Red de dijken!

Nederland is niet alleen onderverdeeld in provincies en gemeentes, maar ook in waterschappen. Dat is nodig, omdat we anders, zo menen velen, tot de enkels in het water staan ook al mogen ’s zomers de boeren hun land vaak niet besproeien met dat water, omdat er te weinig van is. Deze waterschappen doen dus goed werk zou je denken en houden de zaken “hoog en laag water” ongemeen scherp in de gaten. Geleidelijk aan bekruipt de gemiddelde Nederlander echter het gevoel dat de dames en heren waterschappers slechts in galakleding en in modieuze laarsjes  langs de dijken flaneren in plaats van furieus te controleren hoe de vlag er voor hangt in ons waterland. Eerder dit jaar namelijk waarschuwde Bas Jonkman, docent bij de vakgroep waterbouwkunde aan de TU Delft, in Trouw dat veel dijken die zogenaamd “op orde” zijn, eigenlijk helemaal niet aan de norm voldoen. “Ze zijn wel hoog genoeg, maar niet sterk genoeg.” Je vraagt je toch af wat deze waterschappers dan zoal doen, behalve floreren op belastinggeld in luxe en paleisachtige kantoren.

Volgens Marius van Herpen, woordvoerder van het Gelderse waterschap Rivierenland, moet ongeveer 270 kilometer van de 550 kilometer aan dijken in zijn gebied opnieuw worden versterkt, zo meldt de Volkskrant vandaag. Dat is dus ongeveer de helft en ze moeten nog “opnieuw” worden versterkt ook. Bij de grote druk die ontstaat bij hoogwater kunnen de dijken kennelijk bezwijken doordat kwelwater grote hoeveelheden zand aan de onderkant wegspoelt. Daarmee worden dijken als het ware ondergraven of opzij geduwd. Merkwaardig dat dit nog nooit is gebeurd en al even merkwaardig dat het ingenieursbureau Arcadis constateerde dat de controles (door de waterschappen/ dijkgraven dus) onvoldoende zijn.

Maar de oplossing is er ook. Voor slechts 2 miljard euro zijn alle dijken weer pico-bello in orde, zo verzekert de woordvoerder van Waterschap Rijnland. Nu kosten de waterschappen al niet weinig en dan moet er dus ook nog twee miljard extra op tafel worden gelegd, terwijl nu blijkt dat ze het werk eigenlijk niet eens goed kunnen. Kortom: wat gebeurt er in die mooie kantoren van de waterschappen?

Een kort rondje langs beter ingevoerden maakt veel duidelijk:

Waterschappen zijn, onder de dreiging van toevoeging aan provincies of andere overheden, druk doende verschillende waterschappen samen te voegen tot grotere. Hierbij worden met name de hogere “management” lagen spitsvondig ontzien. “Vervroegd pensioen” is soms nodig bij dergelijke operaties, ook al moet de belastingbetaler (dus ook de waterschapsbelastingbetaler) zelf  doorwerken tot 67 jaar. Sommige managers nemen ook spontaan ontslag, strijken een afscheidsbonus op en komen via de draaideur weer binnen als “adviseur.” Raden van Bestuur  worden getrakteerd op een splinternieuwe en schreeuwend dure laptop, dus daar heeft zo’n waterschapsdirectie voorlopig niets van te vrezen. Iedereen blij, behalve wij. Want “wij” betalen dit natuurlijk (de bestuurders overigens, die wegwijs werden gemaakt in het op afstand inloggen op het waterschapssysteem, bleken meer belangstelling voor elkaars fraaie boten te hebben die op internet konden worden bekeken. Tot woede uiteraard van de docent).

Het afscheidsfeest in 2010 van dijkgraaf Henk van Brink van waterschap Rijn en IJssel, begroot op 50.000 euro, heeft om precies te zijn 49.724,59 euro gekost. Voor koffie met een petit glacé (luxe koekje) en drankjes met fingerfood (luxe hapjes) is omgerekend 43 euro per persoon uitgegeven. Op het afscheid waren ook veel eigen werknemers, stelt woordvoerder Sjirk Kuijper van het waterschap. “Personeelsleden van het waterschap betalen normaal hun eigen lunch en verjaardagstaartjes. Als je je werknemers na zoveel jaar afscheid laat nemen van hun dijkgraaf, heb je als werkgever de verantwoordelijkheid ze lekker te trakteren.” Het waterschap gaf vorig jaar voor een feestelijke opening van zijn nieuwe kantoor in Doetinchem bijna het dubbele uit: 93.700 euro.

Ook In West-Brabant was er vrij recent al veel protest tegen plannen van het waterschap. Veel mensen vonden de nieuwbouw van het Waterschap Brabantse Delta in het Mastbos veel te duur.

Als klap op de vuurpijl bestaat het de waterschappen, deel uitmakend van onze seculiere overheid, om gebedsruimten in te richten voor islamitische medewerkers. Die zijn weliswaar op de vingers van één hand te tellen, maar er wordt onverminderd wel geld voor vrijgemaakt. Dat moet een lid van de protestantse kerk of de katholieke kerk nu eens vragen om zich tijdens het gebed in een speciaal voor hen ingerichte ruimte te mogen terugtrekken. En dan nog: moeten wij in overheidsgebouwen ruimte maken voor religieuze oefeningen waarbij de allerhoogste wordt gevraagd homo’s, ongelovigen, christenen en Joden om het leven te brengen? Mij dunkt dat ons geld beter besteed kan worden in deze tijd en welzeker als het dragen van een kruisje door een werknemer in het openbaar vervoer al wordt veroordeeld door de rechter.

Het beste is om die luxe kantoren maar te ontmantelen en die bestuurders, directies, dijkgraven en verdere ambtenaren met schop en kruiwagen uit te rusten in plaats van met gebedsruimtes, laptops, splinternieuwe kantoren voor het “nieuwe werken” en wat dies meer zij. Er moeten nog een heleboel dijken versterkt worden immers. Maar misschien valt het onder dreiging van dat andere uitrustingsniveau ook wel weer spontaan mee.

Door

Henny Eekhof

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Red de dijken!

 1. Het is water naar de zee dragen!

  Like

 2. Marcel zegt:

  Ze zijn niet de enigen met een begroting die onder water staat.

  Like

 3. rommel zegt:

  Je moet de natuur gewoon zijn gang laten gaan. Dat is wel zo groen. Moeder aarde schreeuwt om revanche. Laat die dijken maar doorspoelen. Niks nieuws, we kunnen toch al het dak op.
  Kan er ook nog wel bij.

  Like

 4. Het vervelende is dat de gewone leek niet in staat is vast te stellen of er dijken zijn die wel of niet voldoen, het lijkt er alleen wel op dat als ze nu met deze mededeling komen dat de helft niet op orde is, zij in het verleden dus hun werk niet naar behoren hebben gedaan.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Misschien maar weer afschaffen die clubs en onderbrengen bij verkeer en waterstaat lijkt volgens mij een echte bezuiniging.

  Like

 6. De Ekster zegt:

  Bekend fenomeen; eens in de zo veel tijd schrijft iemand hier iets over en eventjes is er dan opschudding, waarna men weer snel overgaat tot de orde van de dag (= het uitknijpen van de gewone burger zodat dit soort lieden hun luxe leventje kan voortzetten).
  De waterschappen zijn archaische geldverlinders en iedereen die het kan weten, weet het. Ze zitten in de prachtigste monumentale panden en keren zichzelf absurde beloningen toe.
  Maar ja, ze zullen in het huidige Nederland hun bevoorrechte positie echt niet zo maar opgeven of hoeven opgeven. Welnee, hier wordt niets aan gedaan. En inderdaad, wij kunnen allemaal tot (minstens) ons 67-ste doorwerken terwijl deze zakkenvullers dan al lang van hun belachelijk hoge pensioen genieten. Het lijkt de EU wel!

  Like

 7. De Ekster zegt:

  En dat van die bidruimtes is natuurlijk al helemaal te zot voor woorden. Hieruit blijkt dat er kennelijk nog genoeg geld in Nederland is om over de balk te smijten.
  Waarom wordt er niet gewoon gezegd dat je maar thuis gaat bidden als je dat zo graag doet? Opdonderen met je ingebeelde (af)goden, ga liever werken!

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  ON TOPIC!
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/circulaires/2011/12/02/wijzigingen-vergoedingen-bestuur-waterschappen.html
  Sommigen binnen de waterschappen schijnen nog meer per jaar te toucheren dan bv. M.Rutte.
  Wilt u er rekening mee houden dat u dat moet ophoesten, precies zoals u als huurder
  maandelijks een gedeelte van uw inkomen moet ophoesten om uw GROOTVERDIENENDE
  VERhuurder aan het vreten te houden? Wist u niet hè? Dan weet u het nu.
  http://www.amsterdampost.nl/weer-wat-nieuws-donnerpunten/ )

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  ON TOPIC!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/8671767/__Huishoudens_kind_van_waterrekening__.html
  Tip: u kunt nu makkelijk de rest van alle info opzoeken door SALARISSEN WATERSCHAPPEN
  in het zoekveld van bv. http://www.startpage.com te zetten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s