“We zijn er klaar voor om uit ‘Europa’ te stappen”, zegt Britse onderwijsminister

De kans dat Groot-Brittannië  de EU verlaat, steeg gisteravond dramatisch, nadat bekend werd dat een van de naaste  bondgenoten in David Camerons kabinet het tijd vindt om botweg aan Brussel te vertellen: “We zijn klaar om te stoppen”. Onderwijsminister Michael Gove heeft vrienden verteld dat als er vandaag een referendum zou worden gehouden over de vraag of het Verenigd Koninkrijk de banden met Brussel moet doorsnijden, hij voor zou stemmen om te vertrekken. Hij wil dat Groot-Brittannië andere EU-landen een ultimatum stelt:  “Geef ons onze soevereiniteit terug of we stappen op.”

De heer Gove benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk zou kunnen gedijen als een zelfstandige vrije handelsnatie, net als andere niet-EU-landen in Europa, zoals Noorwegen en Zwitserland. Hij is van mening veranderd, mede als gevolg van zijn woede over de Brusselse bemoeizucht m.b.t. zijn onderwijshervormingen.

De heer Gove, een van de naaste vertrouwelingen van de premier, heeft tot in detail over zijn visie met de heer Cameron gesproken. In een anti-EU-tangbeweging door de twee Tory bondgenoten, zal de heer Cameron formeel later deze maand aankondigen wat de eerste grote stap zal zijn op de weg van het terughalen van bevoegdheden uit Brussel.

Hij zal in detail uitleggen hoe hij van plan is Groot-Brittannië terug te trekken uit de EU justitieverbintenissen, maar hij zal daarin een uitzondering maken voor aspecten van Anglo-EU juridische samenwerking, waarvan hij gelooft dat ze in het  Britse belang zijn. Hierbij kan worden gedacht aan het Europees aanhoudingsbevel (EAB), de toegang tot de politiedatabanken, gevangenen transfers en samenwerking op het terrein van drugshandel en het witwassen van geld.

De uitlatingen zijn het laatste bewijs van een keerpunt in de relatie van Groot-Brittannië met de EU, die op dit moment in de greep is van de eurocrisis.

Hij kreeg applaus vanwege zijn veto betreffende veranderingen in het EU-Verdrag, is opgeschoven richting  een ‘In-or-Out’ referendum, en stelde voor dat Brussel met twee budgetten gaat werken, een voor de eurozone landen en een voor niet-eurozone landen, zoals het Verenigd Koninkrijk.

De heer Gove, gesteund door eurosceptische ministers waaronder de Minister van Sociale Zaken Iain Duncan Smith en de minister van Milieu Owen Paterson, willen dat de heer Cameron nog verder gaat. Een goed geïnformeerde bron zei: ‘Talloze Britse premiers hebben gezegd dat ze bevoegdheden van de EU terug willen over justitie, visserij, werkgelegenheid, gezondheid en veiligheid en andere zaken.

Maar als mensen als John Humphrys en Adam Boulton hen vroegen: “Wat als ze weigeren?  Heb je dan de moed om hen te vertellen dat u uw koffers gaat pakken en vertrekt? “, dan antwoordden ze altijd zwak: “Eh, nee, dat willen wij niet.”

Michael vindt het hoog tijd dat we het in eenvoudige woorden moeten uitspellen, zodat zelfs Brusselse bureaucraten het kunnen begrijpen, dat we dit niet langer zullen tolereren. We zullen ze moeten vertellen dat als ze niet enkele van de belangrijke bevoegdheden teruggeven die zij van ons hebben gesnaaid, wij zullen vertrekken. We hebben niets om bang voor te zijn en hij wil dat ze dat weten. “Wij zijn een belangrijke handelsnatie en dat geeft ons een aanzienlijke onderhandelingsmacht met de EU, of we nu vertrekken of blijven.”

Gisteravond zei Tory-grootheid Bernard Jenkin, voorzitter van de Commons Public Administration Committee en lange tijd EU-criticus: “De betekenis van de verandering in de houding van Michael Gove kan niet worden overschat”. ”Niemand staat dichter bij David Cameron en Michael is het nu duidelijk eens met mensen zoals ik die al jaren pleiten dat wij bereid zijn om de EU te verlaten als ze niet akkoord gaat met een substantiële heronderhandeling van onze algemene voorwaarden voor het lidmaatschap.’

De heer Goves  veranderde kijk op Europa is zo dramatisch dat hij zelfs bewonderend sprak over de aarts-Tory-eurosceptische MP Bill Cash. Al jarenlang wordt de heer Cash bespot door de mainstream conservatieven als een extremist. Maar de heer Gove merkte op: “Misschien had Bill Cash al die tijd gelijk.”

De onderwijsminister hoort bij een aantal Tory ministers dat zegt dat ze geschokt zijn door de ontdekking van de mate van de Brusselse macht om in te grijpen in de Britse wetgeving. Ambtenaren zeggen dat een aantal aspecten van de heer Goves  onderwijshervormingen is ‘verstoord’ door de EU en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Zij beweren dat zijn plan om het gemakkelijker te maken voor de directies van falende scholen om zich te ontdoen van slecht presterende leraren zijn getroffen door een EU-ontslagwet. De heer Gove werd ook verteld dat de poging om leraren meer mogelijkheden te geven discipline aan leerlingen bij te brengen in strijd kunnen zijn met het EVRM.

En de plannen om het proces te stroomlijnen voor de bouw van nieuwe scholen en klaslokalen zijn vertraagd door complexe EU-wetgeving inzake aanbesteding, waarvan wordt gezegd dat ze ‘pro big business’ zijn, waardoor het onmogelijk voor de lokale bouwbedrijven is om contracten binnen te halen.

De steeds meer eurosceptische stemming van de heer Cameron en vooraanstaande collega ministers zal ongetwijfeld verdere druk zetten op de betrekkingen met pro-EU vicepremier Nick Clegg. Cynici zullen zeggen dat het ook de electorale bedreiging voor de Tories weerspiegelt die uitgaat van de fel anti-EU partij UKIP.

Meer dan 100 Tory MP’s deden dit jaar een beroep op de heer Cameron om Groot-Brittannië terug te nemen uit het EAB, met het argument dat het in strijd met de Britse soevereiniteit is en weinig rekening houdt met zeer uiteenlopende Europese normen van een eerlijk proces.

Door zich terug te trekken uit de EU-verbintenissen m.b.t. justitie zal de heer Cameron het Verenigd Koninkrijk moeten vrijstellen van alle 130 afspraken met Brussel die betrekking hebben op binnenlandse zaken. Downing Street zal dan onderhandelen voor welke maatregelen het wil kiezen – en op voorwaarden die aanvaardbaar zijn voor eurosceptische backbenchers.

Bron:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2217355/Were-ready-walk-Europe-Prime-Ministers-closest-ally-Michael-Gove-sparks-EU-furore-dramatic-admission.html#ixzz29GBhR3MD

Vertaling: Vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

25 reacties op “We zijn er klaar voor om uit ‘Europa’ te stappen”, zegt Britse onderwijsminister

 1. Tom Hendrix zegt:

  Bedankt Vederso voor dit mooie nieuws. Ik hoop dat GB het ook echt doet! Hoe eerder het GEDROCHT EU sneuvelt hoe beter, liever vandaag dan morgen!

  Like

 2. Ko Lumbus zegt:

  Nu nog de daad bij het woord voegen. First see, then believe.

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Waarom er een dag zal aanbreken dat ook aan DIT SOORT provocaties een definitief einde wordt gemaakt.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/13074147/___Drone_toont_kracht_Iran___.html

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  In een “heilige oorlog” schijnt alles geoorloofd te zijn…
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/13073759/__Aanslag_op_moslims__.html

  Like

 5. Wachteres zegt:

  Kijk, daarom ben ik nu zo blij met Engeland en krijg ik meer en meer een hekel aan Nederland.

  Henk en ik hadden het er deze week nog over: als het erop aankomt zullen de Engelsen eieren voor hun geld kiezen en het land verdedigen.

  Britten, gooi alle linkse verderf van de afgelopen jaren van je af en ga hiermee door.

  Deze en de andere problemen aanpakken en ik ga op mijn leeftijd nog emigreren.

  Goed werk, Vederso!, I’m proud of you. 😀

  Ik kan het niet laten: Rule Brittannië:

  Like

 6. Jan zegt:

  Ik hoop, nee, ik zal bidden, dat ‘We zijn er klaar voor’ in no time ‘We zijn er klaar mee’ zal worden.

  Like

 7. Wachteres zegt:

  Amen to that, Jan!

  Like

 8. rommel zegt:

  Eerst zien dan geloven.
  Om nou meteen maar in opperste extase van geluk het Rule Brittannië aan te heffen en de Union Jack te gaan zwaaien lijkt me een beetje voorbarig. Het zal wel weer met klamme bij elkaar geknepen billetjes in een angstscheet voor persoonlijk financieel verlies uitwaaien.

  Like

 9. @rommel: Klopt. Men heeft op dit moment nog te veel te verliezen om daadwerkelijk tot (harde) actie over te gaan. Pas als men niets meer te verliezen heeft (omdat men alles is kwijtgeraakt aan de EUSSR en wat deze aan ellende met zich meebrengt) zal met *iets* gaan ondernemen. Hopelijk is het dan nog niet te laat maar de kans is groot van wel…

  Like

 10. Jan zegt:

  Grote treurnis binnenkort bij links die haar lucratieve baantjes, cashen met niks-doen, ziet verdwijnen als sneeuw voor de zon:

  Global warming stopped 16 years ago
  The new data, compiled from more than 3,000 measuring points on land and sea, was issued quietly on the internet, without any media fanfare, and, until today, it has not been reported.
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2217286/Global-warming-stopped-16-years-ago-reveals-Met-Office-report-quietly-released–chart-prove-it.html#ixzz29I3MupVz

  Like

 11. rommel zegt:

  Precies.
  En ik heb met mijn Zweedse drinkebroers al afgesproken wat wij tegen die tijd als project ondernemen om de muitende volksmassa in hun revolutie bij te staan voor de goeie zaak.
  Wij bestormen de staats-slijterij hier en trekken de hele alcoholistische handel leeg, het is allemaal al gepland, wie wat en waar. Zodat wij geuzen nooit meer dorst hoeven te lijden. Was even organisatorisch een probleem wie de hard liqueur zou nemen. Maar dat is opgelost. Doe ik.

  Als we tijd overhebben en niet te bezopen zijn trekken we de sigarettenshops ook leeg.

  Like

 12. Het werd ook onderhand een keertje tijd dat Groot-Britannië eens liet merken aan Frankrijk en Duitsland dat zij beiden het niet voor het zeggen hebben voor de hele €U.

  Like

 13. Piet Klont zegt:

  Er is toch hoop ik niet iemand die denkt dat ik zo gek ben om nu te gaan klappen voor zo’n Groot-Idioot die nu pas doorkrijgt dat ze worden genaaid om het leven wel?
  Die sukkel en zijn medesukkels hadden zich eerst eens goed moeten laten informeren alvorens mee te gaan met dat EU-gedrocht.
  Geldt ook voor die gore hufters hier in Den Haag, met Kapotje Botje voorop gevolgd door een gigantische reeks met meer van die hersendode kwezels!

  Like

 14. Piet Klont zegt:

  En dat leidt ons land…..ja, de verdoemenis in.

  Like

 15. vederso zegt:

  Volgens Peter Hitchens, de broer van…, heeft David Cameron de ruggegraat van een weekdier. Dus misschien is het inderdaad nog te vroeg om te gaan klappen en heeft Piet Klont gelijk. Maar dan heeft minister Gove nu een probleem. Dinsdag vergaderen de EU-leiders over de plannen van Van Rompuy. Hoe dan ook, dit artikel staat loodrecht op de wensen van Brussel. Wordt vervolgd.

  Like

 16. Wachteres zegt:

  rommel, Piet, Pieter en Vederso: verdikkeme, ben ik een keertje blij, verpesten jullie mijn blijdschap weer.

  Natuurlijk moeten we afwachten wat de h.h. politici in werkelijkheid gaan doen. Je moet ook iets ‘voor de vaak’ zeggen voor rebellerende backbenchers.

  Niettemin, het is gezegd en dat zie ik in Nederland nog niet gebeuren. Misschien opent het de ogen van heel veel Engelsen nog meer. Zij hadden toch al een hekel aan Europa. Alhoewel ….. we hebben in Nederland ook een volksraadpleging over Europa gehad, waar meer dan de helft tegenstemde, tot verbijstering van de ‘elite’. En kijk wat er is gebeurd?

  Het grootste deel van het klootjesvolk stemt op de PVDA en op de VVD: Grote voorstanders van de EU.

  Schiet mij maar lek!

  Like

 17. Jan zegt:

  Het doel van de EU was en is de nationale staten te vernietigen om een oorlog te voorkomen, wat door socialisten is vertaald in “Er is al 60 jaar vrede dankzij een verenigd Europa”. Ik blijf echter steeds weer met de vraag zitten waarom een verenigd Joegoslavië in staten uiteen diende te vallen om deze vervolgens weer kapot te maken en waarom de EU zich inzet om Israël kapot te maken en op te splitsen in twee staten, even voorop gesteld dat zij dit echt menen (wat niet zo is, wegens de discrepantie tussen woord en gebaar en de consequenties van hun handelen)
  Is het dan toch niet zo dat socialisme een geestesziekte is?

  Like

 18. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 08.43. uur, helemaal mee eens Jan. Trouwens de EEG was als samenwerkingsverband meer dan voldoende. De EU is gewoon het “speeltje”, geweest van Helmuth Kohl en Francois Mitterand, erdoor geduwd in 1992 in Maastricht. Ik zou er nog vrede mee hebben gehad, als de EU als een pilot was gestart, met de nodige waarborgen om tot de EEG terug te keren, met een paar economisch sterke landen. Maar men heeft NIET willen LUISTEREN naar vele economen ook in de jaren 90, van de vorige eeuw om het ZO niet in te VOEREN.

  Like

 19. louis-portugal zegt:

  Vederso goed om ons te laten zien dat er in Engeland duidelijke oppositie onstaat in de eigen kring rondom Cameron over die doodzieke club in Brussel die EU noemt.
  Hij zal het zeker niet klaarkrijgen om een van zijn ministers om die reden te ontslaan.
  Misschien hebben ze het wel afgesproken zo.

  Wachteres ik werd nog emotioneel van die mooie presentatie van Rule Britannia.

  Jan geweldig dat nieuws.
  De hele linkse pers begint al te reageren.

  Like

 20. Jan zegt:

  Opstappen is het beste wat Gr. Br. kan doen, de eer aan zichzelf houden, voor Hannes Swoboda, voorzitter van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement in actie komt, want Hannes eist RESPECT!
  Lees het verhaal op http://www.tref.eu/actueel/het-nieuwe-fascisme.html
  RAUS mit den Populisten

  Like

 21. Tom Hendrix zegt:

  Wachteres 19.55. uur, is deze melodie soms gecomponeerd door Händel, de grote componist uit de 18e. eeuw. Schitterend in een woord Wachteres!

  Like

 22. Henk der Niederländer zegt:

  Naar mijn mening hebben de gevestigde partijen steeds meer angst voor de UKIP en komen ze nu met dit soort praatjes aan om de UKIP min of meer de wind uir de zeilen te nemen

  Like

 23. Jan zegt:

  Saoedi-Arabië gaat proberen de vrijheid van meningsuiting in alle landen aan banden te leggen

  Uno soll Meinungsfreiheit im Netz international einschränken
  Saudi Arabien hält eine stärkere internationale Kooperation für “zwingend erforderlich”, um das Problem der Meinungsfreiheit im Internet anzugehen. Dabei müsse es vor allem um Fälle gehen, die “klar die öffentliche Ordnung missachten”, schreibt das Königreich in einem Kommentar zu einem Entwurf für ein Grundlagenpapier des Generalsekretariats der Internationalen Fernmeldeunion ITU für eine netzpolitische Konferenz im kommenden Jahr.
  http://www.heise.de/newsticker/meldung/Uno-soll-Meinungsfreiheit-im-Netz-international-einschraenken-1729220.html

  Like

 24. Henk der Niederländer zegt:

  Ja Jan De tendens is duidelijk.
  Te zien momenteel in de UK waar de Moslims met tienduizenden de straat op gaan om een of ander zeikfilmpje te verbieden op Youtube Ze worden opgenaaid in de Moskeet en gaan dan met zijn allen de straat op om zoveel mogelijk indruk proberen te wekken.
  Op een andere draad vroeg Dotith zich ook al af of ze nooit moe worden van zichzelf en dat zou best mogelijk kunnen zijn dat ze dat worden, Maar de sociale druk laat het niet toe om niet mee te gaan demonstreren.
  Het zal me dan ook niet echt verwonderen dat deze demonstraties geregiseerd worden vanuit Saoudi Arabie.
  En hoe gaan de westerse regeringen daar mee om??
  Die laten zich intimideren door dat onaangepast tuig uit de verschillende zandbakken.

  Like

 25. willemientje zegt:

  Waarom gaan die moslims wel massaal de straat op, en wij niet, zit er iets in het water hier, of zo, iedereen lijkt wel verdoofd, enkele uitzonderingen, zoals wij allemaal uitgesloten!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s