur, sluit ik mij nu bij aan Ruud. Ik verdom het om ook maar 1 stap in die achterlijke zandbaklanden te zetten. Amen!

  Like

 3. Joop Klepzeiker zegt:

  Uw overheid brengt uw centjes echter wel hoor !

  Er kleeft democratisch bloed aan uw handen !

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Joop Klepzeiker 13.48. uur, dat zou best zo kunnen zijn Joop. Met dank aan al die “stomme schapen”, die massaal op 12 september hiervoor gekozen hebben. De VVD en de PVDA zijn beiden zo EUROFIEL als de pest hoor! En deze EU heeft GEMENE ZAAK gemaakt met de WOESTIJNRATTEN. Onze OVERHEDEN zijn NIET VOOR ONS maar TEGEN ONS!

  Like

 5. Jan zegt:

  Er is niets en dan ook helemaal niets aan de hand. Iedereen die ongefundeerde kritiek op de islam heeft en dat is dus zeg maar 99,99% lijdt aan jihadofobie:
  “an irrational fear of the concept of jihad in Islam. (…) Some recent examples of these events are: an advertisement that reads “Support Israel. Defeat Jihad” that went on display in 10 New York City subway stations; and a statement delivered by United States representative Michele Bachman calling for a ban on what she calls “jihadi” foods in school lunches in the US.

  (…) Jihad is often fallaciously portrayed as “holy war”. However, in Islam, there is no such thing as holy war.

  Emergence of jihadophobia
  http://news.kuwaittimes.net/2012/10/14/emergence-of-jihadophobia/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s